„Doctor Strange”: minunat în 3D, pur și simplu magic în IMAX 3D și 4DX 3D

0
1129
Ascultă acest articol


O poveste mistică, o aventură fantastică, o călătorie cinematografică unică: „Doctor Strange” – cel mai recent film din Universul Marvel, a presupus filmări în peste 20 de studiouri, jocuri complicate de lumină şi multă imaginaţie grafică pentru crearea lumii magice în care pătrunde protagonistul jucat de britanicul Benedict Cumberbatch. Acţiunea este perfect redată pe marile ecrane în 3D, însă experienţa cinematografică „Doctor Strange” e cu adevărat desăvârşită dacă urmăreşti acest film spectaculos în cele mai revoluţionare formate de cinema: IMAX (AFI Palace Cotroceni şi Shopping City Timişoara) & 4DX (Mega Mall Bucureşti, City Park Mall şi Shopping City Timişoara), disponibile doar la Cinema City.

Crearea lumii spectaculoase

Echipa de producţie a recurs la câteva locaţii de filmare în jurul lumii, printre care şi Londra, New York, Hong Kong şi Kathmandu, unde au fost ridicate, în total, 21 de decoruri practice, cu scopul de a ancora filmul în realitatea imediată şi a de a crea sentimentul că personajele chiar există. Regizorul Scott Derrickson şi-a propus ca filmul să fie bogat în nuanţe, dual, atât mohorât, cât şi luminos, iar rolul designerului de producţie, Charles Wood, a fost, în primul rând, să cerceteze în detaliu universul de bandă desenată Marvel, mai ales arta lui Steve Ditko. Pentru a construi povestea pe principiul trecerii de la o realitate la alta, dintr-o dimensiune în alta – sunt patru dimensiuni în total – echipa de producţie s-a concentrat şi pe culori, lumini, reflexii şi mai ales decoruri, toate menite să dea sentimentul de univers mistic autentic.

„Am încercat să introducem un sentiment cromatic luminos, plin de reflexii, în aceste lumi de vis. O mare parte din butaforia folosită este, de asemenea, foarte grafică. Aşa filmul e foarte interesant, căci nu ştii niciodată ce te aşteaptă dacă deschizi o uşă pe platoul de filmare,” explică Charles Wood. La crearea sentimentului de univers mistic a contribuit din plin şi echipa artistică care a produs 800 de desene, 300 de concepte artistice şi 40 de elemente de butaforie.

O vizionare copleşitoare în IMAX – (im)posibilităţile sunt nesfârşite

„Este fenomenal ce au făcut cu efectele vizuale în această lume. Reprezintă un cu totul alt nivel cinematografic.”, spune Benedict Cumberbatch. Şi asta pentru că exclusiv în formatul IMAX secvenţele se vor extinde pentru a umple întregul ecran, oferind cu 26% mai multă efecte vizuale impresionante decât ecranul standard.

„Iubesc formatul IMAX pentru că îți arată diferența dintre a vedea un film și a fi în film”, spune Scott Derrickson, regizorul filmului. „În film există peste o oră de secvenţe special transformate pentru IMAX şi îmi place mult că atunci când urmăreşti un film în IMAX poţi trece de la formatul 2:4:0 la formatul IMAX, iar publicul nu va şti niciodată, dar o va simţi. Am preferat să existe acest impact al extinderii imaginii pe ecran şi l-am folosit pentru toate secvenţele care conţin efecte vizuale importante, pentru toate scenele impresionante filmate în Kathmandu, precum şi cele de deschidere din Londra”, adaugă Derrickson.

IMAX 3D este, probabil, cea mai bună modalitate de a te bucura de acest film năucitor. Cadrele extinse, imaginile spectaculoase care îţi sucesc mintea, sunetul zguduitor, sunt doar câteva dintre motivele greu de explicat în cuvinte pentru care actorii şi regizorul spun că merită să experimentezi filmul în acest format. „Este o desfătare vizuală, iar filmul merită văzut de două ori. Când Cel Antic deschide cel de-a treilea ochi al lui Strange, nu cred că poţi remarca toate detaliile călătoriei din prima. Este uluitor!”, spune şi actorul Benedict Wong.

Doctor Strange, Featurette International IMAX:

Explorează lumea magică a lui Doctor Strange în 4DX

Zgârie norii impresionanţi, scenele de magie, mişcările scaunelor şi efectele de apă, vânt, lumină sau miros vor face scenele filmului chiar mai reale în 4DX.  Scenele de acţiune pot fi simţite pe propria piele de la primul pumn până la ultima lovitură. Mulţumită învăţării artelor mistice de la The Ancient One, Strange are o capacitate remarcabilă de a crea mandala de lumină pe care le foloseşte ca scuturi sau arme. Acţiunile lui Strange, zborul, săriturile, pumnii şi loviturile se vor extinde dincolo de ecran, până în sala de cinema. Fiecare etapă de pregătire cu The Ancient One şi fiecare luptă cu personajul negativ, Dormammu, vor fi acompaniate de efecte 4DX perfect sincronizate cu acţiunea de pe ecran în fiecare moment.

Valorifică energia, remodelează realitatea. Majoritatea puterilor lui Strange pot fi exercitate printr-o mişcare de deget. Nu doar că poate crea scuturi sau arme, ci şi portaluri pentru a călători rapid în timp şi spaţiu, în alte planuri ale existenţei. În acelaşi timp, efectele 4DX vor transpune spectatorii în mijlocul acţiunii. Scaunele vor transmite vibraţii subtile pentru a însoţi transformarea realităţii, iar jeturile de aer, luminile şi alte efecte speciale pot fi simţite atunci când Strange îşi dezlănţuie puterile într-o sincronizare perfectă. Imaginaţia, elementele vizuale, audio şi efectele 4DX vor oferi o experienţă totală şi te vor transpune în Universul Doctor Strange!

Filmul „Doctor Strange” este distribuit de Forum Film România şi a avut premiera pe 4 noiembrie 2016, fiind disponibil în format 3D, IMAX 3D şi 4DX 3D. Forum Film România

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.