Enola Holmes 2 – Recenzie

"De această dată, în sequel, elementele detective sunt parcă mai prezente decât în filmul original, puzzle-urile fiind rezolvate pas cu pas, piesă cu piesă de Enola care va apela la ajutoare."

0
1210
Ascultă acest articol


“Enola începe oficial primul caz al ei, un caz care se va dovedi unul complicat, dar știm că nu există ceva nerezolvabil pentru eroina noastră, nu?”

Regizor: Harry Bradbeer

Scenariu: Jack Thorne, Harry Bradbeer

Gen: Dramă, Crimă, Aventură

Lansare: 04.11.2022

Durata: 2h 9min

Studio: Netflix

Distribuitor: Netflix

Clasificare: A.P.13

Actori:

Millie Bobby Brown … Enola Holmes
Henry Cavill … Sherlock Holmes
Helena Bonham Carter … Mrs. Holmes

Sinopsis:

Imediat după triumful de care s-a bucurat în urma rezolvării primului ei caz, Enola Holmes (Millie Bobby Brown) calcă pe urmele celebrului ei frate, Sherlock (Henry Cavill), și își deschide propria agenție. Însă, curând, descoperă că viața de detectiv nu este chiar atât de ușoară cum credea. Resemnată și gata să accepte realitatea crudă a vieții de adult, Enola e pe punctul de a închide agenția când o fetiță fără niciun ban îi aduce primul caz oficial, rugând-o să o găsească pe sora ei dispărută. Însă misterul se dovedește mult mai greu de dezlegat decât și-a imaginat, iar Enola este aruncată în mijlocul unei lumi noi și periculoase, de la sinistrele fabrici londoneze și localurile pline de culoare la cele mai înalte pături ale societății și celebra adresă 221B Baker Street. Pe fondul unei conspirații periculoase, Enola se confruntă cu un mister pentru a cărui rezolvare va avea nevoie de ajutorul prietenilor și de cel al lui Sherlock în persoană. Așadar, totul se pune din nou în mișcare.

Enola Holmes 2. Millie Bobby Brown as Enola Holmes, Helena Bonham Carter as Eudoria Holmes. Cr. Alex Bailey/Netflix © 2022

Recenzie:

În urmă cu doi ani primeam de la Netflix producția Enola Holmes, bazat pe îndrăgita serie de cărți „Enola Holmes Mysteries” semnată de Nancy Springer, a cărei acțiune ne purta în Anglia anului 1884 și ne familiarizam cu sora cunoscutului detectiv, Sherlock, Enola Holmes intepretată de actrița Millie Bobby Brown, pe care, cu siguranță fanii Stranger Things și abonații Netflix o știu foarte bine. În rolul lui Sherlock îl avem pe Henry Cavill (The Witcher) și al fratelui său, Mycroft, pe Sam Claflin, iar Helena Bonham Carter o interpretează pe “Mama Holmes”. Povestea e una plină de peripeții și urmează detașarea lui Enola de casă pe urmele mamei ei, dată dispărută. Împreună cu frații, peripețiile sunt la ordinea zilei, presărat cu elemente “detective”. Filmul s-a încheiat cu un mic twist și ne lasă cu speranțe pentru o continuare.

Enola Holmes 2. Millie Bobby Brown as Enola Holmes. Cr. Alex Bailey/Netflix © 2022

Doi ani mai târziu, Enola Holmes 2 sosește din 4 noiembrie la Netflix, iar noi am avut acces să-l vedem mai devreme și să vă dezvăluim la ce să vă așteptați de la el, pe cât posibil fără spoilere. Distribuția e aceeași, minus Mycroft (Sam Claflin), regia și scenariul sunt semnate tot de Harry Bradbeer și Jack Thorne, deci ne așteptam ca sequel-ul să fie măcar la fel de bun ca prima parte.

Doi ani se văd însă pe Millie, e o tânără în toată firea acum (în prima parte personajul avea 16 ani), dar Enola rămâne la fel cum o știm, în sequel: zâmbitoare, zăpăcită, independentă și mai departe vorbește cu telespectatorii și-și spune gândurile cu voce tare.

Enola și-a deschis propria agenție de detectivi, după prima misiune a ei care a fost practic întregul film original, dar de când a debutat cu agenția nu a avut niciun caz oficial. Timpul trece și toți care vin la Enola se răzgândesc să apeleze la ea văzând cât e de tânără, sau din alte motive. Greutatea numelui Holmes este pe umerii lui Sherlock, acesta fiind ținta preferată a oricărui își dorea să apeleze la un detectiv bun.

Enola Holmes 2. Henry Cavill as Sherlock Holmes. Cr. Alex Bailey/Netflix © 2022

Chiar în pas să închidă de tot ușile, Enola primește vizita unei fetițe care vine cu o rugăminte de a-i găsi sora dispărută. Pro bono. Enola acceptă și începe oficial primul caz al ei, un caz care se va dovedi unul complicat, dar știm că nu există ceva nerezolvabil pentru eroina noastră, nu?

De această dată, în sequel, elementele detective sunt parcă mai prezente decât în filmul original, puzzle-urile fiind rezolvate pas cu pas, piesă cu piesă de Enola care va apela la ajutoare. Locurile sunt cercetate de indicii, martori sunt interogați, iar ajutorul nedorit al lui Sherlock va conta atunci mai ales când legea se va întoarce, în neștiință de cauză, împotriva Enolei. În ajutor îi va sări și Tewkesbury (Louis Partridge), iar ca villaini în distribuție îi avem pe David Thewlis cu Adeel Akhtar revenind în rolul lui Lestrade.

Rezolvarea cazului pune probleme unor indivizi importanți și aceștia fac tot ce le stă în putință să pună bețe în roate Enolei. Pe parcursul rezolvării cazului, aflăm secvențial despre perioada de training a Enolei cu mama sa (Helena Bonham Carter) și dacă despre Mycroft nu auzim aproape deloc, Sherlock, în schimb, are și el pe umeri ceva important de rezolvat.

După cum era de așteptat, nu ai ce să reproșezi jocului actorilor pe care-i știm deja și nici cei noi în distribuție (majoritatea fete/femei) nu se descurcă deloc rău, performanțele acestora contând foarte mult în desfășurarea acțiunii filmului. Daniel Pemberton se ocupă de muzica filmului și este în genul filmului original, însă, la un moment dat, pe parcursul filmului parcă nu o mai auzi de loc, deși plăcută, dar repetitivă.

It only takes one flame to start a fire

Regia este coordonată Harry Bradbeer în același mod, plăcut, ca-n prima parte, cu unghiuri de filmare deloc excentrice pe un scenariu nu foarte alambicat de Jack Thorne. Avem mai departe răsturnări de situație, se simte parcă mai bine ordinea descifrării misterelor, având în spate și explicația de rigoare (training-ul Enolei cu mama sa) și cazul în sine, este unul… nici nu știu cum s-o zic fără să nu dau un spoiler, sensibil.

Enola Holmes 2. Henry Cavill as Sherlock Holmes, Millie Bobby Brown as Enola Holmes, Louis Partridge as Tewkesbury. Cr. Alex Bailey/Netflix © 2022

Culorile parcă sunt mai șterse decât în filmul original, acțiunea are loc seara și noaptea, dar avem parte de multe locații și situații diferite în film, de la urmăriri, la lupte, suspans și situații amuzante și asta face ca filmul să te păstreze atent. Costumațiile și locațiile aduc așa cum trebuie Anglia anilor 1800 pe micul ecran și atenția la mediul înconjurător se observă și este de apreciat, iar unele elemente suprarealiste sunt bine reprezentate și încadrate în poveste într-atât să nu se ducă la extrem.

221B Baker Street

Finalul este asemănător primei părți și vine cu o surpriză, nu pot să spun neașteptată, pentru că e una “inevitabilă”, dar cu siguranță va crește hype-ul. Enola Holmes 2 este cu siguranță un film pe care să-l vedeți nu numai dacă sunteți fani Holmes și al filmelor cu detectivi ci și al aventurii, acțiunii, fazelor amuzante și al unei povești cu un core sensibil.

Rămâne, așadar, să-l vedeți și să decideți singuri dacă vă este pe plac sau nu și vă așteptăm să discutăm despre el. Enola Holmes 2 va fi disponibil din 4 noiembrie pe Netflix.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.