Metropola modernă a mamiferelor din Zootropolis este un oraș ca nici un altul. Cuprinzând cartiere de locuinţe precum luxosul Sahara Square sau glacialul Tundratown, reprezintă o încrucişare de rase, unde animale din fiecare mediu trăiesc laolaltă – un loc unde, indiferent ce eşti, de la cel mai impunător elefant la cel mai mic şoricel, poţi deveni orice.

Regizor: Byron Howard, Rich Moore

Scenariu: Jared Bush,  Phil Johnston

Gen: AventurăAnimație, Acțiune

Lansare: 4 martie

Durata: 108 min

Studio: Walt Disney Animation Studios

Distribuitor: Forum Film România

Forum Film Româniae: A.P.

Actori:

Ginnifer Goodwin … Judy Hopps
Jason Bateman … Nick Wilde
Idris Elba… Chief Bogo
Shakira … Gazelle

Sinopsis:

Când ofiţerul începător Judy Hopkins ajunge în oraş, ea îşi dă seama că a fi primul iepuraş într-o echipă de poliţie formată din animale mari şi puternice nu e atât de uşor. Hotărâtă să-şi dovedească valoarea, ea profită de ocazia de a rezolva un caz, chiar dacă asta înseamnă să se asocieze cu vulpoiul şarlatan şi bun de gură Nick Wilde, pentru a desluşi misterul.

Recenzie:

Salutare ”tovarăși cinefili”!

”Nu renunța la vise… niciodată!”

De când eram mic mi-au plăcut fabulele și morala lor. Încă de pe vremea lui Esop și continuând cu La Fontaine sau Vasile Alecsandri, fabulele au avut un loc în inima și lectura fiecăruia dintre noi, iar ce e mai important este faptul că fiecare fabulă avea și o legătură cu viața de zi cu zi și cu societatea în care autorul trăia.

Dacă ar fi să caracterizez într-un singur cuvânt filmul Zootropolis, singurul cuvânt care îmi vine în minte este acesta: fabulă. Da, am putea considera acest film ca pe o fabulă a zilelor noastre, cu multe pilde și mesaje de ordin moral cu implicații în fiecare aspect al societății în care trăim astăzi și ne desfășurăm activitățile de zi cu zi.

Zootropolis - Walt DisneyPovestea scenariului semnat de Jared Bush și Phil Johnston și regizat de Byron Howard și Rich Moore (doi regizori cu filme nominalizate la Premiile Oscar), este una simplă, în aparență. Este vorba de o tânără domnișoară, pe numele ei Judy Hopps, care nu renunță la visul de a deveni prima polițistă din neamul ei, de iepuri. Ați citit bine, da, personajul nostru principal este un iepure.

Piedicile care i se pun în drumul ei spre realizarea visului nu sunt puține și pe acest drum se lovește de prejudecăți, răutăți și, în cele din urmă de cutumele unei societăți aparent perfecte, și anume de lumea din orașul Zootropolis.

Orașul Zootropolis, care dă și numele filmului, am putea spune că este și el un personaj principal în filmul nostru, și este prezentat ca ceva idilic, cu zone bine delimitate, cum ar fi de exemplu zona de centru a orașului, Savanna Central, ce reprezintă locul unde o varietate importantă de mamifere din toate mediile se întâlnesc, elegantul Sahara Square pentru animalele deşertului, Tundratown pentru urşii polari şi elani, căldurosul şi umedul Rain Forest District, Little Rodentia pentru cele mai mici mamifere şi Bunnyburrow pentru milioanele şi milioanele de iepuraşi (locul de unde Judy pleacă în oraș).

Dacă ar fi să disecăm fiecare scenă a filmului, în parte, făcând o paralelă la multe din fabulele existente în literatura mondială, am găsi de fiecare dată câte o legătură. De ce spun asta, pentru că fiecare cadru din film, fiecare acțiune a personajelor este o pildă, o morală, un mesaj cu adânci conotații sociale, politice, sau orientare la o etnie religioasă sau alta.

Zootropolis - Walt DisneyAvem urșii polari care sunt polițiștii orașului, și în general toate mamiferele mari ce populează orașul sunt în funcții de conducere, sau în forțele de ordine, dacă vreți o gașcă exclusivistă în care cei mici nu prea au ce să caute, și mamiferele mici cu funcții grele, la munca de jos, marginalizate de societatea în care trăiesc.

În Zootropolis mamiferele de pradă trăiesc, aparent, în armonie cu celelalte mamifere, de la elani la șoricei, și toate merg ca pe roate până când tânăra noastră, Judy, terminând Academia de Poliție, este repartizată în oraș într-un program demarat de Primarul Inimă-de-Leu, de integrare a celor mici în societatea celor mari.

Problemele lui Judy încep din momentul în care îl cunoaște pe vulpoiul Nick Wilde, un șmecher fără pereche, și după ce acceptă să rezolve un caz de dispariție misterios al unei nevăstuici.

Dacă ar fi să facem aici o legătură cu fabulele, am spune că este vorba de fabula lui Esop și că morala momentului în care Judy îl cunoaște pe Nick ar fi curiozitatea nemasurată te poate băga în belea.

Cavalcada de evenimente, care se precipită din ce în ce mai mult, apare odată cu preluarea unui caz de dispariție misterioasă, caz ce aparent nu avea nici o legătură cu alte 14 cazuri de dispariții ale unor mamifere de pradă. Judy îl forțează pe noul ei prieten Nick Wilde să o ajute la rezolvarea cazului și astfel dă peste un complot venit din partea cuiva la care se aștepta cel mai puțin.zootopia-934621lMesajul cu implicări socio-administrative este ostentativ pus aici și caracatița corupției își arată adevărata față exact atunci când personajul nostru se așteaptă mai puțin. Nu mică îi fu dezamăgirea văzând că ceea ce ea credea că este idilic, perfect, defapt este prins într-un joc al corupțiilor și al mușamalizărilor. Multe valori i se dau peste cap și o va schimba și pe ea cu toate că la final, ca de altfel în orice film în care binele luptă împotriva răului, totul se termină cu bine.

Filmul abundă în spectaculozitate prin prisma imaginilor în sine, prin culorile vi și mulțimea de vietăți ce populează lumea orașului Zootropolis. Este un film pentru toate vârstele, cu mesaje pentru fiecare în parte, asta în cazul în care vrem și suntem atenți la ceea ce se spune dincolo de text și imagine. Merită două ore din viața noastră această producție și da, pot spune că Disney nu a dezamăgit nici de data asta, cel puțin când vine vorba de filmele de animație.

Acestea fiind zise, vă salut “tovarăși cinefili”, să vă curgă filme bune prin fața ochilor și ne auzim, în fiecare dimineață, de luni până vineri, de la 07:30, la Radio 1 România.

Filmul „Zootropolis” este distribuit de Forum Film România şi va avea premiera pe 4 martie 2016, fiind distribuit în format 3D, atât în varianta subtitrată, cât și în cea dublată.

Postere:

Zootropolis-ro-696x1000

Trailer:

1 COMENTARIU

  1. […] „Zootopia”, film care ne oferă o perspectivă amuzantă asupra vieții într-o societate modernă complet lipsită de oameni, a obținut încasări de 73,7 milioane de dolari, depășind astfel recordul pentru o animație lansată în luna martie ce a fost deținut de producția „The Lorax” (70,2 milioane de dolari). Animația regizată de Byron Howard, Rich Moore și Jared Bush prezintă un regn animal antropomorfic și civilizat unde prădătorii și prada lor coexistă în pofida inegalităților. Filmul se axează asupra relației dintre o iepuroaică agentă de poliție și prădătorul său natural, vulpoiul. Ginnifer Goodwin, Jason Bateman, Idris Elba și Jenny Slate își împrumută vocile personajelor animate. O recenzie detaliată găsiți aici. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.