Ascultă acest articol


Am vorbit de laptop-uri de office, notebook-uri, laptop-uri pentru gaming și am avut chiar și câteva dedicate creatorilor și editorilor de conținut video, seria ConceptD, de la Acer, fiind una dedicată acestui tip de activitate mobilă.

Pentru cei care lucrează cu editarea și crearea de conținut video sau realizare de jocuri au nevoie de PC-uri puternice din punct de vedere tehnic să nu mai vorbim dacă aceștia doresc să-și desfășoare activitatea în deplasare.

Laptop-urile ConceptD, de la Acer, au debutat nu cu mult timp în urmă, seria conținând 3 tipuri de modele (3, 5 și 7) cu specificații în funcție de cereri și cu o balanță între aceste specificații și preț.

Acer ConceptD 5 CN516-73G este subiectul acestui articol – model pe care l-am testat și despre care vă vom spune câte ceva informații în rândurile care urmează.

Pachet

Seria ConceptD vine deobicei împachetată frumos, în cutie de carton tare cu mâner și ambalaj reciclabil. Cutia e simplă, de culoarea standard a cartonului, având imprimat pe ea decât denumirea modelului și a producătorului plus acel sticker cu codurile de bare și câteva dintre specificațiile tehnice de bază.

În cutie avem o cutie mai mică cu alimentatorul și cablul pentru alimentare și într-o altă cutie este ghidul și laptop-ul într-o punguță de material textil, iar înăuntru avem, de asemenea o astfel de folie pusă între display și tastatură. Cutia cu laptop-ul este ținută în loc de două cofraje de carton.

Aspect

Deși am admirat la alte modele ale acestei serii combinația de culori alb cu auriu, ConceptD 5 CN516-73G vine în culoarea negru, mat, auriul păstrându-se în iluminarea tastaturii (mai exact un portocaliu deschis). Acel negru mat, după cum se va observa în imagini, este un mare magnet de amprente și praf. Formele și design-ul sunt în linii mari aceleași ca în toată seria, pătrățos, destul de subțire și se observă oarecum similarități cu seria Predator și Nitro, în partea din spate cu acele fante mari de aerisire – laptop-ul integrând un GPU puternic cu ventilatoare pe măsură.

Pe partea din față avem, în partea de sus denumirea modelului, iar pe latura lungă din spate, după cum spuneam, se observă grilajul mare pentru aerisire. Pe latura din stânga avem o altă fantă de aerisire plus portul de alimentare la curent, cel LAN, un port USB 3 ș unul USB-C și ieșirea audio și pentru căști, iar pe latura din dreapta, lângă altă fantă de aerisire, avem un cititor de carduri SD, alt port USB 3 și unul USB-C cu funcție de alimentare și un port HDMI.

Întors cu burta-n sus, observăm, în partea de sus, un picior lung de susținere, cauciucat și iarăși o zonă mare de grilaj sub care se observă mai multe ventilatoare, iar în partea de jos, avem alte piciorușe de susținere și cele două difuzoare stereo.

Ridicăm capacul (care se rabatează la 180 de grade) și în partea de sus se observă camera Web și microfonul, sub display având, centrat, logo-ul seriei, iar pe balama sunt cele două LED-uri de stare pentru activitate și baterie. Pe partea de interacțiune între balama și tastatură este o un grilaj mare, iar sub tastatură este TouchPad-ul generos, încadrat într-un chenar argintiu. Pe TouchPad avem și cititorul de amprente, iar tastatura este QUERTY, e iluminată și nu include NumPad.

Tehnic

Având 35.85 cm x 26.24 cm x 1.99 cm, are un șasiul durabil din aliaj de magneziu și cântărește 2.4 Kg, acest model de ConceptD5 vine cu un CPU Intel Core i7 (12th Gen) 12700H (2.3 GHz/4.7 GHz) cu 24 MB Cache), placă video Intel Iris XE Graphics și GPU NVIDIA GeForce RTX 3070 Ti (8 GB GDDR6 SDRAM ) și 32GB RAM, memoria internă de stocare fiind de 2TB (2x1TB) SSD.

La conectivitate avem Wi-Fi6 802.11a/b/g/n/ac/ax, Bluetooth 5.2, și LAN Ethernet 2.5 Gigabit, porturi 2x USB Type C (Thunderbolt 4) și 2x USB 3, HDMI 2.1, ieșire pentru microfon și audio, plus cameră web și microfon și difuzoare stereo. Laptopul dispune și de cititor de carduri SD 7.0 și unul pentru amprente.

Display-ul (validat Pantone) este de 16″ LED cu o rezoluție suportată de 3072 x 1920 pixeli, iar bateria este una de 4 celule, de 99,88Wh. Sistemul e ținut rece de 3x ventilatoare AeroBlade 3D. Tastatura (de tip scissor-switch) este iluminată și dispune de 3 taste rapide suplimentare pentru creație, iar TouchPad-ul este protejat de Corning Gorilla Glass.

Vine cu sistemul de operare Windows 11 Pro și aplicația dedicată ConceptD Color Palette.

Testare

Testând modele anterioare, am admirat varianta de culoare albă în combinație cu acel auriu și portocaliu a iluminării tastaturii, arăta bine și într-un fel îți dădeai seama că este vorba de un laptop pentru editare și creare de conținut fiind ceva deosebit. Culoarea neagră, însă, a acestui model parcă scade acel efect vizual și faptul că rămân amprentele îl face să arate mai puțin special.

În mână, acest model nu e tocmai mare și greu, nefiind însă nici de 15 dar nici de 17 și este destul de slim. La prima vedere pare rezistent, balamaua e stabilă și faptul că display-ul se lasă pe spate până la 180 ar putea fi un avantaj pentru cei care lucrează cu chestii artistice. Bineînțeles, ar fi fost și mai interesant dacă display-ul ar fi touch, ar include un Pen și na… dar să ne întoarcem la modelul de față :-).

Tastatura este foarte plăcută de utilizat, nu este foarte zgomotoasă, este iluminată, iar acea cursă scurtă a tastelor (1,55 mm) contribuie și ea la experiența ușoară de tastare. Sub aceasta, TouchPad-ul cu o suprafață mare (care include și cititorul de amprente, foarte rapid) este în permanență rece și plăcut de utilizat. Bineînțeles, dacă-ți dorești o libertate mai mare de mișcare poți pune oricând mouse-ul tău prin USB sau Bluetooth – foarte bun și acesta din urmă, răspunzând rapid la împerecherea mai multor dispozitive precum controller, boxă externă, tastatură și mouse. Cele trei butoane adiționale vin să ajute mai repede pentru editori și funcționează ca shortcut-uri.

Wi-Fi funcționează și el perfect și are o acoperire bună, iar prin LAN, dacă dispui de un router rapid (în cazul nostru unul cu suport Wi-Fi6 și o conexiune de net la 1GB), copierea de date e capabilă să sară peste 1 gigabit, munțumită LAN-ului la 2.5Ghz și a celor 2x SSD-uri de 1TB (în RAID). Am făcut un test de viteză cu Speed Net pentru Wi-Fi, iar despre cele 2 SSD-uri am extras câteva informații:

Webcam-ul și microfonul sunt binevenite pentru conferințele video prin Zoom, Skype, Messenger sau altele asemănătoare și browsing-ul, respectiv navigarea în rețelele de socializare sunt plăcute și datorită spațiului mare oferit de display și a rezoluției. Windows 11 Pro este și el de ajutor în toată treaba asta, fiind rapid și răspunzând bine la specificațiile tehnice ale laptop-ului.

Pe lângă aplicația dedicată Acer, Care Center și cea pentru DTS: X Ultra (audio), seria ConceptD include și aplicația ConceptD Color Pallete de unde avem posibilitatea să ne informăm și să controlăm anumite elemente importante în funcție de activitățile de pe laptop:

Display-ul este clar centrul acestui model fiind validat de Pantone, cu cei 16 inch ai săi și rezoluția 3K poate afișa imagini clare și plină de culoare și asta “grație gamei de culori DCI-P3 100% (standard internațional de culoare utilizat de regizori și producători, culorile fiind reproduse pentru a se potrivi acestei calități profesionale, făcând laptop-ul ideal pentru editarea de nivel superior a videoclipurilor și a filmelor) și Delta E <2”, după cum suntem informați și de către producător.

Clipurile de pe YouTube și filmele și serialele de pe programele tale preferate de streaming precum Disney+, Amazon Prime Video, HBO MAX și Netflix se văd excelent pe display-ul laptop-ului, cu rezoluția ridicată la maxim (3K).

Creație mobilă la nivel profesionist

Tot de la Acer aflăm că laptop-ul este “dedicat animatorilor, al inginerilor și dezvoltatorilor, dar și pentru designerii CAD“, eu zic că experiența se poate extinde și pentru editare foto (ex. Photoshop) și clar video, dar pot, la fel de bine să se bucure și cei care lucrează cu programele de editare, montare și manipulare audio. În Office merge excelent și, repet, mulțumită unui ecran bun și a specificațiilor foarte bune, laptop-ul este exact ce au nevoie cei care își doresc un dispozitiv mobil pentru a lucra în deplasare.

Mai mult de atât, tot din aceleași motive enumerate, ConceptD 5-ul este mai mult decât bun și în jocuri, GPU-ul celor de la NVIDIA oferind acces la tehnologia RTX pentru o imagine superbă și performanțe bune chiar și în cele mai noi titluri apărute. Testul suprem pe care-l fac, este în primul rând cu Resident Evil Village – joc care pur și simplu are nevoie de niște specificații uriașe să-l poți juca la 60 de frame-uri, în 3K (în cazul de față). CD5 s-a descurcat admirabil, simțindu-se prezența acestui GPU capabil, procesor, capacității mari a memoriei RAM și vitezele SSD-urilor. În teste am băgat și God of War, Marvel’s Spider-Man și Marvel’s Spider-Man Miles Morales, dar și Death Stranding – punând setările grafice cât mai sus, la rezoluție maximă suportată de laptop (3K). Cu un controller de PS5 montat pe laptop (și unul alternativ Xbox One) am făcut și câteva teste cu NVIDIA GeForce NOW RTX 3080 pentru a pune la încercare și Wi-Fi-ul și n-am întâmpinat nicio problemă, cât despre performanțele jocurilor testate direct, nu am fost uimit să văd că CD5 s-a descurcat bine.

Am pus și două benchmark-uri la treabă pentru a vedea ce punctaj oferă și menționez că acestea au fost făcute fără cablul de alimentare atașat, cu setările de Windows puse pe High Performance:

Difuzoarele se aud binișor, nu foarte tare, dar acel DTS: X Ultra se simte auditiv atunci când conectezi niște căști bune prin Bluetooth, existând posibilitatea să pui și un sistem audio performant, sau să folosești căști cu fir.

Probabil vă întrebați dacă cele 3 ventilatoare AeroBlade 3D au făcut față testelor, cel puțin în jocurile pretențioase și da, s-au descurcat de minune, încălzindu-se numai puțin partea de sus a tastaturii și nefăcând zgomot infernal. Însă, în partea din spate, respectiv lateralele – unde sunt fantele pentru disiparea căldurii, aerul era cald – la fel ca în cazul laptop-urilor de gaming din seriile Predator și Nitro.

Bateria, deși încăpătoare care te poate ține ore bune la utilizare simplă, pe Intel Iris XE Graphics, dar atunci când pui la treabă GPU-ul și se activează DP5, ai face bine să ai încărcătorul aproape. Încărcarea se face relativ rapid, ca să se știe.

Pentru informații mai detaliate despre specificațiile tehnice, am pus la treabă câteva aplicații:

CD5 este genul de laptop pe care te poți baza, profesional vorbind, pentru lucrul în domeniile precizate și poți, de asemenea, să te bucuri și de utilizarea lui în regim standard, pentru Office și entertainment, dar și pentru jocuri.

Concluzie

ConceptD 5 este soluția mobilă mai mult decât potrivită pentru creatorii de conținut care lucrează cu programe care necesită accelerare 3D și vine cu avantaje și dacă aceștia utilizează laptop-ul și în regim Office, sau vor să se distreze în entertaiment care include și jocurile video pe care le rulează fără probleme!

Acer ConceptD 5 se comercializează în România la un preț de 15000 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.