Ant-Man – Recenzie

Din 17 iulie 2015 în cinematografe.

5
3177
Ascultă acest articol


Hoţul iscusit Scott Lang (Paul Rudd) trebuie să-şi accepte eroul interior şi să-l ajute pe mentorul său, Dr. Hank Pym (Michael Douglas), să protejeze de o nouă serie de ameninţări secretul ascuns în spatele costumului său spectaculos de Om-Furnică.

RegizorPeyton Reed

Scenariu : Edgar Wright, Joe Cornish

Gen: Actiune, SF

Lansare : 17 iulie 2015

Durata : 117 min

Studio : Marvel Studios

Distribuitor : Forum Film

Clasificare : A.P.13

Actori :

Paul Rudd     …     Scott Lang / Ant-Man
Michael Douglas     …     Dr. Hank Pym
Evangeline Lilly     …     Hope van Dyne

Sinopsis : Dotat cu abilitatea extraordinară de a se micşora ca dimensiuni, dar a creşte ca forţă, hoţul iscusit Scott Lang (Paul Rudd) trebuie să-şi accepte eroul interior şi să-l ajute pe mentorul său, Dr. Hank Pym (Michael Douglas), să protejeze de o nouă serie de ameninţări secretul ascuns în spatele costumului său spectaculos de Om-Furnică. Confruntându-se cu obstacole aparent de neînvins, Pym şi Lang trebuie să ducă la bun sfârşit un jaf care va salva lumea.

Recenzie:

Universul Marvel a explodat în cinematografe în ultimii câțiva ani și a luat un avans considerabil în fața “competiției” DC, DAR vin tare din urmă.

Prima oară când am auzit că Paul Rudd va fi Furnica, m-a bufnit râsul și am zis că e doar un zvon prost, dar în timp s-a confirmat și sincer am rămas cu un gust amar. Recunosc, nu am răsfoit benzile desenate și nici nu eram prea familiarizat cu Ant-Man, dar știam CV-ul lui Rudd, unde erau înșirate numai comedii – majoritatea nu prea strălucite.

Bun. Timpul a trecut, trailere, character posters și clipuri au apărut și începea să-mi placă ce văd cu un mic nod, nu prea era genul de film și supererou să fie plasat într-un univers care explodase cu o magnitudine imensă, referire făcând bineînțeles la magistralul Avengers/Ultron. Și, nu știu voi, dar mie mi se pare o dată de lansare plasată cam fără noimă, între Ultron și Civil War.

Michael Douglas, Evangeline Lilly și Paul Rudd. N-aveam ce zice de cast, bine aleși cu un mic plus pentru Corey Stoll (care l-am admirat și-l admir în “The Strain”).

Cam astea erau impresiile dinaintea lansării.

Momentul adevărului a sosi și mulțumită Forum Film România am avut ocazia să-l văd, alături de colegii mei jurnaliști, la gloriosul IMAX în 3D. Nu m-am duForum Film Româniai mult cu un sentiment de curiozitate, dar cu inima deschisă fiind vorba de un film Marvel.

ant-man-1Scott Lang (Rudd), e un hoț foarte isteț care iese de la “mititica” și promite să nu mai comită fărădelegi, pentru fiica sa, dar, bineînțeles este “corupt” de un trio hilar de amici și se bagă la o misiune aparent simplă. Misiunea se dovedește a fi de fapt un test al doctorului Pym (Douglas) și este trecut cu brio. Scott îmbracă pentru prima oară un costum, aflat în dezvoltare în secret de Pym, ce are ca scop micșorarea celui care-l îmbracă dar și sporirea exponențială a forței.

Pe Dr. Pym l-am cunoscut mai bine în Captain America, acum fiind detronat de la propria corporație chiar de protejatul său, Darren Cross (Stoll) care și el descoperă secretul micșorării subiecților prin folosirea unui costum. Nu e niciun secret că versiunea lui de costum este supranumită Yellowjacket, iar Cross are de gând să-l folosească în scopuri nu tocmai pacifiste.

Aici intervine Ant-Man care, supus la o sesiune lungă de teste (practic cam întreg filmul), este acum apt de a folosi costumul împotriva lui Cross pentru a-l opri din a comite ceva devastator.

ant-man-2Hope (Evangeline) este fiica Dr. Pym și are rol de dublu agent, misiunea ei primară fiind de a-și ajuta tatăl să-l oprească pe Darren Cross.

E musai să pomenesc (iar) de trio-ul “nebun”, Luis, Kurt și Dave (Michael Peña, David Dastmalchian și T.I.) care au smuls ceva zâmbete și au destins audiența cu glumițe foarte bine așezate în scenariu. Cei trei sunt buni în ce fac, doar că au metode mai diferite.

După cum spuneam, practic tot filmul este despre pregătirea lui Ant-Man, dar asta nu înseamnă că nu există un scenariu, sau elemente surpriză precum “easter eggs” și cele două scene de la generic care sunt scurte dar extrem de importante pentru MCU, deci rămâneți până după generic.

E un film “mic”, nu-l poți compara cu celălalte din MCU, dar chiar și așa e un pilon, buturugă mică (pun intended), sau cum vreți voi să-l numiți, în franciză care ar putea (sau nu) să evolueze frumos și să i se găsească un scop precis în războiul civil care se apropie. Plus, Hope ar putea, de asemenea, să aibă ocazia să dea naștere la ceva frumos în universul Marvel și, sincer, ar fi potrivit luând în calcul câte supereroine sunt prezente în MCU.

ant-man-3Un lucru oarecum lipsit de balanță și consistență (fără un fundal) este villain-ul! Yellowjacket este în film un fel de guest, vizitator. E drept că scena finală va încânta vizual și totuși, în filmele cu supereroi, practic antagonistul e al doilea personaj principal și are întotdeauna o poveste în spate, dar şi construit în așa fel încât confruntarea finală să capete o consistență aparte. Să dezlănțuie ceva și psihic, nu numai fizic… să fie un tot unitar. În cazul lui “Ant-Man” situația e destul de gravă. Îmi pare rău.

Peyton Reed nu spune mai nimic, din punct de vedere regizoral, neavând un fundal prea stufos în această funcție, dar a făcut o impresie bună cu “Ant-Man”, preferatele mele fiind gagurile și cadrele cu Ant-Man în acțiune, camerele fiind foarte mișto plasate și redate parcă printr-un FOV folosit de gameri prin FPS-uri multiplayer (pentru necunoscături, rezultatul fiind de parcă te-ai uita pe sub apă cu binoclul).

De luat în calcul merită și muzica, în mare parte orchestrațională cu tente de latino, melodia de la generic fiind chiar foarte foarte mișto/interesantă.

ant-man-4Este aceasta o intrare directă a lui “Ant-Man” în MCU?

Sau doar se testează terenul prin reacțiile fanilor și publicului țintă? Întrebări care, probabil, vor primi răspunsuri în funcție de încasările Box Office, (până acum favorabile), dar departe de “boom”-ul avut la lansare al altor titluri Marvel.

Pentru o experiență cu adevărat completă e musai să-l vedeți la IMAX 3D, unde imaginea nu are egal, dar dacă vreți să-l “simțiți” pe pielea voastră vă recomand cu răcoare (prea multă căldură dle) la 4Dx unde ești stropit, zgâlțâit, afumat și “fotografiat” în ton cu ce se întâmplă pe ecran.

Filmul „Ant-Man / Omul-Furnică” este distribuit de Forum Film România şi are premiera pe 17 iulie 2015, fiind proiectat în format 2D, 3D, IMAX 3D, 4DX şi Dolby Atmos.

Postere:

ant-man-894966lTrailere:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.