Cu un an în urmă, primeam vestea lansării mouse-ului de gaming Razer Viper V3 HyperSpeed, și era ceva foarte mișto, “Engineered with Legends” – un concept care îmbina noul cu clasicul și aducea mai multă simplitate și culoare, spre deosebire de celelalte versiuni ale acestui model.
Avem deosebita plăcere să-l primim și noi în teste, fiind curioși de acest concept și mai ales că este un mouse dedicat sporturilor electronice și construit cu ajutorul gamerilor profesioniști de eSports.
Succesul Viper V3 a făcut posibilă apariția versiunilor PRO, însă haideți să ne concentrăm pe versiunea de bază.
Pachet
Am fost oarecum surprinși de greutatea redusă a cutiei în care vine Viper V3, dar aveam să ne convingem imediat “de ce”. Cutia este micuță ca dimensiuni, fără spații goale neutilizabile în interior, negru la culoare în partea din față și cea din spate și marginile acel verde-neon specific Razer.
Pe partea din față avem imagine de ansamblu cu mouse-ul, denumirea modelului, sigla Razer și pictogramă cu Hyperspeed Wireless, alături de alte pictograme cu 3 dintre avantajele acestui model și anume:
- 82g Lightweight Design
- Razer Focus Pro 30K Optical Sensor
- Up to 280 Hours of Battery Life
Pe latura de sus avem o “agățătoare” pentru expunere/depozitare, iar pe cea opusă sunt imprimate codurile de bare și alte informații tehnice. Pe lateralele lungi avem imprimat “Razer” și tag-ul #GoGreenWithRazer, iar pe cealaltă avem o mică descriere “For the Pro” cu siglele echipelor de eSports care au contribuit la acest model, dar și ce conține pachetul și ce ai nevoie pentru a putea folosi mouse-ul.
Pe partea din spate avem o imagine cu partea de jos a mouse-ului și un fel de schemă cu feature-urile modelului, o recomandare de accesoriu și două pictograme cu Razer Synapse – aplicația oficială și 2 Years Warranty – garanția.
Deschidem cutia și până să ajungem la cofrajul de carton avem un Quick Guide care “ascunde” și nelipsita foiță cu stickere Razer. În cofrajul de carton, se observă, în partea de sus o baterie AAA Energizer, iar într-un plic din material moale este mouse-ul.
Ambalajul este în stilul Razer – un concept și o prezentare bună a produselor care să atragă la raft și să ofere informații posibililor cumpărători.
Aspect
Dacă nu sunteți familiarizați cu produsele Razer – logo-ul reprezintă 3 șerpișori – moușii au nume de specii de șerpi, iar design-ul produselor “imită” aspectul capului acestora. În cazul de față avem un design inspirat de capul unei vipere așadar avem o formă ușor ovală, nu foarte înaltă – fiind gândit pentru mâna dreaptă.
Materialul este un plastic mat, culoarea este negru, iar partea din spate are o formă rotunjită, cea din față fiind un pic colțuroasă la marginea exterioară a butoanelor de click. Logo-ul Razer este ștanțat pe partea din spate, iar între butoanele de click – destul de late, avem un LED de stare, rotița de scroll și un mic buton pentru schimbarea DPI-ului.
Pe “burtă” avem 3 “saboți” din silicon, albi, și o zonă mică care înconjoară senzorul optic. Acolo este și un switch On/Off și un căpăcel sub care se găsește senzorul USB și unde se pune bateria. Pe laterala din dreapta avem butoanele clasice de Back/Forward.
Forma este deosebită, cu o “gardă la sol” destul de mare și plăcut la atingere.
Tehnic
Subțire, ușor și frumos sculptat – Viper V3 “ascunde” ceva performanță sub capotă, însă să ne lămurim cu dimensiunile, acestea sunt 127.1 x 63.9 x 39.9 mm și cântărește 59 g fără baterie și 82 g cu tot ce aceasta.
Nu avem niciun fel de cablu, pentru că V3 este un mouse wireless prin Razer HyperSpeed Wireless cu baterie interschimbabilă și senzor micuț pe USB și se sprijină pe piciorușe de 100% PTFE.
Cele 6 butoane programabile sunt cu Mechanical Mouse Switches Gen-2 cu o durată de viață de 60 de milioane de click-uri, iar senzorul este Focus Pro 30K Optical Sensor cu un DPI maxim de 30K.
Bateria din pachet Energizer “ține” conform Razer, 280 de ore cu HyperSpeed Wireless la 1000 Hz.
Viper V3 are memorie internă, conectibilitate multi-devices prin sensorul USB și vine cu 2 ani garanție și posibilitatea de a crește la true 8K Hz Wireless Polling Rate prin Razer HyperPolling Wireless Dongle care se vinde separat. Există și un pachet care include acest dongle.
Setările și administrarea se fac prin aplicația dedicată Razer Synapse.
Testare
Am deschis acest articol declarând că “un concept care îmbina noul cu clasicul” și aici făceam referire la faptul că nu include un fir și funcționează cu… baterie. Da, știți, majoritatea moușilor wireless au baterie internă și se încarcă prin USB. Avem nevoie, așadar de o baterie din aceea clasică, AAA și putem folosi fie una reîncărcabilă fie una normală, alcalină. Nu, nu avem nici măcar Bluetooth și pur și simplu conectivitatea se rezumă la wireless-ul prin senzorul USB – senzor care, apropos, poate găzdui mai multe device-uri compatibile Razer.
În mână Viper V3 se simte foarte plăcut, tactil, este foarte subțire, însă palma se așază bine pe el. Gândit pentru utilizarea cu mâna dreaptă, în formă de gheară (claw) pentru mișcări rapide, din încheietură – mulțumită senzorului mare. Deci e la fix pentru eSports. O palmă mai mare nu-și poate odihni/sprijini partea de jos a palmei pe partea din spate a mouse-ului, unde se observă vag și logo-ul Razer, însă pauzele de joc permite relaxarea palmei fără probleme, pe mouse, dacă dorești.
Faptul că este atât de ușor – chiar și cu baterie, contribuie imens la viteza de reacție, împreună cu un DPI mare. Butoanele sunt foarte plăcut la apăsat – oricare dintre ele, iar cel de DPI este mai mult decât bine-venit. Poziționarea butoanelor este foarte bună – având în cazul de față formula clasică de două butoane de click – stâng/drept, cele două butoane laterale pentru înainte/înapoi, cel de DPI și cel al rotiței de scroll.
Rotița de scroll este acoperită cu un fel de cauciuc-plastic ridat – pentru o scrollare rapidă și exactă, are funcție de click, dar nu și de click-uri stânga/dreapta. Scrollarea este setată în trepte mărunte și nu este una lină – o alegere foarte bună, mai ales în cazul gaming-ului de tip competitiv.
Testat pe lemn (birou), suprafețe ceramice și pătură/cerșeaf, dar și pe trei tipuri de mouse pads – din material textil, maleabil, plastic tare – rigid și de tip cauciucat – Viper V3 se comportă bine în majoritatea cazurilor, fiind atenți însă, la acei saboți care, probabil, în timp se vor toci (aici contează foarte mult și pe ce suprafețe utilizezi mouse-ul). Bănuiesc că se pot dezlipi și înlocui, însă nu am găsit la accesorii disponibilitatea unor astfel de saboți.
Că tot spuneam de accesorii, da, putem opta, separat pentru Razer HyperPolling Wireless Dongle care aduce creșteri de performanță, sau există un pachet cu acest model de mouse și acel dongle inclus.
Elementele descrise spun clar că Viper V3 performează în cazul gameplay-ului de jocuri competitive (l-am trecut o fugă prin Fortnite și Call of Duty Warzone), eSports, însă se descurcă respectabil și în gaming-ul “de acasă”. Pus la teste atât în jocuri de strategie (ex. Warcraft III Reforged), RPG-uri (ex. Diablo IV), dar și de acțiune-aventură (ex. Cyberpunk 2077). Necesită setarea unui DPI pentru fiecare (în funcție și de rezoluția preferată) și odată setat – poți să le setezi la butonul DPI pentru a comuta rapid – toate sunt o plăcere de jucat pe acest mouse.
Plăcerea de utilizare a acestui model o putem extinde, fără probleme, și în cazul utilizării Windows-ului și a aplicațiilor fie ele de tip Office, sau de editare foto/video, pentru că senzorul mare și posibilitatea de a face și mai multe reglări prin aplicația dedicată Razer Synapse ajută foarte mult.
Razer Synapse a evoluat și evoluează constant, lucrurile stând din ce în ce mai bine. Prin aplicație poți conecta toate produsele tale Razer și sincroniza între ele, spre exemplu RGB-ul (care au așa ceva) și face profiluri pentru fiecare. În cazul Viper V3 – pe care l-a detectat imediat – sunt disponibile, de asemenea crearea de profiluri, iar acolo îți poți face Macro la butoane. Setarea DPI-ului ți-o alegi tot tu, pentru acel buton dedicat și poți umba și la altele printre care poți seta frecvența dorită și chiar poți alege tipul de baterie pe care-l folosești la mouse.
Știm că produsele Razer, în mare parte sunt gândite cu RGB însă acest produs nu are deloc, pe bună dreptate vis-a-vis de baterie. Singura luminiță este cea a LED-ului de stare care ajută în funcție de utilitate – conectare, starea bateriei. Am făcut testele pe bateria din pachet, o Energizer de calitate deci nici vorbă să fi atins un prag de 280 de ore, însă au fost zile-întregi de utilizare a mouse-ului fie în jocuri, fie în regim de Office sau în aplicații. Bateria a rezistat (și rezistă încă). Se poate opta la baterii reîncărcabile că este mai ușor, sau se recomandă utilizarea unor baterii mai… calitative pentru cât mai multe ore de utilizare.
Am încercat mouse-ul nu numai la PC ci și la laptop și chiar televizor și conectarea s-a făcut rapid și totul a funcționat în parametri. Nu am întâlnit cazuri de întrerupere de semnal, sacadări sau nu știu, alte probleme ce țin de funcționalitate. Ba chiar m-am obișnuit rapid și a fost o plăcere să-l utilizez, însă, după cum bine și vedeți, am o palmă mare și utilizarea sub formă de claw îmi cam obosește mâna la gameplay extins.
Viper V3 este un mouse de gaming simplu dar performant și dacă se pot bucura de el acei “pro” gameri nu văd de ce nu s-ar putea bucura oricine, chiar dacă este un gamer amator sau pur și simplu un utilizator de PC/laptop obișnuit.
Concluzie
Razer Viper V3 este realizat cu gândul la utilizare intensă de gaming profesional fără prea multă complexitate în utilizare și dedicat gaming-ului în deplasare datorită bateriei interschimbabile.
Este rapid, este fiabil, este simplu dar arătos, Viper V3 este, cu siguranță, un mouse de gaming la care se poate adapta oricine. Te obișnuiești repede cu el și treci să performezi în jocuri, Viper V3 punând și el osul la treabă. Dacă doriți mai mult de atât, există și varianta PRO.
Razer Viper V3 HyperSpeed se comercializează la un preț de aproximativ 350 lei.