Ascultă acest articol


Documentarul HBO Original Apolonia, Apolonia, regizat de Lea Glob, este disponibil pe HBO Max. Filmul urmărește viața artistei franco-daneze Apolonia Sokol pe parcusul a 13 ani, surprinzând dezvoltarea ei ca artistă și personalitatea ei unică. Documentarul este un portret intim atât al artistei, cât și al prieteniei dintre ea și regizoarea Lea Glob.

Coproducția noastră Apolonia, Apolonia, regizată de Lea Glob, explorează în mod intim parcursul de 13 ani al unei pictorițe talentate și vorbește despre importanța egalității și a reprezentării artiștilor emergenți, în special a femeilor, în timp ce se străduiesc să își croiască un spațiu pe tărâmul artistic și să își sărbătorească fiecare succes. Prin reziliența și creativitatea ei, povestea protagonistei noastre devine o reflexie a puterii transformatoare a egalității de șanse în căutarea excelenței artistice.“, spune Hanka KastelicovaVP and Executive Producer Documentaries HBO Max.

Atunci când regizoarea daneză Lea Glob a întâlnit-o pentru prima dată pe Apolonia Sokol, în 2009, aceasta părea să ducă o viață de poveste. Talentata Apolonia s-a născut într-un teatru subteran din Paris și a crescut într-o comunitate de artiști – viața boemă supremă. La 20 de ani, a studiat la Beaux-Arts de Paris, una dintre cele mai prestigioase academii de artă din Europa.

De-a lungul anilor, Lea s-a tot întors la filmul Apolonia, în timp ce aceasta din urmă își căuta locul în lumea artei, luptându-se cu agonia și bucuria feminității, cu relațiile cu ceilalți, cu propriul corp și cu creația. Rezultatul este un portret fascinant al drumului tinerei femei prin lumea artei. Apolonia este încrezătoare în talentul ei, dar drumul ei nu este întotdeauna unul ușor de parcurs. Viața nu este o carte de povești, iar Apolonia află că femeile pictorițe trebuie să facă mai multe sacrificii și să depășească obstacole mai mari decât omologii lor de sex masculin.

Pe măsură ce timpul trece și între Apolonia și Lea se creează o legătură specială, asistăm la nașterea unui film și la ascensiunea unui pictor. După 13 ani, cele două femei continuă să reflecteze asupra drumurilor fiecăreia în acest film despre artă, dragoste, maternitate, sexualitate, reprezentare și despre cum să reușești într-o lume dominată de patriarhat, capitalism și război, fără să te pierzi pe tine însuți.

Apolonia, Apolonia a fost deja recunoscut câștigând 13 premii în festivaluri, precum premiul cel mare la IDFA, unde a debutat în noiembrie anul trecut, premii la CPH:DOX din Copenhaga, la Festivalul Internațional de Film de la Hong Kong și la Festivalul Internațional de Film de la Sofia, printre altele. Documentarul HBO a obținut patru nominalizări la cea de-a 39-a ediție a prestigioaselor premii IDA Documentary Awards.

Credite: Apolonia, Apolonia este o coproducție HBO Max și Danish Documentary Production. Lea Glob este scenarist, regizor și director de imagine. Producător HBO Max: Izabela Lopuh. Produs de Sidsel Loving Siersted pentru Danish Documentary Production. Producători executivi: Eva Mulvad, Mikala Krogh, Sigrid Dyekier & Pernille Rose Groni. Producător executiv HBO Max: Hanka Katelicova. Coproducție de Malgorzata Staron pentru Staron Films Cinematografie. Muzica a fost compusă de Jonas Struck.

Distribuție: Apolonia Sokol, Oksana Shachko, Aleksandra Tlolka, Herve Breuil.

Apolonia, Apolonia – premii la festivaluri:

 1. IDFA (Best Film Award)
 2. Göteborg FF (Best Nordic Documentary)
 3. Hong Kong IFF (Firebird Award)
 4. Nordisk Panorama (Best Nordic Documentary)
 5. Cph:Dox (Politiken:Dox Award)
 6. Docville (Special mention)
 7. Millennium Docs Against Gravity (Grand Prix)
 8. Millennium Docs Against Gravity (Chopin’s Nose Award)
 9. One World Int. Human Rights Doc. FF (Best Film)
 10. Sofia IFF (Grand Prix)
 11. ArtDocFest (Grand Prix)
 12. Bridge Film Festival (Golden Cocai)
 13. MajorDocs Audience Award

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.