Anunțul cu noul Xiaomi 12 sunt sigur că era mult-așteptat de către fani și pasionații de smartphone-uri, iar când acesta a sosit personal am fost foarte încântat de aspect și-mi doream, bineînțeles, să-l pot avea în teste.
Momentul a sosit, chiar dacă la luni bune de la lansare, dar mă bucur că am avut șansa să-mi stăpânesc curiozitatea și să-l pot supune la teste pentru a vă informa mai multe detalii despre acesta. Așadar, îi dăm drumul!
Pachet
Cutia albă din carton tare, abstractă dacă e să observăm cantitatea de informații despre ea, este o tactică de promovare inteligintă, pe ambalaj fiind inscripționat cu auriu un “12” mare, apoi jos, mai mic, “Xiaomi 12”, logo-ul și mențiunile că beneficiază de conectivitate 5G și sunet harman/kardon, dar și mențiunea că oferă acces la aplicațiile Google.
Tot pe cutie avem și codurile de bare și descrierea tehnică a modelului și anume că este varianta Purple cu 8Gb RAM și 256Gb memorie internă de stocare și este menționat și ce conține cutia.
Deschidem cutia și într-o cutiuță mică, albă, avem cheița pentru SIM, cărticele cu Warranty Card, Safety Information și Quick Start Guide și o husă de protecție de silicon. Sub cutiuță vine smartphone-ul ambalat într-o folie pe care sunt trecute câteva informații de ordin tehnic și se dă jos la prima utilizare, iar sub acesta se află alimentatorul de curent și cablul de date și pentru alimentare, USB.
Aspect
Am spus că mi-a plăcut ce am văzut când l-am văzut prima dată și chiar dacă aș fi vrut să testez Pro-ul, diferențele, ca aspect, sunt minime, modificările fiind mai mult de ordin tehnic. Xiaomi 12 (X12) arată foarte bine, subțire, plăcut la atingere și la ținut în palmă, iar camerele sunt dacă nu frumos, mai interesant poziționate.
Partea din spate păstrează tradiția Xiaomi de a-ți expune logo-ul “cu bun simț” din punct de vedere al mărimii fontului și culorilor folosite și chiar oferă un aspect plăcut. Logo e în stânga jos, dacă ținem X12 în mod portret, iar deasupra lui, în stânga sus e grupul celor 3 camere – una mare și două mai mici și vedem acolo și LED-ul Flash.
După cum spuneam, colțurile sunt rotunjite frumos, la fel și toată marginea lui, iar marginile lungi ale display-ului sunt lăsate “libere”, rama acoperind un pic mai mult, doar pe laturile mici de sus și jos. Pe ramă avem pe latura mică de sus un difuzor sculptat foarte interesant în ramă, senzorul infraroșu, iar între cele două antene de semnal avem imprimat “Sound by Harman/Kardon”. Pe latura mică de jos, însă, avem iarăși un difuzor, microfonul, portul USB-C, încadrat de două antene pentru semnal și sertarul pentru SIM.
Pe latura dreaptă, cea lungă, avem butonul de Power și cele două pentru volum +/-, iar deasupra display-ului se observă difuzorul pentru convorbiri, camera selfie și acolo sunt și senzorii.
Culoarea Purple (se poate opta pentru Gray, Blue, Green, dacă se dorește) e una veselă și jucăușă în bătaia luminii/soarelui și i se potrivește ca aspect, însă imediat aflăm și dacă tehnic este tot la fel de zburliu. 🙂
Tehnic
Cu dimensiunile 152.7 x 69.9 x 8.2 mm și o greutate de 180 g, în pieptul lui X12 bate un Qualcomm SM8450 Snapdragon 8 Gen 1 (4 nm) alături de un GPU Adreno 730 și se poate alege între variantele cu 128GB memorie internă de stocare și 8GB RAM, 256GB și 8GB RAM, respectiv 256GB și 12GB RAM și nu există suport pentru card SD.
Partea din față este protejată de Gorilla Glass Victus, iar cea de pe spate de Gorilla Glass 5, display-ul fiind unul AMOLED de 6.28 inci cu suport Dolby Vision și o viteză de 120Hz. Rezoluția maximă suportată este de 1080 x 2400 pixeli, iar cele două boxe stereo sunt “Tuned by Harman Kardon”.
La conectivitate avem USB Type-C 2.0, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6, Bluetooth 5.2, NFC și A-GPS: GLONASS, BDS, GALILEO, QZSS, NavIC, iar la senzori avem cel optic de amprentă (în display), accelerometru, gyroscop, compas, senzor virtual de proximitate, infraroșu.
Bateria este Li-Po 4500 mAh cu suport Fast Charging 67W, Fast Wireless Charging 50W și chiar și Reverse Wireless Charging 10W!
Camera selfie este de 32 MP, f/2.5 (wide), capabilă să filmeze la 1080p@30/60fps, 720p@120fps, iar trio-ul principal de camere este format din 50 MP, f/1.9 (wide),
13 MP, f/2.4 (ultrawide) și 5 MP, f/2.4 (telephoto macro) capabile să filmeze la 8K@24fps (HDR), 4K@30/60fps (HDR10+), 1080p@30/120/240/960fps, 720p@1920fps. Nu lipsește Dual-LED dual-tone flash.
Testare
L-am admirat ca aspect, nici greu nu este, se simte plăcut la atingere, iar culoarea-mi place și ea. În mână, clar, X12 e ceea ce trebuie – cum e vorba-n lume. Camerele sunt aranjate frumos pe spate, curburile ramei lasă se se îmbine frumos partea din spate cu display-ul iar butoanele sunt abstracte, dar funcționabile. Îmi place acea inscripție măruntă cu Harman/Kardon care se subînțelege că e un motiv de laudă, dar nu-ți scoate ochii cu asta.
Deși parcă nu prea merge să-l acoperi cu husa de silicon din pachet, este necesară pentru protecția mai ales zonei de camere care probabil se ciobesc marginile dacă folosești X12-le “culcat” pe o suprafață.
X12 este un smartphone frumos cu care te poți mândri să-l pui la ureche s-au să-l butonezi pe afară și presupun că ar sta bine și în mâini de dimensiuni mai mici decât ale mele. Culorile vi (mică excepție făcând Gray-ul) îl fac “asortabil” cu mai multe categorii de vârstă, iar cei care preferă ceva mai serios Gray vine la fix, sau o husă adecvată.
Am tot zis de Harman/Kardon așa că am sărit direct la testele audio, YouTube și Spotify și da, cele două difuzoare cu decupaje mișto se aud bine, clar, înaltele sunt acolo și chiar și o leacă de joase. Volumul maxim nu se aude foarte tare, dar îndeajuns pentru distanța de la mâini la urechi. Pe căști, situația devine și mai plăcută auditiv dacă ai niște căști bune, fie ele prin USB-C sau Bluetooth. Convorbirile se aud și ele bine în difuzorul dedicat, astfel că, comunicarea telefonică sau prin video-comunicație (Skype, Messenger, Zoom) este plăcută, atât microfonul cât și camera selfie oferind o calitate apreciabilă de cei “din capătul celălalt al firului”.
Laude merg și către display care oferă un spațiu mare de lucru și interacțiune touch, cu contrast și strălucire bune, culori vi și o viteză excelentă (120Hz) de care te bucuri din plin în browsing și rețelele de socializare și bineînțeles în materialele video suportate, dar și în jocuri. Display-ul este responsive, iar suportul pentru tehnologiile Dolby Vision, HDR10+ nu pot decât să ridice și mai mult calitatea, pentru materialele suportate.
Netflix, HBO MAX, Amazon Prime Video, YouTube, (Disney+ a sosit astăzi dar am returnat terminalul cu ceva timp în urmă 🙁 ) rulează excelent pe X12, acolo unde sunt disponibile materiale video HDR, în rezoluție 4K sau Dolby Vision, calitatea fiind la cote maxime.
Un streaming bun, fie el audio sau video, ține foarte mult și de conexiune și viteza de transfer a datelor, iar X12 nu pune nicio problemă din acest punct de vedere pentru că are suport 5G pentru datele mobile respectiv Wi-Fi 6 pe care l-am putut testa și noi pe un router unde avem conexiune DIGI la 1GB. Un test prin Speed.net a dat următoarele rezultate, la o distanță de aproximativ 2 metri de router:
Ca să rămânem la categoria de viteză de streaming, am testat și jocuri, atât acel Asphalt Legends – devenit un fel de benchmarker pentru mobile, dar și aplicația GeForce NOW RTX 3080 prin care poți juca titluri AAA de PC direct pe X12. Acest lucru a fost posibil prin împerecherea prin Bluetooth a unui controller de PS5 – pair făcut rapid și stabil – și am putut testa titluri precum Control, Death Stranding și God of War care au funcționat perfect și s-au văzut impecabil pe display-ul smartphone-ului nostru.
X12 este rapid și ușor de utilizat și datorită Android 12 cu MIUI 13.0.17 care nu numai că ne aduce multe aplicații proprietare Xiaomi, dar și acel suport maxim oferit pentru aplicații din magazinul Google Play. Ca să vă faceți o idee despre cum “se mișcă” treaba pe X12 vă las să urmăriți un scurt clip video și o serie de capturi de ecran:
Bateria de 4500 mAh a reușit să reziste o zi întreagă – zi în care am executat multe teste care au pus la încercare performanțele lui X12 și nu pot decât să laud acest lucru. Mai mult de atât, pe perioada acelor teste mai intense, mulțumită Xiaomi VC LiquidCool nu a fost cazul să se încălzească aparatul, încărcarea făcându-se foarte rapid cu ajutorul încărcătorului din pachet, la 67W – aproximativ 80% încărcându-se în vreo 30 de minute. Oricum prefer încărcarea wireless fiind mai comodă, deși mai lentă, dar m-am obișnuit ca înainte de culcare să las smartphone-ul pe un pad de încărcare și să-l iau de acolo la trezire, cu bateria 100%. De asemenea, suportă și reverse wireless charging chiar și cu dispozitive non-Xiaomi și o face bine.
Ca deobicei, am lăsat camerele pentru la sfârșit de articol căci aici vin și materiale video și poze, dar și pentru că personal sunt un adorator al artelor vizuale deci implicit fotografia și filmul (filmările). X12 cu camera sa de 50 MP este capabil de cadre superbe în lumină naturală, la soare, dar și noaptea poți obține niște cadre cu minimul de zgomot de imagine posibil (încercând pe cât de mult să nu utilizez LED-ul flash). Am făcut poze în mai multe moduri de fotografiere cu AI-ul lăsat pe ON și am testat wide-ul, ultrawide, macro, cu zoom maxim și cu focus. La partea de video, am făcut scurte filmări atât în Full HD cât și în 4K la 60fps, deși exista și posibilitatea de a face captură la 8K. Iată rezultatele:
*Ca de obicei, vreau să precizez că atât dimensiunile cât și 20% din calitatea imaginii pozelor au fost reduse intenționat pentru a le putea posta aici, dar veți putea clar să vă faceți o idee despre rezultatul original.
X12 are o cameră bună, cu setări reglate bine pentru modul automat dar și cu o aplicație rapidă și ușor de utilizat. Rezultatele le-ați văzut și voi și chiar eram curios să le pot compara cu unele făcute cu varianta PRO a lui X12, dar poate cu altă ocazie.
Înainte să dau cu verdictul, Xiaomi 12 a venit cu avantaje bine plasate față de 11 și seria pare de neoprit. Pro-ul probabil că este și mai performant, dar pot să spun că dacă X12 este atât de capabil la atâtea capitole, Pro-ul cred că este cireașa de pe tortul Xiaomi.
Concluzie
X12 m-a surprins plăcut cu un aspect elegant, compact și cu nuanțe colorate ale carcasei și se simte plăcut în palmă, iar performanțele sale tehnice completează perfect acest aspect. Nu știu cine mai vorbește în ziua de astăzi de lipsa unui card de memorie sau a port-ului jack pentru căști, dar personal cred că Bluetooth-ul este baza, iar vitezele de transfer mari, din timpurile noastre, nu cred că sunt chiar așa de rele încât să nu-ți poți descărca datele când și când pe un laptop/pc sau direct pe un suport SSD portabil.
Lăsând aspectul la o parte, ecranul și difuzoarele sunt atuurile X12, iar camera nu trebuie nici ea neglijată. Performanțele îți permit chiar să joci și jocuri mai pretențioase la resurse, iar bateria chiar dacă nu e ea foarte “voluminoasă”, încărcătorul rapid te duce de la 1 la 100% în maxim o oră. De la office, browsing, social media și până în scopuri multimedia, X12 e Ready for.
Xiaomi 12 se comercializează în România la un preț pornind de la 3.400 lei cu configurația cea mai slabă.