Baywatch – Recenzie

0
4277
Ascultă acest articol


Când un nou recrut, arătos și impretinent (Zach Efron), se alătură echipei de salvamari condusă de Mitch Buchannon (Dwayne Johnson), căruia-i place să facă lucrurile ca la… manual, ies scântei! Vrând, nevrând, cei doi vor lucra cot la cot când descoperă un complot criminal care amenință viitorul plajei lor.

Regizor: Seth Gordon

Scenariu: Robert Ben Garan, Thomas Lennon

Gen: Comedie

Lansare: 2 iunie

Durata: 1h 56min

Studio: Paramount Pictures

Distribuitor: Ro Image

Clasificare: A.P.12

Actori:

Dwayne Johnson … Mitch Buchannon

Zac Efron … Matt Brody

Alexandra Daddario … Summer Quinn

Sinopsis:

Când un nou recrut, arătos și impretinent (Zach Efron), se alătură echipei de salvamari condusă de Mitch Buchannon (Dwayne Johnson), căruia-i place să facă lucrurile ca la… manual, ies scântei! Vrând, nevrând, cei doi vor lucra cot la cot când descoperă un complot criminal care amenință viitorul plajei lor.

Recenzie:

Cum aș putea să încep să descriu un film care nu este deloc memorabil? De obicei, când scriu o recenzie, îmi place să las câteva zile după ce am vizionat filmul ca să-l pot analiza mai bine. Nocturnal Animals, spre exemplu, sau Arrival, au fost filme care și după o săptămână încă mă simțeam copleșit când mă gândeam la ele. Îți lasă acel gust pe sistemul limbic, amar, dulce, puternic, parfumat, de film care te urmărește și-n somn. Baywatch este o reproducere destul de ieftină după faimosul serial Baywatch. Nu se pot compara, mai ales că din primele 10 minute îți vei da seama cum se va termina. Din păcate, nu are nimic interesant, în afară de limbajul „libertin” și faptul că Zac Effron gâdilă scrotul unui tip mort în film.

Tipi care arată atât de bine încât te fac să te simți nasol că ai un job de la 10-18 și că ești prea lipsit de chef să mai mergi la sală. Tipe care arată bine. Și cam atât. Ah, și multe stereotipuri. Care-i faza cu regizorii din ultima perioadă? De ce se folosesc atât de mult de stereotipuri? Fac filmul previzibil și să pară fals.

Muzică, scenariu, actori, altele

Ca să sumarizez plotul într-o frază, aș putea să spun că un tip, olimpic, decadent, trebuie să facă ore în folosul comunității în Bay Area și pentru asta trebuie să devină salvamar. Astfel, îl urmărim pe Matt Brody (până și numele lui sună un pic jerkish. Nu ți se pare?) jucat de Zac Effron în încercarea de a deveni salvamar și, împreună cu echipa lui Mitch Buchanon (Dwayne “The Rock” Johnson), să salveze Bay Area de o femeie care vrea să distrugă zona prin droguri și afaceri imobiliare necurate.

Muzica. Să spunem doar că dacă-l puneau pe fiul lu Andrei Dinescu să le facă soundul, eu zic că ieșea un film extrem de interesant. Chiar mă gândesc serios, în timp ce scriu, să fac un mash-up între fazele din trailere și muzica lui Andrei. În rest, nimic interesant. Din păcate.

formula vulgaritate = amuzament este ceea ce stă la baza acestui film

Scenariul – dacă merg la clasa cincea, și le dau câteva cuvinte cheie, cred că ar face un scenariu mai bun. Problema cu genul filmului în care se încadrează Baywatch este că îți dai seama cum se va termina din momentul în care vezi trailerul. Este de parcă regizorul a luat mai multe meta-situații, le-a pus împreună, și a încercat să facă… ceva. Dar, hei, Zac Effron și The Rock (who dafaq is Dwayne Johnson?) care aleargă fără tricou, împreună cu alte tipe îmbrăcate în costume de baie, pe o plajă.

Să ne-nțelegem. Asta a fost prima parte a recenziei. A omului care cere mai multe de la filme.

Ca să nu fiu negativist și să spui că tot ce am scris până acum e doar hatereală, eu am mers la acest film fără așteptări. Nu mă așteptam să mă dea pe spate cu o nouă punere în scenă a faimosului serial Baywatch. Dar mi-a plăcut că l-au ironizat. Pe tot parcursul filmului, dacă stai să te uiți dintr-o altă perspectivă, sunt ironii fine la adresa a ceea ce înseamnă „arătos” sau filme cu actori care arată bine și îi arunci grămadă în speranța că o să iasă ceva bun (Da, mă refer la Suicide Squad. Da, a fost un film extrem de slab. Noroc că a apărut Wonder Woman). Îmi place să cred că, de fapt, la asta se referă scenariul lui Seth Gordon. La a prezenta stereotipurile și a face un mișto fin pe baza lor. Bine, ce-i drept, se vorbește foarte mult despre „scrot” și „ouă”. Este ca gluma aceea, fiecare dintre noi are prietenul ăla care, când vorbește, în loc de intonație folosește „p*la mea”. Cam așa și băieții ăștia doi din rolurile principale. Pe parcursul fimului, the good guys sunt formați pe personaje-tip – copilul prodigy și care a luat-o pe arătură, mentorul, fata care le ştie pe toate, nerdul, tipa care arată bine și îi place de nerd, și side kick-ul mentorului.

În concluzie, filmul are și faze amuzante, care te fac să simți că nu ai irosit banii. Vulgarul este la el acasă, dar un vulgar plăcut, nu intrusiv și care să te facă să spui „wtf bruh?!”. De altfel, formula vulgaritate = amuzament este ceea ce stă la baza acestui film. Recomandarea mea sinceră, este să mergeți la film, pentru că veți vedea o comedie lejeră, și niște personaje surpriză, care lasă finalul deschis pentru a doua parte. Sincer, mi-ar plăcea să văd și următoarea parte, doar pentru că ar fi o oră și jumătate în care să mă relaxez.

Distribuit de Ro Image, Baywatch rulează în cinematografele din România din 2 iunie.

Poster:

Trailer:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.