După un turneu impresionant în festivaluri internaţionale de prestigiu, în care a adunat șapte premii la sfârșitul anului trecut, „Crulic – drumul spre dincolo”, primul lungmetraj românesc de animaţie din ultimii 20 de ani, scris, regizat şi produs de Anca Damian a fost recent inclus în selecţia oficială a festivalului New Directors/New Films de la New York (21 martie-1 aprilie). Realizat în colaborare cu The Film Society of Lincoln Center şi celebrul Museum of Modern Art (MoMA), festivalul promovează, de mai bine de 40 de ani, lucrări noi ale unor realizatori în ascensiune, „celebrând cele mai inovatoare voci auctoriale din cinematografie”. În România, lungmetrajul este distribuit de Independența Film.

Dedicat descoperirii şi promovării artiştilor tineri, New Directors/New Films şi-a cîştigat o reputaţie internaţională, devenind un festival în cadrul căruia se prezintă în premieră lucrări care redefinesc şabloanele cinematografiei. Pe parcursul celor 40 de ediţii de până acum, festivalul a prezentat şi promovat lucrări ale unor nume precum Pedro Almodovar, Steven Spielberg, Wong Kar Wai, Spike Lee, Atom Egoyan, Richard Linklater sau Wim Wenders.

Despre „Crulic – drumul către dincolo”, selecţionerii festivalului notează:

„Filmul Ancăi Damian este pe rând înfricoşător şi înduioşător, dar şi ironic, cu un strop de umor negru care echilibrează tonul. Ceea ce face ca documentarul ei să fie şi mai captivant este stilul vizual puternic: Damian foloseşte tehnici de animaţie mixte – desen, cut-out şi colaj – pentru a crea un film puternic şi memorabil”.

Crulic – drumul spre dincolo” se află printre primele şapte titluri a căror participare a fost confirmată în cadrul ediţiei de anul acesta al festivalului, alături de “Breathing“, de Karl Markovic (Austria), “Found Memories“, de Julia Murat (Brazilia), “Las Acacias“, de Pablo Giorgelli (Argentina) – câştigătorul premiului Camera d’Or la Cannes 2011, “Oslo, August 31st“, de Joachim Trier (Norvegia), “Porfirio“, de Alejandro Landes (Columbia) şi “Twilight Portrait“, de Angelina Nikonova (Rusia).

„Prima parte din filmele selectate în New Directors/New Films prezintă un grup de cineaşti care au un mod de redare a realităţi absolut excepţional şi un spirit aventurier în abordarea cinematografiei”,

a declarat directorul de programe al Film Society of Lincoln Center, Richard Pena.

„Dovadă a vitalităţii cinema-ului internaţional de autor, această primă selecţie de titluri stabileşte, anul acesta, un standard înalt pentru realizatorii de film în ascensiune. La fel ca în anii precedenţi, selecţia de noi regizori a anului 2012 promite să genereze talente ce vor ocupa un loc esenţial printre cele mai inovatoare şi influente din domeniu”,

a declarat Rajendra Roy, curator în cadrul Departamentului de Film al Muzeului de Artă Modernă din New York (MoMA).

Înainte de a ajunge pe ecranele de la MoMA, „Crulic – drumul spre dincolo” se va opri la Helsinki, unde va participa la Festivalul de Film Documentar Doc Point, în capitala Finlandei, între 24 şi 29 ianuarie. Povestea emoţionantă a românului mort într-o închisoare poloneză în urma unei greve a foamei va ajunge apoi în Suedia, unde va participa la a 35-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Göteborg, între 27 ianuarie – 6 februarie 2012. În luna februarie va participa la festivalurile de la Dublin – Dublin International Film Festival, Mexico City – FICUNAM Festival Internacional de Cine, Geneva – BLACK MOVIE Genève Festival de Films des Autres Mondes și Vilnius – Vilnius International Film Festival KINO PAVASARIS.

“Crulic – drumul spre dincolo” spune povestea reală a lui Claudiu Crulic, un tânăr de 33 de ani din Dorohoi, arestat în Polonia pentru un presupus furt. Luat sub arest în ciuda declaraţiilor şi a probelor ulterioare, care arătau că la data jafului el nu se mai afla în capitala Poloniei, ci în Italia, Crulic este trimis după gratii. Neavând la dispoziţie nicio altă armă pentru a lupta împotriva nedreptăţii, tânărul se foloseşte de singura pe care o are la îndemână – propriul corp – şi intră în greva foamei încă din prima zi de arest. Surde la apelurile pentru ajutor lansate de Crulic din închisoare, autorităţile române şi poloneze îl lasă să îşi vadă liniştit de grevă şi încep să se sesizeze numai după patru luni de la punerea sa sub arest, când, luând notă de starea gravă în care se află, dispun medicilor să îl hrănească cu forţa. Starea lui Crulic se complică şi, deşi este eliberat pentru a putea fi tratat în spital, moare la 16 ore după eliberare.

La realizarea filmului semnat de Anca Damian, distribuit în România de Independenţa Film, a participat o echipă talentată de artişti, alcătuită din: Dan Panaitescu, Raluca Popa, Dragoş Ştefan, Roxana Benţu, Ţuliu Oltean, la care s-a adăugat participarea editorului Cătălin Cristuţiu (cunoscut ca autor al montajului unor filme precum „California Dreamin‘”, “Medalia de onoare”, „Eu când vreau să fluier, fluier”). Filmul este narat de actorul Vlad Ivanov, care interpretează rolul lui Crulic.

Anca Damian a semnat în 2008 regia lungmetrajului de ficţiune „Întâlniri încrucişate”, selectat  la numeroase festivaluri internaţionale de film de prestigiu ca Pusan, Chicago, Goteborg, Pune International Film Festival, Festival of East European Cinema (Cottbus), India International Film Festival (Goa) şi Rome Independent Film Festival. Regizoarea a absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L Caragiale şi  este doctor în Arte, Cinema şi Media. A lucrat ca director de imagine în cadrul lungmetrajelor „Rămânerea” (1991) şi „Drumul câinilor” (1992) şi la o serie de scurtmetraje şi documentare premiate.

Crulic – drumul spre dincolo” este este o producţie Aparte Film, co-produs de Fundacja im. Ferdynanda Magellana, Editura Video a Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional şi Krakow Festival Office. Filmul este co-finanţat de Centrul Naţional al Cinematografiei, Polish Film Institute, Krakow Regional Film Fund şi realizat cu sprijinul HBO România, TVR și al Fundaţiei Soros România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.