“Ideal de văzut cu gașca înainte/după o ieșeală la vin fiert/ciocolată caldă.”

Regizor: Jake Kasdan

Scenariu: Jake Kasdan

Gen: Acțiune, Aventură, Comedie

Lansare: 6 decembrie

Durata: 2h 3min

Studio: Sony Pictures

Distribuitor: InterCom Film

Clasificare: A.P.13

Actori:

Karen Gillan … Martha
Dwayne Johnson … Eddie
Madison Iseman … Young Bethany
Jack Black … Bethany / Fridge
Ashley Scott … Ashley
Danny DeVito … Eddie
Colin Hanks … Young Alex
Awkwafina … Ming
Kevin Hart … Mouse Finbar / Fridge
Nick Jonas … Alex

Sinopsis:

În Jumanji: The Next Level, gașca se întoarce, dar jocul s-a schimbat. Întorcâdu-se să salveze un coleg de-al lor, jucătorii trebuie să străbată deșerturi aride și munți înzăpeziți pentru a scăpa din cel mai periculos joc din lume.

Recenzie:

Noul Jumanji a venit aproape pe nepusă masă pentru mine, căci aveam impresia că iese tot în preajma Anului Nou asemeni filmului anterior, și doar săptămâna trecută mi-am dat seamă că iese de Moș Nicolae. Cu atât mai bine, mi-a prins bine o porție bună de râs, și lansându-se în mai multe țări pe 6 și respectiv pe 13 decembrie, o să-i prindă bine și studioului un avans înaintea noului Star Wars pentru încasări la casa de bilete.

Deși gașca din Jumanji: Welcome to the Jungle îți promiseseră că nu se vor mai atinge de consolă și vor lăsa Jumanji să zacă în bucăți, Spencer (Alex Wolff), într-un moment de criză de identitate, dorindu-și să fie din nou Dr. Braveman intră de unul singur în cel mai periculos joc. Bethany, Martha și Fridge vor să-l recupereze însă jocul fiind stricat, nu-i lasă să-și aleagă personajele și din greșeală sunt absorbiți în joc și bunicul lui Spencer, Eddie (Danny DeVito) și amicul său de-o viață Milo (Danny Glover). Jocul s-a schimbat, avatarurile sunt inversate și totul pare mai periculos ca oricând. Încă din trailer știam că scenariul va fi împrospătat de un nivel cu totul nou al jocului dar și cu o mână de personaje noi.

Jumanji: The Next Level are mai multe suprize decât lasă de crezut în trailer. Sunt introduse variabile și reguli cu totul noi, inclusiv personaje noi-nouțe își fac apariția în a doua jumătatea a filmului ca să nu ai timp să te plcitisești. Personajele jucabile au abilități și dezavantaje noi, iar situațiile comice create de cei doi bătrâni care nu înțeleg unde se află și ce se întâmplă cu ei în corpurile lui Dwayne Johnson și Kevin Hart sunt cele mai delicioase. La fel ca în filmul anterior logica de jocuri video este explicată pe înțelesul tuturor fără să piardă prea mult timp. Doar că de data aceasta umorul implică ce pot înțelege doi bătrânei de 75 de ani din toată nebunia de a se afla la propriu într-un joc video.

Scenariul, tot introducând lucruri noi până spre sfârșit, parcă devine o idee cam ridicol, amintindu-mi cumva puțin, dar puțin, de direcția în care a luat-o serialul DC’s Legends of Tomorrow (cel mai trăsnit serial DC și poate cel mai reușit). Ca idei mari, narațiunea este previzibilă și joacă în zona de confort a unui film de aventuri relaxant și plin de energie contagioasă. Cum ar fi senzația că personajele riscă totul pentru că din nou au rămas cu o singură viață. Ideile mici, glumele proaspete și decorurile cu totul noi îl diferențiază de filmul de acum doi ani.

Mai amuzante decât gagurile vizuale spectaculoase croite pe standard IMAX, sunt dialogurile dintre personaje. Mi s-a părut inedit să-l văd pe The Rock prefăcându-se că e Danny DeVito sau pe Kevin Hart ca Danny Glover. Atmosfera filmului te face să le faci jocul și să crezi, măcar de moment, că evenimentele au loc pe bune și DeVito chiar se află în corpul lui Dwayne Johnson. Iar Jack Black, unul din actorii mei preferați dintotdeuna, face o treabă impecabilă făcând voce de stundent afro-american după ce știai că mai bine decât atunci când era Bethany nu se putea. Ai zice că „te scoate din film” genul acesta de comparație meta, dar cel de-al patrulea zid îl spargi tu spectatorul, nicidecum narațiunea. Și una din surprizele filmului e că interpretările unuia sau ale altuia nu se opresc aici.

Pe lângă interpretările apreciabile și poantele neașteptat de bune, inclusiv chimia dintre personaje pare mai închegată, în mod realist personajele se cunosc acum mai bine și se simte familiaritatea dintre ele. Aș bănui că actorilor li s-a alocat o perioadă de acomodare unii cu alți pentru o relație de gașcă mai convingătoare.

Piesele muzicale (cele câteva) și coloana sonoră folosite sunt antrenante și fac echipă cu imaginea exact cât trebuie, fără să avem un playlist enervant de „catchy” care să fie acolo ca momeală. Evindent nu putea lipsi „Welcome to the Jungle” de la Guns’n’Roses.

De la fuga de o turmă uriașă de struți furioși prin deșert în niște dune buggy, sărind pe niște poduri în mișcare invadate de maimuțe mandirili până la luptele dintr-o fortăreață încorporată într-un munte înzăpezit, scenele de acțiune și peisajele în care au ele loc sunt mai variate decât în primul film. În cele două ore acțiunea se oprește destul de rar să facă câte un popas și ai impresia că ai trăit o aventură de zile mari.

Însă provocările jocului nu implică numai abilități fizice de sărit, fugit și bătut. Sunt introduse în nivele și elemente de furtișag, dialogare corectă cu NPC-uri care trebuie convinse și puțin stealth. Nu am mai văzut o reprezentare atât de bună a logicii din jocurile video de la Ready Player One. Acum că mă gândesc, îmi cam pare rău că de la Welcome to the Jungle am văzut doar câte un singur film pe an inspirat de jocuri video fără să fie vreo adaptare după vreo franciză. Mă mulțumesc și cu un film pe an dacă sunt la calitatea unui Jumanji și Ready Player One și varietarea crește și le schimbă. Și nu mă refer strict la sequel-uri unul după altul. Cum ar fi un nou Tron?

The Next Level se ridică la sugestia titlului său și într-adevăr duce povestea Jumanji la nivelul următor, devenind un sequel mai bun decât predecesorul. Am râs cu poftă pe întreaga durată a filmului, la unison cu publicul din restul sălii care s-a distrat cumva chiar mai tare ca mine, tipul care de obicei doar zâmbește la faze. Ideal de văzut cu gașca înainte/după o ieșeală la vin fiert/ciocolată caldă.

Rămâne, așadar, să-l vedeți și să decideți singuri dacă vă este pe plac sau nu și vă așteptăm să discutăm despre el. Jumanji: Next Level/”Jumanji: Nivelul Următor” va rula la cinema din 6 decembrie. Distribuit în România de InterCom Film.

Poster:

Trailer:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.