Ascultă acest articol


Microfoanele de gaming sunt găsite de obicei la căștile celor care-și doresc să comunice cu partenerii de joc în titlurile online, dar cei care vor să le folosească și pentru streaming sau, de ce nu, pentru voice over pentru cine știe ce recenzii video sau discuții via Zoom, pot opta la microfoane de birou.

Fiind un accesoriu de gaming, acel microfon de birou trebuie să îndeplinească niște condiții pentru a fi pe placul jucătorilor; cele mai importante caracteristici fiind, bineînțeles, calitatea înregistrării, posibilitatea de configurare, iar pe partea de design, e important să fie arătos și de ce nu, să includă LED-uri pentru a-l putea asorta cu perifericile și componentele rig-ului de gaming.

În redacția noastră, pe masa de testare a sosit ceva care pare să bifeze toate acele cerințe ale gamerilor pentru un microfon de birou, dar asta rămâne să stabilim după ce-l analizăm și testăm, așa cum bine v-am obișnuit.

Este vorba de un microfon de gaming al celor de la Trust, din gama GXT și poartă numele de FYRU pe care l-am așteptat de ceva vreme să-l avem în teste (mai exact de când am testat Exxo.). Iată-l că a sosit așadar haideți să aflăm mai multe despre el.

Pachet

Începem cu ambalajul pentru că are importanța sa atunci când un gamer merge la un magazin retail și se uită la raft, contează aspectul și informațiile de pe cutie, iar FYRU pare să aibă tot ce trebuie pentru potențialul client.

Pe cutia de carton în 2 culori, specifice gamei GXT de la Trust – negru și roșu – avem, pe partea din față, o imagine cu microfonul și menționarea câtorva dintre avantajele acestuia, precum suportul de LED-uri multicolore, iar pe spate avem detalii tehnice și informații despre componența acestuia.

Pe laterale avem menționate modurile de înregistrare și informații despre acestea, denumirea produsului, respectiv nu lipsește eticheta (haștag-ul) specific gamei GTX, #BuildingChampions!

În cutie. Odată dat jos primul “layer” al cutiei, avem un capac, pe care este imprimat aspectul microfonului, iar odată ce-l ridicăm, într-un fel de burete de protecție, găsim cablul de date, suportul de birou (tripod) și un sistem de prindere a acestuia de microfon și microfonul în sine. Nu lipsesc din cutie, sticker-ul cu logo-ul GXT, un pliant cu informații și un ghid de montare, instalare și utilizare.

Pachetul pare să aibă tot ce-i trebuie pentru a atrage potențialii clienți, din punct de vedere al design-ului și informațiilor oferite, iar microfonul este bine protejat în interior.

Aspect

Spuneam la intro că aspectul este important, iar FYRU oferă cam tot ce am spus că este cerut de un gamer.

Suportul este metalic, are trei picioare și un design simplu, dar atrăgător, iar la piciorul din spate avem un sistem de îndreptare a microfonului în funcție de preferințele gamer-ului.

Microfonul are în partea de jos, sistem de prindere pentru suport, compatibil și pentru brațele de susținere de birou, butonul pentru modificarea culorii LED-urilor și intrarea USB-C pentru cablul de date, iar în partea opusă avem butonul MODE și 4 LED-uri. Întreg microfonul, are în partea de jos un fel de guler metalic pe care avem logo-ul GXT, iar înăuntrul gulerului avem un cofraj metalic perforat cu 2 potențometre de GAIN și pentru căști, inclusiv cu un jack unde se conectează acestea.

LED-uri sunt prezente și în partea din spate, între acel guler și microfon și sunt sincronizate cu cele 4 de sus, din jurul butonului MODE.

Ca aspect FYRU nu are niciun motiv să fie rușinos căci e arătos, iar combinația de culori negru și cu cel al LED-urilor cu 5 culori, îl fac potrivit pentru a fi asortat cu componentele și accesoriile rig-ului din dotare.

Tehnic

Atunci când renunți la microfonul de la căștile tale de gaming pentru a opta pentru unul de birou se subînțelege că ești în căutarea unei înregistrări calitative și vrei să extinzi aria utilizării acestuia în mai multe scopuri. Asta înseamnă automat că bara așteptărilor crește pentru un microfon de birou.

FYRU are o greutate totală de 1030g (626g microfonul) și dimensiunile de 183x63x74 mm, iar cablul – înfășurat în material textil – are o lungime de 180cm și se conectează la PC prin port USB, iar în microfon intră USB-C.

Tripodul este metalic, are sistem de prindere de microfon printr-o piuliță, iar cele trei picioare sunt dotate cu cauciucuri. Piciorul din spate se poate regla pe înălțime îndreptând sau înclinând microfonul.

Microfonul are o impendanță de 200 ohm, microfonul integrează un pop-filter și suportă 4 moduri de înregistrare: Cardioid, Stereo, Bidirecțional și Omnidirecțional, comutarea dintre acestea făcându-se prin butonul MODE de deasupra microfonului. Acel buton este înconjurat de 4 LED-uri care arată modul activ în care a fost pus microfonul. Acele 4 LED-uri sunt sincronizate cu altele aflate la baza microfonului și se poate alege între 6 culori pentru ele: Albastru, Verde, Mov, Galben, Alb sau Roșu – atunci când microfonul este pe MUTE. Culorile se aleg cu ajutorul unui buton aflat la baza microfonului, iar o apăsare lungă a sa va opri de tot LED-urile. Tot la baza microfonului se află și portul de conectare a cablului de date (USB-C) și sistemul de prindere a tripodului care este compatibil și cu alte sisteme de susținere (ex. brațele metalice).

Pe microfon, în partea de jos, sunt disponibile două potențometre, unul pentru Gain și unul pentru microfon al cărei mufă jack – Line – In – se află dedesubt. Potențometrul de volum are și funcția de a pune microfonul pe MUTE, atunci când este apăsat, LED-urile schimbându-se automat în culoarea roșie.

Conform Trust, FYRU este compatibil cu PC/Laptop cu Mac sau Windows și console PS4 și PS5.

Din punct de vedere tehnic se pare că FYRU îndeplinește niște criterii necesare și importante pentru gamerii mai pretențioși, dar să vedem cum se comportă la teste.

Teste

Consider că microfonul este o componentă importantă pentru gameri și în general, pentru oricare utilizator al unui PC/Laptop sau consolă căci se pune mare preț pe comunicare, mai ales în vremurile pe care le trăim, de pandemie.

În gaming microfonul este folosit pentru comunicarea cu coechipierul din meciurile online și bineînțeles în sesiunile de streaming, deci e important să includă un filtru pop, anularea zgomotului de fundal și să se audă clar. Fiind un microfon de gaming acesta trebuie să arate și bine și să-l pot asorta cu alte componente și accesorii din dotare.

Deși sunt recomandate brațele metalice pentru un spațiu mai liber pe birou și comoditate în utilizare, FYRU vine în pachet cu un tripod destul de simpatic care stă bine pe birou datorită cauciucurilor de pe cele trei piciorușe și cred că acestea au și funcție de anti-vibrație. Tripodul are piciorușul din spate mai scurt ceea ce face ca microfonul să fie ușor înclinat pe spate, iar dacă vrei să stea perfect drept, se poate regla rapid de pe tripod. Poți însă oricând opta pentru un braț, de care vă ziceam, dacă dorești.

Materialul metalic folosit preponderent oferă siguranță, iar culoarea neagră împreună cu posibilitatea de a modifica tu între 4 culori, face ca FYRU să “de-a bine pe birou” deci nu îți e rușine să-l expui în streaming-uri, spre exemplu.

Îmi place că FYRU are jack să poți conecta separat căștile și că redă Stereo pe acestea, iar potențometrele GAIN și volum ale microfonului sunt ușor de utilizat și funcționabile.

Eram curios dacă într-adevăr funcționează la PS4 (și abia aștep să testez și pe PS5… când o reveni disponibil în România) deci primul test a fost să-l montez la USB-ul PS4 Pro-ului din dotare. Am făcut acest lucru, am mers în meniul consolei și am selectat ca microfon să fie FYRU și asta a fost tot. Works like a charm! Instalarea se face ușor și pe PC/Laptop, cu ultima versiune de Windows 10 în cazul meu și este gata de utilizare imediat după conectare.

Utilizând modul Cardioid care presupune acoperirea vocală a părții din față a microfonului, am intrat în Call of Duty Warzone, iar coechipierii mi-au spus că mă aud clar dar cu un ușor zgomot de fundal. Sincer, prima oară nu i-am crezut și am rămas surprins să aflu că FYRU nu are suport pentru anularea zgomotului de fundal… iar acest lucru puteți observa și voi din montajul video de Despachetare pe care l-am realizat înregistrând cu acest microfon cu setarea de Gain la 50% fiind poziționat la jumătate de metru de acesta. În timpul înregistrării, chiar dacă în camera în care eram era perfectă liniște, mergea un televizor într-o altă cameră, cu volum destul de mic. Sunetele acelui televizor, într-un apartament de 60mp cu 3 camere, se sesizează pe înregistrare, vocea însă, se aude destul de clar și de bine. La editare nu am folosit niciun filtru respectiv nu am alterat în nici un fel pista cu înregistrarea vocală cu FYRU.

Mergem mai departe cu testarea celor 4 moduri de înregistrare: Cardioid, Stereo, Bidirecțional și Omnidirecțional. Despre primul v-am spus, Stereo vine de la sine ce înseamnă, celelalte două moduri fiind pentru participarea mai multor “voci” la microfon. Paradoxal, cu cât te depărtezi de primul mod și le parcurgi pe celelalte, cu atât sensibilitatea microfonului va crește, zgomotele de fundal fiind și mai persistente. Vocile se aud foarte bine, chiar și la un metru de microfon.

Am testat, de asemenea, microfonul și în chat-uri casual via Skype și Zoom unde rezultatul este foarte bun, participanții spunând că mă aud clar și tare, dar, aceeași problemă, cu zgomotele de fundal. O discuție umană cu aceștia având loc numai dacă aveam toate TV-urile pe MUTE prin casă și o liniște cât se poate de… adâncă. M-am amuzat odată când eram într-o sesiune intensă de joc, iar la un moment dat se face liniște, iar coechipierul mi-a spus că a auzit o pereche de chei zdrăngănind. Era noapte în acel moment, soția și fetița dormeau, la fel și pisica… iar eu eram pe căști folosind FYRU… de unde chei?! Am realizat până la urmă că era probabil vorba despre vecinul/vecina care a deschis/închis ușa de la apartamentul de lângă al nostru. Altă explicație logică nu ar exista.

RGB-ul, sau mai corect spus LED-urile multicolore nu se controlează prin vreo aplicație sau se sincronizează cu cele ale plăcilor de bază ci se comută de la butonul de pe “fundul” microfonului. Cele 6 culori au șanse mari să se potrivească cu LED-urile altor componente sau accesorii de gaming din dotare, deci nu e nevoie de mai mult. Îmi place foarte mult că luminițele nu sunt foarte stridente și chiar arată bine pe întuneric. În cazul meu, care am rig-ul setat în jurul culorii roșu, FYRU, setat pe MUTE – culoarea roșu – vine la fix. Când îi dau drumul am pus să se facă verde, în felul acesta știu exact când este închis sau deschis.

Calitatea înregistrării, a vocii, este aproape remarcabilă, iar pentru un rezultat foarte bun este necesar să folosești FYRU într-o încăpere… zonă perfect izolată de orice alt sunet. Arată bine ca aspect și este realizat din materiale de calitate, iar LED-urile aduc acea pată de culoare să poți asorta microfonul cu componentele rig-ului tău.

Concluzie

Trust FYRU este un microfon elegant, rezistent, ușor de instalat și manevrat, pe care-l poți folosi nu numai la chat in-game cu coechipierii sau streaming, dar și la Voice Over-uri la clipuri sau conversații casual prin aplicații de comunicare video. Trebuie însă să fii atent la un singur aspect, lipsa unui atenuator integrat de anularea zgomotului de fundal te forțează să-l folosești în zone izolate de orice alt zgomot perturbator. Bineînțeles, în cazul unor înregistrări poți edita și elimina software problema, dar în cazul utilizării Live, problema va persista.

Trust GTX 258 FYRU se comercializează la un preț de aproximativ 600lei, dar poate fi găsit la promoție la preț de aproximativ 400lei pe anumite magazine online. Există, de asemenea și o variantă alternativă de culoare, alb.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.