Ascultă acest articol


“Hey, welcome to realme Family” – suntem întâmpinați atunci când deschidem cutia cu realme 9i 5G (sau alte modele realme) și mi se pare drăguță o astfel de întâmpinare pentru că avem în față un terminal pentru familie… din familia realme.

The 5G Rockstar

Rockstar-ul 5G al familiei realme, ajuns la a 9-a iterație, se prezintă excelent la prima vedere și este un terminal mid-range echipat cam cu tot ce are nevoie un utilizator gata să plătească o sumă de aproximativ 1000 lei. Am fost încântați să-l primim și noi la teste și nu mai stăm la tacleală și-ncepem să vorbim despre el!

Pachet

Când vedem cutia galbenă cu scris negru știm imediat că despre un terminal realme este vorba, și așa este și în cazul lui 9i 5G. Cutia are o textură foarte interesantă la atingere, ușor cu striații, iar pe ea avem inscripționate numele modelului și brandul, pe un R plasat pe unul din lateralele mici având informații despre culoare (Rocking Black), capacitatea internă și a RAM-ului (6GB/128GB) și codul de bare  – în cazul nostru terminalul este internațional deci nu scrie în limba engleză/română. Pe partea neagră din spate (cutia în care e terminalul e neagră), avem și aici un sticker cu mai multe date tehnice și coduri de bare plus 4 dintre highlight-urile acestui model:

  1. Chipset Dimensity 810 5G
  2. Baterie 5000mAh
  3. Camera 50MP AI Triple
  4. Display Ultra Smooth 90Hz

Ridicăm capacul și suntem întâmpinați de mesajul cu care am deschis acest articol, inscripționat pe o cutie unde se află cheița pentru SIM, două cărticele de informații și ghid rapid și o husă transparentă de silicon. Sub aceasta este terminalul nostru – cu folie aplicată pe display, sub care avem cablul de date USB – USB-C și alimentator pentru curent (model UK – am primit noi în teste). Accesoriile sunt albe.

Aspect

După ce vezi prima oară terminalul îți dai seama că acel “Rockstar” nu se referă numai la 5G ci și la aspectul în sine, căci 9i 5G are un capac sclipitor, dar nu ca o Galaxie ci în stilul, ei bine… unui Rockstar. Foarte lucios, sclipitor, modelul nostru Rocking Black, existând și variantele Metallica Gold și Soulful Blue.

Pe capacul de pe spate, se observă inscripționat cu argintiu, în landscape, “realme”, iar în partea de sus, în stânga, avem cele 3 camere și flash-ul LED. Terminalul are colțurile rotunjite, cu muchii drepte dar cu marginile teșite care ajută să stea bine în mână. Display-ul are margini subțiri și pe centru, sus este camera selfie lângă care se află difuzorul și senzorii (ascunși).

În partea dreaptă, avem butonul de Power cu funcție de scanare de amprentă, iar pe cea opusă avem butoanele de volum +/- și sertarul pentru SIM. Pe latura de jos, suntem surprinși de jack-ul pentru căști și microfon, lângă care avem difuzorul, microfonul și port-ul USB Type-C pentru transfer de date și încărcare (sau căști cu sau fără microfon).

Tehnic

Aspectul ne place și pe lângă că stă bine în mână, completăm și cu faptul că e ușor, iar greutatea confirmă acest lucru, aceasta fiind de 187 g, terminalul având dimensiunile de 164.4 x 75.1 x 8.1 mm.

Chipset-ul este Mediatek MT6833P Dimensity 810, iar la GPU avem Mali-G57 MC2, pentru capacitatea de stocare internă și RAM putând să ne alegem între variantele 64GB/4GB RAM, respectiv 128GB 6GB RAM (varianta noastră de teste). Capacitatea de stocare poate fi extinsă prin card microSDXC.

Display-ul IPS de 6.6 inci e protejat de Panda Glass și suportă rezoluția maximă de 1080 x 2408 pixeli având o densitate a acestora de 400 ppi și are o rată de refresh de 90Hz.

La conectivitate avem Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.2, USB Type-C 2.0 și suport GPS, GLONASS, GALILEO, BDS, iar NFC nu este inclus. Senzorii sunt cel de amprentă, accelerometru, proximitate, magnetic, light și compas, iar terminalul suportă Dual SIM și avem conectivitate 5G.

Bateria este de Li-Po 5000 mAh cu suport de încărcare la 18W și rulează Android 13 cu interfața realme UI 4.0.

Camerele cea selfie este de 8 MP, f/2.0, iar cele principale sunt 50 MP, f/1.8 (wide), 2 MP, f/2.4, (macro) și o Portrait Camera (telephoto) capabile să filmeze la 1080p@30fps.

Testare

În general prima impresie contează, cel puțin în cazul telefoanelor mobile. Ce se vede – aspect – și cum se simte în mână, sunt două caracteristici imortante. 9i 5G a reușit să mă surprindă plăcut. Au fost cazuri de terminale flagship grele și alunecoase, și în comparație cu acelea, terminalul nostru de test se detașează și impresionează, nefiind greu și plăcut de ținut în mână, totodată având și un grip bun în palmă. Dar pur și simplu îți ia ochii – lucios, sclipitor – clar un terminal care va atrage priviri și e musai să-l ți într-o husă transparentă că e păcat să-i “furi” aspectul de… Rockstar.

Husa din pachet e tocmai potrivită pentru că lasă să se vadă terminalul și protejează camerele atunci când vrei să folosești smartphone-ul așezat pe o suprafață.

Display-ul este nu foarte luminos, dar încăpător și responsive la touch, iar acei 90Hz contează foarte mult, nu numai pentru o experiență de utilizare plăcută și smooth în sistemul de operare, dar și la jocuri și filme/seriale/clipuri.

Procesorul este ales bine alături de o capacitate RAM decentă, dar și cea de stocare, 128GB (în cazul nostru) fiind mai mult decât de ajuns pentru, să zicem, înregistrări video sau aplicații instalate. 50MP și 1080p@30fps generează fișiere nu foarte mari, deci totul OK aici.

Android 13 pe interfața realme UI 4.0 funcționează foarte bine pe 9i 5G și include adaptări făcute special de realme pentru a-și îmbunătăți propriul ecosistem care funcționează bine și e destul de matur, respectiv nu am întâlnit nimic să mă deranjeze sau să pună vreun fel de problemă.

Conexiunea Wi-Fi, chiar dacă nu e ea pe cea mai nouă tehnologie Wi-Fi6 sau chiar Wi-Fi6e, este destul de capabilă oferind viteze bune de transfer, contând, bineînțeles, și distanța față de router și capacitatea acestuia. Pe un router cu 1GB net, la o distanță de aproximativ 10 metri de acesta, am obținut viteze de download în jur de 200 – 300Mbps deajuns pentru a face streaming de video sau jocuri fără să intervină buffer-ul.

Pentru streaming-ul video am testat operatorii prezenți în România de acest gen și enumerăm Netflix, HBO MAX, SkyShowtime, Disney+, YouTube, Prime Video – de care m-am putut bucura fără să intervină ceva.

Pe partea de jocuri, am testat întâi GeForce NOW Ultimate – o aplicație de streaming de jocuri – pe titluri precum Death Stranding, Atomic Heart, Control sau Outriders și cu ajutorul unui controller, tastatură/mouse via Bluetooth am putut să mă bucur de jocuri fără a-mi face griji de conexiune. Din magazinul de aplicații am pus la teste Asphalt Legends-ul – jocul nostru de benchmarking – și alte titluri pe care 9i 5G le-a rulat fără probleme.

Convorbirile fie ele telefonice sau de tip videoconferință sunt plăcute și ele datorită camerei selfie și a microfoanelor care-și fac treaba, chiar dacă cei de la capătul firului mi-au zis că se cam auzea și zgomotele din jurul meu (vântul fiind și el un inamic). Difuzorul nu se aude foarte tare, dar se aude clar, putând îmbunătăți volumul și calitatea și mai mult prin conectarea unui sistem audio (am încercat cu boxe externe) și a unor căști bune, prin Bluetooth, dar și prin jack-ul audio. 5G-ul, din păcate, nu am avut unde să-l testez, acoperire a semnalului prin zonele periferice ale capitalei, neexistând, însă se comportă destul de bine pe 4G+ – el fiind Rockstar-ul în situația dată.

În regim Office, 9i 5G este cred foarte potrivit, browsing-ul și aplicațiile de rețele de socializare fiind și ele plăcut de utilizat. Mulțumită posibilității de a rula două aplicații – split screen – poți astfel să-l folosești și-n multitasking, nefiind o problemă nici dacă ai mai multe aplicații deschise în același timp.

Am dat drumul la teste cu bateria încărcată complet, care a reușit să reziste aproape 2 zile, ceea ce mi se pare admirabil, iar cei 18W capabili de încărcătorul din pachet (a fost nevoie de un adaptor depriză EU) a făcut ca aceasta să se încarce relativ rapid – cam 2-3 ore. Terminalul se încălzește puțin la utilizare intensă, dar se și răcește rapid odată ce-l lași puțin să-și tragă sufletul.

Camera suprinde imagini destul de clare atunci când soarele e prezent, în lumină naturală și oferă culori plăcute, nu foarte țipătoare, iar pe timp de apus-noapte deși apar ceva “zgomote de imagine” rezultatele nu sunt rele deloc. Am făcut câteva teste cu AI pe ON, cu zoom și în diferite moduri de fotografiere, rezultatele de macro plăcându-mi cel mai mult. Filmările sunt decente și contează să ai o mână fină fără să zdruncini prea tare când filmezi, iar microfoanele, ca și în cazul conferințelor, sunt poate prea sensibile.

*Ca de obicei, vreau să precizez că atât dimensiunile cât și 20% din calitatea imaginii pozelor au fost reduse intenționat pentru a le putea posta aici, dar veți putea clar să vă faceți o idee despre rezultatul original.

1080p @ 30fps e puțin în zilele noastre, standardul fiind acum pe undeva pe la 4K @ 60fps luând în considerare că și televizoarele și monitoarele sunt la un standard asemănător. Pozele însă, la 50MP, se văd bine și poți să te bazezi pe 9i 5G la cadre luate rapid, într-un regim “fără pretenții”, admirabile fiind rezultatele capturilor în macro sau de aproape.

Concluzie

Rockstar-ul 9i 5G vine de la un aspect foarte plăcut, nu numai de la un 5G care-ți asigură o conexiune bună și rapidă, dar kudos merg și la o baterie cu capacitate mare și macro-ul camerelor foto. Sistemul de operare e fluent, ajută la asta și cei 90Hz și te poți baza pe acest terminal când vine vorba de o utilizare normală, fără pretenții pentru că, să nu uităm, ne aflăm în zona mid-range pe care o domină cu succes.

realme 9i 5G se comercializează în România la un preț de aproximativ 1100 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.