Ascultă acest articol


Timp de şapte sezoane, 92 de episoade şi mii de minute, “Sons of Anarchy” a trecut de la intens la amuzant, de la înduioşător la dezgustător. Kurt Sutter, acest mastermind al televiziunii a făcut din serial unul din cele mai urmărite în ultimii cinci ani, episodul final doborând recordul de cel mai vizionat din istoria televiziunii cu cablu.

crow“Sons of Anarchy” a spus povestea unui bărbat de treizeci de ani ce făcea parte dintr-un club de motociclişti din orăşelul Charming, ce devine mai târziu preşedintele acestuia. Oraşul i-a “înghiţit” pe toţi, de la figuri materne la şefi ai poliţiei.

Jackson “Jax” Teller este personajul central al serialului, personaj pe care l-am urmărit evoluând timp de şapte ani, sperând ca din tânărul vioi, cu potenţial şi gust pentru dreptate să aibă parte de un final pe măsură – l-a primit, însă nu cum ne aşteptam.

De pe Harley-Davidson am văzut Irlanda, am râs la apropourile la adresa lui Tig şi am asistat la crime accidentale sau injuste. Fiecare eveniment, fiecare personaj cu care Jax a intrat în contact au avut rolul de a-l modela şi cizela, făcând din el un adevărat Fiu în final.

Orbit de furia ce a succedat moartea Tarei, dar şi îngreunat de povara moştenită de la tatăl său, cea de a păstra clubul pe adevărata sa cale, Jax se metamorfozează până în ultimul moment, fiind asimilat complet de abisul solitudinii apăsătoare în care se adâncise.

Tara Knowles a fost şi ar fi fost o soţie şi mamă iubitoare, însă independenţa după care tânjea i-a adus sfârşitul. Însă pe Tara nu Charming-ul a răpus-o.

Gemma Teller, văduvită de două ori, a fost o altă figură maternă puternică, însă singurul bărbat din viaţa ei pe care l-a iubit constant a fost fiul ei, pentru care era dispusă să facă orice. Cu toate acestea, egoismul şi teama de singurătate au biruit-o şi au împins-o spre crima Tarei, care plănuia să se mute din oraş alături de Abel şi Thomas. Cu ajutorul lui Juice a reuşit să ascundă fapta pentru 12 episoade, ca să nu menţionăm partea de vină pe care a avut-o în moartea primului ei soţ, John Teller.

Pe tot parcursul acestui sezon, publicul l-a urât pe Jax. Tara, dragostea vieţii sale, ucisă brutal, bărbatul văzând asta ca răzbunare din partea unui alt club. Astfel, a intrat în război cu chinezii, August Marks şi de precizat sunt şi conflictele cu The Mayans. În această ultim capitol, Jax nu a cunoscut decât ură, dezgust şi teamă, teama că proprii săi copii vor ajunge în situaţia lui într-o bună zi. Pentru a împiedica acestea, prima scenă a ultimului episod ni-l arată pe Jax arzând manuscrisul lui John Teller dar şi restul notiţelor sale. Mai târziu, îşi ia la revedere de la Abel şi Thomas (I want them to grow up hating the thought of me), care vor fi de-acum încolo în grija lui Wendy, şi de la membrii clubului, care încă erau dispuşi să încaseze un glonţ pentru preşedintele lor.

igotthisÎn ciuda tuturor cadavrelor pe care a călcat – Clay, tatăl său vitreg, Jury, membru şi prieten al filialei clubului din Charming, Unser un poliţist şi prieten, Gemma, propria sa mamă, a afacerilor murdare şi a minciunilor spuse, Jackson Teller, în tot amalgamul de trăsături ale unui anti-erou, poate fi considerat demn de piedestal. Întotdeauna având ceva de ascuns, ceva ce nu au putut descoperi nici restul personajelor tragediei, contemplativ, impulsiv, acţionând cu premeditare sau fără şi dispunând de o conştiinţă pătată, acest Hamlet al Charming-ului a fost constant urmărit de repercusiunile faptelor sale. Încheierea afacerilor clubului dar şi predarea preşedenţiei lui Chibs – toate i-au pietruit calea către un sfârşit întreg, complet din toate punctele de vedere.

jaxdead Sfârşitul serialului a fost unul simetric. În primul episod îl vedem pe Jax descoperind manuscrisul tatălui său, în ultimul distrugându-l. În urma primei sale călătorii cu motocicleta, vedem două ciori mâncând pâine îmbibată de vin pe marginea drumului, ca ultima scenă din ultimul episod să expună aceeaşi imagine. Jax a fost prima şi ultima persoană care a vorbit cu The Homeless Woman, neconfirmată încă de Sutter, dar fiind, în opinia majorităţii The Reaper/Mr Mayhem. Un alt indiciu asupra deznodământului este momentul votului clubului asupra fatumului lui Jackson – scaunul gol al preşedintelui urmat  de un close up asupra emblemei clubului – The Reaper. Într-o goană de “prim” şi “ultim”, cercul descris s-a completat, asemeni şarpelui care îşi înghite propria coadă.

În final, printre lacrimi şi suspine, telespectatorii au răsuflat uşuraţi. Nimeni nu poate infirma faptul că întreaga acţiune, umorul negru dar şi dragostea, atât pe plan romantic cât şi familial au ajuns la inimile celor care au vizionat serialul. Mulţumim, Kurt Sutter, pentru aceste personaje cu care, într-o parte mai mare sau mai mică, ne-am putut identifica. It was one hell of a ride.

The true outlaw finds the balance between the passion in his heart and the reason in his mind. The solution is always an equal mix of might and right.

raiseurhands

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.