Ascultă acest articol


Originar din New Delhi, regizorul Rohin Raveendran a luat premiul cel mare la cea de-a 11-a ediție Filminute, festival internațional de filme de un minut. PAIJANA este povestea subtilă și captivantă a unui idile ce se petrece în suburbiile suprapopulate ale Mumbaiului.  Asemeni celorlalte filme din competiție, acțiunea se desfășoară în nici mai mult, nici mai puțin de 60 de secunde.

Juriul Filminute 2016, din care face parte recunoscutul regizor taiwanez Hou Hsiao-Hsien, a premiat această dramă a clasei muncitoare pentru regie și comentariul social puternic.

Premiul publicului, selectat anul acesta de un public din 165 de țări, a mers la fermecătoarea animație franțuzească de comedie VOLTIGE,  regizată de Brunel Léo. “Hilar,” “Adorabil” și “tăvălit pe jos de râs” s-au numărat printre comentariile primite de film. A fost de asemenea lăudat pentru performanțele celor două personaje centrale, care au fost comparate Stan și Bran. În ceea ce privește soarta Fiat 500-lui din centrul poveștii, “vă vom lăsa să descoperiți singuri pe măsură ce vedeți filmul,” spune co-fondatorul festivalului și președintele juriului, John Ketchum.

Pe parcursul festivalului, publicul a fost invitat să evalueze filmele. Premiul Top Rated din acest an a mers către CUTTING ROOM al canadienilor Nathan White și Richard Colmer. Filmul prezintă într-o lumină creativă un moment dulce-amărui construit în jurul unui bărbat care se confesează în fața camerei. Publicul i-a acordat 4.8 din 5 stele.

17 țări au fost reprezentate în selecția de 25 de filme, inclusiv un record de 5 filme din Spania, 3 din Statele Unite, precum și câte două din Iran, Franța și Germania.

În 2016, Juriul internațional a fost format din 8 membri, printre care Hou Hsiao-Hsien, scriitorul John Vaillant, jurnalista FIPRESCI Barbara Hollender, scriitoarea/artista Nayla Elamin, regizorii Motke Dapp și Guillaume Renusson, precum și cofondatorii Filminute John Ketchum și Sabaa Quao. Împreună, pe lângă premiul Best Filminute, aceștia au oferit 5 Mențiuni ale Juriului, care au mers către: Fish (Iran), Voltige (Franța), Just Kids (Spania), To Ring or Not To Ring (România), și Backtrack (USA).

România își continuă turul de forță primind a șasea mențiune a juriului pentru povestea amuzantă a unei maturizări în interpretarea lui Răzvan Du – To Ring or Not to Ring. Acesta, alături de cele două premii Top Rated, un premiu al publicului și un Best Filminute (2006)  aduce România la un palmares de 9 premii Filminute, întrecută doar de Marea Britanie.

Filminute a continuat tradiția premiilor acordate de parteneri, atât cu Cineuropa cât și cu CineCoup. Premiu Filminute 2016 CineCoup, acordat de acceleratorul de film canadian, a mers către A2042 (Spania). Premiul Publicului Cineuropa a mers anul acesta către Love at First Light (Irlanda).

BEST FILMINUTE

PAIJANA http://www.filminute.com/films/2016/paijana/

ROHIN RAVEENDRAN (India)

PEOPLE’S CHOICE

VOLTIGE http://www.filminute.com/films/2016/voltige/

BRUNEL LEO (France)

TOP RATED

CUTTING ROOM http://www.filminute.com/films/2016/cutting-room/

NATHAN WHITE & RICHARD COLMER (Canada)

5 JURY COMMENDATIONS

FISH  http://www.filminute.com/films/2016/fish/

SAMAN HOSSEINPUOR (Iran)

VOLTIGE http://www.filminute.com/films/2016/voltige/

BRUNEL LEO (France)

JUST KIDS http://www.filminute.com/films/2016/just-kids/

SAMAN HOSSEINPUOR (Iran)

TO RING OR NOT TO RING http://www.filminute.com/films/2016/to-ring-or-not-to-ring/

RAZVAN DU (Romania)

BACKTRACK http://www.filminute.com/films/2016/backtrack/

NATHAN HONG FISHER (USA)

FILMINUTE 2016 PARTNER AWARDS

FILMINUTE 2016 CINECOUP PRIZE 

A2042 http://www.filminute.com/films/2016/a2042/

DAVID CASTRO GONZALES (Spain)

FILMINUTE 2016 CINEUROPA AUDIENCE AWARD 

LOVE AT FIRST LIGHT http://www.filminute.com/films/2016/love-at-first-light/

CAROLINE GRACE-CASSIDY (Ireland)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.