“Viziunea regizorală a lui Sipelberg este una grandioasă și nu omite absolut nimic din ce regăsim în carte, ba mai mult adaugă alte elemente noi, vorbind aici de avatarurile din lumea virtuală din Oasis.”
Regizor: Steven Spielberg
Scenariu: Zak Penn, Ernest Cline
Gen: Acțiune, Aventură, Sci-Fi
Lansare: 30 martie
Durata: 2h 20min
Studio: Warner Bros.
Distribuitor: Vertical Entertainment
Clasificare: A.P.13
Actori:
Tye Sheridan … Parzival / Wade
Olivia Cooke … Art3mis / Samantha
Ben Mendelsohn … Sorrento
Lena Waithe … Aech / Helen
T.J. Miller … I-R0k
Simon Pegg … Ogden Morrow
Sinopsis:
În 2045, omenirea se află în haos și la un pas de colaps. Însă lumea și-a găsit refugiul în OASIS, un univers online bazat pe realitate virtuală creat de genialul, dar excentricul James Halliday (Mark Rylance). După moartea sa, Halliday lasă prin testament întreaga lui avere primei persoane, oricare ar fi aceasta, care va găsi „Oul de Paște” ascuns undeva în OASIS. De aici, o competiție acerbă pornește în toată lumea. Wade Watts (Tye Sheridan) intră în ametitoarea cursă fantastică și devine unul dintre cei mai vânați utilizatori, după ce reușește să treacă primul de indiciul inițial.
Recenzie
Salutare ”tovarăși cinefili!”
Măcar odată-n viață, mai ales dacă am fost fani și cititori de benzi desenate și familiarizați cu lumea jocurilor pe vechile console, și nu numai, ne-am visat a fi unul din supereroii acestora, fie good guy, fie bad guy. Așa și-a început aventura și autorul cărții ce stă la baza acestui film, și anume Ernest Cline.
Cartea a apărut în 2011 și a prins repede la public, fiind premiată în 2012 cu premiul ”Prometeus Award”. În afară de asta autorul a propus un set de teste prin care cititorul trebuia să descopere în paginile cărții, la fel ca și personajul principal din roman, un easter egg. Cititorul care l-a și descoperit avea să fie premiat cu o ediție limitată a celebrei mașini din Back to The Future, DeLorean.
Drepturile pentru producția filmului au fost luate de cei de la Warner Bros. în același an în care Cline semnează pentru publicarea cărții cu cei de la editura Randome House.
Steven Spielberg a fost adus la cârma regizorală a acestei super producții în 2015 și da, pot să spun că este unul din filmele anului.
Scenariul scris de autorul cărții alături de Zack Penn și Eric Eason, ne propune o lume utopică, undeva prin anul 2044, avându-l ca protagonist pe tânărul Wade Watts. Toată lumea de pe planetă, datorită unor conjucturi catastrofale, ajunge să trăiască în așa zisele stacks, discrepanța dintre cei săraci și cei foarte bogați fiind foarte bine delimitată. Astfel, din lipsă de bani, job-uri, marea majoritate se refugiază într-o lume virtuală, The Oasis, lume creată de James Donovan Halliday și de Ogden “Og” Morrow, creatorul jocului provocându-i la un moment dat să caute în lumea creată The Easter Egg (de obicei sunt elemente ascune într-un joc sau într-o bandă desenată, ce te ajută să descoperi comori ascunse sau indicii despre viitoare evenimente). Astfel Wade, în lumea virtuală Parzival, pleacă în căutarea acestei comori ascunse ce-i va da puteri absolute asupra lumii din Oasis, dar și o avere considerabilă. Pe parcurs îl vor ajuta, prietenul cel mai bun, virtual Aech, Art3mis, Daito și Shoto. În toată această aventură trebuie să găsească trei chei, în urma câștigării unor concursurui bine gândite, pe care le-ar fi primit de la avatarul lui James Donovan Halliday, Anorak.
Ca în orice film de acest gen, este imposibil să nu existe și partea beligerantă, personajul negativ. În povestea noastră el este întruchipat de Nolan Sorrento, un fost discipol al lui Halliday, ajuns, nu se știe cum, șeful companiei concurente, și care își dorește pentru el tot ce se ascunde în spatele acelui misterios Easter Egg.
V-am făcut curioși? Așa și trebuie să fiți!
Viziunea regizorală a lui Sipelberg este una grandioasă și nu omite absolut nimic din ce regăsim în carte, ba mai mult adaugă alte elemente noi, vorbind aici de avatarurile din lumea virtuală din Oasis. Dar despre asta ceva mai târziu o să vorbim, până atunci să trecem la personaje.
Wade Watts este intepretat de Tye Sheridan, actor pe care eu mi-l amintesc din producția X-Men Apocalypse, adică până la acest film, din punctul meu de vedere, un actor șters și fără prea multe roluri bune la activ. Se pare că ochiul bine format al regizorului a găsit in Sheridan ceea ce trebuia și a făcut bine distribuindu-l în acest rol.
În Oasis avatarul lui Watss este Perzival, personaj din legendele mitice Arthruiene ce pleacă în căutarea Sfântului Gral, iar aventura lui de a găsi celebrul Easter Egg al lui Halliday este, dacă vreți, cam același lucru.
Personajul Samantha Evelyn Cook i-a fost atribuit tinerei Olivia Cooke, cunoscută mai mult pentru rolul din serialul Bates Motel, și la fel, până acum fără roluri importante în industria asta de la Hollywood.
Avatarul Samanthei, în Oasis, este Art3mis, nume preluat după celebra zeiță a vânătorii, care este un fel de reprezentat al rezistenței ce luptă, atât în Oasis, dar și în lumea reală, împotriva lui Nolan Sorrento.
Jocul tinerei Cooke este bun, nu pot să spun că excelează, având în vedere că rolul ei în film este unul de ajutor, sau dacă vreți de sidekick pentru Perzival în misiunea lui de a găsii marea comoară și de a-l opri pe Sorrento să domine lumea, virtuală și reală.
Inventatorul acestui spectaculos univers, Oasis, este James Donovan Halliday, interpretat în filmul nostru de Sir Mark Rylance, un actor de origine birtanică, având la active multe super producții, printre care putem aminti premiatul cu Oscar de anul acesta, Dunkirk, sau Bridge of Spies. El nu este la prima colaborare cu Spielberg, jucând în 2016 în The BFG, un alt film spectaculos. Rolul lui Halliday I s-a potrivit mănușă, aparent timid, izolat de lumea înconjurătoare, izolat în lumea lui de benzi desenate și jocuri. În lumea creată de Halliday, avatarul lui este Anorak, un vrăjitor înțelept, care este și călăuza și păstrătorul celor trei chei ce deschid ușa către marea comoară.
Prietenul cel mai bun al lui Halliday este Ogden “Og” Morrow, interpretat de Simon Pegg. Din păcate personajul lui Pegg apare foarte puțin, sau așa ni se pare. Nu vă spun mai multe, ci vă las să descoperiți voi dacă este așa sau nu.
Beligerantul filmului nostru, Nolan Sorrento i-a fost atribuit lui Ben Mendelsohn, cunoscut pentru multe roluri, printre care și cel al lui King George I din premiatul pe 2018 Darkest Hour. Din câte știu, Mendelsohn se pregătește să apară într-un remake după Robin Hood și mult-așteptatul Captain Marvel.
Ca și personaj negativ, Mendelsohn se descurcă admirabil, reușind să scoată la suprafață tot ce reprezintă răul într-o lume și-așa ruptă în două și aproape distrusă.
După cum ați putut observa, am încercat să nu dau spoilere din film, pentru că cel mai bine este să mergeți să-l vedeți și să vă dați voi cu părerea, indiferent dacă sunteți buni cunoscători ai universului benzilor desenate sau al universului din lumea jocurilor pe console sau pe PC. E foarte greu să te abți în a nu da, dar încerc pe cât pot doar să vă stârnesc curiozitatea și să plătiți biletul de intrare la unul din cele mai spectaculoase filme din portofoliul lui Steven Spielberg.
Din punct de vedere al creației cinematografice, Ready Player One este un adevărat paradis pentru fanii celor două universuri menționate mai sus. Filmat în 3D pelicula îți oferă tot ceea ce ți-ai putea dori de la un astfel de film, mai ales dacă ai citit și romanul ce a stat la baza lui.
Trebuie să recunosc că este foarte solicitant din punctul de vedere al concentrării pe fiecare cadru, deoarece se întâmplă mult prea multe lucruri și apar foarte multe personaje, dar asta nu diminuează cu nimic imersiunea în universul creat de Cline și de Spielberg.
Pentru un privitor care nu este cunoscător al elementelor ce apar în film, este la fel, o aventură spectaculoasă într-o lume foarte bine creată cu toate resursele tehnologice ale momentului.
Este unul din cele mai bune filme ale anului și da, sunt convins că, până la premiera ultimului film din seria Avengers, Ready Player One va avea parte de laudele bine-meritate de pe covorul roșu. Este, într-adevăr, un film solicitant, dar este un film care ar merita văzut acasă, cu telecomanda în mână, și făcând stop-cadru la fiecare secvență pentru a putea vedea tot ce apare pe ecran.
Rămâne, așadar, să mergeți să-l vedeți și să decideți singuri dacă vă este pe plac sau nu și vă așteptăm să discutăm despre el. Ready Player One / “Ready Player One: Să înceapă jocul” rulează la cinema și IMAX în 3D din 30 martie și este distribuit în România de Vertical Entertainment.
Poster:
Trailer: