Ascultă acest articol


HUAWEI a reușit să-și facă un renume global când vine vorba de mobile și tehnologie mobilă, iar acest lucru a fost dovedit prin reușita de a ajunge printre cele mai bune companii producătoare din lume.

HUAWEI a încercat dintotdeauna să țină pasul cu tehnologia prin produsele sale ba chiar au adus și inovații și pare că e de neoprit. Produsele sale vorbesc de de la sine, calitateatea primând și atenția la detalii au făcut posibile ca produsele din portofoliul său să primească atenția cuvenită. Este adevărat, au întâmpinat și probleme cu piața din Statele Unite însă compania a căutat și caută soluții pentru a rezolva aceste probleme.

Piața din Europa, însă, a primit produse HUAWEI cu entuziasm și suntem curioși să vedem ce ne rezervă pentru viitor d.p.d.v. al tehnologiei. Și ca să trecem la subiect, am avut plăcerea să primim în redacție, pe bancul de testare printre cele mai importante echipamente din portofoliul acestora. Este vorba de ultraportabilul MateBook X, care nu are cum să te impresioneze cu greutatea sa foarte mică și dimensiunile reduse. Haideți să vorbim puțin despre acesta.

Pachet

MBX vine într-o cutie mică din carton tare, albă la culoare, cu incripția HUAWEI MateBook X și logo-ul – ambele aurii, nu ai cum să nu observi capacul texturat deosebit care, laolaltă, aduc clar a un produs premium.

Ridici acel capac și primul lucru cu care intri în contact este device-ul în sine, pus într-un plic semitransparent textil, sub el aflându-se, aranjate frumos în două cutii, alimentatorul (65 W) și cablul USB-C și un adaptor USB-C (MateDock 2) cu posibilități extinse de conectare. Spre deosebire de MBX, accesoriile și cablul sunt albe și bineînțeles nu lipsesc nici ghidul de utilizare și cardul de garanție.

Simplitatea va fi întotdeauna o opțiune favorabilă, chiar și în cazul ambalajului produsului, care este atrăgător așa cum este, plus, cutia aceasta – atunci când se apelează la comanda prin curier – mai vine într-o altă cutie de carton cu nelipsitul sticker cu specificațiile tehnice. Așadar, dubla protecție e binevenită plus că avem la îndemână și specificațiile pentru a ne face o idee despre conținut.

Aspect

Trecem acum la aspect și începe prin a vorbi întâi despre opțiunea culorii pentru MBX. De ce argintiu? De ce culoarea cea mai folosită pentru acest gen de device-uri? Ei bine dacă ar răspunde un purtător de cuvânt al HUAWEI, m-ar corecta spunând că vorbim în cazul MBX de culoarea Silver Frost, ci nu despre un simplu argintiu. Ei bine, arată simplu și elegant – și iată am folosit deja unul dintre cele două cuvinte ale tag-line-ului acestui model:

“Ultraportabil. Elegant.”

Da, la prima vedere chiar te uimește chiar și după ce-i ridici capacul.

Pe capac avem, pe centru, inscripționat brand-ul, cu argintiu, iar dacă-l întoarcem invers, avem sticker-ul cu Windows, codul de bare, 4 piciorușe de cauciuc, rotunde, negre, iar în partea din față, pe ambele laturi mici sunt două difuzoare stereo.

Pe laterala din dreapta avem port-ul jack pentru căști și microfon și un port USB-C pentru alimentare, lângă care se află un mic LED pentru stare. Pe partea dreaptă avem un alt port USB-C. Pe latura lungă din spate (unde este balamaua) nu avem vreun port, sau altceva, iar pe cea din față avem, pe centru, un mic locaș pentru a putea deschide mai ușor capacul pe acesta aflându-se, foarte puțin observabile și două microfoane.

Odată ridicat capacul avem un display cu o bordură foarte subțire, în partea de jos fiind trecut cu litere mici și argintii, brand-ul. Pe partea de interacțiune, în partea de sus, dreapta, este un buton rotund cu argintiu pe margine, pentru Power care integrează un senzor pentru amprente, iar tastatura QUERTY, fără Numpad, are buoane negre și este iluminată. Sub tastatură este TouchPad-ul (HUAWEI Free Touch) care se continuă până în marginea de jos și are ascunse cele două butoane de click. În dreapta TouchPad-ului se află și un sticker argintiu care ne amintește că procesorul utilizat este un Intel Core i5 din generația a 10-a.

Și totuși nu avem camera foto? Păi? Avem, bineînțeles și o cameră foto camuflată între butoanele F6 și F7 sub formă de buton. Odată apăsat, camera își face apariția.

Clar cuvântul “Elegant” este definitoriu pentru acest produs, dar trebuie să aflăm dacă și “Ultraportabil” este justificat, iar pentru asta trebuie să aflăm detaliile tehnice și să-l supunem la teste.

Tehnic

Am spus prima dată că avem în față un device ușor, greutatea fiind 1kg, iar dacă tot vi se pare greu trebuie să vă amintesc că este vorba de un schelet de aliaj magneziu-aluminiu pentru o siguranță și răcire sporite (fanless), cât despre dimensiuni, acestea sunt de 284,4 x 206,7 x 13,6 mm.

Display-ul LTPS este de 13 inci, tactil multitouch în 10 puncte, și suportă rezoluția maximă de 3000 x 2000 pixeli (3K), densitatea acestora fiind de 278 PPI. Are un raport de contrast de 1500:1 și o luminozitate maximă de 400 de nits și integrează un senzor de lumină. Placa grafică este Intel UHD Graphics, iar unghiurile de vizibilitate sunt de 178 grade.

Procesorul este un Intel Core i5-10210U generația 10 cu 4 nuclee care funcționează la 1,6 GHz putând să atingă în mod Turbo până la 4,2 GHz. Memoria RAM este 16 GB @ 2.133 MHz, iar cea internă de stocare este un SSD NVMe de 512GB.

La conectivitate avem cele două porturi USB-C, Bluetooth 5.0 și Wi-Fi IEEE 802.11a/b/g/n/ac/ax (2,4 GHz și 5 GHz), jack-ul pentru microfon și căști, iar difuzoarele stereo sunt în număr de 4 (2W x 2 în lateralele carcasei și 1W x 2 sub tastatură), microfoanele fiind și ele 2 la număr. MateDock 2, inclus în pachet, se conectează la unul dintre porturile USB-C și extind conectivitatea cu un port USB, HDMI, VGA și încă unul USB-C.

Camera este 720p cu HDR, iar bateria litiu polimer este de 42 Wh.

Specificațiile, trebuie să recunoaștem, sunt uimitoare pentru un ultraportabil, dar pentru a le crede pe cuvânt, trecem la testare!

Testare

Este atât de micuț, mai ales în mâinile mele de Kong, dar nu pare deloc fragil, căci scheletul rezistent este foarte stabil și rece și folosește și pentru a disipa căldura – o soluție perfectă pentru a nu include ventilatoare. Deci, prin urmare este și foarte silențios.

Displayul este absolut superb, cu o ramă super-subțire și touch-ul foarte responsive. Primul gând la care m-a dus este că ar fi fost perfect să se dea pe spate la 360 grade și să se tranforme într-o tabletă, căci e foarte subțire. Din nefericire nu se rabatează nici la 180 de grade, dar este totuși îndeajuns să poți lucra pe el chiar și dacă se află mai jos de nivelul ochilor.

Display-ul este un pic cam glossy, dar contrastul pare să facă față luminii puternice, iar unghiurile de vizualizare sunt excelente. Și pentru că tot vorbeam de display, hai să zicem și despre cameră ceva, care mi se pare perfect camuflată în tastatură și mult mai bună această alegere și din punct de vedere a securității. Câteva sesiuni de Zoom și Skype au demonstrat că această cameră este mai mult decât este nevoie pentru astfel de utilizare, iar microfoanele sunt foarte bune, cei cu care conversam spunându-mi că mă aud clar și tare, chiar și dacă mă îndepărtam la 2-3 metri de MBX.

Amprenta din butonul de Power este rapidă și contribuie și ea la partea de securitate, iar tastatura o plăcere de utilizat. Tastele sunt mari cu spații decente între ele, descurcându-mă respectabil cu cârnăciorii din dotare fără a apăsa din greșeală pe mai multe taste deodată. Iluminarea este atât cât să poți distinge butoanele pe timp de noapte, iar apăsarea lor este foarte plăcută. Vom trece cu vederea despre faptul că săgețile de direcție sus/jos sunt foarte mici și sunt unite aproape într-un singur buton, iar Enter-ul nu este pe atât de mare pe cât ne-a obișnuit o tastatură full de PC.

Touchpad-ul este generos ca dimensiuni și foarte sensibil la atingere și-mi place că nu are margine în partea de jos, ceea ce-l face mai plăcut de utilizat când ți cotul pe birou și-l folosești.

Filmele și serialele HD (up to 3K) se văd foarte bine, Netflix, HBO GO și Amazon Prime Video fiind plăcere de folosit, cel puțin în deplasare, și acum ajungem la unul dintre lucrurile ce m-au uimit cel mai mult: sunetul! În general, în cazul ultrabook-urilor nu te aștepți la cine știe ce căci difuzoarele sunt micuțe și nici nu au putere prea mare, dar în cazul MBX am rămas uimit atât de putere cât și de eficiența acelor două difuzoare mici din spatele tastaturii, care-ți dau o senzație foarte mișto de spațialitate.

Chiar dacă nu este inclus un accelerator grafic, m-am gândit că specificațiile MBX pot duce totuși jocuri din Microsoft Store și după ce am încercat câteva, la care a funcționat perfect chiar și ecranul tactil, am zis să mă risc și cu ceva cu grafică 3D și am instalat Asphalt Legends care am și filmat puțin ca să vedeți cum se comportă și cum se aude pe MateBook X, mai jos. Am testat, de asemenea și câteva jocuri de strategie/RPG (StarCraft II, Diablio III, Warcraft III Reforged, Comand & Conquer: Red Alert Remastered) și au funcționat de minune (chiar dacă nu au mers sau nu prea au mers bine de pe touch-ul display-ului).

În regim de Office, MBX este perfect de lucrat pe el în deplasare, căci din punct de vedere tehnic totul funcționează fără pată și chiar și o editare video/audio și Photoshop se descurcă respectabil. MBX rulează Windows 10 Home.

Odată conectat la căști, muzica de pe Spotify se aude superb (contează foarte mult căștile folosite), iar utilizarea MBX în regim de social media și browsing, de asemenea, este o plăcere. Aplicația Nahimic ajută mult la găsirea sau creeare unui preset audio în funcție de ce faci pe MBX în acel moment, iar cea Intel, am aflat că are posibilitatea, oarecum, de accelerare și setare a sistemului pentru gaming.

Conexiunea Wi-Fi este peste medie, într-un apartament de 60mp cu pereți de beton și conexiune de 1GB, la punctul cel mai îndepărtat de router cifrele arată cam așa:

Probabil că unii vor avea nevoie de mai multe posibilități de conectivitate cu MBX, cele două porturi USB-C fiind probabil prea puține. Dacă dorești să legi ultraportabilul la un ecran mai mare sau să-i pun un stick de memorie, apelezi la MateDock 2 și ai rezolvat problema.

Pentru mai multe detalii de ordin tehnic aveți câteva date mai jos și am făcut și niște teste de transfer al SSD-ului, respectiv am colectat și rezultatele cu PC Mark 10 și Novabench (pe baterie cu setarea Best Performance):

Nu lipsesc nici aplicațiile dedicate precum PC Manager de unde afli detalii despre sistem, activități, update-uri și cel mai important “Multi-Screen Collaboration” care-ți permite accesul la un dispozitiv mobil HUAWEI și controlul acestuia via NFC și Huawei Share.

Bateria, la 84%, setată pe Best Performance, îmi arăta 1 oră și 27 de minute rămase de utilizare, dar dacă se comută pe Best Battery Life va crește destul de mult perioada rămasă. Oricum, încărcarea se face foarte rapid mulțumită alimentatorului din pachet, la 0% afișând că în aproape 4 ore încărcarea va fi completă.

Nici nu știu ce aș putea să-mi doresc mai mult decât oferă MBX de la un ultraportabil. Frumos este, performant, este și nu în ultimul rând cu adevărat “portabil”.

Concluzie

MBX a demonstrat prin performanță, capacitatea bateriei și aspect că-și merită tag-line-ul “Ultraportabil. Elegant.” și chiar dacă are preț pe măsură, elevilor și celor care lucrează în deplasare le va fi instrumentul perfect pentru ceea ce au nevoie și mai mult de atât merge chiar și o delectare cu muzică, filme și jocuri… pentru că poate!

HUAWEI MateBook X se comercializează pe teritoriul României la un preț de aproximativ 7.500lei, fiind disponibil la diferite promoții la un preț mai mic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.