Am crescut cu un CIP 03 și un Famicom, de la mama lui, cumpărat de la niște cubanezi, care furau din Germania și veneau în Craiova la celebrul târg duminical. Îi făceai ușor din vorbe, că oamenii nu știau ce furaseră. Mai ales că nu avea nici alimentator, dar cumpărai unul multifuncțional și problema era rezolvată. Foarte interesant de menționat că pe Famicom mergeau și casetele clonă, acelea galbene și practic jucai tot ce era NES.
Ce bun sunt și azi la orice Mario!
Dacă ați crescut cu consolele Nintendo în 8 biți sau sunteți tineri și aveți feeling-ul ăsta nostalgic, chiar dacă nu ați trăit acele vremuri, Nintendo World Championships este ceva ce ar trebui finisat, nu e nici cal, nici măgar, e un fel de n-ar mai fi. Știți că prin anii ’90, la Sat 1, era o emisiune de gaming în fiecare weekend, nu mai știu dacă sâmbătă sau duminică, iar acolo se întreceau niște adolescenți în jocuri de Super Nintendo. Noi doar le priveam cu jind, în România clonele de NES erau la putere, de fapt ne uitam ca oltenii și spuneam: așa ceva nu există! De exemplu, pe vremea aceea, nu aveai cum să joci în rețea, la Mario, câte o viață, unul cu instalatorul italian, celălalt cu fratele Luigi. La Dr. Mario și Tetris se putea, evident, local, cu două controllere. Cel mai interesant era la Ice Climber, unde apăreau amândoi jucătorii în același ecran și chiar simțeai și co-op, dar și competitivitate.
Să revenim la Nintendo World Championships: NES Edition, vine ca un omagiu adus celebrelor campionate mondiale de NES, organizate în anii ’90 în Statele Unite ale Americii. Se dădeau premii foarte grase, mașină, un Mario din aur, iar premiul cel mare era de 10.000 de dolari. Acolo, cel mai jucat era Tetris, care nu se regăsește în neterminata asta colecție sau ce se vrea de pe Switch.
30 de dolari pentru ce?
Așadar și prin urmare, NWC: NES Edition ne oferă 13 titluri clasice, cu peste 150 de provocări, cred că 156, mai exact, din francize de genul Super Mario Bros, Zelda, Donkey Kong, Metroid și Kirby. Treaba e simplă, începi să zicem din Super Mario Bros, de la prima ciupercă pe care s-o culegi în 2-3 secunde și termini chiar jocul, având un challenge de a pleca din primul nivel și să ajungi pe scurtături să o salvezi pe prințesă. Și totul este contratimp, iar tu te enervezi că nu iei calificativul S, dar e bun și A+. Desigur, perfecționiștii se vor chinui să ia S-ul, dar nu mai am răbdare, la Ice Climber văd că îmi iese de minune. La Mario sunt expert, le-am făcut pe toate, majoritatea A+, se vede că e ca mersul pe bicicletă sau ca înotul, nu se uită niciodată.
Mi-a plăcut că există și modul ghost, adică atunci când vrei să-ți bați recordul în speed-run, în ecranul alăturat vezi și cea mai bună prestație a ta. Și, totuși, mi se pare cam mult 30 de dolari pentru atât. Provocările astea din speed-run le poți încheia foarte repede și după aceea mai poți exersa în modul multiplayer.
Chiar dacă multe provocări sunt simple, ca să ajungi la un timp perfect devine frustrant sau trebuie să investești timp, iar recomandarea mea este să încercați cu un controler, pe TV, pe un Switch Lite, când se împarte ecranul în 8, păi nu mai vezi nimic. Te ajută foarte mult faptul că dacă nu ai trecut peste un obstacol sau nu ești în timp apeși repede ZL și ZR și se restartează evenimentul. De fapt, tu te pregătești în Speedrun pentru celelalte două provocări: Campionatul Mondial și Modul Survivor.
În modul Survivor, ecranul se împarte în 8, iar aici viteza este cheia. Există 3 provocări, toate din speed-run-urile jocurilor, iar prima dată trebuie să închei în primii 4, apoi să fii în primii 2, iar în finală e care pe care. Aceste provocări se schimbă zilnic, uneori și la 2-3 zile și tot așa. Un pachet este în jurul unui joc de genul Super Mario Bros 3, de exemplu, dar poți avea și mai multe jocuri încorporate, un nivel din Kirby, unul din Excite Bike și altul din Ice Climber. Doamne, ce-i dovedesc la Ice Climber, mă jucam cu surorile mele când eram mici, am impresia că l-am și terminat.
Și dacă eșuați, pierdeți timp, în multiplayer, la fel ca la speed-run, ecranul derulează înapoi, dar dacă ești nervos, poți ieși imediat de acolo și te apuci de mâncat o șaorma, de un supozitor cu băutură energizantă, ce ai tu chef, doar să-ți treacă nervii.
Dar îmi place când îi bat pe chinezi, mă simt ca la JO de la Paris, se aud aplauze, fluierături, mă simt ca pe stadion, iar secundele mele sunt înaintea lor și-i văd cum ei se prăbușesc lângă ușa aia din Metroid, unde eu tocmai am intrat și-mi arată: Drejy number 1, față de China people number one. Și îmi iau singur medalia din frigider, mai zic ceva de poporul chinez și mă simt campion mondial, ca Leonard Doroftei.
Dacă vă simțiți mai experimentați decât mine, să știți că aveți provocări mai lungi, complexe, dar mai ales dificile. Lost Legend este un nivel foarte greu din Lost Levels Mario, unde precizia și perspicacitatea fac diferența. O altă provocare este să termini repede primul dungeon din Zelda sau secvența de evadare din Metroid.
Aceste provocări vă vor ajuta la Campionatele Mondiale. Aici s-au înscris, până acum, de la lansare, peste 100.000 de jucători. Ai 4 provocări, care de obicei sunt mai grele, cu ghiduri complete, în stilul unei reviste vintage, care îți desenează cel mai bun traseu prin nivel. Aici intervine coloana sonoră a anilor 80 și o prezentare superbă. Aici poți exersa până vei obține cel mai bun timp, simți că gameplay-ul devine competitiv, tensionat, vrei să fii acolo în top, să-ți vezi numele. Doar că nu pare de durată, adică te cam plictisești repede, cel puțin eu am acest feeling și îmi vine să îl las și să termin alt joc Nintendo, ba chiar le am în pachetul Online, și acolo sunt complete. Și nici nu mă grăbește nimeni să le termin.
Sincer, oricât timp aș fi în concediu, să zicem neîncetat, chiar cu piciorul operat, Nintendo World Championships NES Edition nu e impresionant deloc. Funcțiile online își pierd din intensitate, așa că singurul mod interesant este Survivor, acolo unde concurezi cu ceilalți 7 jucători și le arăți ce treabă bună ai făcut în speed-run. Păcat că există această limită la două divizii pe săptămână, demonstrând că jocul e destul de leneș. Și de ce nu mă lași să-mi aleg eu nivelul sau să am un alt loc unde să mă întrec cu chinezul pe care îl înving de fiecare dată, pare un pic rușinos.
Ai ceea ce îți trebuie pentru a fi un campion?
NWC NES Edition nu are fix jocurile pe care le așteptam cel mai mult aici, Tetris, Rad Racer sau Dr. Mario, poate aș fi vrut Ninja Gaiden, Castlevania sau Punch Out. De ce trebuie să fie doar jocuri exclusiv Nintendo, în condițiile în care au fost publisheri care au creat adevărate capodopere pentru NES. Da, înțeleg atmosfera superbă, nostalgică, a anilor ’80, trăită în ’90, readusă azi în actualitate, în 2024, dar totul e limitat, făcut așa cum au vrut ei. Da, îmi place ideea, dar e cam scump la 30 de euro, când putea să fie inclus în Nintendo Online, așa cum au făcut cu Tetris Online sau cu Super Mario Bros, dar hai să mai facem niște bani. Conținutul e cam puțin, devine repetitiv, enervant, iar dacă vreau să mă joc Metroid sau Zelda, apelez la ieftinul abonament de Nintendo Online. Zău așa, Nintendo, poate un World Championships pe SNES sau N64 ar fi mai interesant, acum că m-am tot distrat cu sărăcia asta de NES Edition. Adică nu aș da 30 de euro, poate nici măcar 10, îmi vine să scot NES-ul de la naftalină și să bag plicul ăla cu Mario, doar așa, să vă oftic. Hai, că v-am făcut praf la Mario levels, chinezilor. V-am învins!
Nintendo World Championships: NES Edition este disponibil din 16 iulie pe Nintendo Switch.
Gen: Arcade, Platformer
Lansare: 18.07.2024
Studio: indieszero, Nintendo Entertainment Planning & Development
Distribuitor: CD MEDIA
Platforme: Nintendo Switch
Clasificare: E – Everyone
Sistem de testare: Nintendo Switch
Sinopsis: “Testează-ți abilitățile de speedrunning în peste 150 de momente provocatoare din 13 jocuri clasice NES! Concurează împotriva jucătorilor din întreaga lume online, provoacă-ți prietenii de pe canapea sau încearcă să vezi cât de mult îți poți depăși recordurile personale.
Ai ceea ce îți trebuie pentru a fi un campion? Provocările mai dificile îți pot testa cu adevărat limitele!”