Alb-Negru – The Last Samurai

0
1610
Ascultă acest articol

The Last Samurai (Ultimul Samurai) ne spune povestea Căpitanului Nathan Algren (Tom Cruise, Mission Impossible) un adevărat luptător care şi-a pus viaţa în pericol pentru ţară şi pentru onoare. Odată cu trecerea războiului Civil, multe s-au schimbat, iar Nathan nu îşi găseşte locul în această lume nouă.

Curajul şi sacrificiul au dispărut, iar pragmatismul şi interesul propriu şi-au făcut loc in lume, cel puţin în zona de apus acolo de unde Nathan a plecat cu multă deziluzie si durere în suflet.

În cealaltă parte a lumii un alt luptător onorabil şi cu spirit de sacrificiu îşî caută drumul înt-o viaţă care este pe cale să se distrugă incet dar sigur. Numele său este Katsumoto (Ken Watanabe, Inception) liderul ultimul conducător al unui grup de războinicii, legendarii samurai. În perioada în care America a cunoscut o dezvoltare importantă, nativi americani s-au văzut încolţiţi, dar nici Japonia nu a scăpat de ideile moderne şi odată cu acestea urma să se piardă poate cel mai cunoscut  „element” al istoriei sale, SAMURAII.

Liniile telegrafului, căile ferate şi tot ce înseamnă progres ameninţă valorile şi codurile după care au trăit şi au murit samuraii. Dar Katsumoto nu vrea să îşî părăsească locul, tradiţile si tot ce ţine de ele.

Destinul face ca aceşti doi luptători să se întâlnească atunci când împăratul Japoniei  este atras de mirajul American, care urmărea să capteze piaţa japoneză care era în curs de dezvoltare. Nathan este angajat ca să antreneze prima armată modernă a Japoniei.

Sfătuitorii împăratului încearcă sa elimine toţi samurai pentru a crea un guvern asemănător cu cel american cu intenţii comerciale din ce în ce mai mari. Odată cu întâlnirea cu samuraii, Algren îşî dă seama că a fost de partea care nu trebuia şi însfârşit a găsit onoare şi curaj chiar când credea că aşa ceva nu mai există.

Trimis într-un teritoriu neprietenos cu viaţa la răscruce Nathan se vede în mijlocul unei lupte epice între 2 lumi diferite.

Un film în care Cruise si Watanabe fac un cuplu de actorii foarte bine închegat pe ecran. Unul dintre cele mai bune filme istorice pe care le-am văzut.

[rating:4.5/5]

Ionuț

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.