Un actor „trecut” ce a jucat odată un supererou memorabil trebuie să-şi biruie egoul şi problemele familiale pentru a juca într-o piesă pe Broadway, într-o ultimă încercare de a-şi recăpăta gloria apusă.

RegizorAlejandro González Iñárritu

Scenariu : Alejandro González Iñárritu, Nicolás Giacobone, Alexander Dinelaris, Armando Bo

Gen: Comedie, Dramă

Lansare : 16 ianuarie 2015

Durata : 119 min

Studio : Regency Enterprises, Worldview Entertainment

Distribuitor : Odeon Cineplex

Clasificare : A.P 12

Actori :

Michael Keaton  …    Riggan
Emma Stone    …     Sam
Zach Galifianakis  …    Jake
Naomi Watts   …     Lesley
Andrea Riseborough  …     Laura

Sumar: “Un actor „trecut” ce a jucat odată un supererou memorabil trebuie să-şi biruie egoul şi problemele familiale pentru a juca într-o piesă pe Broadway, într-o ultimă încercare de a-şi recăpăta gloria apusă.” IMDB

Despre: BIRDMAN sau Virtutea neaşteptată a ignoranţei este o comedie neagră care spune povestea unui actor, Riggan Thompson (Michael Keaton), faimos pentru interpretarea rolului unui supererou emblematic, care întâmpină dificultăţi în montarea unei piese pe Broadway. În zilele dinaintea premierei, el se luptă cu propriul orgoliu şi încearcă să îşi recapete familia, cariera şi pe sine însuşi. Riggan speră că, promovând o piesă nouă şi ambiţioasă pe Broadway, îşi va revitaliza, printre altele, cariera compromisă. În multe privinţe, e o mişcare profund nesăbuită, dar fostul supererou al marelui ecran speră că riscul artistic pe care şi-l asumă îi va aduce legitimitatea ca artist şi le va dovedi tuturor, inclusiv lui însuşi, că nu e doar o fostă glorie hollywoodiană.

Când mai sunt câteva zile până la premieră, actorul principal al producţiei lui Riggan este rănit într-un accident bizar în timpul repetiţiilor şi trebuie înlocuit rapid. La sugestia actriţei principale, Lesley (Naomi Watts) şi la îndemnul producătorului lui, Jake (Zach Galifianakis), care îi e şi cel mai bun prieten, Riggan îl angajează fără prea mult entuziasm pe Mike Shiner (Edward Norton), un personaj imprevizibil, care însă poate asigura vânzări mari de bilete şi recenzii elogioase pentru piesă. În vreme ce se pregăteşte pentru debutul piesei, Riggan trebuie să le facă faţă iubitei sale, Laura (Andrea Riseborough), care joacă şi un rol principal în piesă, fiicei sale, Sam (Emma Stone), care tocmai a ieşit de la dezintoxicare şi îi serveşte drept asistentă personală, şi fostei sale soţii, Sylvia (Amy Ryan), care îşi face din când în când apariţia, cu intenţia de a stabiliza situaţia.

RECENZIE: 

Omul pasăre” sau „Virtutea nesperată a ignoranţei” ajunge în sfârşit şi pe marile ecrane la noi în ţară. Filmul numară momentan 96 de premii în cadrul unor festivaluri de filme şi alte două Globuri de Aur pentru cel mai bun actor într-un rol principal într-o comedie (Michael Keaton) şi cel mai bun scenariu (Alejandro González Iñárritu, Nicolás Giacobone, Alexander Dinelaris, Armando Bo). „Omul pasăre” cu siguranţă nu o să se oprească aici şi va fi nominalizat şi la Oscar.

birdman_clip_pulls_051514-LUT.00070587.tifBugetul filmului a fost de 18 milioane de $ şi a avut încasări până acum de 26 de milioane de $. Criticii din lumea întreagă au lăudat şi vor lăuda mulți ani de acum încolo acest film. În rolul principal este Michael Keaton, cel care l-a interpretat pe „omul liliac” în „Batman (1989)” şi „Batman Return (1992)”. În „Omul pasăre”, Michael Keaton intetpretează un fost actor – Riggan Thomson, care a cunoscut celebritatea prin anii ’90 în postura unui supererou emblematic inspirat din benzile desenate – „Birdman”. După mai bine de 20 de ani, Riggan s-a reorientat către teatru. Divorţat de soţia lui – Sylvia (Amy Ryan) şi având probleme cu fiica rebelă Sam (Emma Stone), Riggan are probleme în montarea  piesei „What We Talk About When We Talk About Love” de pe Broadway. Riggan a decis ca el să joace şi să regizeze această producţie inspirată din cartea lui Raymond Carver. În urma unui accident, unul dintre actori este grav rănit şi trebuie înlocuit deoarece urmează să aibă loc prima avanpremieră. Riggan îi propune lui Jake (Zach Galifianakis) nişte nume grele de la Hollywood, cum ar fi Michael Fassbander („X-Men”) sau Robert Downey Jr. („Iron Man”) ca să joace alături de el. Până la urmă, în locul actorului rănit vine iubitul lui Lesley (Naomi Watts), recalcitrantul Mike (Edward Norton). Lesley, Laura (Andrea Riseborough), Mike şi Riggan vor juca piesa de teatru (în avanpremieră) cu casa de bilete închisă. În publicul spectator se află şi cel mai important critic de teatru – Tabitha Dickinson (Lindsay Duncan), care lucrează la ziarul „Times”. Dacă Tabithei nu îi va plăcea cum au jucat actorii şi va scrie o recenzie negativă, viitorul îi va fi distrus.

BirdmanTot filmul este filmat prin metoda long shot, adică nu există întreruperi între secvenţe, totul părând un continuu spectacol surprins pe peliculă. Se foloşeşte tot spațiul pe care îl oferă scena şi backstage-ul de pe Braodway. Deşi sunt câteva pauze, rezultatul este unul impresionant. Există foarte puţine filme turnate prin această metodă. „Omul pasăre” este ca un teatru interpretat pe viu. Filmul este regizat de către mexicanul Alejandro González Iñárritu, cunoscut publicului pentru pelicula „Babel” (Brad Pitt, Cate Blanchett). „Omul pasăre” nu este o satiră şi nici o comedie neagră, ci mai degrabă o piesă de teatru care relaxează prin felul în care e jucat.

bm3Michael Keaton sau viitorul câştigător al premiului Oscar pentru cel mai bun actor, joacă formidabil. Cum am zis mai sus, el a câştigat Globul de Aur pentru interpretare şi mai mult ca sigur îi va aduce şi un Oscar. Emma Stone („The Amazing Spider-man”) te face să te îndrăgosteşti de ea în film, are replici acide cu Keaton şi reuşeşte să impresioneze printr-un monolog tăios. Naomi Watts („Diana”, „King Kong”, „St. Vincent”) are o performanţă notabilă, asemănătoare celei din filmul „Diana”. Zach Galifianakis („The Hangover”, „Due Date”) este mult prea serios faţă de filmele de popcorn în care a jucat, aproape greu de recunoscut. Actorii au avut o performanţă puternică şi un orgoliu greu de stăpânit. Toţi au avut scene în care au putut să-şi arate adevăratul potenţial.

Alejandro González Iñárritu nu a creat un film, ci mai degrabă un masterpiece ambiţios. Filmat ca o piesă de teatru, „Omul pasăre” este printre cele mai bune filme ale anului 2014. Un must-see care nu trebuie ratat. Michael Keaton s-a născut a două oară prin acest rol interpretat magnific.

Postere:

birdman ro

 

Trailere:

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.