Frozen II – Recenzie

"Atât Anna cât și Elsa demonstrează faptul că încrederea în sine și în abilitățile lor pot să facă mai ușoară tranziția spre maturitate."

1
3336
Ascultă acest articol


““Frozen 2” este un adevărat spectacol vizual”

Regizor: Chris Buck, Jennifer Lee

Scenariu: Jennifer Lee

Gen: Animație, Aventură, Comedie

Lansare: 22 noiembrie

Durata: 1h 43min

Studio: Disney

Distribuitor: Forum Film

Clasificare: A.G.

Actori:

Kristen Bell … Anna (voce)
Idina Menzel … Elsa (voce)
Josh Gad … Olaf (voce)
Jonathan Groff … Kristoff (voce)
Sterling K. Brown … Mattias (voce)
Evan Rachel Wood … Iduna (voce)
Alfred Molina … Agnarr (voce)
Martha Plimpton … Yelana (voce)
Jason Ritter … Ryder (voce)

Sinopsis:

Frozen II / “Regatul de Gheață II”, reia povestea Elsei care acum încearcă să găsească răspunsuri esențiale despre trecutul ei și pornește într-o călătorie epică alături de cei mai buni prieteni ai săi, cu scopul de a-și salva regatul.

Recenzie:

Nu mai puțin de 6 ani au trecut de la succesul surprinzător al animației “Frozen” iar așteptarea unei continuări cel puțin la fel de memorabilă a fost o adevărată provocare pentru studioul Disney. Surorile Elsa & Anna, însoțite de prietenii lor, Kristoff, Sven și Olaf pornesc într-o nouă aventură plină de provocări și obstacole în care stăpânirea și cunoașterea de sine par a fi cele mai puternice arme împotriva pericolului. Împreună pornesc într-o călătorie a cunoașterii trecutului și a adevărului absolut. Iar destinația pare a fi, surprinzător, mai degrabă cronologică și mai puțin geografică. Pelicula este plină de magie, culoare, muzică, și toate ingredientele necesare unei animații marca Disney.

Poate primul lucru pe care publicul îl poate observa este faptul că în ultimii 6 ani tehnologia grafică a evoluat absolut remarcabil. Dacă, indiscutabil, prima parte a arătat foarte bine din acest punct de vedere, “Frozen II” este un adevărat spectacol vizual. Peisajele fantastice te absorb cu ușurință, iar dinamica anotimpurilor transformă atmosfera într-o rapsodie de culori.

Deși vorbim despre o animație, trebuie să recunosc faptul că am fost cucerit de conceptul artistic ce stă la baza ei. Felul prin care sunt reprezentate vizual locurile, personajele și atmosfera este ceva ce foarte rar am întâlnit la această categorie (artistică) de filme. De la castelul Arendelle și împrejurimile sale până la “Pădurea Fermecată” totul arată încântător, inclusiv ținuturile întunecate ale universului “Frozen”. Personajele sunt foarte detaliate, iar mișcările lor par mai fluide și mai plăcute ochiului. La capitolul “fantastic” și vrăji stă la fel de bine, și nu în ultimul rând atenția la detalii este absolut remarcabilă. Pe parcursul animației, personajele poartă diferite costume, natura este într-o continuă schimbare, și fiecare ființă pe care o întâlnim are câte o trăsătură individuală. “Frozen II” e acel gen de peliculă care trebuie musai vizionată pe ecranele “IMAX”, în toată splendoarea sa.

Din păcate, scenariul nu reușește să se ridice la nivelul artei vizuale. Povestea împrumută multe elemente din alte ecranizări ceea ce o face să se îndepărteze de originalitate. Filmul începe lent jucându-se cu răbdarea în special a celor mici. Ideea nu e rea, dimpotrivă, ajută publicul să asimileze mai bine un univers fantastic precum “Frozen”. Însă această latență în scenariu continuă până aproape în a două treime a filmului când în sfârșit vedem și ceva acțiune.

Din punctul meu de vedere, mi s-a părut o animație dedicată unui public mai matur decât precedentul titlu. Dacă în prima parte predomină umorul și acțiunea acum totul capătă o nuanță dramatică, poate prea exagerată. Da, e de înțeles dramatismul când vine vorba despre Elsa, o persoană introvertită însă ce a devenit mai matură și mai responsabilă față de cei din jur, dar nu mă așteptăm ca portretizarea Annei, un personaj extrem de optimist și carismatic, să tindă tot spre dramatism. Vorbim de Elsa și Anna pentru că celelalte personaje cu care ne-am obișnuit sunt absolut în plus și nu reușesc să contribuie cu ceva la nivel de plot. Desigur, Olaf este principala sursă care stă la originea umorului din ecranizare, dar Kristoff și Sven au ajuns să devină două caractere de umplutură.

Subiectul filmului e bine gândit, ideea de a percepe maturitatea ca o teamă pentru necunoscut este un aspect ce îngrijorează majoritatea tinerilor. Este vorba despre evoluția copiilor spre o etapă necunoscută a vieții. Atât Anna cât și Elsa demonstrează faptul că încrederea în sine și în abilitățile lor pot să facă mai ușoară tranziția spre maturitate.

Un alt capitol important al ecranizării este cel “musical”. Aici avem parte din belșug de muzică frumoasă. Sunt câteva melodii care m-au convins să le mai ascult încă o dată, chiar și acum când scriu recenzia. Se poate observa cu ușurință implicarea producătorilor de a oferi momente muzicale de cea mai bună calitate. Chiar și cele dublate în limba română sunt remarcabile.

Cu siguranță, animația “Frozen II” poate fi remarcată ca una dintre cele mai bune producții Disney de anul acesta. Deși povestea nu este la fel de convingătoare, din punct de vedere vizual arată absolut fantastic.

Rămâne, așadar, să mergeți să-l vedeți și să decideți singuri dacă vă este pe plac sau nu și vă așteptăm să discutăm despre el. Frozen II/”Regatul de Gheață II” rulează cinema din 22 noiembrie și este distribuit în România de Forum Film.

Poster:

Trailer:

1 COMENTARIU

  1. L-am vazut si eu intr-un final. Scenariu decent, efecte vizuale-sunet-coloana sonora nota 20. E mult mai matur decat primul, toata ,,aventura” din film graviteaza in jurul maturizarii fizice dar mai ales emotionale a Elsei.
    In rest cum ziceam, efecte vizuale-sonore mirobolante cat sa te ameteasca serios de cap, parca dinadins sa distraga atentia publicului de la scenariul slabut, un cinefil cunoscator vede ca e un film putin fortat iar Disney profita si ,,bate fierul cat e cald”.
    Sanse 50/50 pentru o a treia parte, creatorii parca au rasucit cheia in broasca dar in accelasi timp au lasat usa intredeschisa, creand mai multa ceata si ambiguitati decat raspunsuri si clarificari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.