Zilele în care bărbații din jurul lui [Stalin] se vor lupta pentru a-i prelua puterea. Toate acestea bazate pe evenimente adevărate.

Regizor: Armando Iannucci

Scenariu: Armando Iannucci, David Schneider

Gen: Comedie, Dramă, Biografic

Lansare: 2 februarie

Durata: 1h 46min

Studio: IFC Films

Distribuitor: Odeon Film

Clasificare: I.M.

Actori:

Andrea Riseborough … Svetlana Stalin
Jason Isaacs … Georgy Zhukov
Olga Kurylenko … Maria Yudina
Steve Buscemi … Nikita Khrushchev
Rupert Friend … Vasily Stalin

Sinopsis:

Peisajul politicii interne a Rusiei Sovietice din anii 1950 se transformă într-o comedie neagră în acest film regizat de Armando Iannucci, câștigător al premiilor Oscar si Emmy. În noaptea zilei de 2 martie 1953, un barbat moare. Un accident vascular cerebral i-a cuprins tot corpul. Se sperie. Este pe cale să își dea ultima suflare și dacă îți joci cărțile corect atunci acest job poate fi al tău. MOARTEA LUI STALIN este o parodie despre cele două zile de dinaintea funeraliilor “Părintelui Națiunii”. Zilele care pun în lumină atmosfera sarcastică a nebuniei, depravării și inumanității regimului totalitar. Zilele în care bărbații din jurul lui [Stalin] se vor lupta pentru a-i prelua puterea. Toate acestea bazate pe evenimente adevărate.

Recenzie:

The Death of Stalin este o co-producție britanico-franceză, filmul fiind inspirat din banda desenată La Mort de Staline, tradusă în 2017 pentru prima oară în limba engleză și lansată cu o lună înainte de apariția filmului în UK. Spre rușinea mea, am aflat de bandă după ce am văzut trailerul în vară care m-a atras teribil și am cumparat banda.

Filmul este adaptat fidel, fiind o comedie neagră despre atitudinea oamenilor din toate clasele, în special clasa politică imediat după moartea lui Iosif Stalin. Bineînțeles, aproape tot ce întâlnim în acest film este eronat din punct de vedere istoric, dar filmul nici nu-și doreste asta. Scenariul și sursa franceză devine mai piperată cu umorul sec britanic din film și deși pentru unii ar putea fi o ofensă la adresa victimelor Stalinismului, consider că respectivii nu înțeleg ținta filmului.

e probabil cea mai bună satiră politică de la “Er Ist Wieder Da” încoace

Din punctul de vedere al jocului actoricesc, Jeffrey Tambor și Steve Buscemi conduc filmul. Umorul li se potrivește mânușă și poate o să mă criticați că-l ridic pe Tambor în slăvi, dar dacă vreți părerea mea sinceră, eu personal îmi doresc să-l vad înapoi în Transparent cât mai repede. Trecând peste subiectul ăsta delicat și întorcându-ne la Stalinism (heh), pot spune că e probabil cea mai bună satiră politică de la Er Ist Wieder Da încoace. Chiar dacă nu cunoașteți perioada, deși ar ajuta și vi s-ar părea și mai amuzant în cunoștință de cauză, puteți aprecia oricum umorul de situație, filmul debutând direct cu moartea dictatorului. Circul făcut în jurul morții, a înmormântării și a împărțirii puterii este pur și simplu apetisant.

Vă recomand ambele medii, atât banda desenată și mai ales filmul și consider că dacă vă zic mai multe despre el vi-l stric. Dacă nu v-am convins eu, sunt sigură că vă convinge trailerul. Important de precizat ar fi și faptul că spre diferență de majoritatea comediilor, cele mai bune glume nu sunt în trailer. De aceea sunt maxim 2 comedii pe an care îmi plac cu adevărat, iar dacă vedeam filmul ăsta în 2017 când a aparut în UK (în US apare abia pe 8 martie) cu siguranță ajungea printre mențiunile de sub top 10-le meu. Și la capitolul comedii ar fi fost detașat pe primul loc. Nu-l ratați, este genul de film mai mic dar cu impact. Toate țările rusofile l-au interzis, dar nu este cazul cum a fost cu The Interview, unde a fost scandal pentru un film prost. Aici avem un diamant de comedie într-o mare de cioburi de sticlă.

Cine mă acuză de plagiat pentru ultima propoziție are o bere de la mine. 🙂

Rămâne, așadar, să mergeți să-l vedeți și să decideți singuri dacă vă este pe plac sau nu și vă așteptăm să discutăm despre el. The Death of Stalin / “Moartea lui Stalin” rulează la cinema din 2 februarie la cinema și este distribuit în România de Odeon Film.

Poster:

Trailer:

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.