Triple Frontier – Recenzie

3
2670
Ascultă acest articol


“Avem puține scene brutale și sângeroase care nu-s puse de dragul de a fi acolo ci lasă privitorilor să se înțeleagă nivelul de “bad ass” al experienței militare a grupului nostru.”

Regizor: J.C. Chandor

Scenariu: Mark Boal și J.C. Chandor

Gen: Aventură, Acțiune, Crimă

Lansare: 13 martie

Durata: 2h 6min

Studio: Netflix

Distribuitor: Netflix

Clasificare: 18

Actori:

Adria Arjona … Yovanna

Ben Affleck … Tom ‘Redfly’ Davis

Charlie Hunnam … William ‘Ironhead’ Miller

Oscar Isaac … Santiago ‘Pope’ Garcia

Garrett Hedlund … Ben Miller

Pedro Pascal … Francisco ‘Catfish’ Morales

Sinopsis:

Un grup de foști agenți ai Forțelor Speciale (BEN AFFLECK, OSCAR ISAAC, CHARLIE HUNNAM, GARRETT HEDLUND și PEDRO PASCAL) se reunesc pentru a plănui un jaf într-o zonă puțin populată din America de Sud, unde se întâlnesc mai multe granițe. Pentru prima oară în carierele lor de succes, acești eroi necunoscuți se implică în această misiune periculoasă și personală. Dar atunci când evenimentele iau o turnură neașteptată și amenință să scape de sub control, abilitățile, credințele și principiile lor sunt testate într-o luptă epică pentru supraviețuire. Regizat deJ.C. CHANDOR, nominalizat la Academy Award® (Margin Call, All Is Lost, A Most Violent Year) și scris de Chandor și MARK BOAL, câștigător al Academy Award® (The Hurt Locker, Zero Dark Thirty).

Recenzie:

Știți acele filme în care se adună fel de fel de prieteni vechi fiecare cu abilități speciale pentru a forma (din nou o echipă) pentru ceva important (vezi spre exemplu seria Ocean’s)? Asta avem și în filmul de față, Triple Frontier / “Triplă frontieră” – cea mai nouă producție Netflix. 5 foști membri ai unei echipe militare se reunesc pentru a da “un fel de” spargere care le-ar putea îndrepta traiul problematic. Netflix (încă o dată) a reușit să reunească o mână de actori destui de populari în filme cinematografice, dar și colaboratori la alte proiecte mai vechi ale lor și i-au pus în echipă în acest film de acțiune care nu face rabat la scene tensionante, dar și dialoguri puerile.

Un lucru pe care-l apreciez este timpul fiecărui dintre ei pe ecran, dar cum se cunoaște în genul de filme cu mulți actori importanți în roluri principale, fiecare personaj nu are, în parte, un timp necesar pentru a lăsă să se dezvolte și să empatizeze cu cei care urmăresc filmul. Această rețetă este importantă, dar în cazul nostru nu s-a putut aplica chiar dacă actorii au încercat să-și lase cât mai mult amprenta. Totul pornește cu Santiago ‘Pope’ Garcia (Oscar Isaac) strateg în atacuri antiteroriste care coordonează lovituri împotriva cartelurilor. Filmul chiar așa începe cu atacul unei “Discoteci” din Brazilia unde s-au strâns mulți mafioți să bea ceva rece. Pope intervine și pune mâna pe câțiva prizonieri pe care-i stoarce de informații pentru a afla sursa producției de droguri – mare generator de cash (vă explic mai încolo care-i treaba). Aflăm imediat că Pope are un fel de informator – Yovanna (Adria Arjona) de la care va afla, neoficial, unde se află sursa acestor bani, dar bineînțeles, pentru un preț. Pope trebuie să-i ajute pe Yovanna și fratele său să fugă din țară. O mică inspecție, de la distanță a zonei securizate de unde provin banii îl pune pe Pope pe gânduri și concepe un plan, dar are nevoie de mai mulți oameni.

Pope îi caută pe foștii săi colegi și așa va ajunge pe rând la William ‘Ironhead’ Miller (Charlie Hunnam) – un intructor militar/trainer, la Tom ‘Redfly’ Davis (Ben Affleck) – agent imobiliar cu probleme familiare, și Ben Miller (Garrett Hedlund) și Francisco ‘Catfish’ Morales (Pedro Pascal) – primul luptător de MMA și al doilea suporterului lui Ben. Pope le spune despre ideea sa și, luând în vedere situația fiecăruia, aceștia acceptă și se strecoară în Brazilia, sub acoperire, pentru a verifica zona – ea însăși un adevărat seif. Cu datele adunate aceștia pun cap la cap planul gândit în detaliu și așteaptă momentul potrivit să se infiltreze în liniște, să extragă banii și să dispară. Toată lumea e la fața locului și totul decurge conform planului până când ajung la locația banilor unde au o surpriză “șocantă”. Aceștia descoperă nu o sumă fixă de bani la care se așteptau ci la o casă întreagă cu pereți de bani cash.

De aici începe a doua jumătate a filmului în care banii vor intepreta rolul principal în film. Planul se modifică datorită cantității mult mai mare de bani, decât era gândit inițial și asta le va pune multe bețe în roate. Toți scapă relativ cu bine din “seif”, dar jonglarea cu o cantitate atât de mare de bani le va schimba radical planul. Pentru a scăpa cu ei trebuie să apeleze la orice metodă de a-i transporta, fără să fie prinși și asta îi va duce într-o călătorie grea și lungă prin văi și munți până la punctul terminus.

Banii cash sunt în rolul principal

Banii cash sunt în rolul principal și îi vom urmări pe aceștia – ca pe un organism viu – cum se plimbă cu dubele, elicopterele, măgarii; cum dispar în eter sau foc și cum ajung pe mâinile oamenilor care trebuiesc mituiți ca totul să meargă înainte. Tot ei sunt și vinovați de crime neintenționate și cu consecințe mortale și tot ei sunt elementul principal care-i va uni sau despărți pe cei 5 membri ai echipei. După cum bine se știe, banii aduc în prim plan unul dintre cele mai antice instincte primare: lăcomia – și va fi acel ceva care va schimba, la urma urmei, totul în film.

Pope este al doilea erou principal al filmului (după banii cash), pe rând, ceilalți 4 având, într-o egală măsură, apariții echilibrate pe ecran. Isaac este singurul dintre ei care a jucat mai bine și a arătat că se integrează foarte bine în poveste dar și ca un fel de lider al găștii. Hedlund iese în evidență prin accentul său texan (este texan de origine în viața reală) și este și partea mai amuzantă a grupului, iar de Hunnam nu pot să zic decât că-și face treaba bine (cum era de așteptat). Pascal este și el pe acolo, nimic rău de reproșat, iar Affleck arată și se comportă de parcă a ieșit proaspăt de la dezalcolizare unde i-a mers bine cu mâncărica. Nu e convingător deloc în rol și e păcat că dezechilibrează jocului celorlalți. Avem cadre frumoase, Chandor știind când să arate imagini panoramice și să surprindă scenele de acțiune piperate cu muzică alertă, sau tensionantă, atunci când este cazul. Melodia de la începutul filmului, cu Isaac într-un elicopter deasupra junglei ascultând o melodie rock ‘n’ roll foarte mișto, mi-a dat acel deja vu americănesc plăcut din alte filme de gen și mă pregătea de ceva… ce nu avea să fie. Zic asta, că, din nefericire, e singura melodie de acest gen, iar acel feeling nu l-am mai întâlnit pe parcursul filmului. Avem puține scene brutale și sângeroase care nu-s puse de dragul de a fi acolo ci lasă privitorilor să se înțeleagă nivelul de “bad ass” al experienței militare a grupului nostru.

Sânge rece, focuri de armă, suspans și puținele momente declanșatoare de zâmbet în colțul gurii, se amestecă într-o aventură împărțită în două părți: reuniune, plănuire și atac și “excursia” banilor și un final care ar putea să țină loc de o concluzie și să livreze un mesaj, dar și a unui twist.

Vă invităm să-l vedeți și să decideți singuri dacă vă este pe plac sau nu și vă așteptăm să discutăm despre el. Triple Frontier/ “Triplă frontieră” pe Netflix din 13 martie 2019.

Poster:

Trailer:

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.