Ascultă acest articol


Care sunt cele mai bune filme documentare românești din ultimul an? Vom afla răspunsul în mai puțin de o lună, la Sibiu, acolo unde va avea loc ediția aniversară Astra Film Festival (15-22 octombrie). În cei 30 de ani de existență, festivalul de la Sibiu a jucat un rol important în stimularea creației cinematografice non-ficțiune și a dezbaterii despre probleme care preocupă societatea românească, devenind platforma nr. 1 a filmului documentar românesc și nu numai, și contribuind decisiv la înscrierea acestui gen cinematografic în agenda culturală a României. În selecția oficială din acest an se află peste 130 de producții din toată lumea, majoritatea premiere. Unsprezece dintre ele, realizate de autori consacrați, nume de prestigiu ale filmului documentar românesc, precum și de regizori din noul val, se află în cursa finală pentru premiile Competiției România. Alte premii importante vor fi acordate celor mai bune filme din competițiile „Voci emergente ale filmului european”, „Centrală și Est-Europeană” și „DocSchool” (film studențesc). Lista finală a filmelor selectate în festival: https://www.astrafilm.ro/ro/2023/program-complet.

Începând din anul 1993, Astra Film Festival este o prezență neîntreruptă și din ce în ce mai puternică în viața culturală din România, fiind considerat a fi unul dintre evenimentele remarcabile care „promovează cultura și valorile românești în lume și ne definesc ca națiune”. 

În cei 30 de ani de istorie a festivalului Astra Film, au venit la Sibiu nume mari ale cinemaului documentar din România și de pe tot globul, făcând din orașul aflat în mijlocul țării o adevărată capitală a filmului de non-ficțiune. Un lucru cu atât mai remarcabil cu cât, pentru a putea fi finanțată, prima ediție a beneficiat de o sponsorizare originală: două remorci cu cartofi. „Nu existau mecanisme pentru sprijin financiar sau de altă natură din partea instituțiilor care administrau cultura din România”, își amintește Dumitru Budrala, director-fondator Astra Film Festival. Chiar dacă finanțarea a fost mereu o mare provocare, festivalul s-a dezvoltat an de an. Chiar a generat, în anul 2009, un festival pentru copii și adolescenți, Astra Film Junior, cel mai complex program de educație prin film. 

La primele ediții, filmele au fost proiectate pe televizor. Erau înregistrate pe casete video, pentru că atunci cinematografele erau cuplate la rețeaua de distribuție pe peliculă. „Atunci nici nu contau atât de mult rezoluția sau ecranul mic al televizorului, ci faptul că publicul avea acces la un nou tip de film documentar, care aducea în prim-plan povești despre oameni reali, despre probleme reale ale societății”, a declarat Dumitru Budrala, care își amintește că, la prima ediție, spectatorii au ieșit din sală în timpul unui film a cărui abordare directă au considerat că e  inacceptabilă. „Dar realizatorii de film documentar abordează temele care îi preocupă pe ei, chiar și subiecte tabu”, explică Budrala. 

Încă de la prima ediție, fiecare film e urmat de un dialog între realizatori și public, obicei perpetuat până în prezent și devenit tradiție. În acest fel, în respect față de principiul libertății de exprimare și a dreptului la opinie, Astra Film Festival și-a asumat menirea de a crea un spațiu sigur și viu, în care se pot întâlni abordări diferite și există confruntare de idei. Așa s-a născut una dintre cele mai puternice și mai rafinate comunități culturale din România, comunitatea Astra Film.

În același timp, organizatorii festivalului s-au simțit mereu provocați să țină pasul cu schimbarea tehnologiei utilizate în producția cinematografică. Și au fost foarte multe schimbări. S-a trecut, pe rând, de la formatele pe banda magnetică și pe disc, de la U-matic, VHS și Betacam & DigiBeta la MiniDV, DVCAM, Digital8, DVCPro sau DVCProHD, DVD și HDCam la formatele fișierelor digitale și până la DCP (formatul digital agreat în prezent pentru proiecțiile din cinematografe). Chiar dacă România era mereu în urmă față de Europa occidentală, Astra Film Festival s-a aflat întotdeauna în avangarda schimbărilor.

Dezvoltarea spectaculoasă a tehnologiei, a adus la îndemâna oricui posibilitatea de a filma, ceea ce a contribuit la diversificarea producției de film documentar, inclusiv în materie de subiecte și mod de abordare. Deja, se afirmă producțiile video filmate cu smartphone-ul și există filme documentare remarcabile realizate în acest fel. Tot astfel cum, de exemplu, viața petrecută online, în jocuri VR, devine subiect de film palpitant. Filmul documentar rămâne o frescă a societății actuale.

Devenit un punct de reper pe harta cinematografiei documentare, Astra Film este locul în care, în fiecare an, au fost lansate producții intrate, apoi, în circuitul internațional. Ediția din acest an respectă tradiția: trei sferturi din filmele selectate sunt premiere. Alături de ele, vin la Sibiu producții premiate deja la Sundance, Cannes, Berlinale sau IDFA. Programul e completat de filmele selectate pentru cinematograful full-dome, instalat în Piața Mare. O audiență record e așteptată, între 16 și 22 octombrie, la Astra Film Junior, festivalul dedicat, din 2009, copiilor și adolescenților. Ediția aniversară include consistentele discuții ale reprezentanților industriei de film documentar, ce au loc în cadrul programului DokTank, concerte, lansări de carte, expoziții, petreceri și evenimente-surpriză de-a lungul a opt zile de festival cât o istorie de 30 de ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.