“Madden 21 preconcepțiile despre fotbal american? ”
Gen: Sport
Lansare: 28 august 2020
Studio: EA Sports
Distribuitor: EA
Platforme: Playstation 4, PC (Steam), Xbox One, PlayStation 5
Clasificare: 16+
Sinopsis:
O nouă generație îți lasă amprenta în NFL.
Recenzie:
Jucând cel mai nou Madden mă regăsesc în aceeași poziție ca la MLB The Show 20, aceea de novice în sporturi. Dacă știu așa puține despre sportul american în care se investesc cele mai multe milioane pe partea de advertising, am considerat că mi-ar prinde bine o mică escapadă în această lume mai aproape de realitate, după prea multe jocuri cu supereroi. Sau, să consider Tony Hawk Pro Skater 1+2 un joc sportiv? Eu l-am simțit ca pe un arcade și oricum nu umărește toate firele unui FIFA, Madden, MLB etc. Mi-a schimbat Madden 21 preconcepțiile despre fotbal american? Nu. Îl înțeleg mai bine, dar în continuare mă plictisesc repede urmărind un meci.
Judecând după orele de joacă și după sutele de recenzii de la jucători care plasează jocul la un scor de 0.2 pe Metacritic, Madden NFL 21 are următoarele obiective și aspirații. Menține publicul deja existent, mai mult de atât nu neapărat, dacă nu chiar îi plcitisește pe câțiva dintre fanii vechi. Nimic concret adăugat care să aducă jucători noi, adică ceva care să-i intrige îndeajuns să încerce un sport pe care l-au trecut până acum cu vederea. Și, dacă se poate, ademenirea cât mai multor din cei deja puțini jucători să cheltuie obsesiv în magazinul intern al jocului. Sigur, există îmbunătățiri la nivel de motor grafic, un mod nou de joc și câteva retușuri în gameplay, dar pe cealaltă parte sunt lăsate exact așa cum erau unele aspecte. Problema este că nu se schimbă exact ce vor jucătorii. Noutățile ediției de anul acesta sunt leneșe, vrând parcă numai să bifeze o listă de obiective. Iar avansarea în grafică este firească și nu e ca și cum cumperi noua ediție numai pentru asta.
Noua campanie, numită acum Face of the Franchise (a nu se încurca cu modul Franchise pentru manageri, un mod deja clasic dar funcțional), îți permite să-ți creezi propriul personaj și să-i duci cariera încă din liceu. Faceți cunoștință cu Vasilică Ionescu de la liceul Victor Babeș care, fiți atenți, deși juca hockey înainte, este introdus de nevoie în echipa de fotbal, iar peste noapte devine deja faimos, totul pornind de la înlocuirea căpitanului care are o problemă congenitală la inimă pe care încercase inițial să o ascundă. Vasilică are alegeri morale de făcut pe parcursul carierei sale sau mai ales să răspundă la interviuri cu variante care nu contează nici pentru greierii de pe gazon.
Nu am simțit că povestea m-a implicat, este lipsită de orice emoție, stereotipică, scrisă de un algoritm. O dramă de liceu care se desfășoară identic indiferent de alegerile pe care le faci în dialog, cu aceleași cutscenes care te laudă sau îți arată cât de prost joci indiferent de cum ai jucat de fapt în meci. A, și apare Snoop Dog. Nu știu, e încă relevant? Oare campania Longshot din ediția 2018 a fost o excepție? Să fi costat prea mult? Unii jucători încă dau ca exemplu pozitiv Madden 18 ca poveste de simulator sportiv. Nu te așteptai să existe sau să fie așa bună, dar după un rezultat așa bun te aștepți la alte standarde de la producători. Sau poate că povestea este bună, și nu m-am prins eu: o metaforă ascunsă în mod inedit despre falsa alegere sau liberul albitru. Poate într-o variantă care a căzut la montaj, personajul creat de tine își dădea seama la sfârșit că se află într-un joc video care simulează visul liceenilor din SUA, și-și dă seama că hei, totuși chiar îi place fotbalul.
Noul mod The Yard este distractiv nu bag mâna-n foc că aduce suficiente motive pentru un jucător casual să simtă că merită să investească în joc. Este un mod 6v6 mai flexibil și în care nu se mai aplică toate regulile de stadion. Am jucat acest mod pentru că este cel mai rapid și îți oferă mai multă libertate să testezi tactici și skill-uri deblocate pentru jucătorul tău custom. Devine astfel și modul cu cel mai mare potențial de meciuri multiplayer co-op. Este ca și cum te întâlnești cu prietenii la stadionul din spatele blocului, fiecare dintre toți 12 cu uniforma echipei sale din liceu/facultate. Poate și singurul mod în care înțeleg să te bucuri să deblochezi accesorii de îmbrăcăminte noi.
Microtranzacțiile pentru tot felul de îmbrăcăminți sau cartonașe cu jucători îți sunt sugerate adesea și asemeni altor jocuri de tip live service recente, în Madden 21 pur și simplu trebuie să faci mult grinding până obți ceea ce îți dorești. Norocul meu este acela că nu mă atrage nimic din Store și mă distrez îndeajuns în modul The Yard veșnic cu aceeași uniformă aleasă de la bun început.
Grafic vorbind, măcar arată ca cea mai bună variantă a francizei. Chiar și de aproape, jucătorii arată chiar decent pentru un joc din acest gen, îndeosebi căștile din echipament arată gata de noua generație de plăci video. Asta nu înseamnă că își atinge întregul potențial, constat doar că s-au depus eforturi cât de cât vizibile aici. Nu mereu chipurile jucătorilor arată excelent, și în continuare fundalul este atât de reciclat, că până la patch încă se vedea logo-ul jocului de anul trecut pe marginea terenului. Iar cameramanul acela static m-a scos imediat din atmosferă. Mulți jucători au raportat bug-uri, dar am jucat mai mult după cele mai recente update-uri și nu am găsit nimic major.
Îmi place stilul grafic al meniurilor și ecranelor de încărcare, precum și muzica care le însoțește. Arată cum ar vrea oricine să arate interfața unui joc sportiv, nu cu slide-uri întregi de meniuri prea similare. Meniul principal arată de milioane. Chiar și-n gameplay interfața este curată și îndeajuns de explicativă.
Din păcate, EA, nu ajunge să tunzi iarba de pe gazon la perfecție, am fi vrut îmbunătățiri substanțiale în gameplay în schimb. Sunt chiar curios cum va arăta varianta de PS5/Xbox Series X/S (până la urmă cum vom prescurta noile Xbox?), va fi ușor de verificat pentru că deținătorii jocului pe generația aceasta va beneficia de upgrade gratuit.
Sunt jucători care menționează ca sugestii în recenziile lor ca jocul principal Madden să fi avut doar un update spre ediția 21, eventual chiar și contra cost dar pentru o sumă modică de vreo 9.99$. Nici ideea ca The Yard să fi fost scos ca joc separat ieftin de 19.99$.
Cu siguranță nu este un joc de nota 0.2 dar nici mai mult de 6.0 nu poate urca pentru cât de nesemnificative sunt noutățile și cât de evidentă este lenea din procesul de producție. Poate că din cauza evenimentelor lui 2020, la Madden s-a lucrat cel mai mult de acasă față de alte proiecte EA Sports. Sau poate că s-au grăbit să-l scoată pentru că deja lucrează la niște idei inedite pentru Madden 22, de care nu ne putem bucura decât pe noua generație de console.
Madden NFL 21 îl găsiți din 28 august în format retail și digital pentru PlayStation 4 și Xbox One în PlayStation Store și Xbox/Microsoft Store, pe PC prin Steam și va sosi și pe PlayStation 5 când va fi lansată consola.