Gods of Egypt – Recenzie

0
4080
Ascultă acest articol


Intriga din Gods of Egypt se declanșează atunci când unul dintre zei, Seth ucide un altul, pe Osiris. Când fiul lui Osiris, Horus în încercarea de a se răzbuna, se alege cu ochii scoși, un singur om, un tânăr hoț îndrăgostit de o sclavă, se încumetă să ajute la înfrângerea zeului nebun.

Regizor: Alex Proyas

Scenariu: Matt Sazama, Burk Sharpless

Gen: Aventură, Fantastic

Lansare: 26 februarie

Durata: 127 min

Studio: Summit Entertainment

Distribuitor: Ro Image

Clasificare: A.P. 12

Actori:

Gerard Butler … Seth
Nikolaj Coster-Waldau … Horus
Brenton Thwaites … Bek
Courtney Eaton … Zaya

Sinopsis:

Muritorul erou Bek face echipă cu zeul Horus într-o alianță împotriva lui Set, zeul nemilos al deșertului, cel care a uzurpat tronul Egiptului și își omoară fratele, pe Osiris, primul rege al unui pământ bogat și condus în pace, și îl cufundă în haos și conflict

Recenzie:

Salutare ”tovarăși cinefili!”

”Zeii ne veghează soarta!”

De-a lungul timpului mi-a fost dat să citesc o sumedenie de lucrări, care mai de care mai interesante, printre ele și manuscrise ce tratau diferite mitologii, legende și istorii.

Gods of EgiptUna din cele mai interesante mitologii este cea a Egiptului antic și a imenselor piramide construite de nu-se-știe-cine. Au existat multe dezbateri, lucrări și supoziții pe marginea acestor aspecte, dar din păcate nici una nu a reușit să deslușească în totalitate originile vechilor egipteni și a fabuloaselor lor piramide. Totuși în vastele încăperi din piramide s-au descoperit scrieri, traduse în timp de oameni de știință, în care ni se povesteau lucruri de-a dreptul fantastice, despre zei, despre supa primordială, despre creație și despre leagănul vieții ca fiind acolo, în Egipt.

Una din descoperirile făcute în piramide și în templele egiptene are ca subiect lupta dintre Osiris și fratele său Set, ca mai apoi să ni se spună despre lupta dintre Set și nepotul său, Horus, fiul lui Isis și al lui Osiris. Istorisirea este lungă și stufoasă, cu multe elemente contradictorii, dar ideea de bază este lupta dintre bine și rău.

Plecând de la această idee, scenariștii filmului despre care discutăm, Matt Sazama și Burk Sharpless, au creat o poveste impresionantă despre supremație, despre dragoste, despre trădare și, de ce nu, în ultimă instanță despre regăsirea unor principii demult uitate, chiar dacă este vorba de zei. Tot acest amalgam de idei a fost transpus prin viziunea regizorală a regizorului greco-australian, culmea, născut în Egipt, Alex Proyas.

Proyas a mai fost la cârma unor filme de box-office de-a lungul timpului, și amintesc aici doar patru dintre ele, și anume “Dark City” (1998), “I, Robot” (2004), “Knowing” (2009) și “The Crow” (1994) cu regretatul Brandon Lee, fiul celebrului Bruce Lee.

Alex Proyas, ca și în filmele enumerate mai sus, încearcă să-și aducă aportul imaginației personale peste scenariul scris de Sazama și Sharpless, și o face magistral. Personalitatea lui, ca regizor, dar și ca individ, se regăsește și in Gods of Egypt, la fel de pregnantă ca și în “The Crow” sau “Dark City“, două filme foarte bune după părerea mea.

Lumea creată în “Dark City“, de exemplu, este una anostă, amorfă și stearpă, și nimic nu te duce cu gândul că v-a ieși ceva bun din asta. La fel face și în filmul despre care discutăm, dar aici se schimbă lucrurile și lumea imaginată de Proyas, Egiptul lui Proyas este plin de culoare, megalomanic de impunător, reușind să scoată în față acel cult al vremii, cel puțin așa se presupune, și anume cultul personalității, mai exact cultul zeităților.

Cu ajutorul CGI-ul (efecte speciale), Proyas te poartă aievea prin Egiptul acela, la care oamenii de știintă doar visează, iar imaginile sunt superbe. Cadrele luate de la distanță, cât și cele de close-up sunt atât de încărcate de acuratețea detaliilor, încât te întrebi dacă nu cumva Proyas deține o mașină a timpului de a reușit să aducă atâtea detalii și originalitate în același timp.

Dacă luăm în calcul că cei de la Summit Entertainment i-au pus la dispoziție un buget de 140.000.000 de dolari și că, după părerea mea, jumătate din buget s-a dus în crearea de CGI, am putea spune că este un festin pentru ochi. În comparație, la “Dark CityProyas a avut un buget de 27.000.000 de dolari și a reușit cu brio să creeze o lume veridică.

Să mergem mai departe și să spunem că producătorii și regizorul au mers pe mâna lui Gerard Butler în rolul personajului negativ, Seth, și că scoțianul nostru își asumă rolul pe deplin și că, atât cât i-a permis scenariul, îl joacă foarte bine. Scenele în care Butler scoate în evidență cruzimea și lipsa de suflet a personajului îți dau fiori reci pe șira spinării. Parcă acest rol îl aștepta pe Butler să îl întruchipeze în toata răutatea lui legendară.

Sunt curios să văd ce face în celălalt film care trebuie să apară în curând pe ecrane, și anume “London Has Fallen. Oricum, indiferent de prestația din această continuare a filmului din 2013, în “Gods of Egypt actorul își duce până la capăt povara personajului negativ. Ne aduce aminte, dacă vreți, de personajul jucat in “300, dar de partea cealaltă a baricadei.

Gods-of-Egypt-2016-Movie-Wallpaper-1Celălalt personaj al filmului, și anume Horus, este jucat de Nikolaj Coster-Waldau (cunoscut din “Game of Thrones) și da, se achită de rol pe deplin. La început mi-a părut antipatic și chiar am crezut că el este personajul negativ datorită modului cum își trata supușii, cu lipsă de considerație față de cei care îl venerau sincer și credeau în buna judecată a lui Horus.

Pe parcurs aflăm că și el, ca zeu, are durerile lui ascunse sub pătura nepăsării și că defapt în spatele acelui munte de mușchi zace un suflet îndrăgostit și care se simte trădat de prieteni, iubită și chiar de tată, personificat aici de RA și interpretat de Geoffrey Rush.

Povestea filmului nu este una nouă, este vorba de lupta dintre bine și rău, de sacrificiile pe care le facem în numele dragostei și lupta îndrăgostitului Bek, intrepretat de Brenton Thwaites, pentru a-și recupera marea dragoste, Zaya, interpretată de Courtney Eaton.

Una din cele mai interesante și, din punctul meu de vedere, cea mai bine realizată scenă din film, este scena din Lumea de dincolo, scenă în care Zaya este obligată să plătească bir pentru a putea merge în Rai. Aici se poate vedea cât de mult s-a lucrat la detalii, chiar dacă au fost folosite metode digitale de CGI pentru a creea acel cadru. Aici se vede, defapt, imaginația lui Proyas când vine vorba de a creea un univers. Toată scena, de la cap la coadă, arată impecabil și face tot bugetul pe care l-a avut pe mână Proyas.

Nu vă mai dau alte amănunte despre film, ci vă invit să mergeți să îl vedeți. Este un film de acțiune, aproape de la început și până la sfârșit, cu dialoguri echilibrate și cu foarte puține momente de plictiseală. Avem parte și de puțin umor, mai ales în dialogurile dintre Horus și Hathor – zeița dragostei, interpretată de Elodie Yung.

Gerard Butler - Gods of EgiptAcestea fiind zise, vă salut “tovarăși cinefili”, să vă curgă filme bune prin fața ochilor și ne auzim, în fiecare dimineață, de luni până vineri, de la 07:30, la Radio 1 România.

Filmul “Gods of Egypt” este distribuit de RoImage şi va avea premiera pe 26 februarie 2016, fiind distribuit în format IMAX 3D.

Postere:

gods-of-egypt-789392l-1600x1200-n-23235956

Trailer:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.