1919. La un an de la sfârşitul Primului Război Mondial, lumea este încă devastată de oribilele sale consecinţe. În districtul Mallee, din regiunea rurală a Australiei, fermierul Joshua Connor (Russell Crowe) e nevoit să trăiască cu evidenţa apăsătoare a faptului că, la patru ani de la bătălia de la Gallipoli, tot ceea ce i-a mai rămas din cei trei fii ai săi, plecaţi pe front şi daţi dispăruţi, este un pacheţel din hârtie maro, conţinând un jurnal ferfeniţit, câteva scrisori şi nişte poze.

the water diviner 3O întâmplare tragică şi neaşteptată îl face pe Connor să-şi ia inima în dinţi şi să pornească la drum în căutarea fiilor săi. El va străbate peste 14.000 km, traversând două continente, pentru a le aduce acasă trupurile neînsufleţite, convins fiind că numai astfel le va cinsti memoria şi-şi va găsi liniştea sufletească.

Ajuns la Constantinopole, capitala unui Imperiu Otoman pe cale de destrămare, Connor este aruncat într-o lume total diferită de cea din care vine – sau, cel puţin, aşa crede. Întâlnirea cu Ayshe (Olga Kurylenko), proprietara hotelului la care trage, o femeie frumoasă şi complexă, îl va tulbura şi mai mult. Aceasta se luptă din răsputeri pentru a-şi păstra hotelul şi a-şi reface viaţa după nimicitorul război, împreună cu fiul său, Orhan.

Pentru Connor, înzestrat cu harul de a găsi izvoare subterane chiar şi-n deşertul australian, sarcina de a-şi găsi fiii se dovedeşte chiar mai complicată, dacă nu imposibilă, în condiţiile în care fostul câmp de luptă de la Gallipoli este înţesat cu oase umane albite de soare. În căutarile sale, el va fi ajutat de locotenent-colonelul Hughes (Jai Courtney), care va face apel, la rândul său, la maiorul Hasan (Yilmaz Erdogan), erou de război din armata turcă. Deşi foşti inamici în război, pe cei doi îi uneşte un respect reciproc.

Birocraţia – materializată în persoana căpitanului britanic Brindley (Dan Wyllie) – îi blochează lui Connor drumul spre Gallipoli, însă hotărârea sa este de neclintit. Nu va pleca de acolo fără să-şi găsească fiii, pe care îi caută folosindu-se de instinctul neobişnuit care-i indică existenţa apei sub pământ. Se pare, însă, că unul dintre fii nu se află printre osemintele înşirate pe dealurile aride de la Gallipoli. Speranţa încolţeşte: e posibil ca fiul său cel mai mare să fie încă în viaţă ? Pentru a afla adevărul, el trebuie să înveţe să se încreadă în Hasan şi în adjunctul lui, sergentul Jemal (Cem Yilmaz), precum şi în Ayshe, al cărei destin se împleteşte din ce în ce mai straniu cu al său. Cum tensiunile politice nasc noi valuri de violenţe, Connor este somat de militarii britanici să părăsească Turcia, însă el refuză. Într-o cursă contracronometru, cu pericole pândindu-l la tot pasul, Connor se luptă să descopere adevărul despre soarta fiilor săi.

the water diviner 1

RatPac Entertainment şi Seven Network Australia prezintă filmul The Water Diviner / Promisiunea, o producţie Fear of God Films şi Hopscotch Features Production, în regia lui Russell Crowe. Scenariul este semnat de Andrew Knight şi Andrew Anastasios. Producătorii filmului sunt: Andrew Mason, Keith Rodger şi Troy Lum. Producători executivi sunt: James Packer, Brett Ratner, Kerry Stokes, Tim Worner, Angus Ross, John Collee, Andrew Knight şi Andrew Anastasios. Imaginea este semnată de Andrew Lesnie, iar scenografia de Christopher Kennedy. Montajul este realizat de Matt Villa. Costumele sunt create de Tess Schofield, iar coloana sonoră de David Hirschfelder.

the water diviner 4

DESPRE SUBIECT

O nouă viziune asupra bătăliei de la Gallipoli

Aflat în căutarea unui subiect inspirat din istoria Australiei, scriitorul şi scenaristul Andrew Anastasios dă, din întâmplare, peste scrisoarea unui anume Cyril Hughes, un locotenent-colonel care făcuse parte din unitatea militară trimisă să facă ordine pe fostul câmp de luptă de la Gallipoli, imediat după terminarea Primului Război Mondial. Scrisoarea acestuia conţinea o frază care i-a atras atenţia: “Un bărbat din Australia a reuşit să ajungă până aici, în căutarea mormântului fiului său.” Această frază l-a inspirat pe Anastasios şi a constituit punctul de plecare al unei poveşti extraordinare despre pierdere, suferinţă şi iubire.

Bătălia de la Gallipoli a fost sursă de inspiraţie pentru mai multe creaţii cinematografice, însă niciodată până acum nu s-a aplecat asupra destinului unui singur om – un tată în căutarea fiilor săi. The Water Diviner este centrat pe această idee, prezentând bătălia din punctul de vedere al ambelor tabere aflate în conflict, într-un context mai larg. De altfel, filmul nu începe cu imagini ale trupelor australiene, ci a celor turceşti care, ca şi Aliaţii, erau o combinaţie de soldaţi de profesie şi “băieţei speriaţi”, arătând că trauma sufletească a fost aceeaşi de ambele părţi.

De asemenea, filmul este centrat pe importanţa înţelegerii şi iertării propriilor greşeli şi ale celorlalţi. Apăsarea uriaşă a vinovăţiei îl copleşeşte pe Joshua Connor, dar experienţele prin care trece îl vor învăţa că puterea vindecătoare a iubirii poate genera o voinţă şi puteri aproape supraomeneşti.

the water diviner 2

DESPRE PRODUCŢIE

Deşi numai o mică parte din acţiunea filmului se petrece în Australia, aceasta a fost cartierul general al echipei de filmare. Producţia a început în decembrie 2013, în Sydney, cu o perioadă de trei săptămâni de filmări în studio şi în zonele vechi ale oraşului. Au urmat, în ianuarie-februarie 2014, cinci săptămâni de filmări în sudul Australiei, atât pe coastă, cât şi în zone aflate la limita cu deşertul.

A fost o perioadă dificilă pentru echipa de actori şi realizatori, care au trebuit să facă faţă caniculei şi unor evenimente meteorologice neprevăzute.

[pull_quote_center]“Eram conştienţi de faptul că va trebui să filmăm în mijlocul verii, însă cred că nimeni nu s-a aşteptat la căldurile extreme de care am avut parte în sudul Australiei.”, comentează producătorul Keith Rodger. “Temperatura atinsese 49.5° C în ziua în care am filmat ambuscada unui tren, ceva greu de realizat chiar şi în condiţii normale. Ulterior, când trebuia să filmăm câteva scene care se petrec în tranşee, am fost surprinşi de o ploaie torenţială şi a trebuit să întrerupem filmările.”,[/pull_quote_center]

îşi aminteşte el.

Actorul Yilmaz Erdoğan adaugă:

[pull_quote_center]“Nu e uşor să filmezi în Australia – ai parte de toate anotimpurile într-o singură zi: caniculă, ploaie, vânt şi o furtună de nisip. Prima săptămână a fost foarte dificilă, întrucât nu ne aşteptam la aşa ceva. Ulterior, am înţeles că este un ciclu – caniculă, furtună, ploaie torenţială – noroc cu costumele militare, care includ mantale !”[/pull_quote_center]

the water diviner 5

O parte din echipa de actori şi realizatori australieni s-a deplasat apoi în Turcia, unde au filmat timp de trei săptămâni, în Istanbul şi pe coasta Mării Mediterane. Aici li s-au alăturat membrii echipei din Turcia, între cele două echipe stabilindu-se de la început o atmosferă de înţelegere reciprocă extraordinară. La rândul lor, autorităţile turceşti au fost deosebit de înţelegătoare şi dornice să ajute la realizarea filmului. Astfel, ele au permis realizatorilor să filmeze în locaţii istorice precum Palatul Topkapi, Moscheea Albastră şi în Cartierul Evreiesc din vechiul Istanbul.

DESPRE INTERPREŢI

the water diviner 7RUSSELL CROWE (Joshua Connor / regia) este unul dintre cei mai apreciaţi actori la ora actuală. După rolul de debut din Romper Stomper (1992), el a devenit rapid celebru pentru profunzimea interpretării sale, dedicaţia cu care abordează rolurile, extrem de variate şi complexe.

Crowe a obţinut Premiul Oscar pentru cel mai bun actor în 2011 pentru Gladiator, precum şi Globul de Aur şi Premiul BAFTA în 2002 pentru A Beautiful Mind. De asemenea, el a fost distins cu opt nominalizări la această categorie. Din totalul de peste patruzeci de premii şi distincţii, cinci i-au fost acordate de Institutul Australian de Film.

the water diviner 6

Dintre rolurile sale recente le amintim pe cele din: Noah, în regia lui Darren Aronofsky, A Winters Tale, al lui Akiva Goldsman, Fathers and Daughters, în care joacă alături de Amanda Seyfried, Diane Kruger şi Octavia Spencer şi The Nice Guys, în regia şi scenariul lui Shane Black, cu Ryan Gosling.

Filmul The Water Diviner marchează debutul său regizoral.

OLGA KURYLENKO (Ayshe) este originară din Ucraina, unde a făcut studii de artă, limbi străine, pian şi balet. La vârsta de 13 ani, a fost remarcată de un impresar la o staţie de metrou din Moscova, care i-a propus să lucreze ca foto-model. După mai mulţi ani de carieră strălucită ca model, Kurylenko s-a decis să îmbrăţişeze cariera de actriţă. Primul rol în care a fost distribuită a fost cel din filmul franţuzesc intitulat The Ring Finger (L’annulaire), în 2005. Au urmat cele din: Paris, je t’aime (2006), în care l-a avut ca partener pe Elijah Wood, Quantum of Solace (2008), alături de Daniel Craig, Oblivion (2013), cu Tom Cruise şi Morgan Freeman, November Man, alături de Pierce Brosnan şi A Perfect Day, cu Benicio del Toro şi Tim Robbins.

JAI COURTNEY (Lt. Col. Cyril Hughes) este originar din Sydney şi a studiat actoria la Western Australian Academy of Performing Arts. După debutul său pe marele ecran, în Jack Reacher (2012), alături de Tom Cruise, Jay a obţinut o muţime de roluri, printre care cele din: A Good Day to Die Hard, cu Bruce Willis în rolul principal, Divergent, alături de Shailene Woodley, Unbroken, în regia Angelinei Jolie, Insurgent şi Terminator: Genesis, în regia lui Alan Taylor.

YILMAZ ERDOĞAN (Maiorul Hasan) este realizator de film, actor şi poet. S-a născut la Hakkari, în Turcia şi a devenit celebru pe plan naţional prin roluri precum cele din comedia intitulată Vizontele (2001), serialul de televiziune Bir Demet Tiyatro, Vizontele Tuuba (2004) şi The Butterfly’s Dream (2013).

CEM YILMAZ (Sgt. Jemal) spune despre el însuşi: “Sunt Cem Yilmaz, actor de comedie din Turcia, dar chestia e că nu sunt prea nostim.” În ciuda acestei afirmaţii, Cem a jucat în peste 4000 de spectacole de comedie şi mai multe filme, printre care în Vizontele, alături de Yilmaz Erdoğan şi în parodia SF intitulată G.O.R.A, la care a fost şi autorul scenariului.

RYAN CORR (Arthur Connor) este originar din Melbourne şi a studiat actoria în Australia, la National Institute of Dramatic Art. El a apărut pe marele ecran în filme precum: Not Suitable For Children, alături de Ryan Kwanten, rol pentru care a fost nominalizat la Premiul AACTA pentru cel mai bun actor în rol secundar şi Where the Wild Things Are, în regia lui Spike Jonze. La televiziune, el a jucat în serialul intitulat Packed to the Rafters şi în filme precum: Underbelly: The Golden Mile, Tangle, Redfern Now.

BEN OTOOLE (Henry Connor) a jucat în mai multe filme de scurt-metraj, precum şi în serialul Love Child. The Water Diviner marchează debutul său pe marele ecran.

JAMES FRASER (Edward) este cunoscut pentru rolurile din filmele australiene December Boys şi Sleeping Beauty, precum şi din serialul TV intitulat Double Trouble.

DESPRE REALIZATORI

ANDREW LESNIE este deţinătorul unui Premiu Oscar pentru cea mai bună imagine pentru The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring, precum şi a Premiului BAFTA la aceeaşi categorie pentru The Lord of the Rings: The Return of the King. De asemenea, el a fost nominalizat de două ori la Premiul BAFTA pentru The Lord of the Rings: The Two Towers şi pentru The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring. Lesnie este binecunoscut şi pentru imaginea de excepţie a filmelor din seria The Hobbit, precum şi Rise of the Planet of the Apes şi I Am Legend.

Producătorul Keith Rodger precizează:

[pull_quote_center]“Andrew Lesnie a fost, de la început şi fără discuţie, alegerea noastră. În afară de faptul că este un geniu al camerei de luat vederi, are o relaţie de prietenie strânsă şi îndelungată cu Russell Crowe. Se înţeleg extraordinar pe platoul de filmare.”  [/pull_quote_center]

Scenograful CHRIS KENNEDY a fost alegerea unanimă a lui Russell şi a producătorului Andrew Mason, care explică astfel:

[pull_quote_center]“Numai Chris are capacitatea de a transpune pe marele ecran caracteristicile unor culturi şi perioade istorice atât de diferite.”[/pull_quote_center]

[pull_quote_center]“Restul echipei a fost decis în acelaşi mod, prin discuţii între noi despre cine s-ar potrivi mai bine, după care Russell se întâlnea personal cu persoanele respective pentru a le face propunerea. Eu cred ca am alcătuit o echipă de excepţie, cei mai buni profesionişti ai filmului pe care îi are Australia la ora actuală.”[/pull_quote_center]

conchide producătorul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.