Ascultă acest articol

Marvel’s Avengers este unul din jocurile pe care le-am așteptat cu cel mai mare interes anul acesta…”

Gen: Acțiune, Aventură

Lansare: 14 august 2020

Studio: Crystal Dynamics

Distribuitor: Square Enix, Eidos-Montréal

Platforme: PlayStation 4, Xbox One, Microsoft Windows PC, Stadia (PlayStation 5, Xbox X Series)

Clasificare: 16+

Sinopsis:

Marvel’s Avengers este un joc epic de acţiune-aventură la persoana a treia, care combină o poveste cinematică originală cu joc single-player şi co-op.

Alătură-te unui grup de până la patru jucători online, stăpâneşte abilităţi extraordinare, personalizează o listă din ce în ce mai mare de eroi şi apără Pământul împotriva ameninţărilor din ce în ce mai periculoase.

Într-un viitor în care supereroii sunt scoşi în afara legii, o tânără Kamala Khan trebuie să îi readune pe Avengers pentru a opri organizaţia AIM. Marvel’s Avengers îşi continuă călătoria epică cu noi eroi şi noi poveşti livrate continuu, pentru o experienţă Avengers de joc supremă.

 

“You’re already a hero. The only one left to convince is yourself.”

Recenzie:

Marvel’s Avengers este unul din jocurile pe care le-am așteptat cu cel mai mare interes anul acesta, chiar și după ce am început să aflăm mai multe despre el și să vedem că nu va fi chiar un action-adventure cu supereroi în sensul clasic ci mai degrabă un action multiplayer co-op cu mult loot. Familiaritatea supereroilor mereu va fi un selling point pentru mine, însă ca să fiu complet satisfăcut de un joc cu supereroi povestea sa trebuie să fie una pe cinste mulată pe un level design plin de aventuri.

Marvel’s Avengers nu este chiar ce voiam, nici chiar ce mă așteptam cu toate că am jucat în fiecare weekend faza sa de testare beta. Însă este destul de satisfăcător cât să mă întorc cu ocazia fiecărui nou erou adaugat după lansare. Până la urmă Square Enix l-a gândit să fie un joc cu viață cât mai lungă după lansare, și înțeleg aceastră strategie chiar dacă diluează din sufletul pe care l-ar fi avut un joc de aventuri pur-sânge concentrat mult mai mult pe poveste. Nu sunt de acord cu tot ce s-a implementat, iar execuția tehnică mai lasă de dorit. Însă având în vedere disponibilitatea producătorului de a lucra la joc atât de mult timp după lansarea inițială, sper că unele neajunsuri vor fi îndreptate în timpul cel mai scurt.

Marvel’s Avengers

Ce este mai exact acest hibrid care încearcă să împace pe toată lumea?

După ce joci campania single-player (parțial jucabilă în co-op) în care îi aduni pe supereroii dezbinați și le dezvolți abilitățile după propriile preferințe, vei continua să te lupți cu mega-corporația AIM solo sau onlie cu prietenii în Avengers Initiative. Dezvoltând eroii și mai mult cu echipamentele găsite în lootchest-urile presărate prin misiuni și deblocând tot felul de cosmetizabile îndeplinind provocări random sau cu bani. Iron Man, Captain America, Black Widow, Hulk, Ms. Marvel și Thor nu doar că vor arăta bine însă skill-tree-ul flexibil îți va permite să-ți construiești eroul după propriul stil de joacă.

Spun că este un hibrid deoarece încearcă totuși să ofere o campanie în sensul clasic, însă aceasta este grăbită cumva, nedorind să-ți ia nici prea mult timp, nici să fie prea scurtă, ca tu s-o termini relativ imediat ca să te bucuri mai ușor de conținutul live. Iar în componenta sa online, cea care contează cel mai mult, din punct de vedere al gameplay-ului, îl poți vedea și ca pe un action brawler clasic de bumbăcit roboți malefici prin combo-uri dar și ca pe un looter shooter modern.

Poveste din benzi desenate ușor grăbită

Totul începe cu A-Day, ziua în care echipa Avengers estă sărbătorită într-un eveniment similar unui Comic Con, doar că pe scenă vin eroii adevărați din benzile desenate. Cu această ocazie, alături de George Tarleton, răzbunătorii doresc să dezvăluie lumii o tehnologie nouă, însă o înscenare misterioasă provoacă un accident masiv la hellcarrier-ului, iar sursa sa de energie experimentală infectează apa din San Francisco, dând naștere oamenilor cu superputeri numiți inhumans. Răzbunătorii sunt blamați, iar activitatea supereroică devile ilegală, echipa se dezbină și în următorii 5 ani compania AIM ajunge să monopolizeze totul, inclusiv securitatea de zi cu zi. Condusă de Tarleton și Monica Rappacini, AIM persecută inumanii și experimentează pe ei în secret. Kamala Khan, o adolescentă care în urma A-Day a prins puteri polimorfe și probabil cel mai înfocat fan al Răzbunătorilor, descoperă un secret teribil și în scurt timp își începe forțat misiunea de-ai reuni pe Răzbunători.

Mă așteptam să fie mai lungă campania datorită complexității gameplay-ului, credeam că va fi îndesată obligatoriu cu misiuni de tip filler ca să crești în nivel. Cine caută un joc cu supereroi cu o campanie single-player ceva mai lungă și marcată de multe întorsături de situație sau boss fight-uri, nu va găsi asta în Avengers.

Campania fiind de durată moderată (undeva la 9 ore), jocul adevărat începe abia după. Producătorii și-au depus mai mult eforturile în direcția optimizării unei experiențe multiplayer co-op cât mai funcționale și plină de conținut deblocabil de cumpărat.

Povestea se axează puțin mai mult pe Miss Marvel (Kamala Khan) și cum îi readuce pe Răzbunători împreună. Joci cu fiecare Avenger în parte măcar de două sau trei ori pe parcursul poveștii, chiar dacă sunt secvențe scurte. Cele mai scurte secvențe cred că au fost cu Thor, la început, mijloc și final pentru câteva minute. Mă temeam de asta când am văzut că lipsește din testarea beta (cu toate nu are legătură). Întreaga campanie servește cumva ca un uriaș tutorial pentru fiecare erou în parte, ca să te poți juca la potențialul lor adevărat în misiunile multiplayer post-campanie, care narativ vorbind servesc drept continuare deschisă a poveștii, lăsând loc de DLC-uri.

Narațiunea nu abundă în detalii, este destul de simplă și la obiect. Kamala este inima poveștii, o personificare a fanului Avengers și tot ce înseamnă merchandise legat de ei căruia i se îndeplinește visul nesperat de a deveni unul dintre ei. Celelalte două personaje care au ceva mai multă substanță sunt Bruce și Tony, poate și pentru că îi întâlnim destul de devreme, și mai ales că vocile lor sunt faimosul duo de voice acting de jocuri Troy Baker (Bruce) și Nolan North (Tony). Cei doi se simt cel mai vinovați pentru suferința din lume de după A-Day, tehnologia pe care a pus mâna AIM fiind una la care au lucrat ei doi, motiv din care există și tensiuni la început. Black Widow, Thor și Căpitanul America au și ei voci potrivite, dar le lipsește și mai multă substanță. Monica și George Tarleton, răufăcătorii principali care dețin AIM, au fiecare motivul său pentru a nimici persoanele cu superputeri, însă dincolo de acestă justificare, nici ei nu sunt aprofundați.

Marvel’s Avengers

Există fire care nu mai sunt urmărite. Mă așteptam să aflăm cum își ia Kamala numele de Ms. Marvel, mi-a rămas în minte cum un inhuman îi spune de mama sa Kamalei și apoi nu mai este nici măcar menționată după misiunea în care sunt eliberați prizonierii. Aș fi vrut ca unele personaje, ca Thor, să aibă un pic mai multă implicare în evenimente, o justificare mai substanțială a prezenței lor.

Fanii Marvel vor descoperi câteva easter egg-uri, unele disponibile după terminarea campaniei odată ce te poți plimba prin Hellcarrier de bună voie cu orice personaj la alegere, însă nu foarte multe. Scopul uriașei nave este să servească drept bază de operațiuni mobilă, cu diverse camere în care te poți antrena, cumpăra gear sau să accepți challenge-uri și misiuni secundare de la aliați. Pe parcursul firului principal narativ, doar în secvențele cu Ms. Marvel acțiunea se mai domolește uneori pentru a te lăsa să observi detaliile. Campania avea sincer mult potențial de a oferi mai multe secrete de descoperit pentru fanii adevărați, însă până și comics pe care le găsești prin nivele sunt transformate cumva în bonusuri pentru combat-ul personajului. Parcă totul se învărte în jurul meniului de Gear.

Gameplay uneori prea agitat, glitchy și însetat după loot

Fiecare din cei 6 membri Avengers are propriul stil de luptă, cu unele puncte sau scheme de control comune. De exemplu Iron Man și Thor zboară sau levitează pe butonul X, același pentru sărit, însă ca atac ranged Tony trage din repulsor, în timp ce cu Thor poți arunca ciocanul și să-l chemi înapoi. Light și Heavy Attack sunt mânuite la fel la toată lumea însă diferă animațiile de combo și damage-ul, în funcție și de gear. Pe L1 se activează abilitatea care oferă heal sau buff, iar pe R1 e cea cu damage mai mare. Combinația L1+R1, evident, dezlănțuie „ultimata” care provoacă cel mai mult damage și totodată protejează. Ms Marvel devine uriașă, Iron Man intră în costumul de Hulkbuster, Thor se folosește de Bifrost să se arunce în mijlocul inamicilor și așa mai departe.

Rămâne la latitudinea ta cum te folosești de toate aceste abilități și în ce părți la skill tree-urilor îți investești punctele. Există deja pe net ghiduri de build-uri eficiente ale eroilor. Personal mi-a fost comod să investesc cât mai mult în Heavy Attack și în durata abilităților speciale.

Nu mi-a plăcut nici în campanie nici mai târziu să joc cu Hulk, Iron Man și Thor. Controlul lor mi se pare greoi și uneori acțiunea haotică din misiuni îmi întrerupe orice acțiune. Pe hârtie, ar trebui să fie cei mai doriți eroi, și poate că alți jucători s-au descurcat de minune cu ei, însă pe mine zburatul m-a ajutat mai mult cu deplasarea mai rapidă prin spațiile care sunt vaste degeaba, decât în combat. În timpul luptelor am simțit că mă încurc între a mă ridica de la sol pe verticală și prin viteză pe orizontală (cu apăsarea L3). Cu Hulk m-am obișnuit la fel de greu, nu numai că se mișcă mai greu dar este și o țintă mai vizibilă. În anumite secvențe jocul a și sacadat în timp de Hulk se dezlănțuia.

Inamicii par să aibă tot timpul lock pe țintă, în timp ce mie mi s-a părut inutilă funcția fiindcă oricum eroul mi-o debloca imediat ce mișcam camera. Chiar și cu eroii mai agili, de multe ori loveam în gol fiindcă activam o serie de lovituri în aer și era prea târziu să mai îndrept camera spre inamicii care se mișcă constant. AI-ul nu este prea creativ, se aruncă cu capul înainte și se ferește eficient alergând peste tot când are nevoie. Modelele de inamici nu sunt nici ele foarte variate, chiar dacă codex-ul așa vrea să-ți creeze impresia.

Am jucat cu mare plăcere de fiecare dată cu Marvel, Widow și Cap, fiind mai agili și nu se poticnesc nici în propulsoare sau ciocane. Stilurile lor de lupte seamănă mai mult cu ce vezi în alte jocuri de acțiune și au fost și mai satisfăcătoare pentru mine, chiar dacă deplasările prin spațiile care sunt mari și goale (bine, presărate cu resurse ici-colo) le-am făcut cu sprint și sărituri. Scutul lui Captain Rogers mi s-a părut mult mai distractiv de aruncat în dușmani decât Mjolmir al lui Thor, iar Ms. Marvel este cea mai creativă în materie de animații și entuziasm în luptă cu ale sale brațe extensibile. Mă amuză copios să arunc cu pumnii în inamici, mai ales când astfel îi pot împinge în prăpastie.

Am observat că nu sunt singurul care s-a împiedicat în controlul luptelor, însă sunt convins că cel puțin cu Cap, Widow și Marvel te poți obișnui, drept dovadă că m-am întors în joc pentru a rejuca cu ei. Gustul îl prinzi cu adevărat abia spre finalul campaniei și mai ales după, când deblochezi noi abilități care te ajută.

Un alt impediment în control și design am avut în anumite secvențe de platforming din poveste. Dacă nu săream într-un punct foarte precis, pe anumite distanțe mari, nu numai că trebuia să revăd același mini-cutscene în care eroul cade spre moarte, dar să aștept de fiecare dată loading screen-ul care în acest caz durează nejustificat de mult. În alte secvențe ale jocului nu este nevoie de loading screen, așa că bănuiesc că e vorba de cât de încărcat este nivelul cu triggere, dialog și cutscene-uri în acel moment. M-am frustrat în aceste momente de moarte stupidă în care uneori trebuia să reiau un întreg traseu cu obstacole și wallrunning care trebuie executat la fel de precis. În schimb, la nici unul din cele 4 boss fight-uri nu am pierdut nici măcar odată, fiindcă regulile nivelului erau ușor de înțeles, am avut spațiu aerisit de desfășurare și nu depindeam de paltforme mișcătoare.

Apropo de boss fights, suprinzător de puține când le numeri, dar având ân vedere și durata campaniei și povestea simplă, este mai bine că nu au adăugat villains doar de dragul de a ne face pe plac și să fie doar ca niște cameos, așa că apreciez echilibrul. Cer însă câte un răufăcător nou adițional pentru fiecare nou erou introdus, dacă tot eroii vor fi introduși alături de misiuni co-op aferente.

Aș fi vrut să apuc pentru recenzie să joc cu mai mulți străini, însă nu am prins decât o misiune așa, în care tot a trebuit să ocup al patrulea loc din Quinjet cu un companion AI. Pur și simplu, ori matchmaking-ul este greoi, ori nu erau suficienți jucători în ziua lansării, căci de regulă când încercam mă plictiseam de căutări și intram în misiune cu AI-ul.

Ultimul dar nu cel din urmă impediment, ocazionalul lag – da, chiar și în cadrul single-player când nu am invitat pe nimeni în misiune. Uneori se întâmplă, logic, când sunt prea multe acțiuni întreprinse pe același ecran. Alteori degeaba. Suficient de rar cât să nu mă deranjeze. Urmează să mă interesez dacă performanța slabă se regăsește și pe PC-urile mai compentene sau doar pe console.

Hei Jarvis, ce s-a întâmplat cu grafica?

De la un joc de așa amploare cu accent pe multiplayer nu mă aștept la detaliile grafice ale unui The Last of Us Part II sau Ghost of Tsushima. În anumite zone însă sunt convins că se putea mai mult, dar având în vedere timpii de încărcare deja destul de încărcați, mai multe detalii în decor sau personaje ar fi fost și mai slab optimizate. Supereroii arată grozav în armuri și în cinematic-uri, nu înțeleg însă de ce hainele lor de casual de civil din anumite secvențe narative arată atât de banal. În multe spații, atât decorul cât și personajele de umplutură arată a grafică de acum câțiva ani. Uneori textura nu se încarcă pe obiecte, dar poți trece cu vederea. De fapt, poți trece peste toate cu vederea, oricum nu se întâmplă multe lucruri interesante pe fundal, nu prea ai ce explora deși asta vrea jocul să crezi.

Ni s-au promis variante upgrade ale jocului pentru PS5 și Xbox Series X, și din screenshot-uri arată bine, numai că am început să fiu puțin sceptic legat de execuția acestor îmbunătățiri grafice după momentele de sacadare a jocului pe un PS4 Pro, având în vedere detaliile puține. Sper să fiu surprins.

Altfel, nu am întâlnit bug-uri, așa că unul din patch-urile următoare ar trebui să regleze toate aceste insuficiențe grafice destul de ușor. Jocul merită să arate cum se vede în galeria de deasupra, realizată cu modul Photographer din meniul jocului.

Privind spre orizont

Cu toate că aproape jumătate din gameplay-ul eroilor nu l-am agreat (cel puțin nu la început) și nu sunt satisfăcut complet de partea tehnică a jocului, spre sfârșit am prins și mai mult gustul de a juca cu eroii care mi-au plăcut și am poftă să revin pentru misiuni random și să încerc să completez challenge-uri. Formula aceasta de live service nu este gândită degeaba, ea cumva dă o ușoară dependență chiar și celor care preferă jucatul solo în offline. Asta nu înseamnă că tolerez microtranzacțiile și nu încurajez niciun jucător să cumpere valuta in-game pentru costume, nameplates sau emote-uri deblocabile. Abia aștept misiunile adiționale a eroilor noi, însă sper că producătorii vor rămâne la promisiunea de a le lansa gratuit. Sau, aș prefera să se mulțumească cu câțiva euro/erou nou dar să renunțe la banii pe cosmetizabile.

Nu știu cât de lungă îi va fi viața jocului dacă nu sunt rezolvate problemele, dacă nu se livrează conținut nou suficient de des și mai ales dacă acel conținut nu vine cu schimbările cerute de jucători. Marvel’s Avengers are potențial să-și crească baza de jucători dacă îmbunătățirile vin așa cum ar merita, și eventual nu ar strica și un mod competitiv. Să vedem cum se va descurca și recent anunțatul Gotham Knights, care pare răspunsul DC la Avengers, și care deja nu a fost primit chiar în urale de jucători. Dacă WB Montreal învață din greșelile celor de la Crystal Dynamics și dacă oferă o poveste pe măsura seriei Arkham, Gotham Knights ar putea deveni cel mai satisfăcător joc co-op de anul viitor.

Marvel’s Avengers îl găsiți din 14 august în format digital pentru PlayStation 4 pe PlayStation Store, Xbox One și PC pe Microsoft Store, pe Stadia și retail pe Gameshop și în magazinele de specialitate. Jocul va sosi și pe noua generație de console, PlayStation 5 și Xbox X Series.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.