Ascultă acest articol


Dacă mi-ați citi recenziile de pe MovieNews.ro ați spune că am fost adus aici să scriu despre Mario, să fiu ambasadorul instalatorului italian construit în Japonia, care vorbește o limbă înțeleasă de tot globul.

Și logo-ul din dreptul numelui meu este Mario. Acasă am tablou în ulei cu Mario, veioză cu Mario, papuci cu Mario, pijamale cu Mario, zeci de tricouri cu Mario, ceaiul îl beau din cană cu Mario! Ia-ți și o viață! Dar stai, că am o viață, însă e clar că am o obsesie pentru Mario.

Gata cu introducerile, că avem un nou joc Mario, de data asta o dă parte în parte cu Donkey Kong. De fapt, prima întâlnire istorică a avut loc pe NES, când gorila arunca acele butoaie, iar Mario era foarte mic, minuscul, sărea peste ele, lua ciocanul și le făcea zob. Ajungea sus și acolo Kong mai fugea cu prințesa și tot așa! Dar trăim vremuri interesante, se fac remake-uri cu Mario tot timpul, mai ales că după Super Mario RPG aflăm că anul ăsta vine și Paper Mario: The Thousand-Year Door. Între acestea a venit și Mario vs. Donkey Kong, un remake la fix 20 de ani de la originalul de pe Game Boy Advance.

Nici n-a trecut weekendul și l-am terminat

Cum se lansează un nou joc Mario, chiar dacă e vechi, dar renovat, trag 3-4 zile de el până îl termin. Vineri l-am primit și duminică era gata cu toate cele 8 lumi. Da, m-am întors la Game Boy Advance, am scos discheta, a pornit, am jucat puțin, apoi am zis să trec pe cel nou. Nivelurile sunt asemănătoare, diferă doar grafica, iar acest platformer de tip puzzle te ia cu ușorul. Am realizat repede că nu sunt doar 6 lumi, ci 8, deci dezvoltatorii au zis să mai și muncească. În general, niciun remake Super Mario nu se pune cu fanii nostalgici, așa că nu modifică, nu se joacă, nu bate, nu troncăne, pentru că sare cumpărătorul și-ți dă cu taraba-n cap. Gameplay-ul în lumea Mario e la fel peste tot: sari, alergi, eviți!

sari, alergi, eviți!

Fiecare nivel e simplu, pleacă de la o poveste și mai simplă: Donkey Kong nu mai găsește în magazine Mini Mario, se duce la fabrica de jucării, fură tot ce găsește și Mario îl fugărește. În drumul său grăbit, gorila lasă în fiecare nivel câteva cadouri și o jucărie Mini-Mario. În primul ecran găsești cheia, deschizi și apoi culegi cadourile și jucăria mini-Mario. După Lumea 1-6 ai colecționat 6 jucării, pe care le așezi într-o cutie, tot cu ajutorul platformei puzzle. I-ai pus pe toți 6 și urmează o luptă foarte ușoară cu Donkey Kong. El dă ireverențios cu tot ce-i vine la mână, dar tu i le întorci, îi dai în cap de 4 ori și fuge spre o lume mai bună.

Și uite așa faci toate cele 8 lumi, a câte 6 niveluri, apoi nivelul de adunat jucăriile și lupta finală cu Donkey Kong. Totul e repetitiv, dar puzzle-urile nu-s. Ba chiar devin grele, iar în Twilight City e nivel ridicat de stres și de spurcat. Da, l-am terminat în 2 zile, dar e scurt, adică îți pui creierul la încercare, dar îl termini, nu e chiar greu! Scurt, da!

 

Similitudini, chestii, gen…

Sunt foarte puține schimbări față de originalul joc, de acum 20 de ani. Remake-ul a eliminat high-score-ul din niveluri. Acum nu mai ai, iar dacă vrei să scapi de timp, atunci joci casual. Mai sunt acele niveluri unde vine lava peste tine, așa că grăbește-te dacă nu vrei să ajungi ruină în Pompei.

Schimbările sunt minuscule, îți mai pune câte o ciupercuță pe post de viață pe ici, pe colo, jucătorii nu mai adună premii din cutii, dar acum ai ceva asemănător, un nivel în care ai 30 de secunde la dispoziție pentru a lua o cheie și primești 5 vieți. Acum, sincer, să nu facem pe dramaticii, am murit de 2 ori sau de 3 ori tot jocul și aveam 29 de vieți la final.

Nu are rost să fiu hater, vă spun doar că Nintendo păstrează remake-ul la fel ca originalul, nu umblă prea mult la aspecte, dar nu mă deranjează deloc. Sincer, vă spun, îmi plac remake-urile, aș vrea remake-uri și la jocurile legendare de pe ZX Spectrum, ba chiar aștept un nou kickstarter, pentru ZX Spectrum Next. Jur, nu fac mișto!

Stați că am descoperit și co-op, dar am dat numai să văd ce personaj este al doilea și era ciupercuța Toad. Nimic interesant, poate doar pentru fanii lui Toad, eu am închis și am revenit la jocul +. După ce termini, ai niveluri noi, așa că merită lejer o rejucare.

O lume nouă, minunată!

Originalul de pe Game Boy Advance era scurt, un 100% perfect era la vreo 7-8 ore, cam 10 mi-au luat cele 8 lumi din jocul nou și te întrebi dacă merită 50 de euro. Dar stați, că acum avem Merry Mini-Land și Slippery Summit, cele două lumi nou-nouțe. Așa, și? Tot scump mi se pare pentru un remake făcut 1 la 1.

Inamicii din Mario vs Donkey Kong sunt liniștiți, nu prea te atacă, unii te împing spre locuri mai bune, alții sunt atât de proști că-i încaleci și faci ce vrei cu ei, nu vă gândiți la prostii. Oricum, cu excepția ultimei lumi, pot spune că am trecut prin joc ca-n brânză, am început și New game +, însă tot nu mă dă pe spate. Sunt câteva niveluri foarte bine făcute, iar versiunea de Switch îmbunătățește considerabil grafica, arată la nivelul anului 2024.

În Mario vs. Donkey Kong nu aveți de-a face cu o poveste, de fapt e o fugă continuă, un salt printre platforme, e departe de Super Mario RPG, unde putem vorbi de cea mai profundă poveste din universul Mario. Poate mi-ar fi plăcut să văd un joc nou, nu un remake, cu puzzle-uri noi, la ce bază are Nintendo astăzi, cumva parcă nu-și justifică banii. Cu toate astea, m-am întors nostalgic către el, m-am bucurat de muzica jazz, de orele petrecute și parcă am simțit că n-a trecut timpul degeaba. Acum așteptăm noul Paper Mario, până atunci, jucați tot ce aveți cu Mario pe Nintendo Switch, merge și Mario vs. Kong, la drum de seară, în special.

Mario vs. Donkey Kong este disponibil din 16 februarie 2024 pe Nintendo Switch.

Gen: Arcade

Lansare: 16.02.2024

Studio: Nintendo

Distribuitor: CD Media

Platforme: Nintendo Switch

Clasificare: 3+

Sistem de testare: Nintendo Switch

Sinopsis:

Pasează un controller unui alt jucător pentru că acesta să îți dea o mâna de ajutor în co-op-ul local. Recurgerea la ajutorul unui prieten sau al unui membru al familiei ar putea lămuri noi rute prin niveluri dificile!

Poți juca în doi acest joc!

Examinează atent împrejurimile, folosește-ți inteligență pentru a-ți da seama care este cea mai bună ruta și dezlănțuie-ți abilitățile de platformare pentru a depăși obstacolele și a recupera fiecare dintre jucăriile furate.

Etape pline de puzzle-uri îl așteaptă pe Mario. Progresează prin fiecare etapă folosind cheia pentru a deschide ușa încuiată care conține un Mini-Mario.

Testează-ți inteligența cu puzzle-uri de platformă

Donkey Kong a vrut nouă jucărie la modă Mini-Mario, dar toate s-au vândut. Așa că a pătruns în fabrică unde sunt făcute și a furat tot lotul! Depinde de Mario să îl urmărească pe Donkey Kong și să recupereze jucăriile.

Luați Mini-Marios înapoi de la Donkey Kong!

Vechea rivalitate care s-a încins pe Game Boy Advance se reaprinde în Mario vs. Donkey Kong pe Nintendo Switch. Cu o grafică complet nouă, rezolva tot felul de puzzle-uri și testează-ți inteligență în materie de platforming în timp ce încerci să recuperezi Mini-Marios furate.

Jucăriile s-au întors în oraș

Aleargă, sări și fă tumbe pe spate pentru a salva jucăriile Mini-Mario furate în acest joc de puzzle de acțiune Mario. Obstacole precum țepi, platforme în mișcare și cărămizi în cădere îți stau în cale – pune-ți creierul la treaba și găsește cea mai bună cale de a ajunge la Mini-Marios. Rivalitatea care s-a încins inițial pe consola Game Boy Advance se reaprinde pe consola Nintendo Switch cu un joc co-op nou adăugat și imagini actualizate.

Donkey Kong a furat Mini-Marios! Rezolva puzzle-uri de platforma pentru a-i recupera.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.