Regizat, scris și produs de Anca Damian, “Crulic – drumul spre dincolo” primește din nou unul dintre cele mai aparte premii ale industriei de cinema, Amnesty Award, la Festivalul CPH DOX din Copenhaga, pentru modul creativ în care spune povestea și pentru tonul său obiectiv. Recent, filmul Ancăi Damian a mai fost premiat la două dintre cele mai importante festivaluri de film din Polonia și Germania, precum și la două festivaluri de documentar din Cehia și România. Filmul narează povestea reală a lui Claudiu Crulic, un român arestat în Polonia pentru un presupus furt, ținut în închisoare în ciuda probelor ulterioare care arătau că, la data jafului, el nu se mai afla la Cracovia, și abandonat de toată lumea până la moartea survenită în urma grevei foamei. În București, pelicula este distribuită de Independența Film și rulează la Grand Cinema Digiplex.

„Filmul reprezintă o tragică poveste reală a nedreptății umane, spusă prin intermediul unei animații extraordinar de inventive și creative”,

 

spune motivația Juriului.

„Realitatea animată, însoțită de tonul obiectiv al narațiunii, creează un mod netradițional de a spune povestea. Iar asta îi permite spectatorului să se identifice firesc cu personajul”,

continuă declarația.

 “Crulic – drumul spre dincolo” a primit recent menţiunea specială a Juriului Festivalului Internaţional de Film de la Varşovia și Menţiunea acordată de Juriul ecumenic, în Polonia, ţara în care s-a petrecut drama relatată de film. La Cottbus i-a fost acordată Mențiunea specială a juriului internațional, pentru relatarea unei povești bazate pe fapte reale cu ajutorul unor tehnice de animație diversificate, și Premiul ecumenic, pentru modul inovativ prin care li se acordă dreptul la replică celor ce nu mai sunt. A urmat Premiul Silver Eye Award, la Jihlava (Cehia), o distincţie ce recompensează „filme documentare creative şi excepţionale din Europa Centrală şi de sud-est” şi Premiul pentru cel mai bun documentar românesc, oferit în cadrul celei de-a 11-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Documentar Astra, de la Sibiu.

După CPH DOX Copenhaga, lungmetrajul va participa la alte festivaluri internaţionale de prestigiu, printre care Festival dei Popoli (Florenţa), Göteborg, Carrefour de l’animation – Le Forum des Images (Paris), New Directors – New Films (New York) si Crossroads Europe (Linz).

Anca Damian a semnat în 2008 regia lungmetrajului de ficţiune Întâlniri încrucişate, selectat de numeroase festivaluri internaţionale de film ca Pusan, Chicago, Goteborg, Pune International Film Festival, Festival of East European Cinema (Cottbus), India International Film Festival (Goa) şi Rome Independent Film Festival. Regizoarea a absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L Caragiale şi  este doctor în Arte, Cinema şi Media. A lucrat ca director de imagine al lungmetrajelor Rămânerea (1991) şi Drumul câinilor (1992) şi la o serie de scurtmetraje şi documentare premiate. A Very Unsettled Summer este titlul următorului proiect al Ancăi Damian.

Crulic – drumul spre dincolo este narat de Vlad Ivanov. La realizarea lui a participat echipa formată din Dan Panaitescu, Raluca Popa, Dragoş Ştefan, Roxana Benţu, Ţuliu Oltean şi editorul Cătălin Cristuţiu. Scris, regizat şi produs de Anca Damian, lungmetrajul este este o producţie Aparte Film, co-produs de Fundacja im. Ferdynanda Magellana, Editura Video a Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional şi Krakow Festival Office. Co-finanţat de Centrul Naţional al Cinematografiei, Polish Film Institute, Krakow Regional Film Fund şi realizat cu sprijinul HBO România, TVR și al Fundaţiei Soros România, Crulic – drumul spre dincolo este distribuit în cinematografele românești de Independenţa Film, casa de distribuție care promovează filme independente de referință, de nișă sau câștigătoare ale unor premii internaționale prestigioase, pelicule ca ”Todo sobre mi madre”, “Trainspotting”, ”Melancholia”, ”Amélie”, ”In The Mood for Love”, ”Vicky Cristina Barcelona”, ”Dogville” etc.).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.