IF – Prieteni Imaginari – Recenzie

"IF este un film excelent lansat în preajma zilei de 1 iunie și mai ales e de văzut oricând în familie."

0
510
Ascultă acest articol


John Krasinski și Ryan Reynolds adoră filmele pentru copii și sunt niște povestitori talentați în acest sens. Primul și-a câștigat renumele de regizor cu filmele horror tensionante A Quiet Place iar celălalt s-a contopit efectiv cu un personaj de bandă desenată pentru adulți, nimeni altul decât Deadpool. Așa că poate la o primă vedere ți se pare că nu sunt cei mai adecvați indivizi pe care să-i lași în preajma copiilor tăi. IF (Prieteni Imaginari) îți va dovedi însă că cei doi se pricep și la povești pentru copii și sunt probabil niște tătici extraordinari în viața reală.

Prietenii imaginari care populează filmul sunt realizați, mulți dintre ei, în mod creativ și par într-adevăr imaginați de copii. Să păstrezi cât de cât o coerență între personajele animate și actorii în „carne și oase” este o provocare cred eu destul de delicată. E drept că personal nu am fost dat pe spate de calitatea animațiilor dar tot mi se pare o treabă decentă iar pentru ochii copiilor sunt convins că filmul arată de miliarde.

Interpretările se ridică și ele la așteptări. Calvin (Ryan Reynolds) este un sceptic care crede că deja mle-a încercat pe toate atunci când vine vorba de găsit noi copii pentru prietenii imaginari uitați. Bea (Cailey Fleming) este o puștoaică care deși inițial insistă că nu mai este un copil pare că are un talent înnăscut pentru ajutorarea prietenilor imaginari. Tatăl ei este jucat de un John Krasinski plin de vitalitate și umor.

Dacă multe voci din spatele personajelor animate ți se par cunoscute, asat se datorează unei distribuții pe cinste: Steve Carrel, Awkwafina, Sam Rockwell, Emily Blunt și alții s-au adunat pentru una dintre cele mai colorate povești ale anului.

Prima jumătate a filmului este cam lentă și tonul misterios cu care este înzestrat scenariul pare că nu duce în atât de multe locuri cum te face să crezi inițial. Însă ritmul filmului devine la un moment dat mai dinamic și ai șanse să ajungi să te bucuri ca un copil de atmosfera colorată de multitudinea pe personaje și de lucrurile frumoase care se întâmplă.

Povestea, luată cu totul, este cumva destul de previzibilă și chiar și execuția ei lasă pe alocuri de dorit când ești conștient că se putea mai bine de la producători. Totodată, există momente chiar emoționante pe care merită să le trăiești alături de cei mici sau cei mari. Pasiunea lui Krasinski își lasă amprenta ici-colo și se simte ca un film făcut din dorința de a le arăta copiilor de pretutindeni că nu sunt singuri în anumite suferințe prin care din păcate n-ar trebui să treacă nici unul.

A fost și o scenă care, poate neintenționat, mi-a a dus aminte de Quiet Place. În care se repetă acțiunea de a păși încet într-o încăpere, producând tensiunea de a nu strâni sunete, doar că groaza din filmul horror este înlocuită aici de bufnitul în râs. Inclusiv unghiul de filmare mi s-a părut același – dar poate doar îmi imaginez asemănări și easter eggs acolo unde nu sunt.

În afară de inspirațiile mai evidente la care te vei gândi, cum ar fi seria animată „Casa Foster pentru prieteni imaginari” și Winnie the Pooh, mi-a venit în minte și banda desenată „Calvin and Hobbes”.

“Povestea va fi valabilă și peste alți ani. Ba chiar s-ar putea să fie mai bine apreciată peste ani, chit că nu bag mâna în foc că și partea animată a peliculei va îmbătrâni la fel de frumos – doar timpul ne va spune. Momentan, zic că e cazul să nu-l ratezi în cinematografe, unde te poți feri de soarele deja supărător de fierbinte – iar vara abia acum începe oficial.

Poți vedea IF – Prieteni imaginari începând din 31 mai în toate cinematografele din țară, distribuit de Ro Image 2000 atât în varianta subtitrată  cât și dublată în limba română.

Regizor: John Krasinski

Scenariu: John Krasinski

Gen: Acțiune, Comedie, Familie

Lansare: 31.05.2024

Durata: 1 ora 44 minute

Studio: Paramount Pictures

Clasificare: AP-12 – Acordul Părinţilor 12

Distribuitor: Roimage

Actori:

Cailey Fleming … Bea
Ryan Reynolds … Cal
John Krasinski … Tata / Marshmallow (voce)
Fiona Shaw … Bunica
Steve Carell … Blue (voce)

Sinopsis: De la scenaristul și regizorul John Krasinski, PRIETENI IMAGINARI este povestea unei fete care descoperă că poate vedea prietenii imaginari ai tuturor – și a ceea ce face cu această superputere – în timp ce pornește într-o aventură magică pentru a reconecta -urile uitate cu copiii lor. PRIETENI IMAGINARI îi are în rolurile principale pe Cailey Fleming, Ryan Reynolds, John Krasinski, Fiona Shaw și vocile lui Phoebe Waller-Bridge, Louis Gossett Jr. și Steve Carell, alături de mulți alții, în rolul unor personaje minunat de unice care reflectă puterea incredibilă a imaginației unui copil.” – Roimage

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.