Ascultă acest articol


Magazinul de board games, comic books și tot ce înseamnă produse pentru geek Red Goblin are aproape întotdeauna un stand la East European Comic Con, iar alături de ei se află și editura Crux Publishing, care publică anual cărți fantasy și SF autohtone din ce în ce mai populare.

Eu îi cunosc și în afara festivalului iar cu ocazia ediției de anul acesta am pus la cale un interviu cu ei ca să-i cunoașteți și voi. Am stat de vorbă cu Andreea Sterea, editor șef Crux, și Andrei Mazilu, coeditor și autor la Crux, dar și reprezentant Red Goblin.

MovieNews.ro: Bună Andreea, și ție Andrei. Se pare că nu ați lipsit niciodată de la Standul Red Goblin din cadrul East European Comic Con, din câte îmi aduc eu aminte cel puțin. De când colaborați ca editură cu magazinul?

Andreea și Andrei: Cred că am colaborat cu Red Goblin chiar dinainte să scoatem editura în lume. Știi tu, geeks pe geeks se recunosc, se plac reciproc la prima vedere și apoi decid să facă lucruri împreună. Editura Crux Publishing a debutat la Final Frontier în 2015, la Nexus, și am avut stand comun cu Red Goblin. Am fost și la alte ediții Final Frontier împreună, avem cărțile în distribuție la magazin și pe site-ul lor și mergem și noi cu ei la Comic Con de cel puțin trei ani încoace dacă număr corect legitimațiile de acasă. Goblinii au fost printre primii noștri susținători și colaboratori, mai avem idei de pus în practică împreună, e treabă și după Comic Con.

MN: Cum a fost să vă revedeți cu diverși prieteni sau clienți fideli în contextul festivalului?

Andreea: Ca de obicei: excelent! Unul dintre motivele pentru care îmi place Comic Con-ul în special este faptul că dau de cei mai diferiți și mai faini fani ai editurii ori la stand ori pe unde nu mă aștept. Am avut anul acesta clienți care au venit special pentru noi pentru că rataseră Final Frontier în aprilie, am vorbit cu prietenii vechi, ne-am făcut prieteni noi, a fost foarte tare.

Andrei: A fost absolut minunat. Ceea ce nu se ghicește, atunci când spui „prieteni”, este că, mai des decât ai crede, oamenii care vin să cumpere cărți de la noi ajung să ne fie foarte apropiați. Cu atât mai plăcută revederea și interacțiunea unui festival atât de pe gustul nostru.

MN: Care au fost noutățile oferite de la Crux Publishing și respectiv Red Goblin? Am observat varietate și marfă proaspătă.

Andreea: Noutățile Crux au fost romanele proaspăt lansate cu câteva săptămâni înainte la Final Frontier, respectiv romanele Expurgo de George Cornilă (despre care abia aștept să îmi spui cum ți s-a părut, că știu că îl citești), Căderea celor 7 turnuri de Mircea Țara (al treilea volum din saga fantasy Baladele Nlithiei) și Agenții haosului, volumul care încheie seria space opera Stelarium de Ana-Maria Negrilă. Desigur, am avut și pachete promoționale cu serii de autor sau serii tematice. Am avut seria Conan Barbarul în formula nouă de trei volume, titluri mai vechi cu coperți noi, etc.

Andrei: În ce privește Red Goblin, au fost mult prea multe produse pentru a fi enumerate, iar dacă nu aș fi lucrat în magazin și n-aș fi fost obișnuit cu decorul geeky, probabil că m-aș fi pierdut intenționat în stand pentru măcar o jumătate de oră. Goblin aduce constant lucruri noi, dar de menționat cred că ar fi figurinele Funko, în special cele din seria Game of Thrones, Avengers Endgame (și Marvel în general) și cele din Overwatch sau legate de gaming.

MN: V-a prins bine poziționarea? De data asta v-ați aflat chiar vis-a-vis de zona de photo-op și autografe cu actorii!

Andreea: Măi, la un moment dat era un zid de oameni în fața standului și în stand, puțin și peste stand, așa că aș putea face legătura între asta și poziționare, deși, din câte țin minte, așa a fost în fiecare an. Goblinii ți-ar zice mai multe despre cum a fost poziționarea, eu nu am avut timp să mă gândesc la asta.

Andrei: Poziționarea a fost excelentă și nu doar pentru că am fost peste drum de cabina foto, dar și pentru că am avut bilete în rândul I, duminică seara, la haka-ul executat de Manu Benett împreună cu toți oamenii minunați care au făcut voluntariat anul ăsta. Pentru Red Goblin a fost mai mult decât favorabil și, din analiza post-Con, a meritat toate eforturile.

MN: După voi, care a fost cea mai aglomerată zi, dar și cea mai productivă? Coincid ele?

Andreea: Eu zic că sâmbătă a fost cel mai aglomerat, nu cred că a reușit vreunul din noi (și aici mă refer la toți de la stand) să stea pe scaun zece minute la rând. Goblinii zic că a fost foarte productiv tot evenimentul în sine, și și pentru Crux ambele zile au fost la fel, ceea ce infirmă un mit destul de des răspândit care spune că publicul geek se oprește la benzi desenate, jocuri video, figurine sau boardgames și că nu citește. Ei bine, de la an la an se pare că citesc din ce în ce mai mulți, lucru care nu poate decât să ne bucure, mai ales că temerea generală este aceea că tinerii nu citesc.

Andrei: Sunt de acord cu Deea și trebuie să fac și mențiunea că, spre surprinderea mea, cărțile au fost mai căutate decât jocurile de societate. Toate zilele au fost neașteptat de aglomerate – vineri ne-a luat chiar prin surprindere; n-aș putea să decid care din zile, sâmbătă sau duminică, a fost mai agitată, pentru că, așa cum a spus și ea, nu am prea avut repaos. Probabil că sâmbătă, în care nu știu dacă am apucat să mă așez – în total – 10 minute. Nici o obiecție totuși în această privință, cu atât mai mult cu cât, fiind în cosplay, m-am bucurat să interacționez cu toată lumea.

MN: Puteți spune care au fost cele mai cumpărate produse, respectiv cele mai populare?

Andreea: Cronici din Voss, a lui Andrei, a fost de departe cea mai bine vândută serie de la stand, urmată de seria lui Mircea Țara – Baladele Nlitiei și cele trei volume din seria Conan Barbarul. Nu știu cât a contribuit la asta faptul că am avut autor la stand și încă un autor care a făcut un super cosplay cu Joker-ul lui Heath Ledger, pentru că romanele lui Andrei – Anotimpul pumnalelor și Jocul necromanților – se vând singure ca să zic așa, dar întotdeauna preferăm ca cititorii care nu ne cunosc încă să intre în contact cu scriitorul prezent la stand, să îi pună întrebări, să afle mai multe lucruri despre cărți, editură, etc. A fost important pentru noi însă să aflăm ce dorește publicul de Comic Con să citească, ce îi aprinde imaginația – este un exercițiu pe care îl facem cu plăcere și o lecție din care învățăm și aplicăm foarte multe atunci când luăm decizii în editură.

Andrei: Cu siguranță că ajută să fiu la stand, deși, de data asta, am participat ca reprezentant Goblin, deci cu atât mai bucuros sunt că seria Voss încă atrage oameni noi – care, garantez, vor deveni și fani. În ce privește magazinul nostru, publicul nu s-a dezis: figurinele, statuile și benzile desenate au fost la mare căutare. Este o experiență unică atunci când un om îți cere „cea mai mare statuie cu Alien” pe care o ai sau orice produs Mass Effect etc. Foarte mulți fani Marvel, DC, GoT, deci goblini foarte fericiți.

MN: Ați întâmpinat neplăceri la stand?

Andreea: Nu aș avea nimic deosebit de remarcat la acest capitol. Or fi fost și neplăceri, dar cine le-a băgat de seamă sau le mai ține minte?

Andrei: Eu ezit să spun că da, dar nici nu vreau să mint. E o categorie de oameni care se simte, nu știu, incitată (?) atunci când ia un lucru fără să-l plătească. Am avut câteva exemplare și în acest an și cadru, și, personal – doar personal, cred că odată prinși, ar trebui să li se interzică participarea pe cel puțin 5 ani, să aibă timp să se gândească la ce au făcut. Pe de altă parte, faptul că am purtat cu mine o replică de mitralieră M4, ca și completare la look-ul de Joker, vreau să cred că a mai descurajat cleptomanii.

MN: Cum vi s-a părut ediția de anul acesta a EECC? Ce s-ar putea îmbunătăți?

Andreea: Foarte aglomerat, mai aglomerat ca anul trecut, dar mai bine organizat, mai fluid, mai firesc totul. Acum nu aș putea să îți zic mai multe, că nu cred că am avut timp să vizitez tot ce a însemnat Comic Con anul acesta ca să îmi dau cu părerea, dar lucrurile pe care am apucat să le văd au fost foarte faine. Mi s-au părut mai puțini expozanți/standuri, dar din nou, sunt convinsă că nu le-am văzut pe toate. Ventilația ar fi un lucru esențial, dar asta ține de Romexpo, nu de organizatorii Con-ului.

Andrei: De acord. Ventilația a fost unul din subiectele pe care le-am tot discutat și nici nu vreau să îmi imaginez cum s-au simțit cei care au făcut cosplay în armură sau în costume îmblănite – și erau câțiva. În ce privește siguranța, cum ziceam și mai sus, ar putea fi îmbunătățită, deși sunt convins că pierderile sunt inevitabile la astfel de evenimente. Impresionantă comunitatea EECC, pe care o salut și îi transmit că o admir pentru faptul că au dat share la postarea despre lucrurile pierdute / uitate – sunt toți niște oameni foarte mișto.

MN: Ați venit în cosplay? Dacă da, ați atras astfel clienți și fani?

Andreea: Andrei a fost un eveniment în sine la partea de cosplay. Eu sâmbătă am venit în ținuta mea de “generic Victorian harlot”, iar duminică în tricoul meu cu Ragnaros, pentru că By fire be purged!” se potrivea de minune zilei de 26 mai în general. Dar Andrei da, a făcut senzaţie. Au fost cred că zeci de oameni care și-au făcut fotografii cu el – mai ales când dădea autografe pe cărţi. Nu bag mâna în foc că nu au venit clienți la stand și pentru că Andrei părea pe cât de periculos în rol de Joker cu arma pe umăr păzind rafturile cu romane și Funko POPs, pe atât de cald și amuzant.

Andrei: Deea a rezumat totul. Și da, cred că look-ul meu a avut un impact destul de mare și pozitiv în acest sens, cu toate că nu i-am dat foarte mare atenție în avans. M-am hotărât pe acest personaj doar pentru că părul meu, inițial albastru, s-a decolorat în verdele specific Jokerului lui Ledger și, normal, pentru că omul a jucat acel rol impecabil. Aparent, a ieșit cu mult mai bine decât mă așteptam, dovadă și oamenii care m-au bătut pe umăr pentru o poză sau o îmbrățișare, și cererile de prietenie ce au urmat pe Facebook. Cu ocazia asta, cred că am luat și eu virusul cosplay-ului.

MN: Păi și cum, duminică ați fost la vot în cosplay?!

Andreea: Bineînțeles! Nu cred că puteam face altceva, cunoscându-ne pe noi doi. Trebuia să fim la 10 la stand, așa că la 8.30 am intrat în secția de votare arătând cum arătam. Eu mai puțin am făcut impresie, dar imaginează-ți fețele celor din secție când a intrat Andrei machiat și haotic cerând să voteze. Îl las pe el să îți povestească ce impact a avut. Cum să nu mergem la vot în cosplay? Noi facem cosplay și la Gaudeamus, ori acela este un eveniment, vorba ceea, cu ștaif. Ce cruxieni am fi dacă nu am fi noi înșine?

Andrei: Mi-au plăcut mutrele celor doi polițiști de la intrare. Cred că tipii cam știau despre ce e vorba pentru că mi-au aruncat niște zâmbete aproape admirative, în loc să mă întrebe dacă n-am o vestă cu C4 sub vesta pe care o purtam deja. A fost și mai mișto interacțiunea cu oamenii dinăuntru, când cele două doamne de la masă m-au întimpinat cu surâsuri aproape la fel de largi ca al meu și mi-au spus că nu este absolut nici o problemă să votez așa cum eram, în contrast cu cea de-a treia persoană – un tip foarte încruntat – care părea foarte deranjat de prezența mea. Era devreme, dar mi-a scăpat printre buze un „se vede cine e de la PSD”…

MN: Ce pregătește în viitorul apropiat magazinul Red Goblin? Mi-a șoptit un prihor cu pelerină ceva legat de o mutare.

Andreea: Asta Andrei poate să îți zică.

Andrei: Ah, nu e nici un secret: plănuim să ne mutăm, cândva prin toamnă (probabil la început), într-un spațiu mult mai mare, lângă Sala Palatului. Am văzut magazinul-ce-va-să-fie și sunt convins că va arăta impresionant. Vom avea și o sală de jocuri, lucru ce ne bucură – pe mine și colegii mei – pentru că plănuim să ținem niște sesiuni de RPG, fiecare cu franciza pe care o admiră. Intenționăm să organizăm și să găzduim evenimente, iar eu voi face tot posibilul pentru a relua și Atelierul de confecționat povești fantastice pe care Crux l-a introdus publicului bucureștean. Proiecte sunt destule, dar trebuie să avem răbdare până se va termina renovarea.

MN: Dar editura Crux Publishing ne poate dezvălui ce titluri are în pregătire?

Andreea: Avem o copertă superbă pentru un volum încă în lucru, dar care o să fie gata cândva în sezonul vară-toamnă. Este vorba despre al doilea volum din seria Cartea cu scoarțe de argint, ferecate, de Florin Pîtea, seria steampunk la a cărei lansare (la Red Goblin!) ne-am și cunoscut noi doi. Mai sunt mici lucruri de pus la punct și când apare, te anunț. Despre alte titluri nu zic nimic încă, deși și mie mi-au șoptit niște fani că Red Sonja ar fi binevenită pe piața de carte autohtonă. Au fost luate măsuri în acest sens, dar mai mult de atât nu spun. Un proiect este încă în stadiul de “dacă îți zic va trebui apoi să te omor”, în timp ce altele sunt în diverse faze de dezvoltare.

Andrei: Consideră că răspunsul meu este un zâmbet misterios, cu subînțeles.

MN: Vă găsim la Transylvania Comic Con?

Andreea: Oricât de mult iubim Clujul și am vrea să îl revedem, pentru că nu am mai fost demult, anul acesta cred că nu ajungem. Mai sunt și alte lucruri de făcut, proiecte care necesită întreaga noastră atenție, prezență fizică și concentrare, etc.

Andrei: Red Goblin și-ar dori la fel de mult să participe, dar logistica este o adevărată problemă și, din păcate, nu avem destul personal pentru o astfel de mișcare. Vorbind în numele meu, mi-aș fi dorit mult să particip, dar știi vorba aia: „life gets in the way sometimes”.

MN: Vă mulțumesc pentru răspunsuri și mă bucur că v-am revăzut și că ne-am și distrat printre obiectivele de atins. Geek on!

Andreea și Andrei: Geek on to you too! Așteptăm impresii despre Expurgo (wink-wink)! Să ne revedem cu bine și mai degrabă mai curând decât mai târziu!

Andrei: Cu drag, oricând! Geek on!

Un interviu cu Andra Vasile, PR Manager al East European Comic-Con 2019, găsiți aici.

Pentru a fi la curent cu tot ce se întâmplă cu East European Comic-Con accesați tag-ul East European Comic-Con sau EECC, iar pentru a afla ce s-a întâmplat an de an folosiți tag-urile:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.