War Horse : o poveste despre război, prietenie, dar mai ales despre speranță!

 Deși în SUA a fost lansată încă din luna decembrie a anului trecut, drama de război War Horse/Calul de luptă va putea fi urmarită în cinematografele din Europa abia începând cu luna februarie.

Cu ocazia lansării filmului în Franța pe data de 22 februarie, regizorul Steven Spielberg a răspuns cu mult umor, dar și precizie, jurnaliștilor francezi prezenți în cadrul unei conferințe de presă organizată la Paris. O dramă de război cu o intrigă bine construită în jurul relației de prietenie dintre Joey, un cal de rasă, și Albert, un băiat dintr-o zonă rurală din Anglia, War Horse este, potrivit celebrului regizor, în primul rând un film despre speranță. În contextul evenimentelor tulburătoare din 1914 care au dus la începerea Primului Război Mondial, pasiunea cu care Albert se dedică antrenării unui cal pe care tatăl său l-a cumparat într-un moment de slăbiciune, dar care nu le era de niciun folos pentru a munci pământul și a salva de la vânzare micuța lor fermă, este de-a dreptul înduioșător. Deși nu se pune foarte mare accent pe contextul politic și social al vremii, întreaga acțiune aduce la suprafață neliniștea, nesiguranța, durerea provocată de un război în care vârsta sau statutul social nu mai aveau nicio importanță. Și undeva printre sentimente contradictorii, tineri care dezertează oripilați de ce se întâmplă în jurul lor găsindu-și apoi moartea prin împușcare de către proprii compatrioți, case vandalizate pornind de la deviza că toată lumea trebuie să se implice în război, animale de tracțiune obligate să transporte tunuri până la ultima suflare sau soldați din tabere adverse care depun un efort comun pentru a ajuta un animal rătăcit în tranșee, reiese aproape în fiecare scenă statura impunătoare a unui cal superb : Joey.

Filmul este o adevarată călătorie virtuală în care veți experimenta alături de Joey și nu de stăpânul său, Albert, pe care îl regăsim de fapt în planul secund al acțiunii, o întreagă gamă de sentimente, peliculei nelipsindu-i scenele emoționante sau umorul.

Deși apare doar în scenele de început și de final și oarecum sporadic pe parcursul filmului, doar atât cât să nu uităm că stăpânul său încă se gândește la cel mai bun prieten al lui,  Jeremy Irvine (Albert Narracott) este unul dintre tinerii actori britanici care promite mult. De asemenea, publicul îl va putea urmări în 2012 interpretându-l pe Pip in mult așteptata peliculă Great Expectations, unde va juca alături de colegii săi de breaslă,  Helena Bonham Carter (The King`s Speech) și Ralph Fiennes (seria de filme Harry Potter). Cu toate acestea, nu aveți cum să nu remarcați momentele de emoție care se creează între cei doi și în care șoptindu-i la ureche sau vorbindu-i cu blândețe îl îndeamnă pe prietenul său necuvântător să facă anumite lucruri. Într-adevăr, antrenarea unui cal va părea din această perspectivă o simplă joacă de copii, nebănuind nici pentru cel mai scurt moment că a fost nevoie de 14 cai pentru ca fiecare scenă să iasă impecabil. Cu toate acestea, calul Finder care l-a interpretat și pe Seabiscuit în filmul cu același nume, este cel care apare în majoritatea scenelor.

Spielberg a declarat însă cu mândrie că doar trei scene dintre cele care au implicat cai au suferit modificări importante în faza de postproducție, restul fiind în totalitate cât se poate de reale, asta și datorită faptului că a lucrat cu cei mai buni antrenori.

E adevărat că filmul nu e lipsit de clișee, însă starea cu care veți rămâne după ce apare pe ecran genericul de final, e că nu ați pierdut timpul, iar War Horse a meritat cu adevărat văzut. Până la urmă, oricărei pelicule regizate de Steven Spielberg ar trebui să îi acordăm puțină atenție, însă filmul primește un plus și pentru că regizorul reușește să aducă și « altceva » pe marele ecrane, care abundă în această perioadă de producții comerciale sau 3D. O a doua bilă albă o primește și pentru faptul că nu a făcut pelicula în 3D, mai ales după scuccesul celei mai recente lansări : The Adventures of Tintin, păstrând autenticitatea unui adevărat film istoric de război, în care parcă nu ne-am fi dorit ca un cal impunător să sară din cran în sala de cinema.

Se pare însă că atenția nu a venit și nu va veni doar din partea publicului, ci și a criticilor de film, drama istorică fiind nominalizată la două categorii la Globurile de Aur : « Best Motion Picture-Drama » și « Best Original Score-Motion Picture ». Deși a pierdut în fața The Descendants la prima categorie și a filmului The Artist la cea de-a doua, War Horse rămâne cu șanse destul de mari în cursa pentru premiile Oscar.

Eu vă recomand cu caldură să vedeți filmul, dacă nu pentru regizor care nu prea a dezamagit până acum, atunci pentru cele câteva scene pe care nu le veți uita prea curând.

Iar dacă încă aveți dubii asupra inteligenței și măiestuozității acestor animale, după ce veți vedea filmul s-ar putea să aveți o altă perspectivă asupra lucrurilor.

Anca

[rating:4/5]

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.