Scream VI – Recenzie

"Creează tensiune în fiecare scenă în care victimele sunt în pericol şi pune la încercare abilităţile acestui nou Ghostface."

0
1454
Ascultă acest articol


„Alt atu pe care Scream VI îl are este o incredibilă poveste, pe alocuri chiar greu de crezut, prin care reuşeşte să reunească toate filmele sub aceeaşi umbrelă”

Regizor: Matt Bettinelli-Olpin, Tyler Gillett

Scenariu: James Vanderbilt, Guy Busick, Kevin Williamson

Gen: Horror, Mister, Thriller

Lansare: 10.03.2023

Durata: 2h 2min

Studio: Paramount Pictures

Clasificare: 16+

Distribuitor: Forum Film

Actori:

Courteney Cox … Gale Weathers
Melissa Barrera … Sam Carpenter
Jenna Ortega … Tara Carpenter
Jasmin Savoy Brown … Mindy Meeks-Martin
Mason Gooding … Chad Meeks-Martin
Skeet Ulrich … Billy Loomis
Roger Jackson … The Voice (voce) (Roger L. Jackson)
Dermot Mulroney … Detectiv Bailey

Sinopsis:

În noul film Scream, cele patru supraviețuitoare ale crimelor lui Ghostface părăsesc micul orăș Woodsboro pentru a începe o viață nouă la New York. Însă nici aici nu găsesc linişte şi nu scapă de Ghostface.

În „Scream VI”, Matt Bettinelli-Olpin și Tyler Gillett revin la cârmă împreună cu producătorul executiv Chad Villella, producătorii William Sherak, James Vanderbilt și Paul Neinstein de la Project X și scenariştii Vanderbilt și Guy Busick. În rolurile principale îi regăsim pe Melissa Barrera, Hayden Panettiere, Jenna Ortega, Courteney Cox şi Dermot Mulroney.

Recenzie:

Scream (2022) sau Scream 5 sau 5cream a fost un moment de schimbare pentru franciza horror/slasher Scream. Nefiind un remake sau reboot dar nici un sequel sau prequal concret, ţin minte că a primit categoria ceva de genul „Requel” sau „Rebootquel” – un film a cărei poveste tratează ceva ce s-a menţionat sau a pornit în alte filme dar nu este nici remake, nici o continuare directă. Scream VI în schimb este pasul următor în evoluţia acestor filme dar şi o continuare excelentă la un film care parcă ne-a lăsat dorind mai mult. Şi zic asta din următoarele motive.

Dacă Scream 5 a luat părţi cunoscute din filmele de groază şi le-a combinat cu părţi noi, a prezentat personaje noi, a omorât personaje vechi, miza în Scream VI pare mai mare. Deşi Sidney nu se întoarce (din motive ce nu ţin de plot) continuăm în mare povestea personajelor din 5 care acum s-au mutat în New York şi este şi prima dată când avem o nouă locaţie în serie. În New York se pare că nu pot scăpa de trecut datorită Social Media. Este clar că în anul 2023 dacă faci ceva şi este foarte public nu vei scăpa de internet, care să îşi de-a cu părerea dacă ai fost sau nu îndreptăţit legat de ce ai făcut. Curtea opiniei publice veghează în permanenţă şi asta este una din nuanţele pe care se lansează Scream VI. O serie de noi crime apar în New York şi cele două surori Carpenter, Sam (Melissa Barrera) şi Tara (Jenna Ortega) se afla la mijloc. Baza acestei continuări sunt clar aceste două personaje şi gemenii Meeks-Martin, Chad şi Mindy, gașca care s-a autointitulat „The Core 4”, cei 4 principali. Jocul actoricesc din partea lor, dar şi a celorlalți noi este parcă mai bun de data asta față de filmul de anul trecut.

Cu încă câteva personaje noi cum am zis, toţi, inclusiv „cei principali” sunt atât posibile victime cât şi posibili criminali în VI, datorită faptului că regulile s-au schimbat. Oricine poate să moară şi oricine poate să fie cel care omoară căci acum avem de a face cu franciza nu o simplă continuare. Că tot am menţionat despre personajele principale trebuie să menţionăm şi criminalul din cameră, Ghostface. Un nou Ghostface străbate străzile New York-ului şi în VI este mai periculos decât toţi ceilalţi 9 la un loc, datorită nivelului de agresivitate şi violență cu care apare în fiecare scenă. Argumentul este o scenă care apare şi în trailer și este la început de film şi este suficient de bun exemplu pentru ceea ce am zis mai devreme, scena decurgând in felul următor: Ghostface intră într-un magazin plin de oameni şi ucide direct, în public, după care reuşeşte să dezarmeze vânzătorul magazinului de o puşcă şi îl împuşcă direct în faţă, fără ezitare. Nivelul ăsta de violenţă şi brutalitate cred că doar în 4 a mai fost încercat, dar şi în acel caz a fost redus la „deleted scenes” sau scos direct cu argumentul că „ar fi fost prea mult”.

Oricine poate să moară şi oricine poate să fie cel care omoară

Scream VI se foloseşte destul de bine de oraş, New York, luând in considerare că totul se întâmplă în câteva zile maxim, având scene în zone publice, precum un parc în plină zi sau un metrou plin de oameni, pe timp de noapte. Creează tensiune în fiecare scenă în care victimele sunt în pericol şi pune la încercare abilităţile acestui nou Ghostface cu personaje moderne sau care au evoluat, care în loc să fugă ar sta să lupte. Alt atu pe care Scream VI îl are este o incredibilă poveste, pe alocuri chiar greu de crezut, prin care reuşeşte să reunească toate filmele sub aceeaşi umbrelă, să rectifice personajul negativ din 5 şi în acelaşi timp să creeze mai multă mitologie în jurul crimelor din Woodsboro. Singurul punct negativ pe care îl pot menționa, este că personal, mi s-a părut cam întrerupt. Putea să aibă un flow, o fluiditate, de la scenă la scenă, mai intensă fără atât de mult „down-time”, adică perioade în care personajele să discute, să vorbească sau să nu acționeze.

Ceea ce nu pot face este să îmi imaginez unde se va duce seria mai departe şi nici nu ştiu ce mi-aş dori să văd de la Scream, deoarece întotdeauna pare să vină cu ceva diferit, fie că e bun fie că nu. În ciuda conceptului „meta” de „film în film” care urmează regulile filmelor de groază, este clar că undeva Scream reuşeşte să fenteze de multe ori previzibilitatea lor folosindu-se de mai mult de un singur criminal şi de constantul mister de cine este acela sau aceia care poartă masca şi de ce.

Scream VI rulează din 10 martie la cinema, fiind distribuit în România de Forum Film.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.