Ascultă acest articol

Alpha” urmărește o poveste epică despre supraviețuire de acum 20.000 de ani, în timpul ultimei ere glaciare.

Regizor: Albert Hughes

Scenariu: Daniele Sebastian Wiedenhaupt, Albert Hughes

Gen: Dramă, Aventură, Familie

Lansare: 24 august

Durata: 1h 36min

Studio: Studio 8

Distribuitor: Intercom Film

Clasificare: A.P.13

Actori:

Kodi Smit-McPhee … Keda
Jóhannes Haukur Jóhannesson … Tau
Morgan Freeman … Narator (voce)

Sinopsis:

Alpha” urmărește o poveste epică despre supraviețuire de acum 20.000 de ani, în timpul ultimei ere glaciare. În timpul primei sale vânători, considerată o inițiere a celui mai de elită grup al tribului său, tânărul Keda este rănit și considerat mort după ce o vânătoare de bizoni sfârșește groaznic. Trezindu-se rănit, singur și departe de satul său, el trebuie să învețe să supraviețuiască și să navigheze prin sălbăticia aspră și neiertătoare. În timp ce dezvoltă o prietenie cu un lup, ei învață să se bazeze unul pe altul pentru a vâna, a face față nenumăratelor pericole și pentru a-și găsi drumul spre casă înainte ca iarna neiertătoare să sosească.

Recenzie:

În filmul „Alpha” întâlnești o lume primitivă, dar care pune problemele prieteniei, maturității, acceptării și a înțelegerii pe tapet.

Filmul începe cu Tau (Jóhannes Haukur Jóhannesson) şi alţi membri ai tribului care sunt la vânătoarea anuală de bizoni. Aici e și tânărul Keda, fiul lui Tau, pe care, acesta din urmă îl vede capabil să supraviețuiască – dar fiindcă e fiul său. Cu toate acestea, mama tânărului își informează soțul că acesta conduce cu inima, nu cu sulița – ceea ce nu e departe de adevăr, așa cum aventurile de pe ecran rulează. Keda nu e însă suficient pregătit pentru această misiune și nici nu e capabil să se lupte cu condiţiile gerul iernii şi, bineînţeles, nici cu prădătorii – care erau destul de flămânzi. Spaima, împletită cu mila pentru animale, face ca el să fie rănit în cele din urmă. Fiind apoi abandonat de ai săi- care-l credeau mort și se aflau la mulţi kilometri depărtare de sat-, Keda nu poate să găsească drumul, fiind și rănit, dar și flămând și singur.

Într-o lume a misticismului, a punerii de pietre în locul în care e îngropată persoana, acțiunea este una liniară. Cu toate acestea, basmul relevat e unul prietenos, care te va captiva prin simplitatea sa.

Precum am mai scris mai sus, Alpha rămâne un basm, în care drumul inițiatic al eroului trece printr-o serie de etape, de încercări care-i marchează propriile limite, îl fac să se cunoască pe sine. Astfel, Keda va cunoaște umilința, află ce înseamnă răbdarea, simte virtuțile prieteniei și ale omeniei, trăind în același timp și experiența morții ritualice. Lupul pe care-l va răni fără să vrea va fi purtat în brațe, apoi ferit de frig și de alte lighioane ale vremii, până când sălbăticiunea nu va simți pericol în preajma tânărului, dându-i la schimb respectul, prietenia și încrederea sa. Recunoscându-l ca un fel de lup alfa, de haită. Keda va denumi lupul Alpha, așa cum îi explica tatăl său despre rolul acestui lup în familia-haită.

Actorul australian Kodi Smit-McPhee face un rol expresiv, în care se surprind transformările copilului-Keda către adultul care trebuie să aibă mai departe grijă de sine și de alții – dincolo de inimă, trebuie și curaj, dar și înțelepciune. Pe care le va dobândi (din plin) pe parcursul reîntoarcerii acasă –unde toți îl credeau mort.

Până și lupul, ușor domesticit – că din această specie se trage câinele, cel mai bun prieten al omului – are un rol excepțional. Îl metamorfozează dintr-o pupă într-un fluture frumos pe tânărul om pe care îl va urma imediat după ce se întremează. Prietenia, răbdarea, înțelepciunea, precum și umilința fac tabloul sufletesc prin care se va câștiga mult în timpul drumului spre casă – chiar pentru amândoi protagoniști atât de diferiți ca specie, dar atât de tineri amândoi. Lupta pentru supraviețuire în natura dezlănțuită iarna de fapt îi va maturiza pe amândoi.

Una peste alta, filmul Alpha este un film pentru familie, cuplu sau persoană singură care are nevoie de îmbărbătare după o zi grea – la serviciu.

Vă invităm să mergeți să-l vedeți și să decideți singuri dacă vă este pe plac sau nu și vă așteptăm să discutăm despre el. Alpha rulează acum la cinema și este distribuit în România de Intercom Film.

Poster:

Trailer:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.