Marvo CH-119 – Throne of Games

"Marvo CH-119 este cu adevărat un scaun de gaming ergonomic și oferă câteva avantaje extinse când vine vorba de funcționalitate și comoditate, iar faptul că te poți odihni tot pe el după sesiunile lungi de gaming mi se pare, de asemenea, un mare atuu."

0
1352
Ascultă acest articol


Pe lângă un PC performant sau consolă și accesorii pentru acestea, unul dintre cele mai importante elemente ale unui jucător amator sau de performanță este și comoditatea! Degeaba ai tot ce-ți trebuie dacă stai la birou pe scaun de bucătărie, sau pe unul gonflabil. Pe lângă un birou bine pus la punct, scaunul este foarte important pentru că la urma urmei acesta este Throne of Games!

“ADJUSTABLE, ERGONOMIC ADVANCED GAMING CHAIR” este subtitlul noului model de scaun de gaming din portofoliul Marvo. Marvo CH-119, mai exact, este pregătit pentru orice jucător care-și dorește comoditate și-și caută poziția ideală în fața jocului preferat. Bineînțeles, aceste cuvinte se regăsesc în descrierea produsului, iar sarcina noastră este să verificăm cele spuse.

Pachet

Seară. Destul de cald pentru luna octombrie. Pijamale. Unboxing Marvo CH-119. Începem!

Într-un fel era de așteptat să fie vorba de o cutie voluminoasă și grea, căci e vorba de un scaun de gaming, dar am avut plăcuta surpriză ca ambalajul să nu fie o simplă cutie de carton ci una colorată cu roșu și negru, cu imagini cu scaunul, mențiuni despre calitatea materialelor folosite (piele sintetică și spumă cu memorie) și câteva aspecte precum mânere reglabile la înălțime, spătar care se coboară la 180 de grade, pernuțe pentru spate și gât și picior pentru roți din oțel. Bineînțeles, este menționat și modelul.

În cutie găsim, pe lângă o hârtie cu instrucțiuni de montare, spătarul, șezutul, sistemul de reglare pe înălțime și suport pentru șezut și roți, cele 5 roți și rama de oțel pentru ele, cele două mânere, pernuțele pentru spate și gât care vin cu sistem de prindere de spătar, sistemul de prindere de șezut și sistemul de reglare pe înălțime, două capace de plastic care acoperă zona unde se prinde spătarul de partea de șezut. În cutie se află și o cutie mai mică cu șuruburi de prindere, plus altele mai micuțe cu tot cu căpăcele de acoperire, pentru acele capace de plastic. În cutie găsim și o șurubelniță cu două capete pentru strângerea șuruburilor – singurul tool necesar.

Marvo CH-119 vine într-o cutie care oferă posibilului client toate informațiile necesare despre scaun, iar interiorul nu trebuie să vă sperie prin numărul mare de componente căci montajul e simplu și nu durează mai mult de 20-30 de minute.

Aspect

În primul rând trebuie să se consemneze că avem în față un produs care combină culorile roșu și negru deci se asortează cu restul componentelor și elementelor gameristice în aceeași paletă de culori.

Pornind de jos în sus, cele 5 role sunt compuse din câte două roți pentru mișcări mai fluente și vin îmbinate la un schelet de oțel pe care se montează pompa cu gaz și plăcuțele de plastic care-l acoperă. Pompa se montează la sistemul de prindere de pe scaun, sistem de unde poți ridica/coborâ scaunul cu ajutorul unei tije metalice. Până aici totul are culoarea negru. Șezutul are pe centru o pernă neagră cu mici perforații și cusătură roșie, aceasta având în laterale două pernuțe de susținere cu interior roșu și cusătură roșie, care are marginile dintr-un fel de piele întoarsă, neagră. De o parte și de alta a șezutului avem cele două mânere reglabile pe înălțime, partea de sprijin fiind și ea neagră cu un interior ușor moale. Atașat de șezut, în partea din dreapta avem și un fel de mâner de unde putem elibera/bloca spătarul să se lase pe spate până la 180 de grade.

Spătarul are pe centru, la interior, pornind din partea de jos, cusături roșii, lateralele fiind asemenea șezutului, cu un fel de pernuțe pentru confort sporit, iar marginea este, de asemenea, dintr-un material de piele întoarsă. În partea de sus, avem două găuri cu plastic în interior, între ele fiind o dungă roșie, iar în partea de sus, unde se sprijină capul avem sigla Scorpion, cu roșu. Pe partea din spate a spătarului, sus, avem aceeași siglă și textul Scorpion scrise cu roșu și un fel de subtitlu Born for Gaming. Pe lateralele din spate ale spătarului avem o cusătură de tip fermoar, cred că doar cu funcție estetică.

Părțile de prindere dintre șezut și spătar sunt acoperite cu capace de plastic, iar cele două pernuțe sunt negre, au un material moale, cea pentru cap având cusut textul Scorpion cu roșu și subtitlul Born for Gaming cu alb. Pernuța pentru spate se prinde de spătar cu elastice cu cleme și se poate regla în înălțime, iar pernuța pentru gât poate fi poziționată atât în partea de sus a spătarului cât și mai jos, în funcție de înălțimea celui care folosește scaunul. Ambele pernuțe au fermoar și se poate scoate buretul din interior, pentru a fi spălate.

Aspectul este foarte atrăgător, culorile negru și roșu îmbinându-se perfect pe Marvo CH-119, roșul fiind folosit mai mult pentru a armoniza negrul în două variante, piele sintetică normală și întoarsă. Cusăturile roșii și cele trei bucăți de piele roșie de la lateralele șezutului și în zona gâtului, de pe spătar, aduc acea armonie de care spuneam.

Tehnic

Dacă aspectul m-a convins să aflăm și despre specificațiile tehnice, calitatea materialelor și despre acele feature-uri despre care aflam de pe cutie.

Marvo CH-119 este un scaun ergonomic pentru gaming cu spătar rabatabil până la 180 grade care are o lățime de 53 cm și o înălțime de 85 cm, iar șezutul are o lățime de 50 cm și lungime de 57 cm.

Tapiseria este realizată din piele sintetică și include elemente decorative din velur, iar șezutul și spătarul sunt umplute cu spumă cu memorie de calitate înaltă și în pachet găsim și două pernițe pentru suport cervical și lombar.

Cele două mânere se pot regla în înălțime în 4 trepte (67 – 77 cm), scaunul se poate roti la 360 grade și regla și el în înălțime între 51 – 61 cm mulțumită sistemului de reglare de 100 mm pe gaz. Înălțimea scaunului, în funcție de reglajul de înălțime, este de 125 – 135 cm și suportă o greutate de maxim 150 Kg având o bază robustă și stabilă din oțel cu roți durabile.

Din punct de vedere al specificațiilor și capabilităților, se pare că avem strictul necesar pentru un astfel de echipament de gaming și acum, că am trecut și de acest capitol și de cel al aspectului, să mergem la testare.

Teste

Întâi de toate trebuie să știți că, chiar dacă la primirea și desfacerea cutiei, la prima vedere vă gândiți că va fi o experiență tipică IKEA la montare, nu este cazul să vă îngrijorați. În pijamale, la oră de seară, toată treaba a durat aproximativ 20 de minute mulțumită ghidului (succint dar ușor de înțeles) din pachet care constă într-o foaie simplă cu desenele de montaj.

La prima vedere toate materialele par de calitate și mi-a plăcut în mod special că există doar un set mare de șuruburi de prindere și doar 2 (cu tot cu niște căpăcele) mai mititele pentru a prinde capacele de plastic care acoperă partea unde se unesc spătarul și șezutul. Cheia inclusă în pachet e tot ceea ce trebuie și nu este nevoie să-ți bați capul că nu vei nimeri șuruburile necesare.

La fel, pornind de jos, rolele îmi plac că sunt formate fiecare din câte două roți și se îmbină ușor în cadrul de oțel și cel mai important se pot mișca atât pe parchet cât și pe covor, dar totuși recomand un covoraș special pentru astfel de scaune (se găsesc în magazinele online la noi).

Sistemul pe gaz de modificare a înălțimii scaunului mi-a plăcut că este destul de flexibil și ridică scaunul, respectiv, îl coboară la distanțe mai mari decât alte scaune de acest tip. Mânerele sunt îmbrăcate cu material de piele sintetică și se ridică/coboară în 4 trepte și la prima vedere par rezistente, respectiv comode.

Combinația de culori (roșu și negru) este făcută armonios folosind ca bază un burete tare cu spumă cu memorie și din ce am detectat eu apăsând cu mâinile, pe un schelet metalic (?). Șezutul este foarte comod și contribuie foarte mult acele mici pernuțe laterale, iar acele margini de piele întoarsă sunt niște adiții plăcute aduse aspectului general.

După cum se observă din poze, combinația de culori aleasă pentru setup-ul meu de gaming este alcătuită din negru și roșu, deci Marvo CH-119 a completat perfect totul. Spătarul, în cazul meu, se mulează perfect pe spatele meu și este foarte comod, partea de sus – unde sprijini capul – venind exact unde e capul meu (1.82m am înălțimea), deci numic de reproșat aici. Spătarul are o grosime măricică ceea ce denotă o rezistență ridicată, la fel și șezutul, iar acest lucru întărește și mai mult faptul că, conform Marvo, scaunul susține o greutate de până la 150 KG, iar eu sunt dovada vie de acest lucru (am aproximativ 110 Kg).

Ridicarea/coborârea a șezutului se face cu ajutorul unei tije care se comportă exact cum te aștepți să o facă, iar mini-mânerul care lasă spătarul să coboare până la 180 de grade trebuie ținut ridicat atunci când te lași pe spate și eliberat când ajungi la unghiul dorit. Și dacă tot am vorbit de aceste sisteme vă întrebați probabil dacă la greutatea mea, n-am căzut pe spate când m-am lăsat cu spătarul la 180 de grade. Ei bine, bineînțeles, că la primele încercări mi-a fost frică, mai ales că, atunci când ajungi la un anumit unghi de lăsare a spătarului pe spate se lasă puțin și șezutul. Inițiam am crezut că mă voi duce de-a dura, dar nu a fost cazul, Marvo CH-119 s-a stabilizat și a devenit destul de comod. Acest lucru se datorează și faptul că tija și suportul roților cu roțile, e montată mai în spate pe șezut oferindu-i echilibru mai mare atunci când este lăsat foarte mult spătarul pe spate. Trebuie însă să fii atent când te lași pe spate ca roțile să fie așezate pentru a putea face acest lucru.

La capitolul comoditate, spuma și materialele de calitate își spun cuvântul, iar la ele se mai adaugă și cele două pernițe pentru spate și gât, care au fermoar și se pot spăla atunci când este nevoie. Sistemul lor de prindere e intuitiv și pare destul de rezistent și poți muta pernuțele mai sus sau mai jos, în funcție de înălțimea ta. Să nu uităm însă că nu vorbim aici de piele naturală ceea ce înseamnă că probabil un număr de ani vechime se vor imprima în materialul sintetic (o spun din experiența mai multor scaune).

Pentru și mai multe detalii, pot spune că admir cusătura roșie și-mi place acel fermoar de pe spătar (care nu mi-am dat seama dacă e pur estetic sau are o utilitate) și personal mi-ar fi plăcut cusăturile logo-ului să fie mai mici, mai detaliate și să iasă mai puțin în evidență. Combinația de culori roșu-negru este atent selecționată și nu se exagerează cu roșul, iar personal mi se pare cam de calitate slabă acele capace montate să acopere sistemul de prindere între spătar și șezut.

Acele găuri de plastic din spătar, de la cap, aduc acel feeling de scaun de mașină sport care e prezent la mai toate modelele de la brandurile scaunelor de gaming, dar în cazul meu am avut și o mică imperfecțiune unde pielea sintetică a venit desprinsă de acel inel de plastic lăsând la vedere buretele de pe spătar. Cum acea piele sintetică nu stă tocmai în tensiune, presupun că situația nu se va înrăutăți, dar ce e și mai păcat este că nu există o soluție de a face singuri reparația.

Îmi mai place faptul că spătarul se lasă în față mai mult decât în unghi de 90 de grade, atunci când ești concentrat pe joc și ai tendința să te apleci pe birou, spătarul oferindu-ți totuși un pic de susținere. Știu, nu e deloc sănătoasă o poziție incomodă mai ales în cazul sesiunilor lungi de jocuri, și cam acesta e și scopul scaunelor de gaming, nu numai pentru comoditate. Poziția corectă la biroul de joc contează enorm pentru ca să nu resimți durerile de spate/gât, picioare sau umeri și mâini, după sesiunile de gaming îndelungate. În acest caz, Marvo CH-119, bifează toate aceste necesități și mai mult de atât, pauzele dintre sesiuni le poți lua tot pe acest scaun, rabatând spătarul, să nu zic la 180 de grade că se simte prea proieminent îmbinarea dintre șezut și spătar, dar la 140-150 de grade chiar e relaxant. Bineînțeles, pernuța de la spate trebuie dată jos atunci când faci asta.

Pentru testarea pe durate lungi, încontinuu, am avut sesiuni de gaming de 4-6 ore și am simțit din plin comoditatea lui Marvo CH-119, iar pentru programul de lucru obișnuit, de până la 8 ore, acest scaun mi-a oferit, de asemenea, comoditatea dorită. A trebuit să-mi pun întrebarea oare cum o fi utilizarea lui pe perioada verii unde acel burete cu memorie va oferi probabil o căldură pe care nu ți-o dorești, dar sperăm ca aerul condiționat să nu ne pună să aflăm acest lucru. Este de așteptat ca pielea sintetică să se crape în zonele cele mai forțate ale scaunului (ex. partea din față așezutului) și știu că acest lucru se va întâmpla la un moment dat, speranța fiind însă ca acest lucru să aibă loc cât mai târziu posibil.

În mare, cele aproape două spătămâni de utilizare au fost o plăcere pe Marvo CH-119 și la urma urmei este tot ceea ce contează. Este comod, are un design pe placul meu și aduce avantaje care sporesc anumite aspecte necesare unui scaun de gaming.

Concluzie

Marvo CH-119 “ADJUSTABLE, ERGONOMIC ADVANCED GAMING CHAIR” a fost o surpriză plăcută pentru mine când vine vorba, în primul rând, despre aspect, culorile negru și roșu fiind tot ce-mi doream de la un scaun de gaming pentru a-mi completa setup-ul, iar comoditatea oferită este un pic peste așteptările pe care le aveam din ce văzusem din pozele produsului de pe site.

Marvo CH-119 este cu adevărat un scaun de gaming ergonomic și oferă câteva avantaje extinse când vine vorba de funcționalitate și comoditate, iar faptul că te poți odihni tot pe el după sesiunile lungi de gaming mi se pare, de asemenea, un mare atuu. Deși, la prima vedere materialele par de calitate, pielea sintetică va începe la un moment dat să cedeze, dar până atunci ne dorim ca scaunul să aibă grijă de poziția noastră corectă pe timpul jocurilor și la comoditate.

Marvo CH-119 se găsește în magazinele din România la un preț de aproximativ 900 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.