Monitorizarea activităților sportive sunt foarte utile și au ajuns destul de populare cu ajutorul acestora putând să-ți creezi un program de exerciții, să-l urmărești în timp și să afli anumite informații despre sănătate.

Programele sportive sunt cea mai bună soluție pentru o corp sănătos și totul este mai organizat și calculat atunci când se strâng și se compară toate datele în urma acestor programe. Începând cu detalii despre corpul tău, precum greutatea și înălțimea, și până la ritmul cardiac, aceste date se pot stoca și compara în timp prin aplicații dedicate de fitness monitorizarea făcându-se cu ajutorul mobilului sau mai simplu și eficient, printr-un smartband/fitnessband.

Seria Mi Band, de la Xiaomi, este dedicată acestor activități de monitorizare și împreună cu aplicația Mi Fit, poți avea toate datele și informațiile într-un singur loc, la îndemână.

Am avut plăcerea să testăm și noi modelul Mi Band 4, (Mi Band 5 este deja ieșit pe piață) să vedem cum funcționează ecosistemul propus de Xiaomi pentru practicanții de fitness.

Pachet

Pe ambalajul negru al Mi Band 4 avem o imagine cu fitness band-ul și scris mare cu numele modelului și câteva highlight-uri despre capabilitățile sale, iar în cutie găsim un mic ghid de utilizare, încărcătorul pe USB și device-ul încorporat într-o curea de plastic moale/cauciuc.

Aspect

Mi Band 4 are un sistem interesant de montare și încărcare, “pastila” device-ului în sine fiind detașabilă complet de la curea acest lucru fiind necesar pentru a o putea încărca sau pentru a o monta pe alte modele de curele.

Cureaua din pachet e neagră, ușoară, ușor catifelată și are un sistem de prindere bazat pe găurele și un cuișor care se fixează în acestea. Destul de simplu, dar funcționează foarte bine.

Modulul pentru încărcare se montează la USB și are un fir scurt și un sistem de tip sertar în care se montează “pastila” pentru încărcare.

Device-ul Mi Band 4 are dimensiuni reduse și o formă foarte interesantă cu toate muchiile rotunjite. Pe partea din față are singurul buton touch deasupra căruia să află un ecran colorat tactil, iar pe margine are un șanț pentru fixarea pe curea. În partea de jos, cea care intră în contact cu pielea, avem senzorii și sistemul pentru încărcare.

În mare, Mi Band 4 este ușor, simplu și aspectuos în același timp. Îmi place sistemul de prindere al curelei, iar faptul că aceasta are și o lățime redusă ajută să nu-ți transpire mâna și materialul curelei face ca aceasta să nu se răsucească pe încheietură.

Tehnic

Mi Band 4 cântărește numai 22.1, carcasa este realizată din policarbonat și are un display touch capacitiv AMOLED de 0.95″ care suportă rezoluția de 120 x 240 (24bit), fiind acoperit de sticlă temperată 2.5D care nu lasă amprente. Are 512KB RAM și 16MB ROM și o baterie LiPo de 135mAh.

La conectivitate avem Bluetooth 5.0 BLE, iar la senzori avem prezenți accelerometru și giroscop pe 3 axe, pentru bătăile inimii și de proximitate. Mi Band 4 este rezistent la apă la până 50m și recunoaște până la 5 stiluri diferite de înnot.

Brățara/cureaua are o lățime de 18mm și lungime de 155-216mm și este realizată din thermoplastic polyurethane.

Are 6 funcții sport incluse: bandă, exerciții, alergare afară, pedalare, plimbare, înnot și este capabil de calcularea numărului de pași și distanța parcursă, dar și numărul de calorii arse. La capitolul sănătate avem notificări de exerciții, putem seta un rezultat la care vrem să ajungem, monitorizarea somnului și a bătăilor inimii, dar și verificarea lor pe parcursul întregii zile și alerte inclusiv pentru perioadele lungi de repaos.

Teste

În primul rând trebuie știut că Mi Band 4 este absolut inutil dacă nu este conectat la un smartphone prin aplicația Mi Fit (sau alte aplicații terțe). Noi l-am legat la un Note 10, iar pentru a putea folosi aplicația este nevoie să vă faceți un cont Xiaomi – necesar și pentru utilizarea smartphone-urilor, pentru a putea salva setări și sincroniza.

În cazul mei sincronizarea între Mi Band 4 și Note 10 via Mi Fit, nu a decurs bine din prima, Mi Band 4 refuzând să se împerecheze, iar problema a fost remediată abia după ce am dat un reset total Note 10, dar chiar și așa este nevoie de atenție maximă de permisiunile care trebuiesc date.

Odată sincronizat, Mi Band 4 prinde viață și este gata de a fi utilizat. Primele teste au fost de funcționalitate și ne-am jucat puțin cu el să vedem ce se poate face direct de pe el. La prima vedere sistemul de operare este simplu putând să controlezi luminozitatea ecranului, controlul muzicii redate de pe smartphone (prin slide stânga sau dreapta pe ecran); să alegi dintre câteva feluri de afișaj, să selectezi dintre câteva moduri de exerciții, să-ți verifici pulsul (bătăi pe minut) sau să verifici temperatura de afară, în mare. Conexiunea între smartband și mobil se face prin Bluetooth și sincronizarea între cele două se face prin Mi Fit de fiecare dată când accesezi aplicația.

Obișnuit fiind cu un smartwatch destul de mare și greu, Mi Band 4 pare o jucărioară pus pe mână. Este micuț, deloc greu, ușor de pus și de dat jos și plăcut ca aspect și la calitatea materialelor folosite, atât la “pastilă” cât și la curea. Controlul prin meniu se face cu ajutorul display-ului tactil prin slide sus/jos, butonul touch de dedesubtul său fiind cu scopul atât de On/Off cât și de Back. Navigarea este foarte simplă și intuitivă.

Nu am avut cum să-l testez la înnot – ativitatea preferată -, dar am făcut duș cu el la mână pentru a vedea dacă este rezistent la apă așa cum spune producătorul și nu au fost probleme. O altă activitate încercată, pe lângă simplii pași, a fost o tură cu bicicleta. Te obișnuiești foarte repede cu el la mână, după mai puțin de o zi uitând că-l ai la încheietură. Posibilitatea schimbării curelelor de mai multe culori o fac perfect de purtat și asortat cu vestimentația, iar bateria este absolut incredibilă ajungând la aproape 2 săptămâni la o singură încărcare, care se face în aproximativ 2 ore! Asta mi s-a părut excelent.

Toate datele și majoritatea setărilor le faci prin aplicația Mi Fit, iar Mi Band 4 nu poate sta departe de smartphone-ul acestei aplicații. În primul rând trebuie să-ți creezi un profil complet în care să precizezi informațiile de bază precum înălțimea și greutatea. În funcție de aceste criterii își poți face programe de lucru, iar în timp, aplicația îți va arăta evoluția. Poți alege dintre mai multe moduri de activități sportive și bineînțeles se pot activa notificări precum telefon și sms, dar și alte aplicații. Se monitorizeză omnul, caloriile arse, bătăile inimii și te trage de mânecă atunci când nu faci mișcare mult timp. Poți sincroniza aplicația cu alte conturi și poți verifica (și updata) dacă ai cea mai nouă variantă aplicației respectiv firmware-ului pe Mi Band 4. De pe aplicație își poți ordona obiectele afișate pe smartband și avem chiar și un Store de unde putem descărca mai multe teme de display și bineînțeles nu lipsesc alarma și timer-ul. Îți poți adăuga prieteni și avem și opțiunea să-ți cauți smartphone-ul dacă l-ai rătăcit prin casă.

Atâta timp cât Mi Band 4 este sincronizat cu un smartphone prin Mi Fit, nu ai ce să-i reproșezi, iar bateria este excelentă. Smartband-ul în sine este mic, ușor și elegant și ușor de utilizat pentru elemente esențiale precum să-ți afișeze ora sau să-ți ia pulsul, în rest ești dependent de aplicație (smartphone).

Concluzie

Xiaomi Mi Smart Band 4 este mic, frumos, ușor, are o baterie excelentă și oferă informații de bază pentru orice tip de utilizator. Dacă vrei, însă, să treci la lucruri mai serioase, va trebui să ai în permanență smartphone-ul pereche cu aplicația aferentă instalată, Mi Fit și să-l ți mereu aproape.

Cu Mi Smart 4 îți poți alege dintre mai multe activități sportive și vei avea detalii despre acestea și evoluția ta în timp; suportă notificări și monitorizează activ aspecte precum bătăile inimii sau situația somnului. Îl poți lua la înnot, pentru că e rezistent la apă și știe să recunoască mai multe genuri de astfel de activități, iar posibilitatea de a schimba curelele în mai multe culori îl face ușor de asortat cu vestimentația.

Xiaomi Mi Smart Band 4 se comercializează în România la un preț de aproximativ 100 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.