Pentru a face faţă unei noi ameninţări extraterestre, care poate lua orice formă, inclusiv a unui agent al MIB, ei îşi vor uni forţele de-a lungul unei aventuri ce se petrece pe tot globul pentru a salva agenţia şi în final, omenirea.
Regizor: F. Gary Gray
Scenariu: Matt Holloway
Gen: Acțiune, Aventură, Comedie
Lansare: 21 iunie
Durata: 1h 56min
Studio:
Distribuitor: InterCom Film
Clasificare: A.G.
Actori:
Chris Hemsworth … Agent H
Tessa Thompson … Agent M
Sinopsis:
Bărbaţii în negru s-au extins pe tot globul, dar la fel s-au răspândit şi răii din univers. Iar pentru a ne proteja, apreciatul Agent H (Chris Hemsworth) şi începătoarea ambiţioasă M (Tessa Thompson) fac o echipă ce e drept cam ciudată, dar care până la urmă, ar putea să funcţioneze. Pentru a face faţă unei noi ameninţări extraterestre, care poate lua orice formă, inclusiv a unui agent al MIB, ei îşi vor uni forţele de-a lungul unei aventuri ce se petrece pe tot globul pentru a salva agenţia şi în final, omenirea.
Recenzie:
Salutare, dragi tovarăși cinefili!
Primul film „Men in Black”, lansat în 1997, a avut punctele sale forte, dar originalitatea nu a fost una dintre ele. Materialul sursă directă a fost o carte de benzi desenate de Lowell Cunningham, însă premisa unor agenți secreți desemnați pentru a monitoriza viața extraterestră pe pământ ar putea fi legată și de “Vânătorii de Fantome”, “Dosarele X” și “Ghidul Autostopistului Intergalactic”.
Într-adevăr, o parte din succesul filmului se află în modestia și familiaritatea sa, permițându-i lui Barry Sonnenfeld să prezinte ciudățenia – perspectiva că ar putea exista un extraterestru ascuns în la fiecare colț – ca un fapt al vieții. Cealaltă parte se afla în chimia dintre Tommy Lee Jones, un bătrân de vârstă mijlocie și tânărul, irelevantul Will Smith, un duo recunoscut de om, în mod neadecvat, în mijlocul tuturor efectelor speciale deosebite din film. Toate acestea s-au bazat pe viziunea lui Sonnenfeld. Prin comparație, în cea de-a patra parte din serie, ”Men in Black: International”, abordarea neinspirată a regizorului F Gary Gray (Straight Outta Compton) nu face nimic pentru a masca învechirea acestei formule.
În locul lui Smith și Jones sunt Chris Hemsworth și Tessa Thompson ca niște reprezentanți mai tineri ai ramurii londoneze a grupului Men in Black, cu Liam Neeson ca supraveghetor crud. Talentul urmează personajul lui Thompson, în cele din urmă codificatul Agent M, în timp ce se alătură echipei Men in Black, un vis pe care și-l urmărește cu tenacitate încă din copilărie. Odată ajunsă la bord, ea face echipă cu agentul H mai experimentat al lui Hemsworth, un nebun fermecător care îi arată cum decurg lucrurile în timp ce câștigă din abordarea ei mai disciplinată.
Împreună merg în jurul globului în căutarea unei amenințări străine cunoscute sub numele de stup – în multe privințe un complot ortodox de spion caper, înlăturând faptul că prietenii și dușmanii întâlniți pe traseu ar putea avea blană, scări sau un număr neobișnuit de membre.
Nimic din cariera lui Grey nu sugerează o latură a umorului conceptual science fiction. Secvențele sale de acțiune au o planeitate care sugerează că a început să filmeze actorii fără a avea un plan vizual, dincolo de presupunerea că entuziasmul real va fi adăugat ulterior de calculator.
Dintre extratereștrii generați digital, cea mai vizibilă creatură este Pawny de dimensiuni mici (vocea aparținându-i lui Kumail Nanjiani), un pion dintr-un joc de șah extraterestru, care seamănă cu un elf verde, el nefiind mult mai atrăgător decât Jar-Jar Binks.
Înțelesul dublu al expresiei „străin ilegal” indică un subtext care a parcurs seria de la început. Dar Gray nu este deloc interesat să exploateze potențialul de satiră actuală: el tinde să se îndepărteze de orice, chiar și de potențialul controversat, chiar și atunci când vine vorba de gagurile recurente de a dezvălui care celebrități sunt extratereștrii în deghizare. O excepție parțială apare devreme, cu indiciile unei teme #MeToo: Agentul H este forțat să-și folosească atuurile sexuale, care se pare că se extind dincolo de această planetă, să iasă dintr-o anume situație, apoi își încurajează noul său partener să facă același lucru.
Dar chiar și acest lucru este abandonat odată ce relația dintre protagoniști devine una de respect profesional reciproc, admirabilă dintr-o perspectivă „de model”, dar nu foarte productivă pentru genul de tensiune comică care poate conduce un film. Hemsworth se joacă cu ce se află în jurul său în mod amiabil și încearcă să fie comic, dar nu prea îi iese, dar singurul motiv pentru a vedea filmul este Thompson, care, în ciuda faptului că este la aceeași vârstă ca și Hemsworth, este impresionant de convingătoare ca o ingenuă cu ochi mari.
Dacă mă întrebați pe mine ce este, în final, cu acest film, vă pot spune că este o continuare lipsită de bucuria unei serii care a trăit și a murit odată cu stelele sale, Will Smith și Tommy Lee Jones.
Da, într-adevăr există o poveste extrem de complicată despre străini, arme de mare putere, preluări la nivel mondial și toate celelalte elemente de scenariu plin de efecte speciale extravagante pentru a le face să pară mai mult decât simple extravaganțe, dar nimic mai mult. Ar fi fost mai bine să se investească în personaje noi, dacă tot au vrut să revigoreze seria și, de ce nu, să spui o poveste credibilă, dar „MIBI” este nostalgie și CGI-ul este prezent ca o trăsătură, cu câteva referințe feministe – de ce nu Femeile în Negru?
Filmul de față, din păcate, nu se ridică la nivelul înaintașilor săi și ai senzația că toate personajele, vorbind aici de cele pământene, ne-au fost ”băgate cu forța” pe gât și că trebuie să ne mulțumim cu ce este. Realitatea este că, într-un moment în care la Box Office ai deja filme cu profit de peste 2 miliarde, ar fi trebuit să regândească mai constructiv această revigorare.
Rămâne, așadar, să mergeți să-l vedeți și să decideți singuri dacă vă este pe plac sau nu și vă așteptăm să discutăm despre el. Men in Black: International va rula la cinema din 21 iunie și este distribuit în România de InterCom Film.
Poster:
Trailer: