Ghost in the Shell – Recenzie (2)

0
3113
Ascultă acest articol


Într-o Japonie în care mulţi oameni au creiere cibernetice, ceea ce îi expune atacurilor unor hackeri, o unitate de elită, numită Section 9, condusă de Major, un hibrid unic om-cyborg, va ajunge să lupte împotriva acestor hackeri care îşi pot obliga victimele să comită orice infracţiune.

Regizor: Rupert Sanders

Scenariu: Jamie Moss

Gen: Sci-Fi

Lansare: 31 martie

Durata: 1h 47m

Studio: Paramount Pictures

Distribuitor: Ro Image

Clasificare: AP-13

Actori:

Scarlett Johansson – Major

Michael Pitt – Kuze

Takeshi Kitano – Aramaki

Anamaria Marinica – Dr. Dahlin

Juliette Binoche – Dr. Ouelet

Sinopsis:

Devotată lichidării celor mai periculoși criminali și extremiști, Section 9 se vede confruntată acum cu un inamic al cărui singur scop e să distrugă definitiv progresele făcute de Hanka robotics în cybertehnologie. Un detaliu din biografia eroinei şi caracteristicile sale fizice discută despre rolul major al tehnologiei în vieţile noastre, dar şi despre un viitor sumbru al umanităţii.

Recenzie:

Salutare ”tovarăși cinefili”!

Una dintre cele mai importante manga japoneze revine pe marele ecran, de data asta într-un live-action movie, în regia lui Rupert Sanders, regizor cunoscut pentru producția Snow White and the Huntsman din 2012, în rest prea puține realizări notabile.

Ghost in the Shell (Kōkaku Kidōtai?, “Mobile Armored Riot Police”), este o franciză media creată, sub formă de manga (cine știe cunoaște?!), de Masamune Shirow. Prima apariție a fost în 1989 sub aceeași titulatură în volumele create de Kodansha, și spunea povestea unei trupe de luptă contra cyber-terorismului, sub egida oerganizației Section 9, Motoko Kusanagi fiind personajul principal.

După succesul avut sub forma de reviste ilustrate, seria a devenit film în 1995, după care mai multe serii tv și alte câteva filme au tot apărut pe piață, făcând ca această franciză să devină una din cele mai populare în rândul fanilor de anime (filme de animație japoneze).

Rupert Sanders s-a înhămat la a realiza acest proiect știind foarte bine ce face și se vede pe tot parcursul filmului faptul că există documentația în spatele scenariului, scenariu scris, de altfel, chiar de creatorul seriei originale, Masamune Shirow în colaborare cu Jamie Moss.

Omul se află la graniţa dintre animal şi robot!

Filmul este un deliciu din punct de vedere vizual, respectând cu strictețe conceptul imaginat de creatorul seriei. Fără a da spoilere, vă pot spune că anumite cadre din film sunt identice cu cele din filmul original, din 1995.

ghost-in-the-shell-218916l-1600x1200-n-494d767eScarlett Johansson și-a asumat rolul Maiorului în acest film, și cu toate că nu putem spune că excelează, joacă bine și aduce o revigorare, necesară aș putea spune, carismaticului personaj. Ceea ce am putea spune că este un plus față de original este faptul că s-a pus accent mai mult pe dezvoltarea personajului, asta ducându-ne cu gândul că va exista și o continuare. Personajul Mira, interpretat de Johansson, este un robot experiment, primul de acest gen. Creierul acestui robot nu este unul sintetic, ci este al unei fete, despre care, mai târziu, aflăm că a existat în realitate. Aici este schimbarea față de personajul original, pentru că de data asta Motoko Kusanagi nu este de la început Maiorul,  ci este fata al cărei creier este implantat în corpul robotizat.

ghost-in-the-shell-387224lPilou Asbæk, actor de origine daneză, și cunoscut pentru rolul jucat în celebra serie Game of Thrones, și pentru personajul din Lucy, din 2014 (tot alături de Johansson), îi dă viață celebrului Batou. Batou este unul personajele principale din seria manga, creată de Shirow, el fiind al doilea ca rang, după Maior, în cadrul organizației Section 9, iar în producția de față, în urma unei explozii, ajunge și el să aibe parte de îmbunătățirile celor de la Hanka, compania care de altfel a creato și pe Mira. Față de original, aici avem parte de o altă schimbare, cea despre care v-am scris mai sus. În seria japoneză el este plin de elemente augumentate, cibernetice, aici viziunea regizorală fiind cea umană.

De altfel toate personajele principale din film sunt create spre a fii cât mai umane, chiar și Mira, Maiorul, este umanizat, atât cât se poate, în condițiile date.

ghost-in-the-shell-270319lCeea ce mi-a plăcut foarte tare este că în rolul lui Aramaki a fost distribuit un veteran al cinematografiei japoneze, un adevărat monument, este vorba de Takeshi Kitano, actor de film și seriale, foarte popular în țara de origine. Un element în plus a fost faptul că Aramaki nu a vorbit nici măcar o secundă în engleză pe tot parcursul filmului, ceea ce pe mine m-a încântat.

ghost-in-the-shell-993587lPentru a da și mai multă greutate echipei de actori, Juliette Binoche, câștigătoare a unui Premiu Oscar în 1997 pentru rolul din The English Patient, a fost distribuită în rolul Dr. Ouelet, creatoarea de drept a personajului interpretat de Johansson, și care, pe parcurs, are probleme de moralitate și schimbă tabăra cu prețul vieții.

ghost-in-the-shell-469576lMichael Pitt, un alt actor cu palmares bogat, chiar dacă este tânăr, dă viață aparentului bad guy din film, și anume Kuze. Aici nu ni se spune exact, de la început cine e, dar, dacă ar fi să ne luăm după istoricul acestuia, am putea să vă spunem că este Hideo Kuze, liderul unei așa-zise celule teroriste, Individual Eleven, și aprigul dușman al celor de la Hanka Cybernetics. Ce s-a păstrat, cât de cât, este legătura dintre Kuze și Motoko, la fel ca în seria originală, aici însă puțin politizati, dacă pot spune așa.

Acum vine momentul în care ne putem mândri cu faptul că o româncă, get-beget, joacă în această super producție hollywoodiană, este vorba de Anamaria Marinca, ea interpretând rolul Doctorului Dahlin, care ne părăsește foarte repede, cu toate că are un rol important în înfruntarea celor de la Section 9 cu teroristul Kuze.

ghost-in-the-shell-465070lDin punct de vedere al efectelor viziuale filmul stă foarte bine la acest capitol. S-au păstrat cu sfințenie toate elementele descrise în benzile desenate, și mai apoi în anime-urile ce au ca subiect Ghost in the Shell, ceea ce dă un plus filmului. Muzica și întreaga coloană sonoră este foarte bine aleasă, bine adăugată, de altfel devine un personaj principal în momentele cheie ale filmului. M-a bucurat foarte mult să aud, la final, tema principală a seriei din 1995. Decorurile și costumele au fost la înălțime adăugând tot ceea ce era necesar pentru a te transpune în universul distorsionat a lui Shirow.

Filmul are potențial de a deveni un block-buster, are ritm, are toate elementele de a te ține în priză. Este un film la care nu te plictisești, personajele dezvoltându-se foarte bine, și așa cum spuneam mai devreme, cere o continuare. Este un film la care merită să te duci, dar neapărat în IMAX, pentru că altfel își pierde din efect și din grandoarea locațiilor ce apar în film.

Acestea fiind zise, vă salut “tovarăși cinefili”, să vă curgă filme bune prin fața ochilor și ne auzim, în fiecare dimineață, de luni până vineri, de la 07:30, și sâmbăta, în cadrul emisiunii ”Movie News”, de la ora 11:00, la Radio 1 România.

Cu aceste gânduri și rânduri vă invit să urmăriți Ghost in the Shell care va sosi în cinematografe în 3D și IMAX 3D din 31 martie. Distribuit în România Ro Image 2000. Rulează şi în rețeaua de cinematografe Cinema City.

Poster:

ghost-in-the-shell-178275l

Trailer:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.