Ascultă acest articol


Când – auzi – de SONOS nu ai cum să nu te gândești la calitate și la sisteme audio deosebite și (mai) prietenoase cu Apple! SONOS există pentru entuziaștii audiofili care preferă ceva simplu și rafinat, atât în materie de calitate audio cât și în prezentarea și design-ul produselor în sine. Și știm că o face bine, pentru că pe bancul nostru de teste au trecut câteva produse marca SONOS și ne-au lăsat o impresie foarte bună.

Evoluția SONOS este una foarte interesantă de urmărit de audiofili, gama sa de produse chiar dacă este foarte restrânsă, atenția se concetrează, după cum am spus, pe calitate, iar produse de gamă primesc și ediții noi care se îmbunătățesc de-a lungul timpului.

Pe la noi a trecut prima oară SONOS ARC, în urmă cu 3 ani, impactul fiind unul foarte marte, căci nu știam la ce se ne așteptăm decât din informațiile de pe internet, și a rezultat o perioadă foarte plăcută de testare din care am reieșit cu impresia că, chiar dacă este “soundbar premium pentru audiofilii pretențioși” calitatea sunetului și funcționalitățile sale își merită ierarhia impusă printre cei mai buni.

Fast forward și bucuria face să avem sosirea oficială SONOS în România în locația Audio Monkey acum putând să și auzim și să vedem produsele la locație, înainte să le achiziționăm.

Alt avantaj important pe care-l oferă SONOS este, pe lângă “prietenia cu mediul”, un ecosistem care funcționează foarte bine și simplifică interacțiunea utilizatorului cu mai multe device-uri SONOS în același timp, printr-o aplicație dedicată! Asupra acestui aspect vom reveni ulterior printr-un articol separat, deci rămâneți cu noi!

Bring heart-pumping stereo sound from room to room, outdoors, and beyond with Sonos Move 2

SONOS Move 2, este rezultatul natural al unui prim produs lansat cu succes global, și anume SONOS Move – boxă smart durabilă, alimentată cu ajutorul bateriei interne, care a primit chiar și mai multe variante de culori, pentru a bucura pe toată lumea. Ne vom concentra, așadar, în acest articol pe noul SONOS Move 2 pe care am avut plăcerea să-l testăm atât pe el cât și acel ecosistem SONOS despre care vă vorbeam, având în redacție și un SONOS Beamsoundbar pentru TV/PC.

Pachet

Cutiile produselor SONOS sunt de același timp și nuanțe de culori la toate produsele acestui brand. În general, cu toate elementele ambalajului reciclabile, culoarea aceea de carton, în combinație cu alb, predomină la toate produsele și se aplică și în cazul lui Move 2. Pe lângă imaginea cu produsul și inelul său pentru încărcare, avem scris mare, cu negru, denumirea produsului “Move 2”, singla “SONOS” fiind și ea prezentă pe ambalaj.

Pe lângă codurile de bare aferente, de pe spatele cutiei, printr-o serie de pictograme aflăm despre compatibilitatea device-ului, respectiv aplicația dedicată necesară care se poate descărca gratuit de pe Apple Store, respectiv Google Play – fiind compatibilă cu iOS, respectiv Android. Tot aici aflăm și câteva dintre avantajele prezentate de această boxă portabilă, și anume conexiunea prin Bluetooth, SONOS Voice Control și Apple AirPlay.

Deschidem sigilul și imediat avem o cutie în care se află alimentatorul pentru curent și un inel pentru încărcare, cu cablul USB-C atașat, capăt care se va introduce în alimentator. Sub cutie avem un mic plic în care sunt ghidul de instalare, iar sub acesta – între două cartoane de protecție – avem boxa, îmbrăcată într-o pungă din material textil.

Aspect

Chiar dacă culorile alb și negru sunt cred că cele mai populare pentru astfel de tipuri de produse, Move 2 oferă și o variantă Olive – pe care am avut-o noi la teste și care arată destul de deosebit.

Ridicată de mânerul încastrat în partea din spate a Move 2, boxa e grea, dar nu a fost ceva surprinzător căci era de așteptat. Dacă tragem ușor cu ochiul în partea din față, prin grilajul fin cu sigla SONOS poziționată sus, deasupra căruia se ascunde un micuț LED timid, de stare, se observă difuzorul imens. În partea de jos este o centură dintr-un material plăcut la atingere, parcă ușor cauciucat, care reprezintă și baza care se așează în cercul pentru încărcare. Pe fundul bazei avem o zonă de susținere și se observă două lamele prin care se face contactul la cercul de încărcare. Pe spatele acestei centuri avem și un port USB-C.

Pe spate, în zona acelui mâner “săpat” spre interior, avem un switch On/Off pentru Microfon, un buton pentru Bluetooth și unul, mai mare și rotund, pentru Power. Partea de sus, pe capac – cum ar veni, avem zona de touch unde într-un “șanț” se observă cele două butoane +/- de volum, un LED pentru Asistentul Vocal, și 5 microfoane. În partea din față, avem touch și pentru Play/Pauză, sau înainte/înapoi.

Per total, Move 2 arată ca o mică găletușă, grea, cu finisaje foarte plăcute la atingere și se păstrează acea simplitate pe care cred că o adoră toți fanii brandului SONOS.

Tehnic

Disponibil în variantele de culoare White, Black și Olive, dimensiunile lui Move 2 sunt de 241x160x127mm și cântărește 3 kg. Cu un finisaj mat, boxa dispune de câteva butoane și zonă de touch (pause, play, next – previews, volume, voice assistant, bluetooth, microfon) și indicatoare LED (connection, microphone și mute status) și foarte important, deține certificare IP56 – protecție împotriva prafului și a apei.

Boxa integrează un procesor Quad Core (4xA55 1.4GHz) și 1GB SDRAM – 4GB NV, dispune de o baterie internă de 44Wh, capabilă de redarea muzicii timp de 24 ore încontinuu, la o singură încărcare, conform SONOS, iar încărcarea se face rapid prin inelul de încărcare de 45W cu fir de 2 metri, din pachet. Prin portul USB-C se pot atașa accesorii adiționale precum Sonos Line-In Adapter sau Sonos Combo Adapter – care se pot achiziționa separat.

Move 2 include și Asistenții Vocali Sonos Voice Control și Amazon Alexa, respectiv include suport pentru redare via AirPlay 2, Bluetooth 5.0 și WiFi 6 (802.11a/b/g/n/ac/ax 2.4 GHz/5 GHz).

În Move 2 se află trei amplificatoare de clasa-D, două tweetere și un midwoofer, dar și mai multe microfoane încorporate.

Controlul, conectarea și cel mai important, Ecosistemul SONOS, funcționează prin aplicația dedicată, disponibilă gratuit pentru descărcat pentru iOS (Apple) și Google Play (Android).

Testare

Nu ai cum să nu respecți, cel puțin, ceea ce fac cei de la SONOS cu acele ambalaje simple și elegante, reciclabile pentru că, contează enorm și cum prezinți un produs și să te asiguri că acesta este bine protejat pentru transport.

Înainte să începem să discutăm despre Move 2, aș vrea să le spun celor care dețin primul model, Move, că, conform SONOS diferențele constau în, citez “Am îmbunătățit atât interiorul, cât și exteriorul, următoarea generație a difuzorului nostru portabil puternic oferă sunet de înaltă fidelitate oriunde dorești. Bucură-te de până la 24 de ore de muzică continuă cu o singură încărcare. Și când vine momentul să reîncarci, pur și simplu așează difuzorul pe Baza de Încărcare Wireless îmbunătățită.

Cu clasificarea IP56, acesată boxă este rezistentă la praf și apă, făcând-o perfectă pentru zilele petrecute la plajă sau relaxare la piscină. Disponibil în trei culori frumoase, care se potrivesc sau ies în evidență, Move 2 este conceput să arate și să se simtă ca parte din casa ta.” Așdar, făcând un rezumat, avem o baterie mai bună și acel alimentator circular îmbunătățit și el și certificare IP56, asta fără să intrăm în alte mici modificări.

În mână SONOS Move 2 e o boxă grea, dar frumoasă ca aspect, gândită inteligent și-ți dai seama imediat când o ridici – acel mâner fiind destul de deosebit, în acea zonă având și câteva butoane fizice pentru Bluetooth, Power și activare/dezactivare Microfon. Textura este una foarte plăcută, plasa metalică fiind destul de fină, iar baza dintr-un material interesant.

Controlul se face prin zona de pe capac, zona de touch unde avem un fel de șanț, pentru a fi mai ușor de găsit și modificat d.p.d.v. tactil, pentru volum +/-, iar sub el avem zone de touch pentru play/pauză, înainte/înapoi. Bineînțeles, mai rapid ar fi prin aplicație.

Se observă și multe microfoane pe acel capac din partea de sus și avem și un LED pentru asistentul vocal. Un LED micuț de stare avem și deasupra siglei SONOS.

Înainte să trecem la testare, bineînțeles, trebuie să discutăm despre instalare, și aceasta se face prin aplicația SONOS dedicată – aplicație care reprezintă și baza ecosistemului SONOS, adică locul de unde manevrăm toate echipamentele SONOS, le interconectăm, sau le extindem funcționalitățile. Instalarea aplicației se face ușor (noi am folosit un device cu Android) și necesită un cont pe care-l vei face la SONOS.

Odată instalat și logat în aplicație, adăugarea unui device nou este clar prima prioritate, iar acest lucru o vem face simplu, prin apăsarea butonului de Power de pe boxă, iar aplicația va găsi imediat Move 2 și-ți va spune, probabil că există un update pe care trebuie să-l faci, timp în care din aplicație vei fi informat cu câteva chestii utile. După ce ai instalat, adaugi Move 2 într-o cameră (parte a ecosistemului) pentru a putea fi controlat mai ușor singur sau odată cu alte device-uri SONOS din acea cameră.

Controlul device-ului din aplicația SONOS se face activându-l ca device activ și având posibilitatea să verificați update-urile, un egalizator pentru înalte și joase și amplificare, sincronizare prin Trueplay (decât pentru cei care dețin un terminal iPhone) – care scanează încăperea pentru ca Move 2 să redea un sunet personalizat în funcție de camera în care se află și câteva alte funcționalități.  Îmi place că la touch, la volum, troncăne când apeși și mută treptele de volum, încât să ai un feedback audio să “simți” că au fost preluate comenzile tactile. Ai, de asemenea, opțiuni pentru zona de touch, al microfoanelor sau asistenților vocali.

Poți conecta Move 2 prin rețeaua Wi-Fi internă sau Bluetooth la device-urile preferate iar aceasta se face cât se poate de rapid, la fel și controlul atât direct de pe boxă cât și din aplicație, iar posibilitatea de a-i extinde funcționalitatea (ex. poți conecta două boxe Move 2 deodată) nu poate decât să aducă și mai multă bucurie audiofililor.

Poți conecta Move 2 la aplicații precum Sonos Radio sau Spotify (lista compatibilităților este lungă) direct din aplicație și poți pune muzica preferată sau direct playlist-ul tău.

Asistenții vocali sunt foarte importanți și foarte utilizați în ziua de astăzi, Alexa fiind cred cea mai populară global, în Europa disponibilă numai în limba engleză (nu există încă suport pentru limba română), iar SONOS pune la bătaie propriul asisten vocal integrat și el, de asemenea, astfel să poți să te bucuri de muzică pe Move 2 prin comenzi vocale. Pentru a conecta boxa la Alexa, accesezi aplicația și va trebui să confirmi “împerecherea” la Amazon Alexa și ești gata de dat comenzi vocale precum de ridicat/coborât volum, trecerea la o nouă melodie sau întoarcerea la alta anterioară din playlist și chestii destul de rudimentare dar foarte utile și ușor de realizat. Bineînțeles, dacă nu dorești acest aspect, butonul de Mute a microfoanelor e la îndemână pe boxă sau în aplicație.

Volumul sunetului redat este pe măsura dimensiunilor și a greutății lui Move 2, aici midlewoofer-ul, tweeterele și difuzoarele spunându-și, pe bună dreptate, cuvântul. Volumul este tare, cel puțin într-o sufragerie obișnuită de bloc răsună puternit, iar calitatea sunetului este clară și poziționarea difuzoarelor dă o ușoară senzație de spațialitate. Muzica, de ce gen o fi ea, este interpretată și redată corect, având la îndemână decât acel EQ din aplicație pentru a umbla la înalte și joase.

Pentru voi am făcut și un test scurt cu două melodii redate la volum maxim, de pe Spotify, înregistrând la o distanță de aproximativ jumătate de metru de Move 2:

Dacă stăm să punem în balans scopul acestei boxe, avem numai cuvinte de admirație atât pentru boxa în sine – construcție, design, materiale premium folosite, dar și pentru metodele de conectare, controlul ei – fie prin butoane, fei prin aplicație, și nu în ultimul rând, pentru sunet cu volumul și calitatea lui. Este o boxă de petrecere și cât timp te afli în preajma ei, în orice zonă, sau locație (spațiu deschis sau închis) se va auzi perfect și ca volum, la fel și calitate. Am încercat chiar să o conectez prin Bluetooth la TV-ul Philips 55OLED818/12, unde este conectat și SONOS Beam-ul, și pot să spun că Move 2 aduce un plus de putere acustică binevenită, clară și completează imaginea la orice ai urmări la TV.

Bateria am lăsat-o la sfârșit de articol, și nu am testat să o țin în funcțiune să văd dacă ține toată ziua, însă pot să zic că după câteva ore de ascultat la ea la maxim, baterie era destulă rămasă (pe undeva pe la 60%) ceea ce face plauzibilă estimarea celor de la SONOS. Încărcarea se face și ea rapid și poți să folosești Move 2 chiar și pus la încărcat în “cuibul” ei.

Îmi închipui, de asemenea, și scenarii precum utilizarea ei într-o sală de dans în scopuri școlare, sau poate pur și simplu vrei să te simți bine când te joci pe telefon. Poate fi și varianta unei excursii și vrei să te bucuri de o muzică bună, sau nu ești mulțumit de sunetul redat de TV/PC/Laptop etc, Move 2 e acolo să salveze situația.

Concluzie

Dacă ești în căutarea unei boxe bune, puternice, calitative și ești și un adorator Apple, atunci Move 2 este exact ceea ce ai nevoie! Cu un design deosebit, o putere mare audio și un sunet clar, dar și o baterie bună și-o poți folosi ca parte a unui Ecosistem SONOS, atunci ai găsit ce-ți doreai!

SONOS Move 2 se comercializează la un preț de aproximativ 2.499 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.