The Disaster Artist este cu siguranță unul dintre cele mai bune filme despre producții proaste care există.”

Regizor: James Franco

Scenariu: Scott Neustadter, Michael H. Weber

Gen: Comedie, Dramă, Biografic

Lansare: 12 ianuarie

Durata: 1h 44min

Studio: Warner Bros.

Distribuitor: Vertical Entertainment

Clasificare: I.M.

Actori:

Dave Franco … Greg / ‘Mark’
James Franco … Tommy / ‘Johnny’
Seth Rogen … Sandy
Alison Brie … Amber
Zac Efron … Dan / ‘Chris-R’

Sinopsis:

Regizorul James Franco ecranizează pentru marile ecrane povestea reală şi deopotrivă tragicomică din spatele lui Tommy Wiseau, un outsider al industriei cinematografice al cărui vis a fost dintotdeauna acela de a fi acceptat de industria hollywood-iană ca un veritabil realizator de film. „Un Artist Numit Dezastru” transformă această realitate într-un tribut adus prieteniei, libertăţii de exprimare artistice şi visurilor aparent imposibile devenite realitate. „Un Artist Numit Dezastru” are la bază bestseller-ul lui Greg Sestero despre realizarea „dezastruosului” film cult “The Room”, care a făcut istorie drept „cel mai bun film prost făcut vreodată”. Un memento hilar şi binevenit al metodelor diferite care îţi pot garanta statutul de legendă, atunci când nu ai limite sau ai idee ce faci.

Recenzie:

The Disaster Artist este cu siguranță unul dintre cele mai bune filme despre producții proaste care există. Adaptat după cartea prietenului cel mai bun al lui Tommy Wiseau, acesta dezvăluie atât atmosfera din culisele producției, cât și implicațiile personale ale unor personaje… nu prea ușor de deslușit. Clar cu asta mă refer la Tommy Wiseau, despre care cu greu s-a aflat că-i polonez, nu se știe de unde a avut 6 milioane de dolari de băgat într-un film care nici nu poate fi numit film sau ce vârstă are cu adevărat. Ei bine, acesta persoană s-a gandit la un moment dat că e suficientă pasiunea pentru a produce, regiza, juca în rolul principal din The Room, un film care este mereu în capul listelor de filme atât de rele încât devin amuzante. Oricât de pretențioși ați fi la capitolul filme, nu sar eu peste The Room sau Rubber.

Greg Sestero (Dave Franco), aspirant la rolul de actor, reușește să-și încurce destinul cu cel al lui Tommy Wiseau, care îl mută împreună cu el la Los Angeles pentru a face un film. Se pune un mare accent pe “împreună”, filmul fiind departe de a fi o comedie pur-sânge pentru că elementul central este prietenia. Accentul sentimental pe subiectul ăsta nu este exagerat, comparându-l la capitolul ăsta cu Swiss Army Men.

unul dintre cele mai bune filme despre producții proaste care există

În continuare, filmul urmărește producția lui The Room, un haos total, existând tabăra celor care au habar cu ce se mănâncă industria filmului și tabăra Wiseau. Până și din punctul asta de vedere Greg este o pavăză continuă pentru Tommy, care este tot mai marginalizat în propria sa producție.

A nu se întelege gresit, Tommy Wiseau este un personaj cult tocmai datorită faptului că a făcut un film execrabil, deci este clar că nu a învățat absolut nimic din cum se face un film. În cartea The Disaster Artist sunt informații despre alte colaborări dintre Sestero si Wiseau, dar Wiseau rămâne În lumina reflectoarelor chiar și când nu se face un film despre el atunci când merge în turnee cu The Room. Da, există asemenea turnee în SUA și nu mi-e rușine să recunosc că aș merge o dată de dragul experienței.

Soundtrackul este compus din piese alese cu cap și cel puțin una devine running joke. Regia și jocul actoricesc al lui James Franco au toate șansele la nominalizări la Oscar, acesta punând mâna deja pe un Glob de Aur pentru interpretare. Simți din personajul lui Franco naivitatea și faptul că își dorește să reușească fără cunoștințe, ca un fel de Sarah Palin a industriei de film.

Sfat: Dacă nu ați văzut The Room, vedeți-l înainte să mergeți la The Disaster Artist. Dacă le vedeți invers ar putea deveni ușor dramatic și The Room trebuie savurat.

Bineînțeles, vă invităm însă să mergeți să-l vedeți și să decideți singuri dacă vă este pe plac sau nu și vă așteptăm să discutăm despre el. The Disaster Artist/ “Un artist numit dezastru” rulează la cinema din 12 ianuarie și este distribuit în România de Vertical Entertainment.

Poster:

Trailer:

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.