Mistress America – Recenzie

"If I'm not in my body then where am I?" "Five feet to the left and unhappy."

0
2002

Viața unei proaspăte studente de facultate este întoarsă pe dos de viitoarea sa soră vitregă.

Regizor: Noah Baumbach

Scenariu: Noah Baumbach,  Greta Gerwig

Gen: Comedie

Lansare: 14 august 2015 (US)

Durata: 1h 24m

Studio: Fox Searchlight Pictures

Distribuitor:

Clasificare: I.M.

Actori:

Greta Gerwig     …     Brooke

Lola Kirke     …     Tracy

Sinopsis:

Viața unei proaspăte studente de facultate este întoarsă pe dos de viitoarea sa soră vitregă.

Recenzie:

Noah Baumbach, fostul ucenic și actualul coleg al lui Wes Anderson, vine cu o continuare reimaginată a filmului său din 2013, ”Frances Ha”, păstrând-o pe Greta Gerwic ca muză și focus al camerei de filmat.

3Povestea începe cu liniștita și social izolata Tracy (”Baby Tracy”), o boboacă dintr-o facultate newyorkeză care nu are nici cea mai vagă idee ce o să facă în viitor. Personajul Lolei Kirke se prezintă ca o lună în formă inițială ce se lasă purtată la întâmplare de gravitate până când își găsește planeta sau, în cazul de față, persoana, în jurul căreia va orbita de-acum încolo; extinzând metafora ce implică obiecte spațiale, forța de atracție a lui Brooke (Greta Gerwic), despre care vorbește adeseori și alter-egoul scriitor al lui Tracy, este imbatabilă, astfel încât nici fostele iubiri, investitori mult prea maturi sau diverși basiști din trupe obscure nu-i pot rezista.

4

Iar Brooke nu este o persoană reușită. Brooke cântă, dansează fără rușine pe scene la concerte, Brooke are câte un prieten în orice clădire din centrul New York-ului, Brooke se spală într-o baie comunală, Brooke este fata cu visuri de moment, care le are pe toate acum și nimic momentul următor. După cum am menționat mai devreme, ea este varianta aparent împlinită a lui Frances, un omagiu colaborării Baumbach-Gerwick din 2013 fiind adus și prin prezența lui Mickey Sumner ca ”fake Brooke” într-o secvență.

2Culorile vii, oportuniste, montajul discret, muzica sincretică ce se pliază pe stările de spirit ale celor două fete (ca exemplu ilustrativ avem ”You Could’ve Been A Lady” de la Hot Chocolate), mișcările stângace, ambarasante – toate acestea par să dea naștere unei pastișe după filmele lui Allen din ’70, tribecafilm chiar numind-o pe Gerwic Diane Keaton a generației noastre. Cu toate acestea, mumblecore-ul cu care avem de a face însă e sincer în mesajul său, sau mai degrabă în absența acestuia, iar naturalețea pe care o degajă a fost apreciată de criticii de pretutindeni.

room1

Gustul cu care ne lasă Mistress America conține reminescențe vădite după Frances Ha, însă îi oferă și posibilitatea afirmării Lolei Kirke, pe care s-ar putea să v-o aduceți aminte din Gone Girl. În final, știi că orice s-ar întâmpla, protagonistele vor fi OK.

Poster:

ma

Trailer:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.