Câștigătorul Ursului de Aur de la Berlin, Pe Adamant, din 15 martie în cinematografe

0
350
Ascultă acest articol


Regizorul francez Nicolas Philibert, unul dintre marile nume ale filmului documentar la nivel internațional, semnează regia filmului Pe Adamant (Sur l’Adamant). Filmul a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2023, unde a câștigat Marele Premiu, Ursul de Aur. Din juriul care a acordat premiul a făcut parte actrița americană Kristen Stewart, dar și regizorul român Radu Jude.

Adamant este un azil unic – sau mai bine spus nu este un azil. Această structură plutitoare pe Sena, ancorată în centrul Parisului, găzduiește adulți care suferă de tulburări psihice, cărora le oferă o altfel de îngrijire, permițându-le să se exprime liber prin artă. Pacienții îmbrățișează arta în toate formele ei – pictură, dans, film sau muzică – iar acest lucru îi fixează în timp și spațiu și îi ajută să se recupereze sau măcar să își păstreze moralul. Filmul le descoperă cu grijă și blândețe personalitățile, viețile de zi cu zi și relațiile. După cum spune însuși Philibert documentarul își propune să „ne arate ceea ce ne unește, și nu ceea ce ne face diferiți”, încercând să schimbe astfel percepția largă despre bolnavii cu afecțiuni psihice”. 

Considerat unul dintre cei mai importanți documentariști, regizorul Nicolas Philibert a debutat în lumea filmului în 1978 cu filmul intitulat La Voix de son maître, și a regizat numeroase filme precum La Ville Louvre (1990), Le Pays des sourds (1992), Un animal, des animaux (1995), La Moindre des choses (1996), Qui sait? (1999), Être et avoir  (2002), Retour en Normandie (2006), Nénette (2009). În 2023, regizorul a fost prezent la București în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, unde a răspuns întrebărilor publicului prezent la proiecțiile cu filmele sale.

Pe Adamant este unul dintre cele mai apreciate filme ale ultimului an, fiind nominalizat la Premiile César, Premiile Academiei Europene de Film, Premiul LUX – Premiul European pentru Film al Publicului. Presa internațională l-a primit cu foarte mult entuziasm: „Un film înduioșător, plin de simpatie și curiozitate pentru tot ce este uman.” The Guardian, „Filmul este o mărturie plutitoare, care ne arată de ce sunt în stare oamenii, dacă reușesc să-și găsească calea.”, Hollywood Reporter. „Nicolas Philibert tranformă un loc al fragilității într-un regat” (Le Monde).

Pe Adamant poate fi vizionat în avanpremieră, la București, pe 9 martie la Cinema Elvire Popesco, iar din 15 martie, filmul ajunge în cinematografele din țară.

Ne vedem la film!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.