Ascultă acest articol


Sony PlayStation Pulse 3D sau Sony INZONE H9? Oare care-s mai bune pentru PlayStation 5? Ei bine în hora căștilor audio de tip over-ear cu suport Tempest 3D Audio intră un brand nou – altul decât Sony – și vine cu o pereche de căști care se ridică la așteptările oricărui fan al consolei PS5. Este vorba de căștile licențiate PlayStation, Razer Kaira HyperSpeed despre care vom vorbi în acest articol!

Play Anywhere.
Conquer Everywhere.

Pachet

Luând în considerare faptul că majoritatea produselor Razer au ambalaje de culoare neagră cu elemente verde aprins, prezente în logo, în situația de față schimbăm radical totul pentru că avem în față un produs licențiat oficial PlayStation!

Așadar, albastrul își face prezența alături de culoarea alb și negru – culori ale consolei PS5 – iar albastru e prezent pe lateralele cutiei, dintr-un carton tare – laterale pe care sunt imprimate conținutul pachetului și specificații tehnice, codurile de bare și alte informații utile, pe partea de sus fiind prezent și un “Strap” din material textil pentru atârnare. Pe una dintre laturi avem și câteva informații despre tehnologiile incluse.

Pe partea din față avem, bineînțeles, logo-ul PlayStation și un timbru unde este precizat că produsul este certificat PlayStation și pe lângă poza cu produsul avem imprimate logo-ul Razer și cel Razer Chroma RGB, mențiunea că este pentru PlayStation 5, conectivitate multiplatformă prin dongle USB-C și Bluetooth, driveri Razer Triforce și Razer HyperSense.

Pe partea din spate, avem o imagine schematică cu căștile și acele “feature-uri” ale sale, un timbru cu mențiunea de 2 ani garanție și o descriere scurtă a produsului în mai multe limbi.

Deschidem cutia și observăm prima oară că pe capac, în interior este o foaie subțire de buret, iar în partea de jos, într-un cofraj – de asemenea dintr-un buret tare, avem căștile. În partea de sus a căștilor, sunt ghidul rapid de utilizare și sub căști, tot în partea de sus, este microfonul cu filtru de burete, detașabil, un cablu USB-C – USB-A și un dongle-ul USB-C.

Aspect

Am să încep întâi cu accesoriile din cutie care constau în dongle-ul USB-C de dimensiuni foarte mici și ușor, negru, care are partea din interior albastă pe care stă inscripționat “Razer Kaira Pro HyperSpeed”, iar microfonul are la un capăt mufă Jack și în celalalt capăt este microfonul care se poate acoperi cu filtrul de burete. Microfonul, negru la culoare, se poate îndoi după plac pentru o poziționare perfectă la gură și se montează pe cupa din stânga a căștilor.

Căștile, după cum spuneam la introducere, sunt în culori care se asortează perfect cu consola PlayStation 5, cu un design foarte plăcut și mai ușoare decât mă așteptam. Pe o bentiță albă în exterior și înscripționată cu “RAZER” și neagră pe interior cu o zonă foarte moale – acolo unde se așază pe cap, se prind cele două cupe printr-un sistem în formă de “Y” pe care este imprimat, cu argintiu, logo-ul PlayStation. Zona unde vin cupele este argintie, iar acolo este prezentă și bentița metalică, gradată, de reglaj al cupelor. Sistemul “Y” cu cupele, se poate și roti ușor pentru o poziționare bună pe ureche.

Cupele sunt negre în exterior cu sigla Razer iluminată RGB, în interior fiind prezentă o “gogoașă” moale, umplută cu spumă de memorie, pentru un confort sporit pentru purtare. În interiorul “gogoșii”, difuzorul este acoperit cu un material textil de culoare albastră.

Pe cupa stângă avem butoanele de control, jack-ul audio unde se montează microfonul, lângă care se află și un microfon încorporat. Portul USB Type-C pentru încărcare este și el pe cupa stângă, alături de un buton de Power cu un LED de stare multicolor lângă și o rotiță analog pentru volum +/-. Tot aici găsim și un switch pentru microfon.

Pe cupa dreaptă avem un buton de comutare Bluetooth – Wireless 2.4Ghz, o rotiță pentru reglajul analog între audio și microfon și butonul pentru HyperSense.

Tehnic

Chiar dacă sunt căști over-ear, HyperSpeed nu sunt foarte voluminoase și nici grele (au 332grame), cupele acoperind urechile, având circumferința interioară de 45/65mm – perfect să acopere urechea.

Driverii Razer TriForce sunt de 50mm, iar pernuțele moi sunt umplute cu spumă de memorie FlowKnit, pe cupe fiind prezent logo-ul Razer, iluminat RGB (suport Razer CHROMA).

Controlul se face prin butoanele de pe cupe sau prin aplicația dedicată Razer Audio (Android, iOS), iar conectarea prim dongle-ul USB-C (Wireless 2.4Ghz), respectiv prin Bluetooth (la o distanță maximă de 10m) se poate face la PS5, PC, Mac și alte device-uri compatible.

Microfonul este maleabil, se conectează la portul jack și este de tip Supercardioid, având și un filtru-buret, iar microfonul intern este de tip unidirectional. Cablul USB Type-C – USB Type A este deajuns de lung și este îmbrăcat în material textil având pe el și un sistem cauciucat pentru “cable management”.

Conform Razer bateria are o durată de viață de până la 30 ore, (11 ore cu Iluminare și Haptics ON),

Testare

Fără să stăm la discuții, HyperSpeed sunt niște căști superbe la aspect, asortându-se perfect cu consola PlayStation 5 și controller-ul DualSense și au dimensiuni foarte potrivite pentru niște căști over-ear. Foarte confortabile pe termen lung (uiți că le ai pe urechi) numai să nu te apleci că vor aluneca de pe cap – efectul negativ al greutății foarte reduse.

Bentița e comodă și controlul se face ușor de pe ambele cupe, durează puțin să te obișnuiești cu el. Ai rotițe de volum, respectiv pentru echilibrat microfonul cu sunetul din căști, un buton multifunțional pentru Power și comutare rapidă între Bluetooth și Wireless (Dublu apăsare rapidă), iar din butonul HyperSense ai 3 trepte de setare ale vibraților. Ai buton dedicat și pentru a opri/porni microfonul și poți opta între microfonul intern (pentru convorbiri telefonice, spre ex.) și cel care se montează la port-ul jack, pentru un sunet mai bun în jocuri. Toate sunt la îndemână și funcționează perfect. Tot aici avem și un buton cu acces rapid la 4 preset-uri audio.

Conectarea o faci, după cum spuneam, prin Bluetooth sau dongle-ul USB-C la cam tot ce are suport pentru acestea, testele executându-le pe PlayStation 5, Nintendo Switch Lite, smart TV, smartphone, tabletă, PC și laptop. Prin USB-C am încercat la PS5, Switch Lite, smartphone și tabletă și conectarea s-a făcut instant, la fel și prin Bluetooth, prin această a doua metodă de conectare făcând conexiunea și cu un Smart TV.

Iluminarea RGB (Razer Chroma) arată bine pe întuneric existând mai multe jocuri de lumini, sau pur și simplu poți lăsa o culoare fixă sau scoate de tot iluminarea.

Controlul iluminării se face prin aplicația dedicată Razer Audio pe care o descarci gratuit pentru Android, iOS și care-ți oferă acces la mai multe posibilități de configurare inclusiv modurile de iluminare Spectrum, Breathing, Audio Meter sau Static. Vezi cum stai cu firmware-ul căștilor, ai o listă cu device-urile compatibile cu aplicația și poți comuta între ele rapid prin Quick Connect și poți comuta între modurile de redare a sunetului: Amplificare, Default, Enhanced Bass și FPS (Enhanced Footsteps), iar la Custom îți poți face singur o configurație.

Calitatea sunetului redat este foarte plăcută și are un volum maxim decent, iar dacă folosești presetul Amplified mai oferă un boost, dacă e nevoie. Înaltele sunt curate, bass-ul este clar și decent ca intensitate, aici intrând în joc acele vibrații pe care le poți crește în intensitate în 3 trepte. Vibrațiile sunt în genul celor de force feedback de pe controller, în cazul audio acestea accentuând bassul și oferind per total o experiență auditivă foarte plăcută și intensă. Într-adevăr, nu au NFC și zgomotul puternic se poate auzi în căști, respectiv, dacă e liniște în camera în care te joci, se aude ce auzi tu în căști. E un pic derutant să ai căști cu asemenea performanțe în jocuri, inclusiv cele competitive, și să nu le poți purta la evenimente tocmai datorită lipsei NFC-ului.

Muzica se aude și ea foarte bine, și poți folosi preset-urile gata făcute sau poți face tu unul pe plac la Custom, iar vibrațiile le poți lăsa scoase, sau poți încerca prima treaptă, la ultima treaptă deja sensibilitatea fiind prea mare vibrațiile preluând chiar și vocile din melodii, experiența devenind ușor deranjantă.

Vizionare materialelor video cu redare prin căștile de față, este o plăcere, sunetul fiind conturat perfect și completând imaginea. Aici poți lăsa vibrațiile să meargă pentru că oferă o plajă 3D și o imersivitate foarte plăcută pe perioada urmăririi unui film, să spunem.

Aceste căști sunt pentru jocuri, da și sunt excelente pentru ele, cei care se joacă titluri competitive având la dispoziție acel mod FPS (Enhanced Footsteps) care scoate în evidența frecvența sunetelor generate de pașii “inamicilor” din jocuri. Am făcut teste cu jocuri pe toate platformele menționate în mai multe genuri de jocuri, căștile HyperSpeed extinzând experiența de joc foarte mult. Teste am făcut, bineînțeles, chiar și pe NVIDIA GeForce NOW Ultimate pentru că-ți permite să faci streaming la cele mai noi jocuri pe aproape orice device mobil, fără să fie nevoie să aibă capacităci tehnice performante. Și în cazul utilizării acestei aplicații de streaming de gaming, HyperSpeed și-a făcut cu brio treaba.

PlayStation 5

Vorbim aici de căști licențiate PlayStation, da? Așa că i-am dat drumul la treabă și pe oricare dintre cele două moduri de conectare, HyperSpeed au funcționat (atât audio cât și microfon) pe PS5. Ziceam anterior de force feedback-ul controller-ului DualSense, ei bine se sincronizează super cu vibrațiile HyperSense și acel suport Tempest 3D Audio face ca experiența audio să fie absolut fenomenală. După cum se vede și mai jos, atât controller-ul DualSense cât și consola PlayStation 5 se asortează perfect cu Razer HyperSpeed!

Kaira Pro HyperSpeed vs Kaira Pro for PlayStation 5

Ca și în cazul recenziei la Kairo Pro for PlayStation 5, îmi permit să fac aici o mică paranteză în care voi compara aceste căști cu varianta Kaira Pro for PlayStation 5, între care, ei bine, nu există nicio diferență notabilă excepție făcând că acestea, HyperSpeed, sunt certificate PlayStation, sunt mai scumpe și că au sigla PlayStation pe ambele cupe. Diferența dintre cele două mai face că, din pachetul HyperSpeed lipsesc adaptorul USB A – USB C, iar Dongle-ul are o dungă albastră pe care scrie denumirea modelului. În rest, practic cele două modele sunt identice.

Bateria ține destul dacă nu folosești vibrațiile și iluminarea, iar dacă le pornești, poți din aplicație să vezi cum scade procentajul, în câteva ore fiind nevoie să le pui la încărcat. Încărcarea se face destul de rapid, poți folosi căștile în timp ce le încarci și nu există suport pentru a folosi căștile la PC prin acel cablul USB, acesta este numai pentru încărcare.

Conectivitatea rapidă și compatibilitatea cu destul de multe device-uri mobile fac ca HyperSpeed să fie demne de admirat, fie că vorbim de Bluetooth sau prin acel dongle, iar dacă aspectul pe mine m-a cucerit, calitatea materialelor folosite sunt premium și sunetul clar și plăcut, completează tot. Iluminarea este un bonus, la fel și acele vibrații, iar în baterie poți avea încredere că te ține câteva ore de gameplay, fără probleme.

Concluzie

HyperSpeed sunt fără “dar” și “poate” printre cele mai bune căști nu numai pentru PlayStation 5, dar și pentru entertainment în general, pentru că sunt comode, redau un sunet foarte plăcut și sunt foarte ușor de conectat cu multe device-uri mobile.

Razer Kaira Hyperspeed se comercializează în România la un preț de aproximativ 800 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.