Festivalul de Psihanaliză și Film – prima dată la Iași

0
1263
Ascultă acest articol


Festivalul Internațional de Psihanaliză și Film ajunge pentru prima dată la Iași. Ediția inaugurală are loc pe 12-14 iulie, la Ateneul Național din Iași. Invitatul special al primei ediții este Andrea Sabbadini, directorul European Psychoanalytic Film Festival (Londra, Marea Britanie).

Programul festivalului include scurtmetraje, lungmetraje, proiecții dedicate copiilor, un spectacol de teatru și premiere, care vor fi psihanalizate de invitații ediției: Andrea Sabbadini, Irina-Margareta Nistor, Zinaida Bolea, Adriana Panaitescu, Magdalina Ioachim și Antoaneta Zanfirache.

Festivalul începe cu spectacolul de teatru COLIBRI, în regia lui Daniel Popa, care este și unul dintre personaje, alături de Irina-Margareta Nistor. Trailer spectacol, aici. COLIBRI este o comedie absurdă ce are loc într-un viitor destul de apropiat în care o oglindă nu este o oglindă și o fereastră nu e o fereastră. Suntem la un tweet distanţă de lumea din COLIBRI – un viitor apropiat în care ce ție nu-ți place, altuia nu-i pasă.

Spectacolul va avea loc vineri, 12 iulie, de la ora 19.30, în Sala Mare “Radu Beligan” a Ateneului din Iași. Actorul Daniel Popa va fi și invitatul proiecției filmului Să nu ucizi, în care a avut un rol și va povesti pentru public despre experiență și despre realitatea din jurul scenariului. Prețul biletului este de 15 lei și poate fi achiziționat de la casieria Ateneului Național din Iași sau online.
Preț bilet filme: 10 lei
Bilete pe www.ateneuiasi.ro

“Psihanaliză și filme! Visul meu de a ajunge la Iași, de la Londra și București, cu festivalul, este limpede interpretabil freudian! Vă aștept, și dacă veniți, o să vi se adeverească și visele dumneavoastră într-un weekend de vacanță psy, cu ecranul și divanul!” – Irina Margareta-Nistor, directorul festivalului.

“Discutăm de vreo doi ani cu Irina-Maragreta Nistor să aducem festivalul și la Iași, pentru că am observat că am avea public pentru așa ceva, după dialogurile și întâlnirile de la Festivalul SFR, după Les Films de Cannes a Iasi sau după Festivalul Filmului Francez. S-a format un anumit gust al publicului pentru discuțiile de după vizionări, pentru întâlnirea cu specialiștii filmului sau cu actorii și regizorii acestuia. Prima ediție este cu totul specială și ne va demonstra dacă am avut dreptate.” – Andrei Giurgia, coordonator festival, ediția de Iași.

DE CE PSIHANALIZĂ ȘI FILM?

Festivalul Internațional de Psihanaliză și Film este în fapt, proiecția românească a European Psychoanalytic Film Festival, care are loc la Londra, o dată la doi ani. Evenimentul de la Londra a fost prezidat de marele regizor italian Bernardo Bertolucci. Creat în 2012 de criticul de film Irina-Margareta Nistor la București, în 2019 ajunge și la Iași.

Psihanaliza se bazează pe teoria conform căreia experiențele de naștere, relații timpurii cu părinții, sexualitatea, dragostea, pierderea și moartea instalează în mintea noastră tipare sau modele de relaționare. Într-o măsură mai mare sau mai mică, oricine este prins în relațiile cu ceilalți de tip arhaic, dar adânc instalate în mintea noastră. Prin psihanaliză ne putem trăi viața mai liber și mai creativ.

La rândul său, cinema-ul, ca formă de cultură și de exprimare ar trebui, într-o măsură mai mare sau mică, să răspundă nevoii de entertainment, celei de a urmări povești și de a povesti, de a interacționa cu alte culturi. Cinema-ul este un limbaj universal și poate să acceseze un nivel profund al psihicului uman, să stimuleze nevoia de cunoaștere de sine și să faciliteze răspunsul la întrebări importante.

Programul festivalului:

Festivalul Internațional de Psihanaliză și Film, Iași,
12-14 iulie 2019, ediția I

Vineri, 12 iulie 2019
Ora 19:30 – Spectacol de teatru: COLIBRI, de Garret Jon Groenveld, regia: Daniel Popa
Distribuția: Irina-Margareta Nistor, Daniel Popa
Ora 21.00 – Să nu ucizi – (regia: Cătălin Rotaru, Gabi Virginia Șarga) – AP 12
Psihanalizat de Andrea Sabbadini și cine-interpretat de Irina-Margareta Nistor

Sâmbătă, 13 iulie 2019
Ora 14:00 – Ugly Dolls – Ugly Dolls: Păpuși în bucluc – PREMIERĂ – (regia: Kelly Asbury) – Proiecție de film pentru copii – AG
Psihanalizat de Zinaida Bolea și cine-interpretat de Irina-Margareta Nistor
Ora 17:00 – Scurtmetraje
Fără apărare – (regia: Andu Miron)
Crooked – (regia: Tudor Botezatu)
Cutezătorii – (regia: Tudor Botezatu)
Psihanalizate de Andrea Sabbadini și cine-interpretate de Irina-Margareta Nistor
Ora 20:00 – Notti magiche – Nopți magice – PREMIERĂ – (regia: Paolo Virzi)
Psihanalizat de Adriana Panaitescu și cine-interpretat de Irina-Margareta Nistor

Duminică, 14 iulie 2019
Ora 14:00 – Pokémon Detectiv Pikachu – 3D – PREMIERĂ – (regia: Rob Letterman) – Proiecție de film pentru copii – AG
Psihanalizat de Magdalina Ioachim și cine-interpretat de Irina-Margareta Nistor
Ora 19:00 – SAF – PREMIERĂ – (regia: Ali Vatansever)
Psihanalizat de Antoaneta Zanfirache și cine-interpretat de Irina-Margareta Nistor

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.