Ascultă acest articol


Boxele wireless au prins un avânt major în ultima perioadă și este aproape imposibil să ieși în excursie, concediu, picnic sau pur și simplu în parc fără să ai cu tine playlist-ul preferat fie el de Spotify sau cel făcut cu mp3-urile din memoria telefonului mobil/tabletei/laptop-ului.

Sonos este o marcă foarte importantă pe piața dispozitivelor audio și de câte ori am avut plăcerea să testam ceva, am fost cuceriți nu numai de simplitate și aspect, dar și de calitatea audio și tehnologia implementată (ex. Sonos Arc). Sonos s-a dovedit a fi un producător de device-uri premium unde calitatea primează deci vorbim de produse cu prețuri pe măsură.

Boxele wireless, căci acesta este subiectul acestui articol, trebuie să aibă dimensiuni reduse, să includă o baterie bună și tehnologii pentru a ne face experiența de ascultare și conectare mai bună și mai simplă. Contează, de asemenea și dacă boxele sunt impermeabile luând în considerare că sunt dispozitive de exterior.

Sonos Roam sunt cele mai noi boxe wireless anunțate și lansate de curând de către acest producător de sisteme premium despre care v-am spus și am avut norocul să primim și noi unele la teste. După mai bine de o săptămână alături de acestea, am ajuns la o concluzie foarte pozitivă, dar până acolo haideți să aflăm mai multe detalii despre ea, cum le-am testat și într-un final, cum am ajuns la această concluzie.

Pachet

Roam vine împachetat într-o cutie de carton din material reciclabil, foarte important să fie prietenos cu mediul și iese în evidență un șnuruleț cu care se agață produsul în magazinele retail.

Pe latura mare de pe capac avem o imagine cu produsul, deasupra acestuia având logo-ul Sonos și denumirea modelului, Roam, iar pe latura din dreapta avem o descriere scurtă, în mai multe limbi și denumirea modelului, scrisă cu litere mari. Pe la tura din stânga, a capacului, avem un desen abstract și mențiunea câtorva avantaje aduse de produsul din cutie, prin mici simboluri. Pe latura mică de sus avem, după cum vă spuneam, acea agățătoare din material textil plus o bifă pusă în dreptul culorii negre (există și una albă) care semnifică ce variantă de culoare este dispozitivil, iar pe latura cealaltă mică avem codurile de bare. Pe latura lungă, din spate, avem un mic grafic cu device-ul din mai multe unghiuri, iar în partea de jos avem câteva detalii informative plus un cod de bare QR.

În cutie, protejată într-un material textil sigilat cu un sticker Roam, se află boxa plasată într-un cofraj de carton. Sub boxă avem o cutiuță cu un ghid de instalare și conectare rapidă și o cărticică cu informații importante de știut despre produs. Sub această cutiuță se află, de asemenea și cablul de date USB-USB-C plasat într-un fel de ambalaj de carton cu simbolul de curent pe aceasta.

După cum vedeți, totul este simplu, elegant, funcționabil și prezentabil. Faptul că cutia este reciclabilă și boxa vine împăturită într-un material textil cu rol și de husă de transport, ne arată, după cum vă spuneam, că este vorba de un produs premium.

Aspect

Pornind de la acea husă din material textil, decupată după forma boxei, trecem la produsul în sine care are o formă cilindrică dar în model triunghiular. Partea de sus și de jos sunt dintr-un material cauciucat/silicon, iar pe lungimea unei laturi a boxei avem o sită metalică perforată cu găurele rotunde, mici, iar dacă o aduci într-un anumit unghi, se observă, că sub acea sită mai este un fel de material decupat cu găuri mai mari.

Pe latura mare a triughiului, cu perforaje, avem scris, pe lungime, în relief, SONOS, lângă care e plasat și un mic LED de stare, iar pe latura a doua, avem plastic mat (finish mate) și 4 piciorușe de susținere și ne mai rămâne a treia latură, care are un buton și portul USB-C de încărcare. Aici, găsim de asemenea, un alt LED de stare pentru încărcare.

În partea de sus, pe latura mică de cauciuc/silicon, avem panoul de comenzi textile unde sunt câteva butoane în relief pentru volum (+/-), un buton cu două funcții (play/pause) și cel de Microfon, pentru comenzile vocale. Și aici avem un mic LED de stare. Pe cealaltă latură mică, avem sigla modelului și a producătorului și câteva mici detalii plus certificări ștanțate în acea talpă cauciucată/silicon.

Din punct de vedere al aspectului, Roam nu are cum să nu atragă priviri, prin simplitate și materialele folosite, dar și culoare (noi am primit versiunea pe negru, există și una pe alb, mai exact denumirile sunt Shadow Black și Lunar White).

Tehnic

D.p.d.v. al aspectului Sonos Roam bifează multe puncte care fac să atragă priviri, dar să vedem acum cum stă din punct de vedere tehnic.

Cu dimensiuni de doar 168 x 62 x 60 mm și o greutate de 0.43 kg, Roam integrează în carcasa sa de plastic tare și “doape” de cauciuc/silicon CPU Quad Core A-53 @ 1.4 GHz, 1GB SDRAM și 4GB NV!

Puterea de sunet este foarte bună, Roam având două amplificatoare digitale de sunet de clasă H, un tweeter pentru sunetele înalte și un woofer, pe centru, pentru joase și integrează și un microfon ajutat de un asistent vocal (compatibil și cu Amazon Alexa și Google Assistant) și advanced beamforming și multi-channel echo cancellation.

Bateria este de 18Wh care oferă, conform producătorului, 10 ore de redare continuă de muzică la o singură încărcare care se face fie prin portul USB-C la 5V/1.5A sau 2.1A USB, fie wireless printr-un încărcător certificat Qi.

Conectarea la alte device-uri de pe care redă muzica se face prin Bluetooth 5.0 sau prin wifi via router 802.11a/b/g/n/ac la 2.4 sau 5 GHz și oferă suport pentru Apple AirPlay 2.

Microfonul are propriul LED de stare pentru a ști când este activat/dezactivat, există unul de stare și lângă logo, plus un al treilea pentru încărcare, în partea de jos.

Roam este certificată IP67, ceea ce înseamnă că e rezistentă la apă și praf, iar ca butoane, avem butonul de Power, și cele pentru microfon, volum (+/-) și cel de Play/Pause.

După cum vă așteptați, un control mai detaliat se face prin aplicația dedicată, Sonos.

După cum bine se observă, Roam pare să aibă toate ingredientele necesare pentru un produs de calitate, marcând atât aspectul cât și dotările tehnice. E timpul de testare!

Testare

Roam în mână, ca dimensiuni și greutate poate că nu va spune mare lucru, însă aspectul este plăcut și forma aleasă este una ușor de ținut în mână și avem și avantajul poziționării or în picioare ori pe piciorușele, pe lung.

Îmi place că, pornind de la ambalajul de carton reciclabil, la felul cum e ambalată boxa și cum arată accesoriile, se simte din prima că Roam e ceva premium și abia așteptam să-o împerechez să aud ce poate, deci s-o luăm treptat.

Pentru a putea să folosești Roam e nevoie să instalezi aplicația Sonos – genul de aplicație unde este nevoie să-ți faci un cont pe care să strângi laolaltă toate device-urile tale Sonos pe care să le controlezi, să le împerechezi între ele și să le configurezi după plac. Dacă la Arc am reușit să fac rapid conexiunea, dar tot am întâmpinat niște chestii ciudate, mă așteptam ca aplicația să se fi maturizat într-atât de mult încât experiența de utilizare să fie mai user friendly cel puțin…

Inspirat din ghid, care îți afișează cu litere uriașe pașii pe care trebuie să-i parcurgi, mi-am dat singur cu ciocanul în degete, să zic așa. Am urmat pașii cu strictețe dar m-am tot împiedicat încă de la primele trepte unde, la detectare automată nu găsea aplicația dispozitivul… Roam dorea, în prima instanță să se conecteze via wifi, dar aplicația nu-mi găsea router-ul și-mi spunea că nu am conexiune și nici vorbă de Bluetooth. După ce, cumva, am reușit să adaug Roam în lista de device-uri, pentru a putea să-l folosesc îmi cerea să fac (iarăși) pairing, dar neapărat prin NFC (aproprii smartphone-ul de centrul Roam). Zis și făcut, însă înainte să o pot, în sfârșit utiliza, m-a mai amețit de câteva ori că nu găsește wifi, ba că trebuie iar pairing via NFC… Conexiunea prin wifi, voia neapărat să am locația pe On la dispozitivul de conectare. Într-un sfârșit, s-au calmat lucrurile și am putut naviga prin aplicație care, deși nu e foarte complexă și cu multe lucruri care le poți modifica, este îndeajuns pentru un astfel de device.

Am fost încântat să văd suportul Alexa pentru Roam, dar mă așteptam să mă bat iarăși cu morile de vânt cum am pățit și în cazul Arc-ului și din nefericire, nu am reușit nici aici primind mesajul că în locația mea Alexa nu poate fi utilizată. Am zis să încerc iarăși poate reușesc, modificând din setările aplicației zona, dar sincronizarea aparent se face doar prin locația smartphone-ul și nu se ține cont de ce trec în aplicație. Așadar, Alexa fail (again). Aplicația, ca aspect și utilizare e foarte simplă, dar la ce folos că sunt atâtea probleme?

Prin aplicație poți face update la sistem, timp în care răsfoiești chestii informative, iar din aceasta afli și starea bateriei, poți face grupuri cu device-urile tale Sonos preferate, sau să-ți organizezi tu cum vrei librăriile de melodii. Reglezi înaltele și joasele, poți adăuga mai multe servicii de muzică, iar prin Parental Control poți limita anumite aspecte, dacă boxa e pe mâna unui minor.

Îmi pare rău de această zonă întunecată cu conectarea și câteva lacune ale aplicației căci consider că un produs premium merită o aplicație pereche, pe măsură, dar trecem mai departe să vorbim despre redarea sunetului. Primul test l-am făcut, bineînțeles, cu Spotify și chiar dacă apreciez că se poate utiliza Spotify direct prin aplicația Sonos, este mai ușor să fie folosit prin aplicația dedicată. Sicer, am rămas uimit de calitatea sunetului încă de când Roam a început să redea melodia aleasă. Puterea lui este mare, se aude tare, clar, bașii sunt acolo, înaltele la fel… am rămas un pic, așa, meditând plăcut și cu o față din aceea din meme-uri și gif-uri gen “Wow!”.

Zgomotele care te anunță când se conectează/deconectează sau când se face împerecherea via NFC ceva sunt foarte mișto, groase, impunătoare, LED-urile sunt foarte de ajutor și pe lângă butoanele funcționale de pe Roam, am găsit și multiple utilizări prin apăsări duble, spre exemplu, dacă apeși de două ori pe butonul de Play/Pauză poți trece următoarea melodie, iar dacă apeși rapid de trei ori reia melodia sau o redă pe cea anterioară.

Dacă într-o încăpere Roam impresionează, afară se mai pierde din volum dar dacă ești aproape la maxim 3-4 metri de ea se aude excelent. Îmi place, de asemenea, claritatea vocilor din podcast-uri sau chiar și din melodii, chiar dacă umbli tu din aplicație de la setările de înalte/joase, vocile se vor auzi întotdeauna bine.

Am zis că, dacă tot suntem la testare să încercăm și câteva jocuri pe smartphone cu redare pe Roam și experiența de joc este absolut genială. Sunetul puternic și bogat contează mult în imersia unui joc, cel puțin Asphalt Legends și Call of Duty-ul s-au auzit foarte clar și bine, la fel și filmulețele de pe YouTube sau prin streaming de pe Netflix, HBO GO sau Amazon Prime Video.

Bateria, în cazul unei utilizări moderate (2-3 ore pe zi), a ținut cam două zile, dar dacă, spre exemplu lași Roam să meargă încontinu, la volum mediu, acoperă o zi. Încărcarea este rapidă cel puțin de la PC, printr-un cablu conectat la un USB 3.0, s-a încărcat cred în 2 ore și ceva minute. Nu am reușit însă să testez și încărcarea wireless și dacă este posibilă cu un dispozitiv certifica QI, deși chiar eram curios dacă funcționează și cât timp durează o încărcare completă.

Roam este clar un produs premium prin aspectul atrăgător și calitatea sunetului și mi-a făcut deosebită plăcere să mă distrez cu el fie afară fie în interior, rezultatele sunt foarte bune.

Concluzie

Roam este boxa portabilă potrivită pentru toată lumea care-și dorește un device care să redea muzica preferată la o calitate foarte bună și un volum adecvat fie în interior, fie în aer liber. Jocurile, muzica, podcast-urile și filmele se aud excelent, nivelul bateriei este foarte bun, iar modalitățile duble de încărcare rapidă ale acesteia sunt la fix.

Certificarea IP67 și ușurința de utilizare sunt, de asemenea, demne de admirat, însă, din păcate când vine vorba de aplicația Sonos, cel puțin la capitolul conectării Roam la aceasta, lucrurile nu stau tocmai bine, acesta fiind practic cam singurul aspect… nefericit.

Sonos Roam este disponibil acum la un preț de aproximativ 800 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.