Ca în fiecare an, MovieNews.ro vine în vizită la cel mai mare eveniment dedicat fanilor culturii de Geek. Fie că ești un otaku, fie că ești gamer sau poate un cinefil, East European Comic Con are ceva pentru tine! Spre deosebire de evenimentul din primăvară, evenimentul de acum a avut loc la Arena Națională și a fost unul uriaș din toate punctele de vedere. În rândurile ce vor urma vă voi împărtăși experiențele și părerile mele. Dar mai întâi voi continua tradiția lui Claudiu de a vă face o scurtă prezentare a marelui eveniment.
Fie că ești un otaku, fie că ești gamer sau poate un cinefil, East European Comic-Con are ceva pentru tine!
După cum spuneam, an de an așteptăm cu nerăbdare să participăm la poate cel mai important eveniment Geek din România și vorbim aici, desigur, de East European Comic Con. Acest eveniment este locul unde prietenii își pot exprima liber preferințele față de cultura pop prin cosplay, își pot întâlni actorii favoriți cu care pot face poze sau de la care pot lua autograf și nu în cele din urmă este locul unde au tot ce trebuie la îndemână în materie de merchandice. Benzile desenate și cărțile sunt și ele prezente prin diferite edituri sau magazine, aleea artiștilor îi așteaptă cu cele mai frumoase ilustrații și posibilitatea de a-i cunoaște pe creatorii lor, iar zona de gaming se lărgește pe an ce trece și este mai dinamică și colorată ca niciodată. Serialele și filmele cele mai populare sunt și ele prezente prin bannere uriașe care ne reamintesc ce filme/seriale ne așteaptă în acest an, iar zona de socializare sau mai de actualitate spus, Street Food, e plină de zeci de feluri de mâncare și băuturi care să hrănească geekșii înfometați.
La fiecare articol post EECC fac acest gen de introducere pentru ca cei care nu știu ce este și cu ce se mănâncă acest eveniment să prindă curaj și să-l încerce. E un motiv pentru voie bună și distracție care nu trebuie ratat!
Acum că v-am lămurit despre EECC, să trecem la treabă!
Organizare
Trebuie să mărturisesc faptul că nu am fost demult la Arena Națională. Ar fi trebuit să revin pentru un concert, dar din motive obiective nu am reușit. Ultima oară când am călcat pe aici a fost în 2012 la concertul Red Hot Chili Peppers. Dar să revenim la organizare!
Pot spune cu mâna pe inimă că organizarea ediției de septembrie a EECC 2024 a fost ceva nemaipomenit. Intrarea la eveniment a avut loc într-un mod organizat și într-un mediu sigur pentru toți participanții, iar primul lucru întâmpinat au fost porțile uriașe de la scările de acces, ce aveau materiale promoționale pentru cea mai nouă aventură a lui Eddie Brock și Venom: The Last Dance, ce promite să fie o experiență de neuitat.
Lângă scările de la intrarea din Bulevardul Basarabia se afla Food Court-ul, plin de delicii din toate colțurile lumii pentru gurmanzii mici și mari, dar adevărata atracție a fost diverșii DJ ce au mixat lângă. Aceștia au dat tonul distracției pe ritmuri curente și mai vechi, iar cosplayerii și participanții au dansat împreună pe muzica diferitelor generații.
Main event-ul erau panel-urile ce aveau loc în Arenă, mai precis pe o scenă construită pe gazon, unde atât artiștii vestiți (precum Jamie Campbell Bower) cât și cosplayeri cu renume au răspuns la diferite întrebări și și-au împărtășit din experiențe. Cum era de așteptat, scena principală a avut și trailere, concursuri de cosplay și Showcase-uri K-pop, care au devenit din ce în ce mai populare în ultimii ani.
Parterul Arenei Naționale a devenit timp de 3 zile un templu al culturii geek, fanii putând să se bucure de diferite sortimente de cultură pop, anime-uri și cartoons. Astfel, fanii otaku au avut de unde alege, deoarece erau multe stand-uri oficiale cu mărfuri licențiate și interpretări personale ale diferitelor francize cunoscute precum JuJutsu Kaisen, Spy Family, Genshin Impact sau Honkai Star Rail pentru a numi doar câteva dintre acestea, iar pentru cei foarte curajoși era și un stand de dakimakura. Pentru cei care preferă să citească, ediția de septembrie a EECC 2024 ne-a permis să căutam ediții speciale la cartea preferată sau cele mai noi lansări din seriile care ne sunt dragi, iar pentru cei mici, aceștia au avut și ei de unde alege. Iar pentru colecționarii de Funko Pop!, micuțele figurine au fost prezente la eveniment prin intermediul distribuitorilor locali ce au fost prezenți.
Pentru prima oară am văzut și câteva activități tipice acestor evenimente în Occident (și-n Orientul îndepărtat). Un colț dedicat exclusiv Trading Card Games (T.C.G. – cărți de joc) unde fanii diferitelor tipuri de jocuri (precum Pokemon sau Magic: the Gathering) putea să cumpere booster packs (pachete de cărți) și să joace împotriva altor persoane pasionate de acest hobby. De asemenea, am observat o masă unde mai multe persoane jucau Beyblade, un joc cu titirezuri unde obiectivul este ca titirezul tău să rămână ultimul în picioare (sau care se învârte). Spre surpriza mea, la masa cu Beyblade erau foarte multe persoane adunate, mulți cu titirezurile proprii, iar restul curioși sau nostalgici pentru desenele animate ce ne-au încântat din 2001 până în 2003.
Nelipsit a fost și colțul japonez, care s-a întins pe o bună bucată din Arenă, iar fanii culturii nipone, precum și cei curioși, au avut oportunitatea să interacționeze cu diferitele standuri pentru a se bucura de o bucățică din Țara Soarelui Răsare. Activitățile prezente au fost cele de anii trecuți, dar acestea sunt tot timpul un deliciu, precum învățarea caracterelor japoneze, ritualul ceaiului sau purtarea unui kimono.
Parteneri mari au venit anul acesta au fost în ton cu evenimentul. ING a avut un stand unde puteai să îți faci poze și să discuți despre beneficiile diferitelor conturi pe care le oferă, iar Bioderma a venit cu multe concursuri și sfaturi pe măsură pentru cosplayeri, deoarece un cosplay reușit începe cu un ten sănătos și îngrijit.
Etajul a fost pentru mine cea mai mare surpriză, deoarece a era complet dedicat domeniului de gaming. Aici PC Garage dădea tonul cu cele mai puternice calculatoare, iar vizitatorii putea testa diferitele set-up-uri cu jocuri precum Valorant. Lângă PC Garage era și o zonă dedicată simulatoarelor, unde cei mai talentați „piloți” își putea etala abilitățile pe pista virtuală.
Street Food
În Aprilie mai aveam un pic și deveneam un avatar a temutului Nurgle din universul Warhammer la cât de bună a fost mâncarea. Așa cum era de așteptat, la acest capitol organizatorii au dat iar lovitura, cu o sumedenie de furgonete și standuri cu diferite tipuri de bunătăți, de la cele din bucătăria niponă până la cele clasice precum burgeri. Mese au fost destule pentru toți vizitatorii, dar cum încă era cald afară în weekend-ul în care a avut loc EECC, multe persoane au ales să stea pe iarbă sau pe scările de la Arena Națională pentru a se bucura de bucatele alese.
Cosplay
Dacă la ediția din 2023 nu am reușit să ajung la pavilionul central, la cea de acum am reușit și am admirat talentul și munca comunității de cosplay din România. Am văzut mai mulți cosplayeri acum decât în aprilie, iar din ceea ce mi-au spus colegii care au mai fost și la edițiile trecute, din ce în ce mai multe persoane aleg să ia parte în acest hobby la EECC. Efortul depus în costume a variat, dar intenția și pasiunea contează! Am văzut personaje din francizele de la care mă așteptam să văd cosplayeri precum Genshin Impact, League of Legends, Valorant și Apex Legends, dar am văzut și personaje din francize de la care nu mă așteptam să le văd încă, precum The Apothecary Diaries, Oshi No Ko, Sōsō no Furīren. Ce m-a surprins a fost o prezență crescută a vizitatorilor îmbrăcați în personaje din Honkai Star Rail.
Mă bucură nespus de mult să văd cum crește comunitatea, iar pasiunea geek-ilor crește pe zi ce trece dincolo de limitele la care s-ar gândi majoritatea. M-a încălzit să văd și familii care luau parte la acest hobby, iar un cosplay care mi-a rămas a fost o familie ce se costumase în personajele din Spy Family: tatăl era îmbrăcat în Loid Forger, mama în Yor Forger iar fetița purta uniforma academiei Eden, exact la Anya Forger.
Concluzie
Ediția din Septembrie a EECC 2024 pare să fi fost un adevărat succes, având câte ceva pentru fiecare, indiferent dacă aceștia erau fani înfocați sau persoane curioase ce se aflau în trecere. EECC a evoluat de-a lungul anilor pentru a fi mai mult decât o expoziție a acestei culturi care a lipsit câtorva generații, a devenit un spațiu social unde fanii pot descoperi comunitatea bogată ce se află în România și alături de care îți pot împărtăși pasiunile.
Ediția #12 East European Comic-Con a avut loc în perioada 13 – 15 septembrie la Arena Națională din București.
Pentru a fi la curent cu tot ce se întâmplă cu East European Comic-Con accesați tag-ul East European Comic-Con sau EECC, iar pentru a afla ce s-a întâmplat an de an folosiți tag-urile:
- EECC 2015 / East European Comic Con 2015
- EECC 2016 / East European Comic Con 2016
- EECC 2017 / East European Comic Con 2017
- EECC 2018 / East European Comic Con 2018
- EECC 2019 / East European Comic Con 2019
- EECC 2020 / East European Comic Con 2020
- EECC 2021 / East European Comic Con 2021
- EECC 2022 / East European Comic Con 2022
- EECC 2023 / East European Comic Con 2023
- EECC 2024 / East European Comic Con 2024