HISTORY Channel comemorează 80 de ani de la debarcarea în Normandia prin difuzarea documentarului special „Apocalipsa: Bătălia pentru Normandia”, în ziua de 6 iunie, de la ora 21:00.
Cele două episoade ale documentarului însumează peste 300 de ore de arhivă, dintre care unele rare sau nepublicate, toate colorate și prelucrate pentru a reda punctele cheie ale acestui momentul istoric la cea mai înaltă calitate.
Telespectatorii vor vedea cum a decurs repetiția generală pentru debarcările din Ziua Z, și vor fi marturi la acest antrenament cu muniție reală, care, din păcate, s-a transformat într-un fiasco, soldându-se cu moartea a peste 1.000 de soldați aliați, britanici sau americani, în timpul acestui exercițiu.
În zorii zilei de 6 iunie, mii de nave au lansat un asalt asupra coastei Normandiei pentru cea mai mare operațiune amfibie din istorie. Două luni mai târziu, Prima Armată Franceză a debarcat în Provence pentru a-i lua pe germanii învinși într-o mișcare de clește.
Primăvara anului 1944: În sudul Angliei, pregătirile pentru o operațiune amfibie gigantică sunt finalizate în cel mai mare secret: bazându-se pe breșele din „Zidul Atlanticului” ridicat la cererea lui Hitler, aliații speră să doboare în cele din urmă Reich-ul. În noaptea de 5-6 iunie, 5.000 de nave care transportau zeci de mii de soldați americani, britanici, canadieni și francezi traversează Canalul Mânecii pentru a ataca coasta Normandiei. Manevrele de dezinformare și vremea i-au păcălit pe germani, care sunt luați prin surprindere de acest atac extraordinar. Un val de atacuri urmează altuia cu o violență fără precedent. Două luni mai târziu, Armata 1 franceză, susținută de americani, debarcă în Provence pentru a-i prinde pe germanii dirijați și pentru a face legătura cu trupele din Normandia.
EPISODUL 1 – Marea provocare
Primăvara anului 1944: La cartierul său general din sudul Angliei, generalul Dwight Eisenhower supraveghează pregătirile pentru cea mai colosală operațiune amfibie din istorie. Profitând de breșele din spectaculosul „Zid al Atlanticului” ridicat la cererea lui Hitler, Aliații speră să doboare în cele din urmă Reich-ul. Asaltul este pregătit cu atât mai meticulos, după eșecul primei încercări de raid asupra orașului Dieppe din 1942. În plus față de pregătirea riguroasă, este crucial ca expediția să fie ținută secretă: ingeniozitate colosală și resurse sunt desfășurate pentru a induce în eroare inamicul prin manevre diversioniste. Sute de mii de soldați americani, britanici, canadieni și francezi sunt transportați discret la porturile de plecare, în timp ce pe pământ francez Rezistența pregătește terenul. Pe 4 iunie, tocmai când totul este pregătit pentru Ziua Z, un eșec îl forțează pe Eisenhower să scurteze lansarea operațiunii: vremea rea provoacă amânarea operațiunii… Va strica ploaia planurile Aliaților?
EPISODUL 2 – Marele Asalt
6 iunie 1944: O echipă de meteorologi britanici observă o acalmie providențială a vremii, iar generalul Eisenhower dă în sfârșit undă verde celei mai mari operațiuni de aterizare din toate timpurile. Pe coasta Normandiei, santinele germane privesc cu uimire cum se apropie armada aliată: liderul lor senin, Rommel, este în permisie. Cele cinci plaje de aterizare – Utah, Omaha, Gold, Juno și Sword – sunt asaltate succesiv în zori. În ciuda efectului surpriză și a puterii de foc desfășurate, determinarea răspunsului german provoacă pierderi grele aliaților. Pe plaja Omaha, americanii plătesc cel mai mare preț: 90% dintre primii soldați care aterizează își pierd viața în câteva minute. La sfârșitul unei zile de turbulențe, primul obiectiv este atins, iar linia de coastă este în mâinile Aliaților. La două luni după Ziua Z, Armata 1 franceză, susținută de americani, ajunge în Provența pentru a-i încercui pe germani și pentru a se conecta cu trupele care vin din Normandia.