Assassin Club – Recenzie

0
880
Ascultă acest articol


“Nu pot să îl recomand cu bună știință nimănui pentru că nu îi doresc nimănui povara de a avea de a face cu asemenea lucrare cinematografică care are peste două ore.”

Regizor: Camile Delamarre

Scenariu: Thomas Dunn

Gen: Acțiune, Thriller

Lansare: 17.02.2023

Durata: 2h 14min

Studio: Paramount Pictures

Clasificare: R

Distribuitor: Ro Image

Actori:

Henry Golding … Morgan
Daniela Melchior … Sophie
Sam Neill … Caldwell
Noomi Rapace … Falk

Sinopsis:

Atunci când un asasin, Morgan Gaines, primește un contract pentru a ucide șapte persoane, descoperă rapid că cele șapte “ținte” sunt, de asemenea, asasini cu contracte pentru a-l ucide pe el. Singura cale de scăpare este să lase în urmă o dâră de cadavre și să îl găsească pe cel care le-a înscenat totul. Morgan pornește într-o vânătoare de oameni la nivel internațional pentru a elimina țintele, una câte una. Între timp, asasinii se îndreaptă spre Sophie, iubirea vieții lui Morgan. O folosesc ca pe un pion în jocul lor mortal, forțându-l pe Morgan să facă un sacrificiu imposibil: singura cale de a-i salva viața este să și-o piardă pe a lui. LIGA ASASINILOR îi are în distribuție pe Henry Golding(Crazy Rich Asians, The Gentlemen), Noomi Rapace (The Girl with the Dragon TaOoo), Sam Neill (Jurassic Park) și Daniela Melchior (Suicide Squad).

Recenzie:

Au trecut câteva zile de când am văzut acest film, despre care sincer nu știam prea multe, și tot ce pot spune este că nici acum nu mi-am revenit din șoc. Nu îmi vine să cred. Îmi este greu să cred ceea ce am văzut.

Sunt multe filme de o calitate dubitabilă, îndoielnică, dar rar, foarte rar le vezi la cinema. Sunt genul acela de filme ori de groază ori de acțiune care mai apar la ProTV sau pe Antenă într-o zi de duminică la care se uită taică-tu sau bunică-tu. Le știți, poate unele sunt cu Jean Claude Van Damme sau Chuck Norris sau altele cu niște foști campioni la karate, kung-fu sau Taekwondo care s-au reprofilat și acum sunt actori. Unele sunt excepțional de bune, ca de exemplu filmele, majoritatea cel puțin, cu Scott Adkins. Altele, ca Fortress sau Hard Kill sau în majoritatea filmelor în care a aparut Bruce Willis în ultimii ani ori cam tot ce a făcut Steven Segal din 2005 în prezent, despre ele nu pot spune prea multe.

Assassin Club sau Liga Asasinilor, cum a fost tradus filmul în limba română, face parte din ce-a de-a doua categorie de filme de acțiune. De fapt, se luptă din răsputeri sa fie pe primul loc în acea categorie. Si nu, nu este vina actorilor. Sam Neill este un excepțional actor, Noomi Rapace si-a clădit o carieră internațională fantastică si Henry Golding e…. chipeș. Nu înțeleg cine încearcă să îl transforme pe Golding într-un erou de acțiune. Da, are un anume farmec pe care și eu la fel ca și toată lumea probabil îl vede. Are prezența, are prestanța si ca actor e destul de bun dar nu este credibil ca și eroul de acțiune principal. E prea, cum să îl descriu, “manechin”. Până și Ryan Gosling în filmele mai de acțiune lasă loc de ceva defect sau imperfecțiune. Henry Golding nu. Nu a fost un foarte bun Snake Eyes în Snake Eyes: G.I. Joe Origins, dar poate din nou, putem da vina pe scenariu.

Problema pe care o am cu Liga Asasinilor este scenariul. Este primul draft. Este clar prima încercare ca altfel nu se poate. Thomas Dunn, cel care a scris scenariul e cunoscut pentru câteva filme de care eu cel puțin nu am auzit în timp ce regizoarea, Camille Delamarre, are câteva titluri mai populare la portofoliu dar nu neapărat din motive pozitive. Vorbim de aceeași femeie care a regizat un remake la Banlieue 13, asa numitul Brick Mansions, cred ca unul din ultimele filme ale lui Paul Walker, a cărui existență nici în ziua de astăzi nu este justificată pentru că cel original era suficient de bun și popular oricum dar și a ultimul film din seria Transporter, Refueled sau Moștenirea cum a fost numit la noi, filmul care a omorât franciza.

Vorbim de doi oameni cumva competenți și cunoscuți în domeniul lor care nu reușesc sa depășească un punct mediocru și care, împreună, au reușit să scoată probabil cel mai rau film de acțiune care a trecut pe la cinema în ultimii zece ani. Vorbim de un talmeș-balmeș de proporții colosale ridicol. De scene care sunt puse cap la cap fără cap. Aici am ajuns în anul 2023, în fața a ceva ce pare proiectul unui adolescent care nu știe să scrie prea bine dar a vazut câteva filme de acțiune si e la primul lui scenariu. Iar ajutat de niste prieteni cu bani și echipament reușesc să transfere din scris, viziunea acestuia, pe marele ecran. Acum nu știu, nu am fost acolo sa văd cine e de vină mai mult sau mai puțin, cine a tras sforile acestei filmări dar vreau să dau vina în egală măsură pe regizorea si pe scenarist. Actorii au facut tot posibilul și-au luat banii și Noomi Rapace aș spune că s-a și distrat, făcând un accent absurd care nu își avea rostul.

Am zis după ce l-am vazut ca este un film de nota 3, un punct din oficiu, un punct că există și un punct că l-au făcut. De ce? Nu știu. Cum? Uite așa. Nu pot să îl recomand cu bună știință nimănui pentru că nu îi doresc nimănui povara de a avea de a face cu asemenea lucrare cinematografică care are peste două ore. În schimb, pot spune că, filmul are potențialul de a fi văzut în grup, cu prietenii pentru a râde și a comenta toate inconsecvențele de care suferă, editatul ciudat, actori care dialoghează la aceeași masă însă nu sunt în aceeași cameră și multe, multe altele.

Assassin Club/”Liga Asasinilor”, adus în România de Ro Image, rulează la cinema din 17 februarie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.