Transformers: Rise of the Beasts – Recenzie

"„Transformers: Rise of the Beasts" este mai bun decât majoritatea ofertelor din franciză"

0
1324
Ascultă acest articol


“Știm ce se întâmplă cu aceste personaje și că nu numai că vor fi bine, dar vor și supraviețui pentru încă câteva filme.”

Regizor: Steven Caple Jr.

Scenariu: Joby Harold, Darnell Metayer, Josh Peters

Gen: AcțiuneAventură, Sci Fi

Lansare: 09.06.2023

Durata: 2h 07min

Studio: Paramount Pictures, Hasbro

Clasificare: AP 12

Distribuitor: Ro Image

Actori:

Anthony Ramos … Noah Diaz
Dominique Fishback … Elena Wallace
Luna Lauren Velez … Breanna Diaz
Dean Scott Vazquez … Kris Diaz
Tobe Nwigwe … Reek

Sinopsis:

Revenind la acțiunea și spectacolul care au captivat cinefilii din întreaga lume, „Transformers: Rise of the Beasts” va purta publicul într-o aventură în jurul lumii din anii ’90 alături de Autoboți și va introduce o nouă facțiune de Transformers – Maximals – care li se va alătura ca aliați în lupta pentru Pământ.

Recenzie:

Salutare cinefili!

Franciza Transformers

Pentru a putea înțelege noul film Transformers, zic că e nevoie de puțină istorie pentru acest univers care este de ceva vreme activ. Dacă ești fan și un bun cunoscător al acestuia, poate, cine știe, ai nevoie de o reîmprospătare a memoriei. Iar dacă ești pentru prima dată intrat în acest univers, deși ai văzut și prima iterație a universului, inițiat de Michael Bay, ai nevoie de câteva repere, zicem noi clare.

Mecanismele Transformers au fost proiectate în mare parte de Shōji Kawamori

Pentru început, trebuie spus că acest univers, de fapt mecanismele Transformers au fost proiectate în mare parte de Shōji Kawamori, creatorul francizei japoneze de anime Macross, aceasta fiind adaptată ulterior în America de Nord în franciza Robotech.

Dar, deși își are rădăcinile aici, întreaga franciză avea să fie inițiată de celebra companie Hasbro (care deține și astăzi drepturile asupra ei), alături de compania japoneză Takara Tomy. Urmează în principal eroicii Autoboți și răufăcătorii Decepticoni, două facțiuni de roboți extratereștri aflați în război care se pot transforma în altceva, cum ar fi vehicule și animale. Întreaga franciză, care cuprinde jucării, animații, benzi desenate, jocuri video și filme, după o revigorare totală, a început din 2011 să genereze venituri de peste 25 de miliarde de dolari, ceea ce o face una dintre francizele media cu cele mai mari încasări din toate timpurile.

Hegemonia lui Michael Bay și prima tentativă de reboot

Seria de filme avea să înceapă în 2007, cu primul film dintr-o serie de cinci, care avea să se încheie în 2017 cu „Transformers: The Last Knight”, avându-l într-unul din rolurile principale pe Sir Anthony Hopkins. Mai trebuie menţionat că ultimele două, „Transformers: Age of Extinction” și cel menționat anterior, s-au vrut un prim reboot al francizei, schimbându-se actorul principal în persoana lui Mark Wahlberg, dar cum toate filmele au fost regizate de același Michael Bay, cu greu le putem numi un reboot.

De altfel regizorul american avea să declanșeze un mare scandal printre fanii seriei, odată cu următoarele două filme, din 2009 și 2011, când s-a descoperit că multe cadre erau de fapt din primul film, dar reciclate cu ajutorul masivelor efecte speciale.

Istoria Transformers

Dar, revenind la istoria Transformers, anul nașterii este 1984, iar lucrurile au evoluat, relativ în bine, până în 1993, perioada fiind denumită Transformers: Generation 1, dar trebuie accentuat faptul că această perioadă face parte din portofoliul Marvel, la fel ca și „Transformers: Generation 2”, reactivată între anii 1993 și 1995, odată cu un prim număr al unei alte viitoare francize Hasbro, „G.I.Joe”, dar tot apărute la Marvel.

Și acum ajungem la inspirația acestei noi încercări de reboot, și anume „Transformers: Rise of the Beasts”, și anume perioada anilor 1996–2000, când apare pentru prima dată ideea de „Beast Wars and Beast Machines”, și anume un mic grup de Maximali (noii Autoboți), condus de Optimus Primal.

Lansat în 1996 sub forma unui set de jucării și a unui serial de televiziune de înaltă tehnologie, pentru vremea sa, Beast Wars a fost primul reboot major al francizei originale Transformers. În locul Autoboților și Decepticonilor, armate războinice de roboți extratereștri deghizați în vehicule umane, Beast Wars ne-a adus pe Maximals și Predacons, armate războinice de roboți extratereștri deghizați în fiare.

Tarantulas se transformă într-o tarantulă, Rattrap se transformă într-un șobolan, Waspinator se transformă în… ei bine, ați prins ideea. Serialul animat a preluat această idee și a fugit cu ea; având sarcina de a vinde premisa unei noi generații de copii și de fani Transformers de modă veche, scenariștii au creat un mit sci-fi întortocheat care a legat noul set de bestii de lumea Autoboților originali.

Maximalii sunt, de fapt, urmașii Autoboților, dintr-o linie temporală în care aceștia au câștigat războiul împotriva maleficilor Decepticoni, și-au recuperat planeta natală Cybertron și au adoptat corpuri mai mici, mai eficiente din punct de vedere energetic și, în mod convenabil, mai mari decât cele ale animalelor. Optimus Primal este un descendent îndepărtat al lui Optimus Prime, un punct de complot pe care se pare că Rise Of The Beasts l-a respectat.

Maximalii originali, animați, au călătorit, de asemenea, în trecut, deși au mers puțin mai departe. După ce au petrecut multe episoade războindu-se cu Predacons, descendenții Decepticonilor, pe ceea ce ei cred că este o planetă extraterestră dezolantă, eroii noștri fac o descoperire șocantă.

Ca să-l parafrazez pe Troy McClure: Doamne, s-au înșelat! A fost Pământul tot timpul! Așa cum telespectatorii cu ochi ageri ar fi putut să-și dea seama, cu toate gorilele și gheparzii care alergau pe aici, planeta pe care au aterizat de urgență este de fapt o versiune preistorică a planetei noastre. Totul face parte din planurile Predaconilor.

După ce au pus cumva mâna pe înregistrarea de aur trimisă în spațiu de NASA la bordul sondei spațiale Voyager din 1977, ei intenționează să folosească informațiile despre evoluția umanității pentru a ne elimina înainte de a începe. Fără oameni înseamnă că nimeni nu-i va ajuta pe Autoboți să-i învingă pe Decepticoni pe Pământ, ceea ce va duce la un viitor în care Predaconii vor conduce.

Așa cum spuneam, Maximalii au fost descriși ca fiind descendenți ai Autoboților care puteau lua diferite forme, la fel ca strămoșii lor. Spre deosebire de Autoboți, care adoptă de obicei înfățișarea unor mașini, avioane și vehicule similare, Maximalii iau forme de animale, de fapt, ei sunt „animale preistorice care călătoresc în timp și spațiu și care ajung pe Pământ”, după cum le descrie regizorul filmului, Steven Caple Jr.

Deși inspirația noului film se trage din această perioadă, „Beast Wars and Beast Machines”, în filmul nostru lucrurile stau cu totul altfel. Era să uit, filmul are legătură cu filmul spin-off „Bumblebee”, și se petrece la câțiva ani după povestea filmului amintit. „Transformers: Rise of the Beasts” îi va avea în continuare pe Autoboți, precum Bumblebee, dar îi vom întâlni și pe Maximals, Predacons și Terrorcons, în timp ce între ei va izbucni un război, și totul de la un dispozitiv menit să facă puntea în spațiu și timp și care l-ar putea aduce în noua lor lume adoptivă, Pământul, pe Unicron.

The bad guy…Unicron?!

Aici avem nevoie de o nouă paranteză, mai ales pentru cei care nu prea știu cu ce se mănâncă Unicron. Dacă ai văzut ultimele două filme, cu Mark Wahlberg, aici îl vei descoperi pe Unicron care, aparent, ar fi the good guy iar Quintessa the villan care vrea să distrugă Unicron, de fapt Pământul.

Dar, inclusiv în acele filme, Michael Bay preia o idee și o distorsionează crunt, ceea ce va nemulțumi încă odată fanii. De ce? Păi este foarte simplu, conform timeline-ului imaginat de creatorii acestui univers, au existat primii Transformers, și anume Unicron, fratele geamăn malefic și Primus, care este zeul creator al Transformers.

În timp ce Primus este o forță a bunăvoinței și a binelui în multivers, Unicron are ca unică funcție să aducă haos și distrugere, cu scopul de a fi singurul zeu într-un univers fără viață. Acesta poate lua forma clasică a unui Transformer, sau poate exista sub forma unei așa-zise gigantice planete care se hrănește cu toate celelalte planete din univers pentru a trăi.

Această ultimă parte, este baza de la care se stabilește care este antagonistul principal al noului film, Unicron, un fel de Galactus din universul Marvel creat în jurul lui „Silver Surfer” și „The Fantastic Four”.

Și acum despre film propriu-zis!

Transformers: Rise of the Beasts/”Transformers: Ascensiunea Bestiilor”

Dar, în foamea lui, Unicron află de un dispozitiv care-l poate ajuta să treacă prin spațiu și timp în toate universurile existente, astfel încercând, de fapt, să devină unicul conducător în multitudinea de universuri, distrugând planete întregi. Într-un astfel de univers se găsește și planeta pe care Maximalii trăiau, iar mâna dreaptă a răufăcătorului Unicron, Scourge, liderul Terrorcons, este trimis să găsească acest dispozitiv și să-i deschidă calea șefului său spre alte universuri.

În lupta de început a filmului descoperim acest război, iar primul lider al Maximalilor își sacrifică viața, luptându-se cu Scourge, dând astfel posibilitatea lui Optimus Primal și echipei sale să fugă într-un alt univers. Și, după cum ați ghicit, ajunge în Calea Lactee, direct pe Pământ, dar nu în prezent, ci cu cel puțin 5.000 de ani înainte de Hristos.

Personajele care apar în acest film sunt patru Maximali, toți jucători importanți în canonul Beast Wars: Airazor (cu vocea premiatei cu Oscar în 2023, Michelle Yeoh), Rhinox (David Sobolov), Cheetor (Tongayi Chirisa) și liderul lor, Optimus Primal (Ron Perlman).

Peter Cullen, care a dat mult timp vocea lui Optimus Prime în filme și în titlurile animate Transformers, revine în rolul personajului în „Transformers: Rise Of The Beasts”. Liza Koshy o interpretează pe principala femeie Autobot, Arcee, care se poate transforma într-o motocicletă Ducaţi 916. Autoboții sunt completați de Cristo Fernández în rolul lui Wheeljack și John DiMaggio în rolul lui Stratosphere și Transit.

Acum vin răufăcătorii. Unicron are vocea lui Colman Domingo, Peter Dinklage îi dă voce lui Scourge. Printre teroriștii săi se vor număra Michaela Jae Rodriguez, câștigătoare a Globului de Aur pentru „Pose”, în rolul lui Nightbird, mâna dreaptă a lui Scourge, și Sobolov din nou în rolul lui Battletrap, care se poate transforma într-un camion de remorcare.

Apar și Anthony Ramos, starul din „In the Heights”, și Dominique Fishback, din „Judas and the Black Messiah”. Ramos îl interpretează pe Noah Diaz, un fost militar din Brooklyn care locuiește în New York și care este un mic geniu când vine vorba de electronică. Fishback o interpretează pe Elena Wallace, o cercetătoare de artefacte care lucrează la un muzeu. Tobe Nwigwe a fost de asemenea distribuit în rolul lui Reek.

Puțin neglijent din punct de vedere logic

„Transformers: Rise Of The Beasts” este o splendoare destul de afabilă de efecte vizuale, acțiune în viteză și design sonor sub-bazic, cu un element uman atrăgător și foarte binevenit sub forma lui Dominique Fishback (Judas And The Black Messiah) și Anthony Ramos (In The Heights). Ca să nu mai vorbim de o coloană sonoră bubuind de hip hop din anii ’90. Dar, și este un „dar” din păcate previzibil, această ultimă tranșă din universul este, sincer, puțin neglijentă din punct de vedere logic.

Apoi, mai sunt și scăpările de logică care se transformă în gafe. O scenă cheie îl arată pe Autobotul Mirage (Pete Davidson) urcând pe acoperișul unei mașini pentru a se uita pe fereastră, înainte de a zdrobi zgomotos vehiculul. După ce recent a arătat că este capabil să-și extindă forma într-un camion de gunoi (de obicei este un Porsche), de ce nu poate să-și transforme niște picioare mai lungi? Chiar mai rău, o scenă mai târziu, el este brusc suficient de înalt pentru a avea o conversație față în față cu oamenii care stau pe scara de incendiu a aceleiași ferestre.

Filmul este plasat cu aproximativ 13 ani înainte de evenimentele din primul Transformers și prezintă câțiva dintre principalii săi actori, pe Optimus Prime și Bumblebee, așa cum relatam mai devreme.

Povestea de fapt, pare ceva mai închegată!

Deși Michael Bay și Steven Spielberg apar pe generic doar ca producător (în cazul primului), și producător executiv (în cazul celui de-al doilea), totuși filmul parcă are ceva din amprenta lui Bay, și aici mă refer la spectaculozitatea scenelor de luptă. Deși aparent fără un bad guy concret la început, noul scenariu, povestea de fapt, pare ceva mai închegată decât viziunile scriptice ale lui Michael Bay & Co. din primele cinci filme regizate de acesta.

De data asta înțelegem anumite aspecte, de ce, de unde și cum, deși (și aici e părere personală), ar fi putut modela ceva mai mult povestea antagonismului dintre Maximali și Unicron & Scourge, având în vedere că erau introduși pentru prima dată pe marele ecran (apropos, în IMAX 3D).

Este în continuare un film despre roboți spațiali uriași care vorbesc prostii și se lovesc unii de alții, dar „Transformers: Rise of the Beasts” este mai bun decât majoritatea ofertelor din franciză. Această ultimă extravaganță estivală, bazată pe jucăriile Hasbro, nu atinge înălțimea neașteptat de încântătorului și neașteptat de plăcut „Bumblebee” din 2018.

Dar este mult superioară celor cinci blockbustere cacofonice pe care Michael Bay le-a regizat între 2007 și 2017. Steven Caple Jr. (a regizat „Creed II”) preia frâiele de data aceasta, aducând o concentrare narativă și o coerență vizuală care au lipsit cu desăvârșire în trecut. Poți vedea cu adevărat ce se întâmplă în secvențele de acțiune gargantuescă, ceea ce este întotdeauna un avantaj.

Dă dovadă de o grijă surprinzătoare față de ființele umane!

Ceea ce face că „Transformers: Rise Of The Beasts” să fie acceptabil pentru toți ceilalți este faptul că dă dovadă de o grijă surprinzătoare față de ființele umane prinse în mijlocul acestei bătălii epice între bine și rău. Aceasta este o raritate în această serie, cunoscută mai mult pentru tipurile fade și glumele care induc grohăitul din filmele lui Bay. Scenariul, atribuit la cinci persoane, le oferă simpaticului Anthony Ramos și lui Dominique Fishback ocazia de a crea personaje de care s-ar putea chiar să ne pese.

Și da, sună în mod inerent contradictoriu să spui: „Aș vrea mai multă umanitate în filmul meu despre ființe din alte lumi care pretind a fi mașini și camioane.” Dar asta este ceea ce face că „Transformers: Rise Of The Beasts ” și „Bumblebee”, filmul lui Travis Knight, care se desfășoară în anii ’80, să iasă în evidență.

Acesta nu este chiar o continuare a lui „Bumblebee”, dar începe la scurt timp după aceea, în 1994, și înainte de evenimentele din primul „Transformers”. Așadar, este un fel de prequel și un fel de reboot.

Oricum ar fi, se petrece într-un New York City murdar, de dinainte de Giuliani, în care Noah Diaz al lui Ramos este un fost expert militar în electronică care își caută de lucru pentru a-și întreține familia. Aceasta îl include pe adorabilul său frate mai mic, Kris (Dean Scott Vazquez), care suferă de o boală cronică.

În același timp, la un muzeu de pe Ellis Island, Elena lui Fishback, Elena, se luptă pentru a-și dovedi calitatea de expert în artefacte, care are cunoștințe dincolo de vârsta ei. Amândoi sunt tineri de culoare care sunt subestimați și marginalizați în mod repetat de către persoanele responsabile, predominant albe, ceea ce oferă mai mult context și critică socială decât vedem de obicei în aceste filme.

Amândoi se trezesc aruncați în căutarea importantei Transwarp Key. Noah când încearcă să fure un Porsche care se dovedește a fi un Autobot, Elena când studiază o nouă sculptură care a ajuns în laborator cu simboluri misterioase pe ea. Una dintre cele mai plăcute părți din „Transformers: Rise Of The Beasts” este schimbul de replici între Ramos și Pete Davidson, în rolul vocii lui Mirage, mașina sportivă șireată. Rolul îi cere lui Davidson să își pună în valoare personalitatea ireverențioasă și jucăușă. Este o distribuție perfectă și s-ar putea să fie cea mai bună lucrare a sa.

Clasicii hip-hop din anii ’90 de la A Tribe Called Quest, Wu-Tang Clan, Diggable Planets, The Notorious B.I.G. și alții se potrivesc de minune și oferă o vibrație contagioasă.

Dar, în cele din urmă, „Transformers: Rise Of The Beasts” face ceea ce trebuie să facă fiecare film Transformers: se încheie cu o secvență de lupte aparent nesfârșită, în care bucăți mari și strălucitoare de metal se izbesc zgomotos unele de altele.

Efectele speciale mai mici și mai intime sunt mai impresionante decât aceste piese de decor masive. Mirage evoluează într-o multitudine de moduri interesante care par tactile și realiste, de exemplu. Dar, deși acest punct culminant nu este atât de amețitor și interminabil cum sunt atât de des, este totuși destul de plictisitor în comparație cu acțiunea care a precedat.

Există, de asemenea, problema fundamentală că nu există o miză reală. Știm ce se întâmplă cu aceste personaje și că nu numai că vor fi bine, dar vor și supraviețui pentru încă câteva filme. Și, bineînțeles, o scenă de la jumătatea filmului sugerează că mai sunt și mai multe lucruri de făcut în acest univers cinematografic, pentru că întotdeauna sunt mai multe de făcut. Așa că ar fi bine să vă puneți centura. Și încă ceva, la final avem parte de o surpriză, (ar fi spoiler să vă spun, dar dacă ați citit cu atenție, am menționat cel puțin odată numele unei alte francize… mai departe faceți voi legăturile).

Așa că, din 9 iunie, Ro Image te invită să vezi Transformers: Rise of the Beasts/”Transformers: Ascensiunea Bestiilor”, în cinematografe. Vizionare plăcută!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.